Wat zijn de beste boeken over kunstgeschiedenis? In dit overzicht vind je onze aanraders over dit genre. Kunstgeschiedenis is erg interessant omdat je hierdoor steeds meer leert over hoe creativiteit kan ontstaan en zich kan ontwikkelen. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over kunstgeschiedenis raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste introductie in kunst:De kleine geschiedenis van de kunst – Susie Hodge: Dit boek dient als een handige gids voor elke kunstliefhebber. We vinden het vooral uniek vanwege de heldere opbouw rondom diverse thema’s, technieken en kunststromingen. Het belicht 50 cruciale kunstwerken en linkt deze aan relevante stromingen en periodes. Voor iemand die snel een overzicht wil van belangrijke kunstenaars en stijlen, raden wij dit boek absoluut aan. >> Check laagste prijs
Beste reflectie op zware emotiesDe eenzame stad – Olivia Laing: Olivia Laing neemt ons mee op een diepgaande reis waarbij ze onderzoekt hoe eenzaamheid zich manifesteert via kunst. We waarderen vooral de combinatie van memoires, kunstgeschiedenis en sociale geschiedenis die dit boek biedt. Door te focussen op levens en werken van kunstenaars als Andy Warhol en Edward Hopper, biedt het een spiegel naar de complexe, maar ook helende relatie tussen kunst en eenzaamheid. >> Check laagste prijs
Beste biografie van een kunstenaar:Het litteken van de dood – Onno Blom: Dit indrukwekkende boek vertelt het verhaal van kunstenaar Jan Wolkers. We zijn vooral onder de indruk van de uitgebreidheid van de biografie. Het werpt licht op Wolkers’ veelzijdigheid als niet alleen schrijver, maar ook als beeldhouwer. We vinden dit boek essentieel voor iedereen die dieper wil duiken in het leven en werk van Wolkers en de geschiedenis achter zijn kunstenaarschap. >> Check laagste prijs

De kleine geschiedenis van de kunst – Susie Hodge

Dit handzame boek is een naslagwerk dat eigenlijk iedere kunstliefhebber in huis zou moeten hebben. Het biedt namelijk een perfectie inleiding in de wereld van de kunst.

Het leuke aan dit boek is dat het helder is opgebouwd in verschillende thema’s, technieken en kunststromingen. De 50 belangrijke kunstwerken die hier worden besproken, worden hieraan verbonden.

Als je wegwijs wilt worden in de belangrijkste perioden, kunstenaars en stijlen dan is dit boek echt een aanrader. 

De eenzame stad – Olivia Laing

Voor dit boek deed Olivia Laing onderzoek naar de eenzaamheid. Dit deed ze door middel van een mix aan memoires, kunstgeschiedenis en sociale geschiedenis. Het werk en de levens van vier kunstenaars stonden hierin centraal.

Dit zijn Andy Warhol, Edward Hopper, David Wojnarowicz en Edward Hopper. Aan de hand van hun levens reflecteert Laing op haar eigen leven. Haar gevoel van eenzaamheid in New York.

Dit boek biedt zo een mooi weerspiegeling op de ingewikkelde maar ook helende relatie tussen kunst, kunstgeschiedenis en eenzaamheid.

Het litteken van de dood – Onno Blom

Jan Wolkers: bij velen spreekt de kunstenaar tot de verbeelding. Maar wat is zijn geschiedenis en wat heeft hem gevormd? Onno Blom schreef hier een biografie over. Het is een dikke pil en telt meer dan 1000 pagina’s.

Alles wat je over Wolkers zou willen weten staat wel zo’n beetje in deze biografie beschreven. Uitgebreid wordt er aandacht besteed aan het kunstenaarschap van Wolkers. De geschiedenis erachter. Hoe hij niet alleen schrijver, maar ook een uitmuntend beeldhouwer is geworden.

Andy. Feitelijke fictie. De vele levens van Andy Warhol – Typex

Raymond Koot aka Typex werkte meer dan vijf (!) jaar lang aan dit boek. Het is een graphic novel over een van de meest beroemde kunstenaars uit de twintigste eeuw. De afbeeldingen van Marilyn Monroe behoren tot de beroemdste uit zijn oeuvre.

Dit boek is in recensies ook wel beschreven als ‘een kunstwerk over een kunstenaar’. Het biedt een prachtige inkijk in het leven van Andy Warhol. Zijn leven en kunst waren erg met elkaar verweven en dit zie je goed terug in het boek.

I love you, Rietveld – Jessica Geelman

Iedereen kent Gerrit Rietveld. Of heeft weleens van hem gehoord. Wat niet veel mensen weten, is dat op veel van zijn werken nog een naam prijkt. Dit is die van Truus Schröder. In deze mooie biografie verschuift Jessica Geelman de focus naar Schröder.

Schröder was erg belangrijk voor de ontwikkeling van het werk van Rietveld. Zij werkten samen. Hun samenwerking werd beklonken met de creatie van het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis.

Oog in Oog met Vincent van Gogh – Van Gogh Museum

Dit boekje vormt je leidraad voor het Van Gogh Museum. Of misschien vormt juist het Van Gogh Museum juist de leidraad voor dit boek. Dit boek leidt je aan de hand van Van Gogh’s levensverhaal langs zijn mooiste schilderijen in het museum.

Het is een beknopt boek maar daarmee niet minder compleet. Aan de hand van dit boek leer je over de ontwikkeling die Van Gogh heeft meegemaakt als kunstenaar. De plekken waar hij heeft gewoond en de invloed die deze plaatsen en de mensen om hem heen op hem hebben gehad.

Het Gouden Eeuw boek. De Hollandse schilderkunst – Jeroen Giltaij

Dit boek geeft een overzicht van de schilderkunst in de zeventiende eeuw. Nederland beleefde toen de zogenaamde Gouden Eeuw. Grote rijkdom, een indrukwekkende culturele, wetenschappelijke, economische, politieke en kunstzinnige eruptie kwamen toen samen. Vooral de schilderkunst blonk uit.

Men zegt weleens dat in ieder Nederlands huis een schilderij hing. Het beste beeld van de zeventiende eeuw vind je in het Nederland van toen omdat hier de meeste schilderijen werden gemaakt. De Hollandse Meesters zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling binnen de kunst. Dit boek beschrijft de belangrijkste Hollandse Meesters.

Algemene kunstgeschiedenis – Hugh Honour

Dit is een compleet overzichtswerk van de kunstgeschiedenis in de (westerse) wereld. Het boek kent een onovertroffen reputatie. De kunstgeschiedenis wordt als een essentieel onderdeel van de geschiedenis van de mensheid gepresenteerd.

Het behandelt de vroegste grottekeningen van 30.000 jaar geleden maar ook de digitale kunst van de jaren ‘2000 en verder. Alle ontwikkelingen binnen de kunst zijn in dit boek opgenomen. Het bevat vele mooie illustraties.

Kunstgeschiedenis voor dummies – Jesse Bryant Wilder

Als je geïnteresseerd bent in kunst door de eeuwen en je je graag wat meer wilt weten over welke verschillende stijlen, stromingen en hoogtepunten er zijn geweest, dan is dit jóuw boekje!

Het is een compleet handboek maar zeer compact. Het bespreekt de belangrijkste kunstperioden. Ook het werk van geniale kunstenaars als Michelangelo, Van Goh, Picasso en Rembrandt koen langs. Je leert meer over de evolutie van de kunst.

Kunst & politiek – Joes Segal

Dit boek is interessant, omdat kunst en politiek tegengesteld aan elkaar lijken. Politiek richt zich namelijk op de alledaagse werkelijkheid. Kunst creëert daarentegen een eigen fantasiewereld. Toch zijn beide werelden op talloze vlakken met elkaar verweven.

Dit boek neemt de beeldende kunst onder verschillende politieke regimes onder de loep. Het richt zich daarbij met name op de twintigste eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de afbeeldingen van Mao in China, de ‘drip paintings’ van Jackson Pollock in de VS tijdens de Koude Oorlog en de schilderkunst van Emil Nolde in het Derde Rijk.