Kinderen houden van experimenteren. Dan is het niet zo gek om ze ook in de keuken wat te laten rommelen met potten en pannen. En daar moet dan natuurlijk ook bij geproefd worden! Zaak is nu om de gerechten wat gezond te houden, en niet te ingewikkeld. Hiervoor zijn kinderkookboeken uitgevonden.
De kunst van het juiste Kinderkookboek
Het is in een goed kinderkookboek dus zaak om de kinderen volop en vrijuit te laten experimenteren, maar ze tegelijkertijd ook de juiste handvatten te geven zodat het proces niet helemaal uit de hand loopt. Hieronder 10 boeken die hiertoe een zeer goede poging doen. Bij de meeste hiervan moet je als ouder overigens wel een oogje in het zeil houden!
Snel overzicht: Deze kinderkookboeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste culinaire opvoeding | Susan Aretz – Wat eten we vandaag?: Gericht op het hele gezin met familierecepten, dit boek zorgt voor een culinaire opvoeding van kinderen. We waarderen dat Aretz nadenkt over minder voedselverspilling en het betrekken van het hele gezin in het kookproces. Haar aanpak is inspirerend en motiverend. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor verse ingrediënten | Karin Luiten – Het Grote Kinderkookboek: We zijn enthousiast over dit boek omdat het kinderen leert koken zonder gebruik te maken van kant-en-klare producten. De recepten zijn gemakkelijk te volgen voor kinderen en bieden tegelijkertijd handige tips voor volwassenen. Dit boek is een combinatie van eerdere werken met prachtige illustraties. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor beginnende jonge chefs | Felicita Sala – Een huis vol lekkers: Dit boek biedt kinderen een speelse kijk op verschillende keukens wereldwijd. Het is niet alleen een kookboek, maar ook een visueel meesterwerk vol gedetailleerde illustraties. We vinden het een avontuurlijk en origineel werk, ideaal om kinderen de eerste stappen in de keuken te laten zetten. >> Check laagste prijs |
De Top 10:
Susan Aretz – Wat eten we vandaag?
Dit boek is gericht op het hele gezin, en staat dan ook boordevol familierecepten. Aretz heeft haar eigen blog, smulpaapje.nl, waarin ze al langer pleit voor een culinaire opvoeding van kinderen. Ze is daarnaast foodblogger en schrijft in die hoedanigheid voor onder andere De Telegraaf en Vrouw. Wat daarbij fijn is, dat Aretz niet alleen maar blind recepten de wereld in gooit, maar ook nadenkt over zaken als minder eten verspillen, minder vaak boodschappen doen en meer het hele gezin betrekken in het hele kookproces. Haar methode werkt zeer aanstekelijk. Dat er maar snel meer smulpaapjes mogen komen…
Bol.com: Susan Aretz – Wat eten we vandaag?
Karin Luiten – Het Grote Kinderkookboek
‘Zonder pakjes en zakjes’, waarschuwt schrijfster Karin Luiten, bekend van ‘Koken met Karin’, op de voorkant van Het Grote Kinderkookboek. Dit is namelijk Luiten haar missie. Minder pakjes, meer verse producten. Als kinderen daar op jonge leeftijd al mee leren koken, dan hebben ze daar de rest van hun leven voordeel van. Hier valt weinig tegenin te brengen, en met de recepten in dit boek zit het ook wel snor. Ze zijn voor kinderen makkelijk te volgen, en ook volwassenen zullen er de nodige tips in vinden. Dit boek is een bundeling van de eerder verschenen werken Lekker opscheppen! en Lekker uitpakken! Uiteraard is één en ander gelardeerd met fraaie illustraties.
Bol.com: Karin Luiten – Het Grote Kinderkookboek
Felicita Sala – Een huis vol lekkers
Een prachtig en sympathiek boek om samen met je kids lekker aan het kokkerellen te slaan. Kinderen krijgen met Een huis vol lekkers op spelenderwijze een eerste blik in de (wereld)keuken, en daarnaast zit dit boekje vol met fraaie illustraties vol details. Zelfs als er niet uit gekookt wordt, is dit mooie verhalende werk nog steeds een plaatje. Sala houdt de recepten zeer uiteenlopend, waardoor het ook nog eens een avontuurlijk en origineel werk is geworden. Zeer aan te raden, zeker als je je kind de eerste stappen op kookgebied wilt laten zetten.
Bol.com: Felicita Sala – Een huis vol lekkers
Samuel Levie – Eten met Nijntje
Dit boekje is gericht op de allerkleinsten, die met behulp van de bekende Nijntje tekeningen hun eerste stappen zullen zetten op het gebied van eten en proeven. In feite gaat het Levie om culinaire opvoeding, waarin Nijntje naar de moestuin, de boerderij en andere plekken gaat om erachter te komen waar toch die producten vandaan komen die we elke dag in onze mond stoppen. Waar wordt kaas bijvoorbeeld van gemaakt? Leerzaam voor de allerkleinsten, en een mooi allereerste (kook)boekje voor je allerkleinste. Je kunt tenslotte niet jong genoeg beginnen met een culinaire opvoeding.
Bol.com: Samuel Levie – Eten met Nijntje
Roberta Pagnier – Zoete spruiten
Zoete spruiten, wie lust die nu niet? Roberta Pagnier is een bekende tv-kok die graag met en voor kinderen kookt. In die hoedanigheid vindt ze het erg belangrijk dat kinderen gezond eten ook lekker gaan vinden. Die mix, de zoete spruiten dus, probeert ze te verzamelen in dit boek. Daarbij heeft ze op- en aanmerkingen van kinderen meegenomen in haar recepten, zodat deze bij hen zeker in de smaak zullen vallen. Uiteraard is het extra leuk om deze gerechten samen met je kinderen te maken. Een vrolijk boek met een hoop goede tips, waarmee zowel volwassenen als kinderen weer volop kunnen genieten van elke maaltijd.
Bol.com: Roberta Pagnier – Zoete spruiten
Nancy McDougall – Kids in de keuken
De uitgebreidheid van dit heerlijke kookboek valt direct op: maar liefst 150 recepten met meer dan 1000 foto’s. In alles heeft de schrijfster ruim voorzien: van uitgebreide hoofdgerechten tot snelle tussendoortjes. En uiteraard ontbreken de heerlijke toetjes en traktaties niet. McDougall heeft verder oog voor alle aspecten van het koken, van ingrediënten tot technieken en van veiligheid tot de juiste voorbereiding. Met een sterrensysteem wordt de moeilijkheidsgraad van elk gerecht aangegeven. Een boek dat er zowel kwantitatief als kwalitatief bovenuit steekt.
Bol.com: Nancy McDougall – Kids in de keuken
Hanneke de Zoete – Het grote kook- en bakboek van de zoete zusjes
In dit boek slaan de ‘zoete zusjes’ Saar en Janna, bekend van hun eigen YouTube-kanaal, aan het kokkerellen. Het doel van de schrijfster is duidelijk om het koken voor jongeren makkelijk en leuk te maken. Het boek heeft 30 gerechten, tot aan een verjaardagstaart toe! Er staan een heleboel stap-voor-stap foto’s in het boek, dus dat is lekker handig. Wat ook fijn is, is dat je kind met dit boek ook afzonderlijk kan gaan koken. Zij mogen je dus verrassen met wat ze op tafel gaan zetten, waar bij veel andere kookboeken er vaak toch een volwassene een oogje in het zeil moet houden.
Bol.com: Hanneke de Zoete – Het grote kook- en bakboek van de zoete zusjes
Jan Paul Schutten en Joris Bijdendijk – Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek
Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten en sterkok Joris Bijdendijk hebben de handen ineengeslagen om dit geweldige kinderkookboek te schrijven. Het werk is zeer leerzaam: zo leren kinderen waar ingrediënten vandaan komen voor de heerlijke gerechten die ook in het boek zijn te vinden. Het geheim van de tuin ziet er door de schitterende illustraties bovendien prachtig uit. Ook fijn is dat (biologische) producten uit eigen tuin de hoofdrol spelen.
Bol.com: Jan Paul Schutten en Joris Bijdendijk – Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek
Petra Bosland – Het kinderkookboek van de keuken van Kiki
Dit kleurrijke boek richt zich op de leeftijdscategorie van 5 tot 12 jaar. De hoofdrol wordt gespeeld door Kiki de kat, een creatie van illustrator Bosland die zo haar twee passies (illustreren en koken) weet te combineren. Inmiddels heeft zij tevens de kookschool De Keuken van Kiki geopend, waar kinderen hun eerste culinaire stappen mogen zetten. Dat kunnen ze nu ook thuis met dit leuke boek, dat het de kinderen zo makkelijk en leuk mogelijk probeert te maken. Vol met weetjes en fijne recepten, een aanrader.
Bol.com: Petra Bosland – Het kinderkookboek van de keuken van Kiki
Daan Faber en José Luis Garcia Lechner – Smaakspoken
We sluiten deze top 10 af met een ‘kookboek’ met een twist: het gaat in Smaakspoken namelijk niet om het koken, maar om het proeven. Dat dit werk deze top 10 toch heeft gehaald, komt omdat het een uniek en fantastisch boek is, waarin kinderen niet alleen alle smaken leren kennen (heel handig voor als ze gaan koken), maar ook met allerlei emoties worden geconfronteerd. De schrijver en de illustrator weten op unieke wijze hun liefde voor eten over te brengen in een boek waar zowel kinderen als volwassenen van zullen genieten.Daan Faber en José Luis Garcia Lechner – Smaakspoken