Vegetarisch is het helemaal tegenwoordig: beter voor de diertjes, beter voor de aarde en beter voor jezelf. Want wie maakt er tegenwoordig nog van zijn maag een kerkhof? Juist! Niemand dus. We laten de dieren lekker leven, maar we willen ook lekker eten. Daarom geven we je hieronder de beste vegetarische kookboeken.

Alvast een snel overzicht: Deze vegetarische kookboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste alledaagse receptenVEG – Jamie Oliver: Jamie’s VEG is een feest voor het oog en de smaakpapillen. We vinden het vooral geschikt voor zowel flexitariërs als vegetariërs. Met kleurrijke, makkelijke en vooral lekkere groenterecepten toont Jamie dat je vlees echt niet mist. Wat ons betreft een uitblinker voor dagelijkse vegetarische gerechten die zowel gezond als betaalbaar zijn. >> Check laagste prijs
Beste lente en zomer receptenGreenfeast – Nigel Slater: Dit boek is een schot in de roos voor liefhebbers van seizoensgebonden groentegerechten. We waarderen de focus op eenvoud en de meer dan 110 recepten speciaal voor de lente en zomer. Binnen 30 minuten heb je met de hulp van dit boek een heerlijk vegetarisch gerecht op tafel. >> Check laagste prijs
Beste uitgebreide naslagwerkVegabijbel – Isabel Boerdam: Dit is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een uitgebreid vegetarisch kookboek. We zijn onder de indruk van de variatie aan recepten, van pompoenstoof tot knolselderijsteak. De heldere stapsgewijze instructies en prachtige foto’s maken het koken gemakkelijk, of je nu een beginnende of gevorderde kok bent. >> Check laagste prijs

Beste vegetarische kookboeken: het overzicht

Als je geen vlees meer wilt eten, moet je voldoende goede alternatieven hebben om alsnog genoeg eiwit en vitamines binnen te krijgen. Ook moet je je gasten kunnen voorzien van een fijne vlees vervangende maaltijd. Laten we dus kijken naar het overzicht met de beste vegetarische kookboeken.

1. VEG – Jamie Oliver

’s Werelds bekendste kok komt met een prachtig boek. In VEG geeft Jamie Oliver ons enorm makkelijke, gezonden en bovenal lekkere groenterecepten. Betaalbaarheid en toegankelijkheid gaan hierin prima samen.

Kleur en smaak knallen van de bladzijdes. Met dit boek wil Jamie Oliver de lezer ervan overtuigen dat groenten enorm lekker zijn en dat het ook vullend is. Dat je met deze gerechten vlees echt niet mist. Dit boek is geschikt voor zowel de flexitariër alsook de vegetariër: het is aan jou om te bepalen hoeveel dagen je vegetarisch wilt eten. De kans is groot dat je met dit boek voortaan altijd vegetarisch eet, zo lekker zijn de recepten.

2. Greenfeast – Nigel Slater

In dit boek vind je heerlijke groentegerechten speciaal voor de zomer en de lente. Je vindt meer dan 110 recepten. Eenvoud, uiterlijk en seizoen gebondenheid staan hierin centraal. Binnen 30 minuten heb jij je favo gerecht op tafel staan met dit inspirerende boek.

Nigel Slater is de laatste jaren getransformeerd van een fervent vleeseter naar een (bijna) vegetariër. Dat zij dit kan, bewijst dat jij het ook kan. Slater weet hoe: met de lekkerste en meest voedzame gerechten. Deze gerechten vind je in haar boek.

3. De vegarevolutie. De onmisbare gids voor veganistisch eten – Lisa Steltenpool

Als je een stapje verder wilt gaan dan vegetarisch eten, dan is dit boek aan jou geschreven. Iedere veganist kan zijn of haar hart op in het boek. Het is geschreven door Lisa Steltenpool. Zij is deskundige op het gebied van plantaardige voeding. Ook is ze diëtiste. Ze weet dus alles over de juiste samenstelling van voedingsstoffen, zodat jij gezond en vitaal blijft.

Met haar boek wordt veganisme hip. Het is niet vervelend, of saai zoals veel vleeseters denken. Het is vooral verrassend en lekker. Om de twijfelaars over de streep te trekken, heeft ze dit boek geschreven. Hiermee is dit hét basiswerk in Nederland voor veganistisch eten geworden.

4. Het vegetarische kinderkookboek – diverse auteurs

Jong geleerd is oud, gedaan? Nee, jong geleerd is jong gedaan! Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit dat kinderen zich bewust zijn van wat ze eten.

Vlees komt niet uit de supermarkt. Vlees komt van de koe of het varken en de koe en het varken worden hiervoor doodgemaakt. Hebben vaak een rotleven gehad. En de koe en het varken zijn heel slecht voor het milieu. De aarde en het klimaat veranderen snel. Daarom is het belangrijk om kinderen al vroeg te leren dat vegetarisch eten lekker en gezond is.

Met dit leuke kookboek voor kinderen leer je ze vegetarisch koken. Of het nu gaat om een stevig ontbijt, een fruitig drankje of om een kleurrijke maaltijd. Duidelijke stappenplannen, ondersteund met foto’s zorgen ervoor dat er in een handomdraai een mooi gerecht op tafel wordt getoverd.

5. Vegabijbel – Isabel Boerdam

Dit boek bevat meer dan 150 recepten. Van pompoenstoof tot courgettespaghetti. Van falafel tot knolselderijsteak. Je maakt het allemaal met de Vegabijbel van Isabel Boerdam. Ze geeft je heldere instructies om stap voor stap te koken. Dit doet ze aan de hand van mooie foto’s. Zowel voor de beginnende als ook voor de gevorderde kok is dit een enorm leerzaam en verrassend vegetarisch naslagwerk.

6. Honger! – Mme Zsazsa

Mmse Zsazsa is de alisa van Kim Leysen. Zij heeft een kookboek geschreven voor wie vaker vegetarisch wil koken en voor wie dit altijd al deed. Dit kookboek is gebaseerd op het seizoen. Wat de seizoenen ons te bieden hebben, vind je in dit kookboek terug. Naast vegetarische recepten, vind je hier en daar ook veganistische recepten. De basis ingrediënten worden voornamelijk gevormd door groenten, granen en rijst, peulen en pasta.

7. Vegetarisch het jaar door – Anna Jones

Anna Jones schrijft wekelijks columns voor het de Engelse krant The Guardian. Voor haar columns kookt ze dan vegetarisch. Dit boek vloeit voort uit alle columns die zij heeft gemaakt. Het boek wordt gekenmerkt door vernieuwende en tegelijkertijd ook maakbare recepten. Anna Jones kookt hierbij altijd seizoensgebonden. Voor haar kent het jaar niet vier seizoenen, het kent maar liefst zes seizoenen! Dit heeft zich vertaald in meer dan 250 vegetarische recepten. 

8. Veg! – Hugh Fearnley Whittingstall

Dit boek is gemaakt ter inspiratie voor vegetariërs. Daarnaast is het ook ideaal voor mensen die meer willen afwisselen met groenten. Het boek is rijk geïllustreerd en de mooie foto’s maken het koken uit dit boek een ware beleving.

Je kunt er simpele gerechten in terugvinden. Groenten vormen de basis. Als je op een doordeweekse dag gezond wilt eten, maar het niet te moeilijk en toch lekker moet zijn, dan is dit boek je op het lijf geschreven.

9. Vega curry – Nahid Hassan

Hij kwam als designstudent vanuit Bangladesh naar het Zweedse Stockholm. Hier werkte Nahid Hassan in de  keuken van een Indiaas restaurant. Het personeel at echter anders dan wat zij de gasten opdienden. Waarom? Simpelweg omdat het personeel dit veel lekkerder vond. Waarom aten de gasten dit dan niet? Het grote publiek was gewoon nog niet bekend met de Bengaalse keuken.

Daarom brengt Nahid Hassan met dit boek de authentieke Bengaalse en Indiase gerechten bij jou aan tafel. De keuken van zijn thuisland wordt met dit boek zo voor iedereen toegankelijk. De lekkerste curries staan er in beschreven. Uiteraard vegetarisch, in meer dan 60 recepten.

10. Vegarabia – Greg & Lucy Malouf

Ze weten alles van de keuken uit het Midden Oosten: Greg en Lucy Malouf. Ze hebben hun kookkunsten in receptvorm op papier gezet. Al deze recepten hebben ze samengebracht in dit prachtige boek.

Vegarabia staat vol met verse ingrediënten en de lekkerste vegetarische recepten. Hier zul je iedere gast blij mee maken. De meest unieke en lekkere smaakcombinaties kom je tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verse kruidensalade met verse vijgen en labneh? Daarnaast geeft Greg je de nieuwste feitjes voor gezond eten, dat ook nog eens heel lekker is. Uit de Arabische keuken.