Het lezen voor de lijst… Volgens sommige kenners dé manier om kinderen juist een aversie voor het lezen aan te leren, volgens anderen noodzakelijk om de jeugd überhaupt nog eens een boek voor te schotelen. Ligt de waarheid allicht ergens in het midden? Speciaal voor jou hebben we de beste dunne boeken geselecteerd zodat je makkelijk aan je leesplicht kunt voldoen.

Vanwaar de keuze voor dunne boeken?

In deze top 10 hebben we gekozen voor dunne boeken, die in elk geval onder de 200 en vaak zelfs slechts rond de 100 pagina’s liggen. Door de wat kleinere omvang zijn ze laagdrempelig en daarmee een mooie opstap naar de wat dikkere boeken. Wat de boeken in deze lijst allicht tekort komen aan kwantiteit, geldt overigens zeker niet voor hun kwaliteit.

Snel overzicht: Deze dunne boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste Nederlandse klassiekerMarga Minco – Het bittere kruid: Dit boek, geschreven door Marga Minco, is een klassieker van Nederlandse bodem en staat bekend om zijn tekstuele soberheid. Het belicht de persoonlijke herinneringen van de schrijfster aan de Jodenvervolgingen, een thema dat destijds nog vers in het geheugen lag. Ondanks het zware thema is het boek zeer goed leesbaar en biedt het een beklemmend verslag van oorlog, schuld en vereenzaming. >> Check laagste prijs
Beste internationale klassiekerGeorge Orwell – Animal Farm: Dit intrigerende boek van George Orwell is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in politieke satires. In “Animal Farm” komen dieren in opstand tegen mensen, waarna enkele dieren zichzelf uitroepen tot nieuwe leiders vanwege hun vermeende intellectuele superioriteit. Het resultaat is een samenleving die implodeert, waardoor het boek ook nu nog uiterst relevant is. >> Check laagste prijs
Beste humoristische verhaalWillem Elsschot – Kaas: Dit meesterwerk van Willem Elsschot mag dan wel minder dan 100 pagina’s bevatten, maar het wordt beschouwd als één van de beste boeken uit Vlaanderen. Het verhaal volgt Frans, die vol enthousiasme een nieuwe carrière als kaasverkoper start. Echter, hij vergeet één cruciaal aspect: de kaas daadwerkelijk verkopen. Het boek zit vol humor en bevat een reeks hilarische gebeurtenissen, waardoor we het van harte aanraden. >> Check laagste prijs

De top 10:

Marga Minco – Het bittere kruid

Het bittere kruid is een ware klassieker van vaderlandse bodem. Het was het (korte) debuut van Marga Minco, dat met name opvalt door haar tekstuele soberheid. Het onderwerp is des te heftiger, namelijk de persoonlijke herinneringen van de schrijfster aan de Jodenvervolgingen, die toen nog vers in het geheugen lagen. Een beklemmend verslag geschreven vanuit de eerste persoon over oorlog, schuld en vereenzaming. Geen makkelijke kost qua thematiek, maar het boekje is nog altijd zeer goed leesbaar.

George Orwell – Animal Farm

Een klassieker van buitenlandse bodem dan. Dit waanzinnige boek van George Orwell, wiens naam synoniem staat aan een samenleving waarin de overheid de touwtjes (te) strak in handen neemt. Zijn grootste klassiekers zijn daarbij 1984 en Animal Farm. In dit laatste boek komen de dieren in opstand tegen de mensen, waarbij bepaalde dieren zichzelf dan weer als nieuwe leider opwerpen, omdat zij nu eenmaal intellectueel op hoger peil staan. Een en ander resulteert erin dat ook deze samenleving zichzelf opblaast. Een verrukkelijke satire die ook heden ten dage nog altijd relevant is.

Willem Elsschot – Kaas

Ondanks dat deze novelle van Elsschot nog geen 100 pagina’s lang is, geldt Kaas als één van de beste boeken ooit van Vlaamse bodem. Het boekje is inmiddels al in 36 talen vertaald, een record voor Vlaanderen. Het geweldige boek gaat over Frans, die enthousiast een nieuwe carrière als kaasverkoper aangaat maar één ding vergeet: de kaas ook daadwerkelijk te verkopen… Hilarische verwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op in deze satire van Elsschot met een aantal onvergetelijke karakters.

Rebekka de Wit – We komen nog één wonder tekort

Dit boek is iets dikker, maar nog wel ruim onder de 200 pagina’s. Het gaat over een meisje dat samen met haar broer en vader verder moet zien te leven, in een gezin dat nu niet meer compleet is. Met zijn drieën gaan ze op reis, om tijdens een twee weken durende vakantie met het recente verlies om te gaan. Dat doet ieder op zijn eigen manier… Een knap debuut van De Wit die in het dagelijks leven voor het theater schrijft. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van het jonge meisje. We volgen haar gedachten terwijl ze met het verlies van haar moeder om moet gaan. Heel herkenbaar, deze jeugdroman met een lach en een traan. Een coming-of-age drama dat de jeugd zal verslinden.

Tim Krabbé – De Grot

De grot is een erg interessant boek van Tim Krabbé, al was het maar om de manier waarop het verhaal uit de doeken wordt gedaan. Dit is namelijk totaal niet chronologisch; Krabbé maakt gebruik van een boel flashbacks en schrijft steeds vanuit een ander perspectief en een andere tijd. Deze vernuftige techniek is eerst even wennen, maar uiteindelijk raak je toch helemaal verwikkeld in het verhaal. Dit is namelijk spannend genoeg; het gaat over vriendschap, drugshandel en de juiste keuzes maken in het leven. Vlot geschreven zoals we dat van Krabbé kennen, is De Grot minder bekend als bijvoorbeeld Het Gouden Ei of De Renner van dezelfde auteur, maar minstens net zo goed.

John Steinbeck – Van muizen en mensen

Een waarlijke klassieker in de wereldliteratuur, deze novelle van de veelgeprezen en Nobelprijswinnende auteur John Steinbeck. Het boek draait om het noodlot, wat de arme George en Lennie boven het hoofd hangt in de crisisjaren ’30 van de 20e eeuw. De twee zijn door de zware omstandigheden namelijk gedwongen om rondreizend hun hongerloontje te verdienen. Gaan zij het geluk nog eens  aan hun zijde vinden? Vanwege het controversiële einde is dit boek op sommige Amerikaanse scholen verboden, maar gelukkig staat Van muizen en mensen in Nederland gewoon op de lijst. Dun, maar prachtig.

Philip Huff – Dagen van gras

Deze schrijver heeft de laatste jaren naam gemaakt met korte verhalen, een bundeling daarvan en een aantal romans. Dagen van gras gaat daarbij over de jonge Ben die is opgenomen in een jeugdkliniek. Hier is hij terecht gekomen na drugsgebruik en een psychose. Vanuit de kliniek kijkt hij terug op zijn korte leven en dan met name zijn vriendschap met Tom, de jongen die zo anders was dan hijzelf. Een boek over vriendschap met een zwaar thema, maar door Huff’s vlotte schrijfstijl nergens té zwaar. Dit ijzersterke debuut is voor de oudere tieners onder ons bovendien zeer herkenbaar.

Erasmus – Lof der zotheid

Een wat curieuze, maar welverdiende toevoeging aan deze top 10 is Lof der zotheid van Erasmus. Dit korte boekje van deze Nederlandse filosoof is het schoolvoorbeeld geworden van het bekritiseren van bijgeloof en het sarcastisch benaderen van hypocrisie, vooral als het om godsdienstige zaken gaat. Deze ode aan de zotheid is geschreven aan het begin van de 16e eeuw, toen het humanisme in Europa volop in opkomst was. Erasmus is hier één van de uithangborden van geworden, en wel met name door dit schitterende boekje dat de lezer constant op het verkeerde been zet.

Jos Vandeloo – De Vijand

Deze novelle van Jos Vandeloo is ongeveer 100 pagina’s dik. Het boekje is niet alleen dun, maar ook zeer begrijpbaar geschreven: het is echt gericht op een tienerpubliek. Het verhaal gaat over een vijftienjarige jongen die in het najaar van 1944 in een grensdorp in Brabant woont. Dit dorp wordt dan weer door de Duitsers, dan weer door de Amerikanen bezet. De dood van een Duitse soldaat zorgt voor de spanning in het tweede deel van het boek. Wat is er precies gebeurd, en hoe gaan de Duitsers wraak nemen? De Vijand is bovenal een verhaal over opgroeien, in de meest moeilijke omstandigheden.

Charles Dickens – Een Kerstverhaal / A Christmas Story

We eindigen deze top 10 met een onvervalste kerstklassieker. A Christmas Story werd met kerst 1843 voor het eerst uitgegeven en was meteen een regelrechte hit. Sindsdien zijn er een eindeloze reeks vertalingen, herdrukken én verfilmingen geweest rond het klassieke verhaal over de gierige zakenman Ebenezer Scrooge die op kerstnacht wordt bezocht door drie geesten. Kunnen zij de vrek van inzicht doen veranderen? Een onverwoestbaar verhaal dat altijd weer weet te ontroeren.