Streekromans zijn van alle tijden. Hierin vindt het verhaal plaats in een bepaalde landstreek, vaak in vervlogen tijden. Waarbij het idyllische platteland het romantische toneel voor een mooi verhaal vormt. Wij geven je hier de beste streekromans. Lees verder…

Snel overzicht: Deze streekromans raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor intrigeHaar verborgen geheim – Mary Schoon: Dit boek neemt ons mee op een spannende reis waarin Rinus, na het verlies van zijn vrouw, een nieuw leven probeert op te bouwen. Wat begint als een verhaal over hoop, transformeert al snel in een duistere wending. Dit verhaal heeft ons aan de pagina’s gekluisterd door de onverwachte plotwendingen en het vermogen van de auteur om suspense op te bouwen. >> Check laagste prijs
Beste historische settingDe toekomst tegemoet – Annemartien Berkelaar: We zijn gefascineerd door de rijke historische achtergrond van dit verhaal, gesitueerd in de 19e eeuw. De combinatie van liefde, ambitie en industriële vooruitgang maakt dit tot een boeiende leeservaring. De beschrijvingen brengen het tijdperk tot leven en het boek biedt een prachtige inkijk in de uitdagingen van die tijd. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor emotionele diepgangSterker dan de wind – Maryu Schoon: Dit is een hartverscheurend verhaal van liefde, verlies en herstel. We worden meegevoerd in de emotionele achtbaan van Tjeerd’s leven, waarbij de elementen van tragedie en verrassing ons diep hebben geraakt. De complexiteit van menselijke relaties en de uitdagingen van het leven worden hier op een meeslepende manier gepresenteerd. >> Check laagste prijs

De beste streekromans

Wat zijn de mooiste en beste streekromans? Laten we naar de top 10 beste aanraders gaan.

1. Haar verborgen geheim – Mary Schoon

Rinus blijft alleen met zijn twee dochters achter nadat zijn lieve vrouw Marijtje komt te overlijden. De pastoor koppelt hem daarop aan een weduwe uit Hoorn met ook twee kinderen. Het klikt niet tussen hen.

Toch besluit Rinus bij de weduwe te blijven. Hij heeft Marijtje immers beloofd om een goede nieuwe stiefmoeder toe zoeken voor zijn twee kinderen. De kinderen kunnen het goed met elkaar vinden en ze besluiten te trouwen. Hierop verhuist Rinus naar Hoorn.

Dit blijkt de grootste fout uit zijn leven. De weduwe Aagt blijkt een zwarte weduwe. Ze zal uitgroeien tot Rinus’ ergst denkbare nachtmerrie.

2. De toekomst tegemoet – Annemartien Berkelaar

Het is het jaar 1860. Marieke, die is opgegroeid vlakbij het kasteel Sinderen, besluit er te gaan werken. Ze was altijd heel ambitieus, maar in het kasteel leert ze dat het geluk vaak in het eenvoudige schuilt. Het leven op het kasteel is inderdaad eenvoudig en zwaar.

Op een dag leert ze Berend kennen. Bij hem herkrijgt ze haar Ambitie. Berend wil namelijk een fabriek beginnen, om textiel te maken. De stoommachine komt namelijk op in de tijd waarin zij leven, dit schept kansen voor nieuwe industrieën.

Dit boek beschrijft de moeilijkheden die iemand kan tegenkomen, wanneer het zeker, veilige en eenvoudige bestaan wordt verruild voor het nieuwe, vluchtige en snel veranderende.

3. Sterker dan de wind – Maryu Schoon

Twee jonge mensen wonen dichtbij elkaar. Toch lijken ze ver van elkaar af te staan. Tjeerd woont in een molen. Sinds de dood van zijn moeder is hij hier helemaal alleen. Janna is zijn vriendin en zij woont een dorp verderop.

Nadat Janna’s moeder ook komt te overlijden, door een klap van de molenwiek, besluit ze dat ze wil stoppen met de relatie. Dit is daarop een klap voor Tjeerd. Een emotionele klap, welteverstaan.

Tjeerd zit echter niet bij de pakken neer en hij vindt snel een ander. Dat had Janna niet aan zien komen.

4. Onder de linde – Greetje van den Berg

Een onvermoeibare moeder is ze. Iedereen is welkom in Gemma’s huis. Het huis is oud en groot. Dat moet ook wel, want Gemma leeft hier met haar tien kinderen.

Gemma is een echte optimist. Problemen, die zijn er om te worden opgelost, vindt ze. Maar wanneer ze ziek wordt, breekt dit haar optimisme. Er wordt maar niet de juiste diagnose gesteld en Gemma twijfelt meer en meer aan haar eigen overtuigingen.

Tegelijkertijd lijkt Ruud een meer dan gezonde verstandhouding te hebben met zijn nieuwe hulp in de bakkerij. Hij lijkt een oogje op haar te hebben.

Gezelligheid was altijd vanzelfsprekend in Huize onder de Linde. Maar dan wordt op een dag de lindeboom, de boom die het huis zo’n mooi aangezicht gaf, ook ziek en moet de linde worden omgehakt.

5. Zo wit als sneeuw – Thea Zoeteman

Na een hersenbloeding heeft Rika mantelzorg nodig. Christien, haar dochter, neemt de zorg voor haar moeder op zich. Hoewel Rika haar heel dankbaar is, maakt er zich ook een schuldgevoel meester van haar.

Rika heeft namelijk een groot geheim. Een geheim dat ze altijd voor zich heeft gehouden maar dat nu zwaar op haar geweten drukt. Als Christien het geheim ontdekt, blijft ze weg van haar moeder..

6. Onthulling in de wind – Henny Thijssing-Boer

Het is 1945 en het einde van de Tweede Wereldoorlog raakt in zicht. De jonge Anna en de rijke herenboer Barend Bouwstra hebben elkaar leren kennen. Ze hebben het meer dan leuk met elkaar. En dan raakt Anna zwanger.

Bouwstra wil echter niets van een kind weten. En ook met Anna wil hij de geheime liefde verbreken. Daarom besluit hij te gaan praten met Anna’s vader. Ze komen tot een akkoord: het kind zou zogenaamd afkomstig zijn van een Canadese soldaat.

Voor Anna valt dit besluit zwaar. Toch hervindt ze haar geluk in de liefde. Twee jaar later leert ze namelijk iemand kennen, die haar hoofd op hol brengt. Maar een lang leven is dit geluk niet beschoren.

7. Lied van wind en water – Marja Visscher

Jacob Amersfoordt zit het leven mee: hij heeft een goede baan als advocaat en zijn vrouw is aan het bevallen. Maar dan slaat het noodlot toe. Zijn vrouw overlijdt in het kraambed. Daarop besluit hij het roer finaal om te gooien.

In de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder (halverwege 19e eeuw) vindt hij een mooi stuk grond. Teruggekomen in Amsterdam is hij helemaal in zijn nopjes. Daar leert hij de pianiste Hermina Dijk kennen. Ze worden verliefd en krijgen een relatie.

Hermina wil helemaal niet weg uit Amsterdam. Een leven als boerin ziet zij niet zitten. Als Jacob toch zijn zinnen lijkt door te zetten, vlucht Hermina naar Parijs.

8. Onbekende wegen – Johan G. Veenhof

Gerdien is de dochter van een grootgrondbezitter. Grote erfboeren als haar vader genoten veel aanzien. Van Gerdien wordt daarom verwacht dat zij trouwt met iemand ‘van stand’.

Ze besluit echter anders en wordt verliefd op een keuterboertje. Dit brengt haar familie tot een drastisch besluit. Ze wordt uit de familie verstoten. Hoewel dit Gerdien heel zwaar valt, houdt de liefde tussen haar en Job stand. De liefde wordt beklonken met de geboorte van hun zoon Reindert.

Wanneer Job echter vroeg sterft, blijft Gerdien achter met het kleine hummeltje. De strijd om overleving lijkt haar deel. Dit eerste boek uit een drieluik neemt je meer in haar mooie levensverhaal.

9. De legende van de Klaverhoeve

Dit verhaal begint eind achttiende eeuw. Het is een gure winteravond, wanneer een boerin haar dronken man buitensluit. Ze kan hem niet uitstaan. Buiten ontnuchterd de man in de strenge winterkou. Het is zo koud buiten, dat de man dreigt te bevriezen. Meer en meer neemt de kou bezit van zijn lichaam. Radeloos bonkt hij op de deuren en ramen, de vrouw doet niet open. Totdat zijn geest de grip over zijn lichaam verliest. De man vriest dood.

Sindsdien waart op de hoeve zijn geest wraakzuchtig rond.

Het is honderd jaar later als Trees de hoeve bewoont. Hoewel ze verliefd wordt op haar knecht, trouwt ze met de boerenzoon Gerrit omdat hij een beter toekomstperspectief biedt. Opvolging van de hoeve is veiliggesteld na de geboorte van hun kinderen.

Maar dan overlijdt Gerrit. Het lijkt een ongeluk, maar is dit wel zo? Zijn dood wordt in verband gebracht met de Legende van de Klaverhoeve en Trees neemt hierop een besluit met verstrekkende gevolgen.

10. Eigen kind – José Vriens

Op het Groningse platteland komt de zestienjarige wees Gretha als dienstmeisje terecht bij de familie Dijkema. Hier leert ze Karel kennen. Hij is huisvriend van de familie. De liefde tussen beiden bloeit op, maar dan blijkt Gretha zwanger van hem.

Voor Gretha is dit een groot probleem. Ze is niet in staat het kind op te voeden en student Karel al helemaal niet. Maar dan doet mevrouw Dijkema een aanbod. Ze biedt aan om het kind op te voeden. Op voorwaarde dat Gretha voorgoed verdwijnt.

Bonustip: De Prosecco-Dagboeken – Ruud van Gessel

Tot slot wilden we de debuutroman van de talentvolle schrijver Ruud van Gessel uitlichten als interessante tip voor wie wel oren heeft naar een goede streekroman die Italië verkent… Erg prettig om te lezen en dankzij de grote letters en korte hoofdstukken waren we er zo doorheen.