Wat zijn de beste boeken over slavernij, waaronder slavernij rondom Nederland, Suriname, Amerika en andere landen van de wereld? Lees verder voor de beste aanraders rondom dit onderwerp.

Aangrijpende en inzichtelijke boektitels over slavernij

In de geschiedenis van de mens is de slavenhandel altijd een heel lucratieve gebleken. Pas sinds enkele eeuwen wordt het houden van slaven gezien als een inbreuk op de rechten van de mens. In moderne samenlevingen speelt de echo van slavernij – racisme – nog altijd een rol.

Snel overzicht: Deze boeken over slavernij raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste alomvattende overzichtDe slavernij in Oost en West: Dit boek werpt een verhelderend licht op de rol van Amsterdam in de internationale slavenhandel gedurende drie eeuwen. We vinden het vooral waardevol vanwege de inzichten die het biedt over hoe de politieke leiders van de stad betrokken waren en hoe de slavernij de stad heeft gevormd. Het is bijzonder omdat het ook de hedendaagse echo’s van dit pijnlijke verleden onderzoekt. >> Check laagste prijs
Beste stadsfocusRotterdam in slavernij: Uitgelicht vanwege de diepgaande analyse van de banden tussen Rotterdam, Curaçao en Suriname. We waarderen hoe dit boek licht werpt op de diepe wortels van de slavernij in de moderne Rotterdamse samenleving, waar één op de acht inwoners een Afrikaanse voorouder heeft die tot slaaf is gemaakt. Het vertelt het verhaal van zowel de betrokken Nederlanders als de slachtoffers. >> Check laagste prijs
Beste persoonlijk perspectiefWij slaven van Suriname: We zijn diep geraakt door dit aangrijpende verhaal van Anton de Kom, een nazaat van Surinaamse slaven. Het boek, dat in 1934 uitkwam, biedt niet alleen een blik op de gruwelijke momenten van de slavernij maar belicht ook de dapperheid van de voorouders van De Kom. Het feit dat het geschreven is met een antikoloniaal perspectief op een moment dat Nederland nog kolonies had, maakt het des te krachtiger. >> Check laagste prijs

De slavernij in Oost en West: Het Amsterdam-onderzoek – een historische benadering

Dit nieuwe boek uit 2020 is geschreven door Pepijn Brandon, met als coauteurs Guno Jones, Mathhias van Rossum en Nancy Jouwe. Het geeft een belangrijk inkijkje in de rol in de internationale slavenhandel die Amsterdam voor een periode van 300 jaar heeft gespeeld. Welke rol speelden de politiek leiders van de stad hierin? In hoeverre heeft slavernij de stad beïnvloed? Er wordt door veertig experts gekeken naar het verleden, maar eveneens naar het heden: in hoeverre echoot dit pijnlijke slavernij verleden door in de moderne tijd?

Rotterdam in slavernij – Slavernij in Nederlands belangrijkste havenstad

Het boek Rotterdam in slavernij van Alex van Stipriaan is in 2020 verschenen. Slavernij heeft nog altijd een grote weerslag in het Rotterdam van nu: maar liefst één op elke acht inwoners van de havenstad heeft een Afrikaanse voorouder die tot slaaf gemaakt is. Dit boek bekijkt de connecties tussen Rotterdam en het Atlantische gebied, met name Curaçao en Suriname. Het laat zien welke Nederlanders betrokken waren bij de slavernij en vertelt het verhaal van de slachtoffers.

Wij slaven van Suriname – aangrijpende verhaal van een nazaat van Surinaamse slaven

Dit werk van Anton de Kom is bovenal een aanklacht tegen uitbuiting en racisme. Anton de Kom is een belangrijk figuur uit de geschiedenis van Suriname en speelde een centrale rol in de Surinaamse literatuur. Op moment van uitgave (in 1934) was het zeer controversieel, omdat het geschreven is met antikoloniaal oogmerk, op een punt in tijd dat Nederland nog kolonies bezat. De Kom toont de verschrikkingen uit de geschiedenis, maar ook de moed van zijn voorouders.

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel – breed inzichtelijk en een objectieve insteek

Over slavernij wordt volop gediscussieerd, maar Piet Emmer stelt zichzelf in dit boek uit 2019 tot doel de morele gronden, de excuses en de verwijten naast zich neer te leggen en te kijken naar de feiten: hoe ziet de zwarte geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel er werkelijk uit? Historicus Piet Emmer biedt op de feiten op gestructureerde en overzichtelijke wijze. Hij laat het aan de lezer om er een oordeel over te vellen.

De geschiedenis van de slavernij – slavernij door de eeuwen

De ondertitel van dit boek uit 2019 is Van Mesopotamië tot moderne mensenhandel. Dick Harrison, hoogleraar geschiedenis aan de Lund Universiteit, in Zweden, bekijkt slavernij in de breedste zin van het woord. Hij laat zien dat slavernij (helaas) van alle tijden is en zelfs in de éénentwintigste eeuw niet volledig uitgebannen is. Voor de laatste twee eeuwen maakt hij gebruik van dagboeken en brieven, om ook het gevoelselement te kunnen benadrukken.

Slavernij – slavernij vanuit individuele perspectieven: helden en schurken

Het spiksplinternieuwe boek van Eveline Sint Nicolaas (2021) duikt in de verhalen van tien mensen die slachtoffer waren, mensen die verzet boden en profiteurs. Het boek wordt oorspronkelijk uitgegeven naar aanleiding van een tentoonstelling van het Rijksmuseum. Dit boek gaat vooral op zoek naar individuele ervaringen: de gezichten achter de statistieken. Grote lijnen komen minder aan bod, waardoor vooral het menselijke aspect verder belicht kan worden.

Slavernij en vrijheid op Curaçao – de sociale geschiedenis van een eiland

Het eiland Curaçao ontwikkelde zich als Atlantisch knooppunt voor de handel van slaven. Dit boek belicht de economische en sociale kanten van slavernij en alles dat hierbij kwam kijken op Curaçao. Bovenal biedt dit boek van Han Jordaan een sociale geschiedenis van het eiland Curaçao.

Max Havelaar – een klassiek Nederlands literair meesterwerk

Max Havelaar was het eerste werk van Multatuli (het alias van Eduard Douwes Dekker, die van 1820 – 1887 leefde). Multatuli betekent letterlijk: ‘ik heb veel gedragen.’ Hij schrijft grotendeels op basis van zijn eigen ervaringen als bestuursambtenaar in Nederlands-Indië, met als doel de misstanden aldaar aan de kaak te stellen. Het boek behoort tot de absolute canon van grote Nederlandse werken en staat bij de meeste middelbare scholen op de leeslijst.

De Strafrechtelijke Aansprakelijkheid Van Ondernemingen Voor Moderne Slavernij – een boek vanuit juridisch oogpunt

Dit boek van Anne-Jetske Schaap uit 2017 is uniek in deze lijst. Het behandelt de moderne slavernij en wel vanuit juridisch oogpunt. Het wil laten zien welke mogelijkheden er zijn om de illegale praktijken van (internationale) ondernemingen te bestraffen. Wat stroeve stof misschien, maar dit boek is dan ook niet voor de gemiddelde lezer bestemd. Het biedt een nuttig handvat voor rechtenstudenten en voor iedereen die bij het aanklagen van zulke ondernemingen betrokken is. De wetgeving is vaak notoir complex, maar dit werk biedt de lezer overzicht.