De tijd dat de maffia een ver-van-ons-bed-show was, zijn (helaas) wel voorbij. De georganiseerde misdaad heeft ook in Nederland zijn intrede gedaan, wat de interesse voor deze vorm van criminaliteit nog maar eens heeft aangewakkerd.
Boeken over maffia
Voor deze top 10 hebben we niet alleen gekeken naar de ’traditionele’ Italiaans maffia, maar ook naar andere landen waar de georganiseerde misdaad in opkomst is. De meeste boeken in de lijst zijn non-fictie, maar uiteraard hebben we ook een plekje voor Mario Puzo’s meesterwerk The Godfather bewaard.
Snel overzicht: Deze Maffia Boeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor diepgaande research | Sanne de Boer – Mafiopoli: Sanne de Boer, een Nederlandse journalist, duikt diep in de wereld van de ‘Ndrangheta, een tak van de maffia in Zuid-Italië. Door haar persoonlijke betrokkenheid en uitvoerige research biedt dit boek een uniek inzicht in een mysterieuze wereld van misdaad. Haar ontmoetingen variëren van dorpsgenoten tot kroongetuigen, waardoor het boek een genuanceerd en fascinerend beeld geeft. >> Check laagste prijs |
Beste hedendaagse maffiaverhaal | Wouter Laumans en Marijn Schrijver – De Mocro Maffia: Door de populaire televisieserie is de Mocro Maffia een begrip geworden. Dit boek onthult het echte verhaal achter de opkomende tak van criminaliteit. Met details over gewelddadige bendes, drugstransporten en gewelddadige overvallen, geven erkende journalisten van Panorama en Nieuwe Revu een onthutsende kijk in een harde wereld. >> Check laagste prijs |
Beste wereldwijde perspectief | Misha Glenny – McMaffia: Misha Glenny biedt een brede kijk op de maffiawereld door de georganiseerde criminaliteit wereldwijd te beschrijven. Dit boek belicht niet alleen drugshandel en wapenverkoop, maar gaat ook dieper in op onderwerpen zoals seks en goedkope arbeid. Volgens Glenny is de schaduweconomie mogelijk goed voor 20% van de wereldwijde bruto productie. Een intrigerend en soms verontrustend boek. >> Check laagste prijs |
De top 10:
Sanne de Boer – Mafiopoli
Een boek in het zogenaamde true crime genre van journaliste Sanne de Boer. Deze Nederlandse vrouw emigreert naar een klein dorpje in Zuid-Italië, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en het leven zijn rustige gangetje gaat. Maar de werkelijkheid is lang niet zo idyllisch. In de buurt wordt namelijk een man doodgeschoten, die lid blijkt te zijn geweest van de Calabrische maffia, de ‘Ndrangheta. Deze schokkende misdaad is voor De Boer het startsein om op zoek te gaan naar oorsprong, verleden en heden van deze tak van de maffia. Ze heeft hiervoor vele mensen gesproken, van dorpsgenoten tot ondernemers en van aanklagers tot kroongetuigen. Een fascinerend en relevant relaas.
Wouter Laumans en Marijn Schrijver – De Mocro Maffia
De Mocro Maffia is mede door de televisieserie een heus begrip geworden. Dit boek vertelt het inside verhaal over de opkomst van deze nieuwe tak van criminaliteit. Een ontluisterend beeld over rivaliserende bendes, overvallen, drugstransporten en vooral heel veel en heel hard geweld. Het boek is geschreven door erkende journalisten van Panorama en Nieuwe Revu, die duidelijk weten waar ze het over hebben. De Mocro Maffia is een keiharde blik in een wereld waar een mensenleven niets meer waard is. Huiveringwekkend en met een juist gevoel voor drama, een ware pageturner.
Misha Glenny – McMaffia
McMaffia is een uniek boek, omdat de journalist Misha Glenny hierin de over de hele wereld verbreide maffia beschrijft. Hierbij focust hij zich dus niet op één gebied, maar laat overtuigend zien hoe de wereld van de georganiseerde criminaliteit op allerlei wijze met elkaar verbonden is. Hierbij gaat het niet slechts om de handel in drugs en wapens, maar ook om seks en goedkope arbeid. De schaduweconomie die in de loop van de jaren is ontstaan, is volgens Glenny misschien wel 20% van de totale bruto productie ter wereld… Een fascinerend relaas om somber van te worden, maar ook om gretig door te lezen.
Mario Puzo – De Godfather
Deze roman van Mario Puzo stond aan de basis van misschien wel de grootste filmklassieker aller tijden: de trilogie van Francis Ford Coppola over de maffiafamilie van Don Corleone. Het boek is niet minder episch: meeslepend volgen we de gewelddadige avonturen van de familie, die constant op de huid wordt gezeten door de FBI én vooral ook rivaliserende bendes en families. Een gangsterroman zoals er geen andere is, en nog altijd spreekt De Godfather nieuwe generaties aan. Het boek (en de films) zijn zowat synoniem geworden voor hoe we als buitenstaanders denken dat het eraan toe gaat in de maffia.
Stan de Jong en Koen Voskuil – De Italiaanse Maffia in Nederland
Waar De Godfather de maffia romantiseert, doet dit boek van de journalisten De Jong en Voskuil het tegenovergestelde. Klinisch stelt het duo vast dat de Italiaanse Maffia in feite het meest succesvolle Italiaanse exportproduct is, dat ook in Nederland vaste voeten in de aarde heeft gekregen. De schrijvers beginnen hun zoektocht bij de moord op twee Braziliaanse drugshandelaars in 2002. Wie was hun opdrachtgever en door wie werden zij gedood? Steeds dieper duiken de twee auteurs in de wereld van de poldermaffia, en al snel blijkt dat de Italiaanse maffia haar tentakels in Nederland verder heeft uitgestrekt dan het grote publiek en de politiek denkt. Ontluisterend en beangstigend.
Thomas Repetto – De Amerikaanse Maffia. Een geschiedenis
Ook dit boek van Repetto probeert de maffia van zijn romantiek te ontdoen, en de schrijver richt zich daarbij op de Amerikaanse maffia. Middels gedetailleerd onderzoek weet hij aan te tonen hoezeer deze onderwereld met de bovenwereld is verweven. Het boek deed aan de overkant van de oceaan dan ook nogal wat stof opwaaien, en wie de Nederlandse vertaling leest, begrijpt wel waarom. De verbinding van beide werelden zorgt onherroepelijk voor corruptie, en de vraag rest of het niet al te laat is om dit nog fundamenteel te veranderen.
David Lane – In het hart van de Maffia
Dit werk van David Lane toont overtuigend aan dat de maffia niet slechts bestaat in de wereld van dure auto’s en grote drugstransporten. Het laat daarentegen zien dat hele industrieën in Italië door de maffia beheerst en gefinancierd worden. Van iets simpels als de vuilverwerking of mozzarella: de Casa Nostra en aanverwante maffia-takken zijn een belangrijke speler in al deze Italiaanse markten en industrieën. Valt deze macht eigenlijk wel te breken? Lane gaat op onderzoek uit en ontdekt dat gewone burgers noodgedwongen zaken moeten doen met de maffia, of ze nu willen of niet.
Cees Koring – De Maffia tapes
De ‘godfather’ van de Nederlandse misdaadjournalistiek, Cees Koring, heeft met dit boek zijn memoires neergepend. Het werk gaat over de gehele misdaadwereld en dus niet slechts over de maffia, al spelen die laatste wel een belangrijke rol in zijn leven. Zo werd hij zelf in 1990 door criminelen zwaar mishandeld, nadat hij onthullingen had gedaan over de werkwijze van de Nederlandse drugsmaffia. De decennia aan ervaring met misdaad heeft Koring gebruikt om tot een fascinerend boek te komen.
Andrea Camilleri – ABC van de Maffia
Het ABC van de Maffia gaat over de arrestatie van de grootste maffiabaas, Bernardo Provenzano, na een zoektocht van niet minder dan 43 jaar. Maar deze arrestatie is slechts het beginpunt. In de aanwezigheid van deze capo di tutti capi vond de politie namelijk een heus maffioso woordenboek, vol geheimtaal en geheime notities. Camilleri neemt al deze notities ter hand en maakte een alfabet rond deze monsterzaak, waarbij hij de woorden of begrippen van de maffia hun betekenis geeft. Aan de hand hiervan krijgt de lezer langzaam maar zeker een idee over hoe de maffia werkt, welke mentaliteit zij heeft en hoe het vanaf nu verder zal gaan. De schrijfstijl van Camilleri is wrang en sarcastisch, maar alarmerend tegelijk.
Tom Knipping en Iwan van Duren – De Voetbalmaffia
De erkende onderzoeksjournalisten van Voetbal International Tom Knipping en Iwan van Duren hebben in dit boek 25 verhalen neergepend over vervalsing, matchfixing en andere oneerlijke zaken in de voetballerij. Al snel blijkt dat criminele bendes een hoop in de melk te brokkelen hebben als het om de uitslagen van ons favoriete spelletje gaat. De verhalen zijn soms te onthutsend om te geloven, en meermaals lees je de hoofdstukken hoofdschuddend door. Sinds het grote geld in de voetballerij zijn intrede heeft gedaan, is voetbal niet slechts voor miljardairs, maar ook voor de maffia een populair speeltje geworden.