Wat zijn de beste bekroonde kinderboeken? In deze lijst met aanraders vind je onze meest leuke keuzes qua bekroonde, grappige kinderboeken. Lees verder voor de boekentips…

Een overzicht van de beste bekroonde kinderboeken ooit

Hier vind je een lijst van de beste bekroonde kinderboeken ooit – bijvoorbeeld voor peuters en zeker ook voor oudere kinderen – met misschien wel bekende kinderboeken van vroeger. Je vindt zowel beroemde klassiekers als actuele boeken in deze lijst.

1. Pluk redt de dieren – Annie M.G. Schmidt

Het werk van Annie M.G. Schmidt mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst van beste bekroonde kinder- en jeugdboeken ooit. Pluk redt de dieren is in 2005 uitgeroepen tot winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de categorie voor 6 tot 9 jaar. Het boek is een vervolg op het verhaal van Pluk van de Petteflet, dus het is wel verstandig die eerst (voor) te lezen.

2. De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen – Andy Griffiths

Andy Griffiths vertelt het verhaal van Andy en Terry, die een fantastische boomhut hebben met onder andere een stadion, een combineermachine, een krabbelatorium en nog veel meer. Ontdek het allemaal!

3. Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup

Alles in dit boek is net echt: de ballonnen, de tijger en alle andere dieren.

4. Wild – Mel Wallis de Vries

Dit boek is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar oud. Het is een heftig verhaal vol spanning en onverwachte plot twists.

5. De Gorgels – Jochem Myjer

Cabaretier Jochem Myjer waagde een aantal jaren geleden de overstap naar het schrijven van kinderboeken. En dat was een groot succes. Zijn boek De Gorgels won in 2016 de prijs van de Nederlandse Kinderjury en is nog steeds enorm populair.

6. Juf Braaksel en de magische ring – Carry Slee

Carry Slee kan natuurlijk onmogelijk ontbreken op deze lijst. Ook dit leuke maar vooral ook spannende boek is door talloze kinderen gelezen.

7. Weerwolvenfeest – Paul van Loon

Iedereen kent hem wel: Dolfje Weerwolfje. Al jaren volgen kinderen van alle leeftijden zijn avonturen en ook dit zesde boek zit weer boordevol spanning en plezier.

8. Moppereend – Joyce Dunbar

Ben je op zoek naar een boek zonder al teveel tekst? Dan is Moppereend een absolute aanrader. Joyce Dunbar heeft met haar prachtige illustraties de prijs van Prentenboek van het jaar 2020 gewonnen, en dat is ook niet zo gek.

9. Boer Boris wil geen feest! – Ted van Lieshout

Ted van Lieshout heeft al vele prijzen gewonnen, maar de Theo Thijssenprijs die hij in 2009 won voor zijn gehele oeuvre was toch wel het hoogtepunt. Daar doet hij ook met dit boek weer eer aan.

10. Hoe overleef ik mijn ouders? – Francine Oomen

Dit is het achtste boek uit de enorm succesvolle Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen.