Wat zijn de beste boeken over narcisme, inclusief verborgen narcisme, gaslighting en narcisme in relaties? Lees verder voor de beste aanraders rondom dit onderwerp…

De beste boeken over narcisme op een rijtje

Hier volgt een overzicht van de beste boeken over narcisme, voor iedereen die meer wilt weten over dit interessante onderwerp.

1. Narcisme te lijf & Trauma voor het leven – Piet van der Ploeg

De beste boeken over narcisme zijn “Narcisme te lijf” en “Trauma voor het leven” van Piet van der Ploeg. Beide boeken gaan daadwerkelijk in op narcisme – en dat is erg prettig. De meeste boeken over narcisme zijn namelijk anekdotisch. Kennelijk is het zo dat sommige mensen niet echt willen weten wat narcisme is en liever een biografisch verhaal willen lezen over de ervaringen met narcisten. De boeken van Piet van der Ploeg gaan tegen die trend in en bieden daadwerkelijk wetenschappelijke kennis.

Piet van der Ploeg is een psycholoog die zich heeft verdiept in hoe narcisme ontstaat in de jeugd. En dan kom je tot de conclusie dat narcisme (de pathologische vorm of NPS) ontstaat door de verkeerde opvoeding vanaf de geboorte. Wie deze boeken eens leest, krijgt een betere kijk op hoe de wetenschap nu aankijkt tegen wat narcisme genoemd wordt. Duizenden lezers van het boek “Narcisme te lijf” is Piet van der Ploeg ik van dienst geweest, zodat ze duidelijk krijgen wat narcisme echt is.

2. Een spiegel voor narcisten – Martin Appelo

Gezondheidszorgpsycholoog Martin Appelo omschrijft narcisme als een instabiele psychische basis die ervoor zorgt dat je jezelf consistent groter maakt dan je bent. In dit boek geeft hij een algemene beschrijving van narcisme, aangevuld met de levensverhalen van bekende mensen die volgens hem in die categorie vallen. Hij eindigt met richtlijnen voor het omgaan met de schadelijke gevolgen van narcisme. Het eindresultaat is een boek dat zeker een plekje verdient op de lijst van beste boeken over narcisme.

3. Waarom gaat het altijd over jou? – Wendy Behary

Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen.

4. Ben ik nou gek? – Petra Roelofsen

Ook de expertise van Petra Roelofsen hoort uiteraard thuis in deze boekenlijst. ‘Ben ik nou gek’ is een uniek handboek over de invloed van de narcistische ouder op kind en partner. Het boek is voorzien van herkenningslijsten en unieke tips uit de therapeutenpraktijk en informeert de lezer over de essentiële rol van de andere ouder.

5. De immateriële erfenis van een narcist – Anne van ’t Duycke

Dit waargebeurde verhaal van een vrouw die opgroeide met een narcistische ouder schept een duidelijk beeld van de gevolgen hiervan.

6. Narcisme – Frans Schalkwijk

Frans Schalkwijk neemt je mee terug in de tijd, naar de oorsprong van het woord narcisme. Hij bespreekt wat het nu eigenlijk betekent en hoe het gebruik ervan door de jaren heen flink is veranderd.

7. Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste – Emelie van Laar

Hulpbij bij narcisme/narcist, borderline en psychopaten.

8. Ik ben geweldig! Of toch niet? – Silvia Pol

Dit boek is een uitgebreid overzicht van alles wat met narcisme te maken heeft. Wat is het eigenlijk? Hoe kan je het herkennen? En de belangrijkste vraag: hoe ga je om met narcisme bij jezelf of een ander? Silvia Pol beantwoord de vragen op een duidelijke en toegankelijke manier, wat dit boek een absolute aanrader maakt.

9. Destructieve relaties op de schop – Jan Storms

Dit boek, dat steevast in het curriculum van psychologische opleidingen wordt opgenomen, gaat in op de manieren waarop je psychopathie kunt herkennen en ermee om kunt gaan.

10. Het gaslighteffect – Robin Stern

Robin Stern vertelt in haar boek over het gaslighteffect. Dit is een vorm van narcisme waarbij een persoon bewust onjuiste informatie aan iemand vertelt, met als doel die persoon aan zichzelf te laten twijfelen. Aangezien de slachtoffers deze manipulatie vaak niet eens doorhebben, wordt het gezien als een verborgen vorm van narcisme. Een zeer interessant onderwerp om meer over te lezen.