Als uw kind de complete Nederlandstalige sectie van de bibliotheek al van binnen en buiten kent, is het tijd eens een schap verderop te kijken. Of misschien houdt uw kind er sowieso wel van om in de Engelse taal te lezen? Voor de taalontwikkeling kans zulks ook van groot belang zijn; uw kind zal er in de toekomst alleen maar voordelen van ondervinden.

Engelstalige kinderboeken

In de onderstaande top 10 hebben we aandacht geschonken aan de beste boeken voor diverse leeftijden. Van jonge lezers tot young adults: voor ieder wat wils. Van enkele van onderstaande boeken is ook wel een Nederlandse vertaling voorhanden, maar wij hebben in dit geval uiteraard gekozen voor de Engelse titels.

De top 10:

Tricia Levenseller – The Daughter of the Pirate King

Alosa is de avontuurlijk ingestelde dochter van een piratenkoning, die op een dag een schatkaart in handen krijgt. Wie anders dan zijzelf is het meest geschikt om deze schat vervolgens te zoeken? Een enerverend verhaal vol plotwendingen en avontuur, werkelijk niet weg te leggen al zou je het willen. De stoere Alosa is een ontzettend fijn karakter en je gaat helemaal met haar meeleven. De verwikkelingen zijn bovendien verrassend, en The Daughter of the Pirate King is aldus een heuse pageturner geworden.

Bol.com: Tricia Levenseller – The Daughter of the Pirate King

Liz Braswell – A Whole New World

Dit unieke boek begint met een wel zeer interessante premisse: wat als Aladdin nooit de wonderlamp had gevonden? Het is het begin van een ontzettend leuke, frisse en opvallende hervertelling van de Disney klassieker met een opvallende twist. Braswell gaat goed met het bronmateriaal om en geeft ons een geheel nieuwe kijk op één van de grootste klassiekers binnen de (jeugd)literatuur, waarbij ook de romantiek niet wordt vergeten. Een aanrader.

Bol.com: Liz Braswell – A Whole New World

Alice Oseman – I was born for this

De nog jonge Alice Oseman heeft snel naam en faam gemaakt in de Young Adult boekenwereld, en met I was born for this heeft zij een nieuw pareltje aan haar reeds sterke oeuvre toegevoegd. Het verhaal gaat over Angel Rahimi, een meisje dat een ontzettend grote fan is van de popgroep The Ark. Op een dag leert zij de zanger van haar favoriete band, Jimmy, beter kennen. Hun levens vergroeien steeds meer met elkaar, en we krijgen een inzicht in beide kanten van het fandom: zowel vanuit de artiest beschreven als vanuit de fan. Een mooi dik boek met een beklijvend verhaal.

Bol.com: Alice Oseman – I was born for this

Stephanie Perkins – Anna and the French kiss

Anna moet van haar ouders naar kostschool in Frankrijk, wat ze helemaal niet ziet zitten. Als ze echter in Parijs is, blijkt het leven daar nog niet zo erg te zijn… Een heerlijk romantisch verhaal met de nodige humor, met name (maar niet exclusief) bedoeld voor romantisch aangelegde tieners. Perkins bewijst al langer zeer goed voor de Young Adult doelgroep te kunnen schrijven, en ook Anna and the French kiss is daar weer een voorbeeld van. Sterker: misschien is dit wel haar beste boek.

Bol.com: Stephanie Perkins – Anna and the French kiss

John Green – The fault in our stars

Deze klassieker van John Green, die inmiddels ook uiterst succesvol verfilmd is, mag uiteraard niet in deze top 10 ontbreken. Juist in de Engelse versie komt daarbij de grappige, frisse en vlotte vertelstijl van Green nog eens extra aan de oppervlakte. Het boek gaat over Augustus en Hazel, twee tieners die elkaar tegen wil en dank beter leren kennen, omdat zij beide ernstig ziek zijn. Een emotionele reis volgt, en de lezer zal zijn tranen maar moeilijk kunnen bedwingen. Of eigenlijk: niet kunnen bedwingen. Dit boek is dan ook niet voor de allerjongste lezers, maar voor oudere tieners en ook volwassen. Een schitterend verhaal over liefde en de wil om te leven. Een geweldig boek.

Bol.com: John Green – The fault in our stars

Nathan Pyle – Strange Planet Activity Book

De hilarische boeken van Nathan Pyle rond onze (te) gekke planeet zijn nu ook aangevuld met een Activity Book, bedoeld voor 8 – 12-jarigen (maar stiekem ook voor de rest van de mensheid). Op de hem zo typerende kluchtige en humoristische toon laat de schrijver zien hoe maf onze planeet eigenlijk is. Dit Activity Book is ook te combineren met de overige boeken van de Strange Planet reeks, waarvan de humor ook de ouderen onder ons zullen aanspreken.

Bol.com: Nathan Pyle – Strange Planet Activity Book

Karen MacManus – One of us is lying

Een superspannend boek, gericht op tieners, over een moordmysterie van een vijftal jongeren die na moeten blijven. Allen hebben hun eigen verhaal en achtergrond, en we leren hen allemaal kennen vanuit hun eigen oogpunt. Maar één van hen verlaat het straflokaal niet levend… Wat is er precies gebeurd, en wie is de dader? MacManus houdt de spanning er goed in en weet door haar heldere verteltrant de lezer mee te nemen op in de gedachtenwereld van compleet verschillende tieners, die allen hun dromen én geheimen hebben.

Bol.com: Karen MacManus – One of us is lying

R.J. Palacio – Wonder

Wonder is zo’n boek dat elk kind (en elke volwassene) minimaal één keer zou moeten lezen. Het gaat over de tienjarige Auggie, een kind dat geboren is met een misvormd gezicht. Zijn ouders proberen hem zo beschermd mogelijk op te voeden, maar er komt een moment dat Auggie naar school moet en zijn hoofd aan de rest van de wereld moet laten zien. Dit is het begin van een levensreis waarin Auggie pesters tegenkomt maar ook (en dat vooral) ware vriendschap leert kennen. Het is moeilijk de tranen in te houden bij deze hit uit de Verenigde Staten, die bovendien uiterst succesvol is verfilmd.

Bol.com: R.J. Palacio – Wonder

Emily Lockhart – We were liars

De schrijfstijl van Emily Lockhart in haar veelgeprezen roman We were liars is in het begin even wennen, maar als dat eenmaal is gebeurd is het boek een ware pageturner met veel verrassingen en onverwachte verwikkelingen. Het is gericht op een Young Adult publiek en kaart diverse onderwerpen aan op het gebied van liefde, maar heeft ook een mysterieuze kant. Op het einde vallen alle puzzelstukjes op hun plek en blijkt de plot een verrassing in petto te houden, die we hier uiteraard niet gaan verklappen.

Bol.com: Emily Lockhart – We were liars

Angeline Boulley – The Firekeeper’s Daughter

Dit boek van Angeline Boulley was in de Verenigde Staten een enorme hit, en zal binnenkort ook op Netflix te zien zijn. Slechts een kwestie van tijd derhalve dat ook Nederland overstag gaat! Het verhaal gaat over de jonge Daunis die gedeeltelijk van inheemse komaf is (overigens net als de schrijfster). Als er een moord wordt gepleegd, gaat Daunis zelf op onderzoek uit… Een spannend verhaal, en niet voor de allerjongsten. Wie eenmaal aan The Firekeeper’s Daughter begonnen is, zal al snel begrijpen waarom dit boek zo’n grote hype is. Bol.com: Angeline Boulley – The Firekeeper’s Daughter