De wereld van drugs blijft fascinerend. Zelfs als we er zelf ver van blijven, proberen we te snappen hoe iemand aan de drugs kan raken, en hoe er weer van af. Het is vaak moeilijk gebleken eerlijk over dit onderwerp te schrijven: de meeste drugs zijn immers verboden, en een taboe… maar soms is het beter deze te doorbreken.

Boeken over drugs

De boeken in deze top 10 behandelen diverse drugs op verschillende wijzes. Er zijn boeken die met name spreken over de gevaren van drugs, of juist de aantrekkingskracht. Dan zijn er nog romans, of boeken die gaan over bijvoorbeeld handel in drugs. Het ene boek wil daarbij voorlichten, het andere meer waarschuwen, een derde vooral entertainen.

categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste autobiografische blikRaymond K. – Kapitein Coke: Dit boek biedt een unieke inkijk in de smokkel en handel van drugs, rechtstreeks vanuit de gevangenis. Geschreven door avonturier en cocaïnehandelaar Raymond K., is het een fascinerend relaas vol waanzinnige avonturen en ontmoetingen met enkele van de meest gevaarlijke individuen van Zuid-Amerika. >> Check laagste prijs
Meest pakkende thrillerTess Sharpe – De onversneden waarheid: Beschreven als een boek dat zich kan meten met de tv-serie Breaking Bad, biedt dit thrillerdebuut een meeslepend verhaal over Harley, die een wapens- en drugskartel van haar vader moet overnemen. Het is een spannende mix van verraad, geweld, en morele dilemma’s, waarbij de lezer constant op het puntje van zijn stoel zit. >> Check laagste prijs
Beste gids voor naastenFrieda Matthys – Leven met een verslaafde: Dit boek biedt inzichtelijke tips en informatie voor diegenen die geconfronteerd worden met de verwoestende effecten van drugs en alcohol in hun naaste omgeving. Of het nu gaat om een verslaafde partner, ouder, of vriend, Matthys verkent verschillende situaties en biedt praktische adviezen. Het boek is een must-read voor iedereen die te maken heeft met verslaving in hun leven. >> Check laagste prijs

De top 10:

Raymond K. – Kapitein Coke

Dit boek is uniek in zijn soort: het is namelijk geschreven vanuit de gevangenis. Avonturier en cocaïnehandelaar Raymond K. beschrijft in Kapitein Coke zijn eigen stappen in de smokkel en handel van drugs, waarbij de werkelijkheid weer eens vele malen weerbarstiger en ongelooflijker blijkt te zijn dan de allerbeste serie. Een fascinerend boek vol waanzinnige avonturen, de meest bizarre details en ontmoetingen met de gevaarlijkste mensen van Zuid-Amerika. Een boek dat met geen ander is te vergelijken, met in het nawoord nog een spijtbetuiging van Kapitein Coke.

Tess Sharpe – De onversneden waarheid

Dit thrillerdebuut voor volwassenen van kinderboekenschrijfster Tess Sharpe wordt met recht wel eens vergeleken met de bekende TV-serie Breaking Bad. De Onversneden waarheid gaat over de jonge Harley die geacht wordt het door haar vader Duke opgerichte wapens- en drugskartel over te nemen. Maar één en ander loopt anders dan eerst gedacht… Een bij vlagen keiharde thriller vol verraad, geweld en harde keuzes. Sharpe heeft haar hoofdpersoon geweldig neergezet: een pittige tante met toch een goed hart.

Frieda Matthys – Leven met een verslaafde

Dat de wereld van drugs geen glamour is, laat dit boek goed zien. Het is bedoeld voor iedereen die van nabij mee moet maken hoezeer drugs en alcohol een verwoestend effect kunnen hebben op elke relatie. Matthys gaat stuk voor stuk diverse situaties na, bijvoorbeeld een drugsprobleem thuis, op school of op het werk. Het boek staat boordevol tips hoe om te gaan met een verslaafde. Moet je deze bijvoorbeeld controleren of juist niet? Ook besteedt ze aandacht aan het effect op kinderen als één van de ouders een verslaving heeft. Interessant is zeker het hoofdstuk waarin Matthys probeert aan te geven hoe en waarom iemand iemand aan de drugs gaat. Een belangrijk boek voor iedereen die hiermee te maken krijgt, met daarin ook relevante adressen, mocht verder hulp noodzakelijk zijn.

Peter Drehmanns – Van de wereld

Deze roman verhaalt over Daan Vos, een sympathieke jongeman van 29 jaar. Door de week is hij een zeer betrouwbare, zorgzame medewerker die met kinderen in crisissituaties werkt, maar zijn weekenden vult hij met seks, drugs en rock ’n roll. Als beide werelden in elkaar overvloeien beginnen de problemen pas echt… Een zeer sterke roman over iemand die langzaam een wereld wordt ingetrokken waar hij zichzelf niet meer uit kan halen. In hoeverre is ons leven door onszelf maakbaar? Wanneer hebben we hulp nodig, en wanneer kunnen we deze zelf niet meer geven? Is de mens daarbij van nature goed, zelfs als hij onder invloed is?

Theodore Dalrymple – Drugs

De Britse arts en filosoof Theodore Dalrymple schept er genoegen in om de zaken net even van een andere kant te belichten dan te doen gebruikelijk. Zijn Drugs is daar ook weer een fraai voorbeeld van. Alles wat we daarover denken te weten, is compleet fout, stelt Dalrymple doodleuk om vervolgens te verklaren hoe hij tot die conclusie is gekomen. Hierbij zet hij zijn eigen ervaringen als (gevangenis)arts en psychiater in. Dalrymple heeft daarbij vooral oog voor de geschiedenis, die ons op een bepaalde manier naar een drugs als heroïne heeft laten kijken, terwijl de werkelijkheid heel anders in elkaar steekt.

David Sheff – Beautiful Boy

Een zeer emotioneel verslag van de journalist David Sheff over zijn eigen zoon Nic, die door drugsgebruik steeds dieper in de ellende komt te zitten. Wanhopig probeert David zijn zoon te redden, maar wil deze wel gered worden? Een ontroerend, eerlijk en soms hartverscheurend verslag van een gezin in crisis, inmiddels ook zeer succesvol verfilmd. Een belangrijk thema in het boek is het pakken van je persoonlijke verantwoordelijkheid.

Raf Sauviller – Borgerokko Maffia

Een variant op de Mocro-maffia, maar dan zich afspelend in Antwerpen, België. Deze havenplaats kent nogal wat drugsproblematiek, waarbij de verboden middelen worden aangevoerd vanuit Zuid-Amerika en Afrika. De titel van het boek is een verwijzing naar de wijk Borgerhout, waar nogal wat Marokkanen wonen en de drugscriminaliteit welig tiert. Hoe zit deze wereld van schimmige handeltjes precies in elkaar, hoe lopen de lijntjes? Een beangstigend boek waarin journalist Sauviller pijnlijk duidelijk maakt hoe groot dit probleem in de Lage Landen  inmiddels is.

Lucas Salomon – Drugs, verslaving en onze hersenen

Een geheel andere kijk op drugs levert Lucas Salomon, die met name de werking van diverse substanties beschrijft in dit boek. Op leerzame wijze laat hij zien hoezeer drugs het brein aanvallen om bij het gebruik ervan de neurotransmitter dopamine te activeren in het zogenoemde beloningscentrum. Op deze wijze wil de gebruiker steeds vaker drugs, en steeds meer, met allerhande problemen vandien. Salomon weet op wetenschappelijke wijze aan te tonen waarom drugs toch zo’n groot probleem zijn voor zoveel mensen, en hij vergeet daarbij belangrijke geschiedenislessen niet. Een absolute aanrader voor iedereen die graag meer wil weten over de exacte werking van drugs.

Jan Tromp en Pieter Tops – Nederland drugsland

Dit boek over de schaduweconomie rondom drugs is fascinerend en beangstigend tegelijk. Wat interessant aan Nederland drugsland is, is dat de schrijvers met hun eigen oplossing komen: legaliseer drugs op gecontroleerde wijze. Alleen op die manier kan de keiharde misdaad rond drugs worden teruggedrongen. Gebeurt dit niet, dan zal de eindeloze cirkel van geweld niet meer stoppen. Een interessante kijk op de drugsproblematiek waar niet iedereen het mee eens zal zijn, maar die wel een alternatief biedt voor de huidige war on drugs.

Filemon Wesselink en David Bezemer – Drugs voor dummies en junkies

Op heldere en informatieve wijze laten Wesselink en Bezemer je kennis maken met allerlei soorten drugs. Wat doen deze met je en wat zijn de gevaren? De schrijvers menen daarbij dat je het beste verstandig en nuchter met deze vragen om kunt gaan. Het is namelijk eerder onwetendheid die voor de grootste problemen zorgt. Beide schrijvers stonden aan de basis van het programma Spuiten en Slikken en putten voor hun verhalen ook uit persoonlijke ervaringen. Het boek is eerlijk en recht voor z’n raap, soms grappig maar voor het grootste deel vooral informatief. Onmisbaar voor ouders die een goed gesprek over drugs met hun kind aan willen gaan, en daarbij goed beslagen ten ijs willen komen.