Wat zijn de beste boeken over moestuinen, zodat je aan de slag kunt met je eigen moestuin? Lees verder voor goede moestuin-boeken voor beginners en gevorderden…

Boeken over en vóór moestuinen: spit, delf en oogst de beste titels

Ontspannen tuinieren is voor iedereen. Nog niet overtuigd? De auteurs op deze lijst maken je gegarandeerd warm.</h3?

Mijn Moestuin – ervaringen van Vlaams televisieprogrammamaker

Auteur Wim Lybaert is Vlaanderens meest bekende moestuinman. Hij heeft zich toegelegd op het produceren van lifestyle-programma’s over groenteteelt en tuinbouw. In dit boek uit 2017 deelt hij zijn ervaringen met het hebben en onderhouden van een eigen moestuintje. Dit boek bevat nieuwe feiten en weetjes voor zelfs de meest ervaren tuinkrijger. Maar ook als je nog enkele ervaring hebt met tuinieren is dit boek geschikt voor je. Wim Lybaert laat je zijn trucjes zien om zoetste, rondste en roodste tomaten te kweken en ongedierte één stap voor te zijn.

Zaaiagenda – alle data en handelingen op een rijtje

Hans van Eekelen geeft je een compleet overzicht voor het zaaien en oogsten van maar liefst 90 groentesoorten en 1100 groenterassen in de moestuin. Meer dan genoeg voor elk tuintje dus. Van Eekelen is initiatiefnemer van ‘Groenmoes’, een organisatie die mensen inspireert om lekker actief in de tuin en met biologisch voedsel bezig te zijn. Dit boek biedt onder meer de eerste momenten voor elke groente wanneer je kunt telen of zaaien. Het staat vol tips en vergeten groente. Het boek is uitermate geschikt voor zowel beginnende tuiniers als meer ervaren telers.

Minibijbel: Moestuin – door een ‘hogere macht’ ingegeven

De ondertitel van dit boek is een praktisch handboek voor het tuinieren in de moestuin. Die omschrijving dekt de lading. De auteur is Richard Bird. Het boek is uitgegeven in de serie Minibijbel. Ontwerpen, beplanten, zaaien, onderhouden en oogsten: het staat er allemaal in. Leer alles over groenten, fruitsoorten en kruiden en krijg uitgebreid advies over het proces van behandeling.

Een jaar in de Moestuin – stap voor stap ontdekken

Dit boek uit 2020 van Lucy Chamberlain laat je zien hoe je heel gemakkelijk groente en fruit in je eigen tuin kunt kweken. Het is zowel voor gevorderde tuiniers, als absolute beginners. Je kunt al aan de slag als je slechts een balkonnetje beschikbaar hebt. Je leert niet alleen te planten en te plannen, maar je krijgt ook nuttige tips over de juiste gewassen voor de beschikbare hoeveelheid grond. Levert nuttige informatie over ziektes en de voordelen van bakken en potten.

Delta’s Moestuin Planner – al doende leren

Met behulp van dit nuttige boekje vol informatie over kruiden, fruit en groenten leer je hoe je jaar na jaar van een rijke oogst kunt genieten. Je vindt er niet alleen informatie en tips, maar ook to-do lijsten voor elke maand. Je wordt gestimuleerd aantekeningen te maken in het notitieboek, zodat je al doende grip krijgt op het zaai- en oogstproces van verschillende gewassen.

Maria Thun’s Zaaikalender 2021 – gestructureerd tuinieren

De Zaaikalender van Matthias en Maria Thun wordt ieder jaar opnieuw uitgegeven door uitgeverij Christofoor. Ook dit jaar vindt je weer een ruim overzicht van de ideale zaaidagen per gewas. Ontdek wanneer je het best kunt spitten, snoeien of oogsten. Zelfs imkers vinden nuttige tips in deze zaaikalender. De kalender komt met een uitneembare poster, die je op je werkplek op kunt hangen om alle processen bij te houden. Uiterst nuttig voor alle boeren en tuinders.

Handboek ecologisch tuinieren – duurzaam en verantwoord verbouwen

Dit handboek Geert Gommers en Frank Petit-Jean (met coauteurs David Lieven en Greet Tijskens) komt uit 2014. Het is een geredigeerde editie van het oudere handboek voor ecologisch tuinieren en brengt je onder andere de nieuwste inzichten op het gebied van bodemzorg en gewasbescherming. Alle informatie die je hierin aantreft is wetenschappelijk onderbouwd. Je leert alles over de verschillende gewassen en de vele subcategorieën van elk gewas.

Holzer’s permacultuur – tips van een Oostenrijkse ervaringsdeskundige

De subtitel van dit boek is een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf. Het is geschreven door Josef “Sepp” Holzer (een Oostenrijkse boer, tuinier en schrijver met internationale bekendheid). In 1962 nam hij zijn ouders agrarische bedrijf in de Oostenrijkse Alpen over. Sindsdien is hij een pionier op het gebied van ecologisch boeren, permacultuur en verbouwen van gewassen op grote hoogte. Een bijzonder mens met een bijzonder leven.

Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin – verbouwen zonder schadelijke stoffen

Dit boek is geschreven door Frans Anrijs en in 2016 uitgegeven door een uitgeverij met een heel toepasselijke naam: Yggdrasil (oftewel: de levensboom uit de Noorse mythologie). Het boek onderstreept het belang van duurzaam en ecologisch tuinieren. Natuurlijk verbouwen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, dat laat dit boekje zien. Het is geschreven op basis van 20 jaar praktijkervaring en laat je zien hoe je zonder meststoffen of bestrijdingsmiddelen kunt oogsten.

Tuin smakelijk: praktische permacultuur voor potten-, moes- en bostuin – tuinieren voor iedereen

Uitgegeven in 2015 en geschreven door Vera Greutink. Dit boek staat vol tips, technieken, voorbeelden en Vera’s eigen ervaringen. Het laat je zien hoe je kunt tuinieren met de natuur als bondgenoot. Gif gebruiken is onnodig én onwenselijk. Of je nu een grote tuin hebt, een kleine of slechts een balkonnetje om op te werken: Vera geeft je nuttige tips om overal uit de voeten te komen.