Wat zijn de beste, zelfs bekroonde kinderboeken? In deze lijst met aanraders vind je onze meest leuke keuzes qua bekroonde, grappige kinderboeken. Lees verder voor de boekentips…
Snel overzicht: Deze kinderboeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste klassieker | Pluk redt de dieren – Annie M.G. Schmidt: Dit hartverwarmende verhaal is een prachtige voortzetting van ‘Pluk van de Petteflet’. Wij zijn van mening dat het een essentieel boek is om kinderen kennis te laten maken met de magische wereld van Annie M.G. Schmidt. >> Check laagste prijs |
Beste avontuurlijk boek | De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen – Andy Griffiths: We zijn gefascineerd door de onbeperkte verbeeldingskracht van dit boek. De vele verdiepingen van de boomhut en de hilarische avonturen van Andy en Terry zullen elk kind doen schateren van het lachen. >> Check laagste prijs |
Beste dierenboek | Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup: Dit boek heeft een prachtige sfeer en het betrekt de lezer actief bij het verhaal. We waarderen hoe het de nieuwsgierigheid van jonge lezers prikkelt terwijl ze zich een weg banen door het avontuur. >> Check laagste prijs |
Een overzicht van de beste bekroonde kinderboeken ooit
Hier vind je een lijst van de beste bekroonde kinderboeken ooit – bijvoorbeeld voor peuters en zeker ook voor oudere kinderen – met misschien wel bekende kinderboeken van vroeger. Je vindt zowel beroemde klassiekers als actuele boeken in deze lijst.
1. Pluk redt de dieren – Annie M.G. Schmidt
Het werk van Annie M.G. Schmidt mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst van beste bekroonde kinder- en jeugdboeken ooit. Pluk redt de dieren is in 2005 uitgeroepen tot winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de categorie voor 6 tot 9 jaar. Het boek is een vervolg op het verhaal van Pluk van de Petteflet, dus het is wel verstandig die eerst (voor) te lezen.
2. De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen – Andy Griffiths
Andy Griffiths vertelt het verhaal van Andy en Terry, die een fantastische boomhut hebben met onder andere een stadion, een combineermachine, een krabbelatorium en nog veel meer. Ontdek het allemaal!
3. Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup
Alles in dit boek is net echt: de ballonnen, de tijger en alle andere dieren.
4. Wild – Mel Wallis de Vries
Dit boek is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar oud. Het is een heftig verhaal vol spanning en onverwachte plot twists.
5. De Gorgels – Jochem Myjer
Cabaretier Jochem Myjer waagde een aantal jaren geleden de overstap naar het schrijven van kinderboeken. En dat was een groot succes. Zijn boek De Gorgels won in 2016 de prijs van de Nederlandse Kinderjury en is nog steeds enorm populair.
6. Juf Braaksel en de magische ring – Carry Slee
Carry Slee kan natuurlijk onmogelijk ontbreken op deze lijst. Ook dit leuke maar vooral ook spannende boek is door talloze kinderen gelezen.
7. Weerwolvenfeest – Paul van Loon
Iedereen kent hem wel: Dolfje Weerwolfje. Al jaren volgen kinderen van alle leeftijden zijn avonturen en ook dit zesde boek zit weer boordevol spanning en plezier.
8. Moppereend – Joyce Dunbar
Ben je op zoek naar een boek zonder al teveel tekst? Dan is Moppereend een absolute aanrader. Joyce Dunbar heeft met haar prachtige illustraties de prijs van Prentenboek van het jaar 2020 gewonnen, en dat is ook niet zo gek.
9. Boer Boris wil geen feest! – Ted van Lieshout
Ted van Lieshout heeft al vele prijzen gewonnen, maar de Theo Thijssenprijs die hij in 2009 won voor zijn gehele oeuvre was toch wel het hoogtepunt. Daar doet hij ook met dit boek weer eer aan.
10. Hoe overleef ik mijn ouders? – Francine Oomen
Dit is het achtste boek uit de enorm succesvolle Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen.
De criteria waarop wij kinderboeken beoordelen
Plezier hebben in het lezen is de beste stimulans voor leesbevordering. Daarvoor wil je wel een goed boek in je handen hebben. Waar beoordelen wij kinderboeken eigenlijk op?
Allereerst moet een kinderboek het doel van de auteur waarmaken. Wilt de auteur kinderen vermaken? Dan dient het boek de lezer ook daadwerkelijk te vermaken. In een ideale situatie, wil je niet kunnen wachten op wat de volgende bladzijde je zal brengen. Het kinderboek moet de aandacht van de lezer grijpen en nooit meer zien los te laten.
Beloften van auteurs en uitgevers
Auteurs en uitgevers willen hun boek zo goed mogelijk verkopen. Zij zullen het kinderboek dan ook zo mooi mogelijk op de markt willen brengen. Maar weet het boek wel aan de beloften te voldoen?
In onze ranking zullen we ook nadrukkelijk kijken naar de nagekomen beloften.
Ons oordeel houdt rekening met verschillende lezers
Er bestaan veel verschillende kinderen, gelukkig. Dat vraagt ook om veel verschillende soorten kinderboeken. Het gevarieerde aanbod maakt dat lezers kunnen ontdekken welke boeken zij graag lezen.
Ongeacht of een kind nu voorkeur blijkt te hebben voor mysterie of graag fantasieboeken leest, kinderboeken moeten boeien. De lezer moet in het boek willen kruipen en er tot het eind niet meer uit hoeven stappen.
Een gevarieerd aanbod is van uiterst belang. In onze top 10 kinderboeken staan dan ook boeken uit verschillende genres.
De kinderboeken top 10 van onze hoofdredacteur
Boeken spelen een verrassend grote rol in de taal- en leesontwikkeling van kinderen. Bij het lezen begeven wij ons vaak in een volstrekt andere wereld. Het is knap hoe sommige schrijvers dit elke keer weer voor elkaar weten te krijgen.
Er worden ongelofelijk veel kinderboeken geschreven, de één succesvoller dan de ander. Wij hebben ons best gedaan om tien van de beste en leukste kinderboeken op een rijtje te zetten. Lees verder om je voordeel te halen uit onze top 10 kinderboeken.
1. Winnie de Poeh – A.A. Milne
Winnie de Poeh: zonder uitstek één van de meest tijdloze, doordachte kinderboeken wereldwijd. Zo’n eeuw lang brengen Winnie en zijn vriendjes het beste in een ieder naar voren. Toch heerst het taboe dat Winnie de Poeh enkel voor kinderen is. Het boek heeft al meerdere malen bewezen dat het juist het kind in de meest volwassen mensen naar voren weet te halen.
De verzameling van Winnie de Poeh verhalen maakt verwachtingen waar. De pure onschuld die schuilt in de avonturen die A.A. Milne op papier heeft gezet is bewonderenswaardig. Ieder kind verdient het om te worden voorgelezen uit Winnie de Poeh.
Het zijn perfecte voorleesverhalen om de kinderen mee te geven, waar ouders zich kunnen verbazen over de simplistische complexiteit van de karakters. Er schuilt zoveel achter de personages, zonder dat het voor de kinderen ingewikkeld overkomt.
2. Mees Kees: een pittig klasje – Mirjam Oldenhave
De juf van Tobias’ klas raakt met zwangerschapsverlof. Wanneer haar afwezigheid wordt opgevuld door meester Kees, lijkt een nieuw tijdperk geboren. Zijn manier van lesgeven is nét even anders dan dat als vanzelfsprekend wordt gezien. Zijn lessen maken dat de ogenschijnlijk pittige klas van Tobias naar hem luistert.
Mirjam Oldenhave lijkt goed te weten waar kinderen op letten, wat het een herkenbaar kinderboek maakt. Je beleeft het leven op de basisschool vanuit de ogen van Tobias.
Het boek is niet alleen fantastisch om zelf te lezen, maar boekt ook grote successen als voorleesboek. De hoofdstukken kunnen binnenkomen als enigszins losstaande verhaaltjes. De verhaallijn is niet altijd even nadrukkelijk aanwezig. Iets wat als voorleesboek enigszins fijn uit kan pakken.
3. De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen – Andy Griffiths
Andy Griffiths brengt met de serie ‘De waanzinnige boomhut’ bij veel kinderen een lach op het gezicht. Het knotsgekke, fantasierijke boek over de boomhut met 130 verdiepingen is de meest complete versie van het kinderboek.
Het boek is voorzien van passende illustraties en hilarische humor, perfect als leesbevordering. Andy en Terry hebben weer de meest bizarre verdiepingen toegevoegd aan hun boomhut. Je kunt er je tijd verspillen, zeepbellen blazen en gebruik maken van de meest unieke boekwinkel ter wereld.
Het spontane buitenaardse avontuur kan wellicht van uit de lucht komen vallen. De boeken in de serie zijn vrij chaotisch, waardoor ze aan kunnen voelen als too much. Desondanks maakt het wel dat je lekker door de verdiepingen heen leest, je wilt constant weten wat er op de volgende pagina zal gebeuren.
4. Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
‘Rupsje Nooitgenoeg’ van Eric Carle heeft al heel wat hartjes weten te veroveren – van jong en oud. Het is het verhaal van een rupsje dat maar niet kan stoppen met eten. Het verhaaltje brengt een lach op de gezichten bij jonge kinderen, wiens glimlach de ouderen weer bijblijft. Zo wordt het verhaal doorgegeven van generatie op generatie.
Het lukt doorgaans alleen de beste (kinder)boeken om een vast begrip te worden in de maatschappij. Bij ‘Rupsje Nooitgenoeg’ is dit letterlijk het geval, we hebben de term ongetwijfeld wel eens horen vallen.
5. Coco kan het! – Loes Riphagen
We maken in dit prentenboek kennis met het aandoenlijke babyvogeltje Coco. In het begin wordt al gelijk voldaan aan één van de doelen van het boek; er wordt aangegeven dat iedereen wel eens ergens bang voor is. Door vertrouwen te hebben in je eigen kunnen, zal blijken dat je iets stiekem allang kan.
Het boekje maakt middels haar kaft al een onvergetelijke eerste indruk. Naast de aaibare, zachte kaft brengt het openslaan een oase van rust. Zachte en lichte kleuren worden perfect gecombineerd met rustige prenten.
‘Coco kan het!’ bezit niet bijster veel details, maar dat lijkt een bewuste keuze te zijn geweest. Dit boek heeft precies genoeg aan wat het wél heeft. Er is namelijk genoeg te zien, van grotere dieren tot verstopte insecten.
6. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
Wanneer we het hebben over Pluk, mogen we spreken van een klassieker. De typerende schrijfstijl van Annie M.G. Schmidt komt ook in ‘Pluk van de Petteflet’ meermaals naar voren. De eenvoudige doch vermakelijke manier van schrijven maakt dat kleuters het kunnen begrijpen én prima leesbaar voor jonge lezers.
In het boek werkt Pluk zich een slag in de rondte om het beste voor de natuur te realiseren. Al na enkele bladzijden heeft het je hart gestolen. Met zijn iconische kraanwagen houdt hij aan zijn harde werk de nodige (dieren)vrienden over.
We hebben het over een tijdloos boek, dat nog altijd als actueel kan worden gezien. Het boek leert over natuur, problemen oplossen en de betekenis van échte vriendschap – een must have.
7. De GVR – Roald Dahl
Roald Dahl is voor velen de beste kinderboekenschrijver die ooit bestaan heeft. Daar heeft ‘De GVR’ een riante bijdrage in gehad. Dahl schrijft dusdanig dat het niet alleen lekker wegleest, maar ook heerlijk voorleest – ondanks iconische verzinwoorden als ‘snorskommer’.
Bij de hoofdpersonen valt een zekere relationele ontwikkeling te herkennen. Eén van de grootste oorzaken is de manier waarop de karakters zijn opgebouwd. We leren zowel Sofie als de GVR beetje bij beetje steeds beter kennen en begrijpen. Het boek past perfect bij de fantasie- en belevingswereld van kinderen.
Er zijn geluiden van een minimumleeftijd. Zo wordt de leeftijd van 7 of 8 jaar aangeraden, het verschil tussen fantasie en realiteit is bij jongere kinderen nog minder ontwikkeld. Aan de andere kant maakt dit boek ook geweldig gebruik van dat verschil.
8. Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon
Dolfje is inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van Nederlandse kinderboeken. Wanneer hij zeven jaar wordt, gebeurt hem iets wat hij nooit had durven denken: hij wordt een weerwolf. Timmy zegt dat wel over zal gaan, maar wat als dat niet het geval is?
Dat de leeftijd van Dolfje nadrukkelijk naar voren komt, maakt het herkenbaar voor een land vol leeftijdsgenootjes.
Het boek gaat over een weerwolf, toch weet Paul van Loon de angst te verlagen. Achter de vacht van een weerwolf, blijft hij immers gewoon Dolfje. Je wilt weten wat het verhaal zal brengen, zeker wanneer een mysterieuze man zijn intrede doet.
9. Hoe overleef ik mijn vakantie? – Francine Oomen
‘Hoe overleef ik mijn vakantie?’ is een relatief kort boekje. Het telt ‘slechts’ 100 pagina’s, waar je al voor de helft van het boek het idee hebt dat het verhaal af zou kunnen zijn.
In het boek gebeurt van alles, er wordt meermaals naar gerefereerd als ‘wild boek’. Een vrij dubbelzinnige benaming, omdat het ook slaat op het overleven in de wildernis. Het leek Francine Oomen een idee om een boek te schrijven vol survivaltips voor kinderen.
Sommige punten in het boek komen vrij stijfjes aan bod. Het lijkt er even op of Francine Oomen even geen inspiratie had om de feitjes te verweven in het boek. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat toevallig Jonas en Rosa alles over de natuur weten.
10. De mooiste vis van de zee – Marcus Pfister
Het idee van ‘De mooiste vis van de zee’ is enerzijds prachtig. Het maakt niet uit wat je situatie is, het kan nooit kwaad iets te delen waar je genoeg van hebt. De titel heeft potentie om uit te groeien tot vast begrip in onze maatschappij, wat niet voor velen is weggelegd.
Het gevoel dat je aan het boek overhoudt is echter compleet afhankelijk van interpretatie. Je zou het boek ook kunnen opvatten als ander uiterste. De vis heeft geen vrienden, omdat deze alleen vrienden willen worden als hij zijn schubben weggeeft. Waak hiervoor, zeker bij het voorlezen aan jongere kinderen.
Goedemiddag,
Ik ben vorig jaar begonnen met het uitgeven van een kinderboekenreeks Kennismeesters. Het is een reeks voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Waarbij het spannende avonturenverhaal is aangevuld met puzzels en rijke illustraties om ook de minder fanatieke lezers te kunnen boeien. Inmiddels is deel 3 net uit en gaat het verhaal verder. De vraag is of het mogelijk is of jullie de boeken zouden kunnen recenseren. En zo ja, waar ik de boeken dan eventueel heen kan sturen.
Bij voorbaat dank voor de reactie.
Met vriendelijke groet,
Jan-willem van Mierlo