Wat zijn de beste boeken over wiskunde? Wiskunde is niet ingewikkeld, maar als je al moeite met rekenen had op de basisschool, kan het toch een struikelblok vormen. Met de juiste zelfstudie of hulp kun je vorderingen maken op wiskundig gebied.

Snel overzicht: Deze wiskundeboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor inzichtelijk leren:Wiswijs van Fred Pach en Hans Wisbrun: Dit boek legt de nadruk op het verkrijgen van inzicht in plaats van het simpelweg aanleren van trucjes. Daarnaast behandelt het onderwerpen die relevant zijn voor de bovenbouw, zoals kansberekening. Dit boek vinden wij bijzonder omdat het de basis legt bij het begrijpen in plaats van alleen trucjes aan te leren. >> Check laagste prijs
Beste voor praktische voorbeeldenToeval is altijd logisch van Steven Tijms: Kansberekening kan complex zijn, maar Steven Tijms maakt het begrijpelijk in zijn boek. Geschreven in eenvoudige taal, licht het boek de essentie van kansrekening toe met behulp van levendige voorbeelden. Wij vinden dit boek een uitblinker als het gaat om de duidelijke uitleg en de gebruikte voorbeelden die de stof boeiend maken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor dyscalculie inzicht:Dit is dyscalculie van Hans van Luit: Voor degenen die moeite hebben met rekenen of te maken hebben met dyscalculie, biedt dit boek inzicht in de achtergronden van dyscalculie, de diagnose en mogelijke aanpakken. Wij vinden het een waardevol naslagwerk voor iedereen die met dyscalculie in aanraking kan komen, van ouders tot onderwijsprofessionals. >> Check laagste prijs

De top 10 van de beste boeken over wiskunde:

1. Basisboek wiskunde van Jan van de Craats en Rob Bosch

Dit boek is de basis voor wanneer je in het hoger onderwijs of op de universiteit in een bepaalde richting wilt gaan studeren (bijvoorbeeld techniek, economie). De stof is gebaseerd op vijf pijlers: rekenvaardigheid, formulevaardigheid, werken met functies en grafieken en vaardigheid in differentiëren en integreren.

2. Noordhoff in je pocket – Wiskunde van Erwin Broekema

Een opfrisgids over wiskunde is altijd handig wanneer je je niet alle basiskennis meer kunt herinneren. Je kunt de gids op school tijdens opdrachten gebruiken, maar ook thuis bij het rekenen erbij pakken.

3. Wiswijs van Fred Pach en Hans Wisbrun

De regels van praktische voorbeelden voorzien en de basis laten beginnen bij inzicht in plaats van alleen maar trucjes aanleren, daar draait het in dit boek om. Een deel van het boek gaat daarnaast over onderwerpen die in de bovenbouw ter sprake komen, zoals kansberekening.

4. Wiskunde voor bachelor en master van Anne Kaldewaij en Arjen Valstar

Het draait allemaal om de basiskennis en basisvaardigheden die je nodig hebt wanneer je aan een bachelor- of masteropleiding wilt beginnen. Is je kennis van wiskunde wat weggezakt of ga je je voorbereiden op een wiskunde-examen? Ook dan kan dit boek goed van pas komen.

5. Wiskunde in de bouw van Jos Ariëns en Daniel Balde

Met dit boek in huis kun je je specifiek richten op wiskundige vraagstukken die zich in de bouw voordoen. Procesmatig denken en modellen analyseren helpen je technisch inzicht groeien. Door het behandelen van praktijkproblemen slaat de materie goed aan en krijg je vanzelf een kapstok voor lastige onderdelen van wiskunde in de bouw.

6. Toeval is altijd logisch van Steven Tijms

Kansberekening wordt vaak in de meest lastige taal uitgelegd, maar niet in dit boek van Steven Tijms. In normale en voor iedereen te begrijpen taal wordt in “Toeval is altijd logisch” beschreven wat de kern van kansrekening is. Goede voorbeelden maken de stof nog eens extra levendig en zelfs boeiend.

7. Basisboek statistiek met Excel van Ben Baarda en Rene van Vianen

Het basisboek is voor iedereen die met statistiek aan de slag gaat een praktische boek, maar vooral door de combinatie met het programma Excel. In het hoger onderwijs wordt vaak met SPSS gewerkt, maar Excel heeft bijna dezelfde mogelijkheden en kost niks extra wanneer je het al op je laptop hebt staan.

8. 50 Inzichten wiskunde van Tony Crilly

Wil je wat verder verdiepen in de wiskunde? Dan zijn de 50 essays die ten grondslag liggen aan de 50 inzichten in dit boek een goed begin. Diverse wiskundige begrippen worden behandeld bij de bron.

9. Wiskunde voor dummies van Mary Jane Sterling

In de serie “… voor Dummies” is er nu een wiskunde-uitvoering. Pak het boek wanneer je een begrip niet meer kunt verklaren of toepassen. Het boek is gebruiksvriendelijk, waardoor je het ook kunt gebruiken wanneer je je kinderen een handje met wiskunde wilt helpen.

10. Dit is dyscalculie van Hans van Luit

Wanneer het leren rekenen je niet goed af gaat – of je gewoonweg hebt geaccepteerd dat je niet kunt rekenen – kun je last hebben van dyscalculie. Dit boek geeft uitleg over de achtergronden van dyscalculie, hoe het gediagnosticeerd wordt en welke aanpak er mogelijk is. De praktische informatie is dan ook handig voor iedereen die met dyscalculie te maken kan krijgen, van leraren tot studenten aan het hoger onderwijs en van gedragsdeskundige tot de ouders van een kind dat dyscalculie heeft en die met de handen in het haar zitten.