De 13 beste Jip en Janneke boeken

Jip en Janneke; het inmiddels iconische duo zal niemand zijn ontgaan. De twee buurkinderen, hond Takkie en poes Siepie maken van alles mee. Annie M.G. Schmidt heeft de verhaaltjes zo geschreven dat het een bron aan herkenning blijkt – voor zowel kind als ouder. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Polen, Indonesië en Rusland zijn er talloze Jip en Janneke boeken over de toonbank gerold.

In onderstaande top 13 Jip en Janneke boeken behandelen wij alleen losse boekjes uit de serie. We sluiten de lijst af met een speciaal boekje. Het bekende bundelboek met daarin alle Jip en Janneke avonturen staat niet in de lijst. Toch mag deze natuurlijk in geen enkel huishouden ontbreken.

Jip en Janneke: Sinterklaas komt

We trappen onze lijst af met een perfect voorleesboek voor tijdens de Sinterklaasperiode. Jip en Janneke kunnen niet wachten om schoentje te zetten. Als zij veel te vroeg hun schoen zetten, worden ze het maar niet eens over welk liedje ze gaan zingen. Een bron van herkenning, voor zowel kind als ouder.

Winter met Jip en Janneke

Aansluitend op Sinterklaas: ‘winter met Jip en Janneke’. De twee vriendjes zien dat het buiten heeft gesneeuwd en kunnen niet wachten om de winter te ontdekken. Jip en Janneke vieren de feestdagen en krijgen handschoenen.

Met die handschoenen maken ze een sneeuwpop waar ze enorm trots op zijn. De volgende dag kunnen ze de sneeuwpop niet vinden, hoe kan dat nou? Met dit Jip en Janneke boekje om voor te lezen wordt de winter pas écht een feest.

Met Jip en Janneke door Nederland

De meeste Jip en Janneke verhaaltjes spelen zich dicht bij huis af. Ze doen alles waar jonge kinderen zich in herkennen, neem het stampen in grote plassen. In ‘Met Jip en Janneke door Nederland’ gaan de twee vriendjes er eens op uit.

Dit voorleesboek bevat verhaaltjes over enkele Nederlandse kenmerken, met onder andere Artis en het strand. Perfect voor jonge kinderen, zeker voor hen die nog niet zo bekend zijn met Nederland.

Jip en Janneke: beste vriendjes

‘Jip en Janneke: beste vriendjes’ neemt je mee in het leven van twee beste vrienden. Het laat zien dat ze op elkaar kunnen vertrouwen, maar ook soms ruzie hebben.

Het boek biedt een mooie kans om bij het voorlezen mee te geven dat ruzie maken niet erg is, als je het maar weer oplost. Gelukkig lukt dat bij Jip en Janneke, ze zijn immers beste vriendjes.

Jip en Janneke: er is er een jarig

Bij Jip en Janneke is iedere dag een avontuur, al helemaal als er iemand jarig is. De twee buurtkinderen doen er alles aan om de dag extra speciaal te maken. Alles wat bij een verjaardag hoort wordt uit de kast gehaald: versiering, slingers, taart, cadeautjes en nog veel meer.

‘Jip en Janneke: er is er een jarig’ is een voorleesboek vol feest en versiering. Neem de kinderen bij het voorlezen mee in een wereld vol feest, waarin van alles gebeurt.

Jip en Janneke: dierenvrienden

In ‘Jip en Janneke: dierenvrienden’ ligt de nadruk erg op de dieren. Jip en Janneke vinden dieren fantastisch, ze hebben natuurlijk Takkie en Siepie al.

In dit boek zien ze een zebra, geven ze een klein vogeltje iets te eten en bevalt Siepie van een kwartet kleine kittens. Een perfect voorleesboek voor iedere jonge dierenvriend of -vriendin.

Jip en Janneke: kom je spelen?

Dit boekje laat nog maar eens hoe Jip en Janneke liever niets anders doen dan spelen. De twee beste vriendjes schommelen en stampen na een regenbui hard in de grootste plassen. Ook krijgt Jip een nieuwe bal waarmee hij in de woonkamer wilt voetballen…

Jip en Janneke beleven avonturen in dagelijkse activiteiten. Het boek laat zien hoe je de meest normale zaken van een hele andere kant kunt bekijken.

Takkie

Takkie’s aanwezigheid in Jip en Janneke boekjes is zo’n succes gebleken, dat hij een eigen boek heeft gekregen. De mooiste verhalen van de meest lieve en vrolijke teckel van Nederland vind je in ‘Takkie’ – voor jonge en oudere liefhebbers.

Het voorleesboek tovert gegarandeerd een lach op menig gezicht. Zijn avonturen vergroten het perspectief en plezier van jonge luisteraars. Als kers op de taart kun je Takkie ook nog even aaien; de illustratie op de kaft is van stof.

Jip en Janneke: beste vriendjes voor altijd

Dat Jip en Janneke beste vrienden zijn en zullen blijven, is internationaal bekend. Van het moment dat Jip het gat in de heg ontdekte tot alle avonturen die ze hebben beleefd – ze zijn onafscheidelijk. Ze helpen elkaar altijd uit de brand, zo ook in ‘Jip en Janneke: beste vriendjes voor altijd’.

Dit boek is een mooie mogelijkheid om kinderen bij het voorlezen bepaalde waarden mee te geven. Van op bezoek gaan als iemand ziek is tot het bijleggen van ruzie; Jip en Janneke doen het even voor.

Jip en Janneke: kijk eens wat ik kan

Jip en Janneke kunnen al héél veel, dat laten ze dan ook graag zien. Tekenen, bouwen, spelen… het gaat Jip en Janneke makkelijk af. Lukt er iets wat minder, zoals lezen? Dan kijken Jip en Janneke gewoon naar de plaatjes, dat kunnen ze namelijk al super goed.

Dit kartonnen boekje zit bomvol herkenning, vooral voor de jongere kinderen. Dagelijkse activiteiten komen naar voren, je kunt met de kinderen in mooie gesprekken komen over wat ze al kunnen.

Herfst met Jip en Janneke

Het regent steeds vaker, waardoor er grote plassen op de grond liggen. Eindelijk kunnen de twee vriendjes weer springen en stampen in het water. Jip en Janneke ondernemen en beleven weer een heleboel. Ze mogen zelfs noten kraken, maar dat lukt niet zomaar…

‘Herfst met Jip en Janneke’ is een voorleesboekje waarin verschillende elementen van de herfst naar voren komen. Perfect voorleesboek voor tijdens typische herfstdagen met harde wind.

Het huis van Jip en Janneke

Dit verschilt wat betreft vorm, inhoud en functie van alle anderen boeken in de lijst. In ‘Het huis van Jip en Janneke’ kunnen kinderen meespelen met Jip en Janneke. Je kunt er bakken met de oven, verstoppertje spelen, de was ophangen en nog veel meer.

Speel in onder andere in de tuin, op zolder, op de stoep en in de keuken. Maak om het spelplezier te vergroten gebruik van de uitdrukvellen met attributen.