Wat zijn de beste boeken over narcisme, inclusief verborgen narcisme, gaslighting en narcisme in relaties? Lees verder voor de beste aanraders rondom dit onderwerp…

Snel overzicht: Deze boeken over narcisme raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste wetenschappelijke inzichtNarcisme te lijf: We vinden dit boek een van de beste keuzes voor diegenen die een dieper wetenschappelijk inzicht in narcisme willen krijgen. Geschreven door de psycholoog Piet van der Ploeg, belicht dit boek hoe narcisme ontstaat tijdens de jeugd en biedt het een tegengeluid aan de vele anekdotische boeken over het onderwerp. >> Check laagste prijs
Beste alledaagse voorbeeldenEen spiegel voor narcisten: In dit boek beschrijft gezondheidszorgpsycholoog Martin Appelo narcisme en illustreert hij dit met levensverhalen van bekende mensen. We waarderen de balans tussen een algemene beschrijving van narcisme en concrete voorbeelden, waardoor het een breder publiek aanspreekt. >> Check laagste prijs
Beste gereedschapskist tegen narcismeNLP Praktijk Doe-Boek – #1 NLP Werkboek: Als je je wilt bewapenen tegen de manipulaties van narcisten, is dit boek volgens ons een uitstekende keuze. Het boek biedt modellen zoals Het Meta Model en Sleight Of Mouth, waarmee je narcistisch gedrag kunt herkennen en tegengaan. We zien het als een handige gereedschapskist om te leren hoe je met narcisten om kunt gaan en hoe je jezelf tegen hun invloed kunt beschermen. >> Check laagste prijs

Het beste e-boek over narcisme bevat tools tegen narcistische aanvallen in sektes

Laten we beginnen met de beste aanrader over narcisme in e-boekvorm. Daartoe bevelen we een boek over sektes aan. Het voordeel van e-boeken is trouwens dat je niet op de post hoeft te wachten en dat het wat goedkoper is. Het beste e-boek is in onze beleving de titel: “Sektes: De Ultieme Ontmaskeringsgids – Het Ultieme Boek Met Alle Gevaarlijke Kenmerken Van Iedere Sekte En Tools Om Jezelf Los Te Weken & Beschermen”. Dit boek vinden we namelijk het meest praktisch, terwijl het ook nog eens prachtige quotes over narcisme bevat. Let wel: dit boek is wel vooral gericht op sektes. Toch is het essentieel om hier meer over te leren omdat sektarisme en narcisme dezelfde wapens gebruiken tegen hun slachtoffers. Bekijk hem hier >>

De beste boeken over narcisme op een rijtje

Hier volgt een overzicht van de beste boeken over narcisme, voor iedereen die meer wilt weten over dit interessante onderwerp.

1. Narcisme te lijf & Trauma voor het leven – Piet van der Ploeg

De beste boeken over narcisme zijn “Narcisme te lijf” en “Trauma voor het leven” van Piet van der Ploeg. Beide boeken gaan daadwerkelijk in op narcisme – en dat is erg prettig. De meeste boeken over narcisme zijn namelijk anekdotisch. Kennelijk is het zo dat sommige mensen niet echt willen weten wat narcisme is en liever een biografisch verhaal willen lezen over de ervaringen met narcisten. De boeken van Piet van der Ploeg gaan tegen die trend in en bieden daadwerkelijk wetenschappelijke kennis.

Piet van der Ploeg is een psycholoog die zich heeft verdiept in hoe narcisme ontstaat in de jeugd. En dan kom je tot de conclusie dat narcisme (de pathologische vorm of NPS) ontstaat door de verkeerde opvoeding vanaf de geboorte. Wie deze boeken eens leest, krijgt een betere kijk op hoe de wetenschap nu aankijkt tegen wat narcisme genoemd wordt. Duizenden lezers van het boek “Narcisme te lijf” is Piet van der Ploeg ik van dienst geweest, zodat ze duidelijk krijgen wat narcisme echt is.

2. Een spiegel voor narcisten – Martin Appelo

Gezondheidszorgpsycholoog Martin Appelo omschrijft narcisme als een instabiele psychische basis die ervoor zorgt dat je jezelf consistent groter maakt dan je bent. In dit boek geeft hij een algemene beschrijving van narcisme, aangevuld met de levensverhalen van bekende mensen die volgens hem in die categorie vallen. Hij eindigt met richtlijnen voor het omgaan met de schadelijke gevolgen van narcisme. Het eindresultaat is een boek dat zeker een plekje verdient op de lijst van beste boeken over narcisme.

3. Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie (ultiem wapen tegen narcisme)

Mocht je de afgelopen jaren onder een steen gelegen hebben: Nederland is in de ban van NLP. Er is geen enkel land ter wereld dat NLP meer in de armen heeft gesloten dan Nederland. Iedere gesprekstraining, ieder ‘mindset-seminar’, iedere bijscholing voor bedrijven… Ze noemen of verwerken NLP. Het jaren 70-trucje is nog altijd hip en happening.

Maar goed, waarom zetten we een NLP-boek zo hoog op de lijst voor narcisme-aanraders? Omdat de bedenker van NLP een narcist is, omdat iedere NLP-trainer een narcist is (check het zelf maar), omdat NLP-cursisten opeens in narcisten kunnen veranderen doordat ze allemaal zichzelf centraal gaan stellen in het leven… én omdat NLP nota bene een aantal briljante modellen heeft waarmee je narcisten helemaal kunt doorprikken. Al hun bullshit. Al hun maniertjes. Al hun manipulaties… Je kunt ze allemaal doorzien en vernietigen met NLP-modellen als Het Meta Model, Sleight Of Mouth, Herkaderen, Het Milton Model en Waarnemingsposities. Stuk voor stuk krachtige tools om voor goed af te rekenen met narcisten.

Het NLP Doe-Boek heeft al die krachtige wapens tegen narcisten in 139 kleine doe-experimenten gegoten. Hierdoor weet je precies wat manipulatieve mensen doen en hoe jij het zelf kunt toepassen om ze een koekje van eigen deeg te geven. Absolute aanrader dit boek!

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

4. Ben ik nou gek? – Petra Roelofsen

Ook de expertise van Petra Roelofsen hoort uiteraard thuis in deze boekenlijst. ‘Ben ik nou gek’ is een uniek handboek over de invloed van de narcistische ouder op kind en partner. Het boek is voorzien van herkenningslijsten en unieke tips uit de therapeutenpraktijk en informeert de lezer over de essentiële rol van de andere ouder.

5. De immateriële erfenis van een narcist – Anne van ’t Duycke

Dit waargebeurde verhaal van een vrouw die opgroeide met een narcistische ouder schept een duidelijk beeld van de gevolgen hiervan.

6. Narcisme – Frans Schalkwijk

Frans Schalkwijk neemt je mee terug in de tijd, naar de oorsprong van het woord narcisme. Hij bespreekt wat het nu eigenlijk betekent en hoe het gebruik ervan door de jaren heen flink is veranderd.

7. Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste – Emelie van Laar

Hulpbij bij narcisme/narcist, borderline en psychopaten.

8. Ik ben geweldig! Of toch niet? – Silvia Pol

Dit boek is een uitgebreid overzicht van alles wat met narcisme te maken heeft. Wat is het eigenlijk? Hoe kan je het herkennen? En de belangrijkste vraag: hoe ga je om met narcisme bij jezelf of een ander? Silvia Pol beantwoord de vragen op een duidelijke en toegankelijke manier, wat dit boek een absolute aanrader maakt.

9. Destructieve relaties op de schop – Jan Storms

Dit boek, dat steevast in het curriculum van psychologische opleidingen wordt opgenomen, gaat in op de manieren waarop je psychopathie kunt herkennen en ermee om kunt gaan.

10. Het gaslighteffect – Robin Stern

Robin Stern vertelt in haar boek over het gaslighteffect. Dit is een vorm van narcisme waarbij een persoon bewust onjuiste informatie aan iemand vertelt, met als doel die persoon aan zichzelf te laten twijfelen. Aangezien de slachtoffers deze manipulatie vaak niet eens doorhebben, wordt het gezien als een verborgen vorm van narcisme. Een zeer interessant onderwerp om meer over te lezen.

Bonus-tip: Waarom gaat het altijd over jou? – Wendy Behary

Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen.