Alles wat je wil weten over de boeken van Harry Potter

De boeken van Harry Potter, geschreven door J.K. Rowling zijn al jaren ongekend populair. De serie bestaat uit zeven boeken, die allemaal ook verfilmd zijn. In de reekst staat Harry Potter centraal, de jongen die op jonge leeftijd te horen krijgt dat hij een tovenaar is. Het grootste gedeelte van de serie speelt zich af op Zweinstein, de tovenaarsschool. Hier maken Harry en zijn vrienden gedurende de boeken veel avonturen en spannende dingen mee, die op magische wijze door J.K. Rowling zijn omschreven. Meer weten over het plot van de zeven boeken? De boeken worden stuk voor stuk hieronder omschreven.

Harry Potter en de Steen der Wijzen

In het eerste deel van Harry Potter, genaamd Harry Potter en de Steen der Wijzen, is Harry in het begin een normale jongen. Zijn ouders zijn beide overleden, waardoor hij bij zijn oom en tante woont. Deze hebben een gruwelijke hekel aan hem, en hierdoor leeft Harry geen leuk leven. Hij woont zelfs in de trapkast, omdat zijn oom en tante hem geen echte kamer waard vinden. Wanneer hij elf jaar oud wordt, komt er plotseling een man met een lange baard binnenvallen. Hij vertelt Harry dat hij een tovenaar is, en dat er een plek voor hem vrij is op tovenaarsschool Zweinstein. Hij vertrekt naar de school, en komt er achter dat hij eigenlijk een heel bijzonder jongen is. Op Zweinstein ontmoet hij al gauw zijn twee beste vrienden, Ron en Hermelien, en leert hij alles over de wereld van tovenaars. In het eerste boek komt hij ook meteen oog in oog te staan met Voldemort -hij die niet genoemd mag worden-, zijn grootste vijand waartegen hij ook in de andere boeken nog vaak moet vechten.

Harry Potter en de Geheime Kamer

Harry Potter en de Geheime Kamer begint op dezelfde plek als deel een: bij de oom en tante van Harry, waar hij tijdelijk weer woont in de zomervakantie. Daarna gaat hij door naar de tweede klas van Zweinstein, waar hem en zijn vrienden weer veel avonturen te wachten staan. In dit deel van het boek ontmoet Harry Dobby, de huis-elf die hem de komende boeken nog veel gaat steunen. Eenmaal terug op Zweinstein gebeuren er gekke dingen, en worden verschillende leerlingen van de school versteend. Harry, Ron en Hermelien besluiten op onderzoek uit te gaan, en al snel komen ze erachter dat Zweinstein een Geheime Kamer kent, waarvan zelfs sommige docenten het bestaan niet kennen. In de zoektocht naar deze Geheime Kamer krijgt het drietal het zwaar te verduren, en krijgen ze ook weer te maken met Harry’s grootste vijand Voldemort. Het tweede boek van de Harry Potter-reeks is bijna nog spannender dan de eerste, en de kans is groot dat je meteen deel drie erbij wilt pakken.

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

In deel drie, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, zit Harry alweer in het derde jaar van de school voor tovenaars. Na de zomervakantie (die hij weer bij zijn onaardige oom en tante doorbracht) krijgt hij te horen dat Sirius Zwart naar hem op zoek is. Sirius staat bekend als een moordenaar binnen de toverwereld, en is ontsnapt uit de tovenaarsgevangenis genaamd Azkaban. Dit levert voor Harry (en zijn vrienden, die in het boek vrijwel geen moment van zijn zijde wijken) angstige momenten op. Naast zijn grote vijand Voldemort, is nu namelijk nóg een moordenaar naar hem op zoek. Harry doet onderzoek naar Sirius door oude boeken te lezen en mensen te spreken die hem vroeger kenden. Uiteindelijk legt hij de puzzelstukjes bij elkaar, en trekt hij de conclusie dat Sirius de moordenaar van zijn ouders is. Als Harry en Sirius elkaar uiteindelijk ontmoeten, neemt het verhaal gekke en spannende wendingen aan.

Harry Potter en de Vuurbeker

In Harry Potter en de Vuurbeker, het vierde deel uit de serie, staat Zwerkbal centraal. Dit is de sport die Harry op Zweinstein beoefent, en waarmee hij mag meedoen aan een kampioenschap. Dit kampioenschap is eigenlijk bedoeld voor zwerkbalspelers van zeventien of ouder, maar op een magische wijze belandde Harry’s naam ook in de Vuurbeker, de beker waarin de namen van alle deelnemers verschijnen. Zodra Harry dit hoort raakt hij in paniek, want hij weet vrijwel zeker dat zijn grootste vijand Voldemort hierachter zit. Harry Potter en de Vuurbeker is zeker niet het eerste boek waarin Harry in contact komt met Voldemort, maar volgens velen is het wel een van de spannendste ontmoetingen tussen de twee. Waar de ontmoeting met Voldemort in veel boeken pas op het einde komt, neemt De Vuurbeker je vanaf het begin mee in deze spanning.

Harry Potter en de Orde van de Feniks

Opnieuw een boek in de Harry Potter-reeks waarbij je vanaf het eerste moment wordt meegezogen. De Orde van de Feniks is een groep tovenaars van Zweinstein, waarnaar het vijfde deel van de serie is vernoemd. Zij vormen deze orde, omdat ze geloven dat Voldemort is teruggekeerd. Samen hopen ze tegen hem te strijden, en voor eens en voor altijd afscheid van hem te nemen. Voldemort is namelijk aanhanger van de Zwarte Kunst, en met zijn toverkracht wil hij verkeerde dingen doen. Ook de Orde van de Feniks is een spannend boek, waarbij je je verbaast over de rijke fantasie van J.K. Rowling. Op vrijwel iedere bladzijde gebeurt er weer iets nieuws, waarbij alle goed geschreven karakters goed in elkaar overlopen.

Harry Potter en de Halfbloed Prins

Waar een groot deel van de tovenaars in deel vijf nog niet geloofde dat Voldemort daadwerkelijk was teruggekeerd, wordt het in deel zes, Harry Potter en de Halfbloed Prins, officieel bekend gemaakt. Voldemort is teruggekeerd, en hij is op wraak uit. Hierdoor is Zweinstein geen veilige plek meer voor de studenten, en al helemaal niet voor Harry, op wie Voldemort het gemunt heeft. Hoewel de spanning in alle boeken van de reeks goed voelbaar is, is Harry Potter en de Halfbloed Prins echt een boek vol angst: het is voor de lezer meteen duidelijk dat Harry en zijn vrienden groot gevaar lopen. Waar in de eerste vijf boeken ook vrolijke scenario’s staan beschreven, is dit een duister boek dat van begin tot eind spannend is. Ook het einde weet J.K. Rowling weer goed op te schrijven: de lezer blijft met een opgelucht hart achter, maar kan toch niet wachten met verder lezen in het laatste boek.

Harry Potter en de Relieken van de Dood

Harry Potter en de Relieken van de Dood is het laatste boek in de serie, en het enige boek dat zich voor een groot deel buiten tovenaarsschool Zweinstein afspeelt. In Harry Potter en de Relieken van de Dood voert Harry een laatste strijd met Voldemort, en dat is de zwaarste tot dan toe. Voldemort heeft zijn ziel namelijk in stukken gesneden, en deze allemaal op goed beschermde plekken verstopt. Harry kan de strijd met Voldemort alleen winnen, als hij eerst al deze stukken van zijn ziel weet op te sporen en vernietigen. Dat is nog niet zo makkelijk, maar hij krijgt hulp van Ron en Hermelien. Hoewel het boek ruim zeshonderd pagina’s telt, verveelt de zoektocht naar deze stukken ziel van Voldemort geen moment. En één ding is zeker: iedere lezer zal bedroefd zijn wanneer de hele reeks uitgelezen is.