Hoe fijn is het om aan een lekker spannend boek te beginnen? Helemaal als je op een leeftijd bent waarop de wereld al spannend op zich is. Daarom bestaan er speciale thrillers voor de jeugd. Hieronder geven we je de leukste jeugdthrillers. Lees verder…

Snel overzicht: Deze jeugdthrillers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor spanning en mysterieBuitenspel – Margje Woodrow: Wanneer voetballers Nynke en Jimmy op trainingsweekend zijn, wordt hun reis overschaduwd door angstaanjagende gebeurtenissen, van een dodelijke vondst in het bos tot een mysterieuze verdwijning. We zijn diep onder de indruk van de geheimen en schokkende onthullingen. >> Check laagste prijs
Beste thriller met sociaal-media elementPijn – Mel Wallis de Vries: Tijdens een nazomeravond neemt een verschrikkelijke gebeurtenis de avond over: de moord op een meisje. Het meest angstaanjagende? De moorden worden gedeeld via Snapchat. Wij waren volledig geboeid door de integratie van sociale media in dit spannende verhaal. >> Check laagste prijs
Beste avontuurlijke plotDe voortvluchtige – John Grisham: De 13-jarige Theo wordt tijdens een schoolreis naar Washington geconfronteerd met een moordenaar uit zijn verleden. Terwijl de FBI ingeschakeld wordt, wordt Theo geconfronteerd met ingewikkelde morele keuzes. We vonden dit een rollercoaster van avontuur en intrige. >> Check laagste prijs

Dit zijn de beste jeugdthrillers

Voor jeugd is het extra leuk om op te gaan in een spannend boek. Gelukkig zijn er prachtige boeken geschreven voor deze leeftijdsgroep. Laten we naar het overzicht gaan met de beste jeugdthrillers.

1. Buitenspel – Margje Woodrow

Als voetballers Nynke en Jimmy met hun teams op trainingsweekend gaan, hebben zij pranks voorbereid om hun teamgenoten te laten schrikken. Hiervoor smokkelen ze van alles mee in hun tassen.

De eerste avond gaat het echter gruwelijk mis. Jimmy vindt een dood lichaam in het bos. Het is zijn vriend Matthias. Over de oorzaak van zijn dood tast de politie in het duister.

Ze zijn nog niet van de schok bekomen, als Soraya spoorloos verdwenen blijkt te zijn. Zij is Nynke’s vriendin. Er is iets goed mis en niet iedereen lijkt de waarheid te spreken.

2. Pijn – Mel Wallis de Vries

Het is een mooie nazomeravond. De zon is net onder gegaan. Veel mensen genieten nog na van de warmte. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Er wordt het levenloze lichaam van een meisje gevonden. Ze blijkt te zijn vermoord en de dader heeft haar laatste minuten gedeeld via snapchat.

Het meisje blijkt niet het enige slachtoffer te zijn. In totaal vinden vijf meisjes de dood. De meisje kennen elkaar niet. Er is een dader. In zijn vlucht voor de politie deelt hij alles op Snapchat. Hierbij kan iedereen meekijken. Dit meeslepende verhaal neemt je mee op jacht naar de dader.

3. De voortvluchtige – John Grisham

Als zoon van een advocaat reist de 13-jarige Theo naar Washington. Hij is op schoolreis, maar van ontspanning is geen sprake. Hij herkent in de metro namelijk de vermomde moordenaar Duffy, die hij kent uit zijn woonplaats. Hierop belt Theo de FBI en Duffy wordt opgepakt.

Een van de ooggetuigen van Duffy’s moord op zijn vrouw, is een man die leeft als illegaal. Als Duffy wordt berecht, vlucht deze ooggetuige plotseling. Hierop komt Theo tot een moeilijke keuze te staan.

4. Snitch – Margje Woordrow

Roos en Quinty gaan ver terug. Hun jarenlange vriendschap komt echter onder grote druk te staan. Degene die hier debet aan is, heet Fenna. Als zij nieuw in de klas komt, dan kiest Quinty namelijk voor Fenna en haar vrienden.

Roos voelt zich hierop afgedankt. Doordat ze zo heftig reageert, keert haar omgeving zich van Roos af.

Tegelijkertijd krijgen steeds meer klasgenoten vreemde ongelukken. Steeds lijkt Roos hierbij betrokken. Iedereen verdenkt haar. Alleen Roos zelf weet dat ze onschuldig is. Als ze er achter komt wat er daadwerkelijk speelt, probeert ze de rest hiervan te overtuigen.

5. Val – Cis Meijer

Liv en Sofia zijn elkaars beste vriendinnen. Samen zijn ze gek op ‘urban climbing’. Liv is zo gek op Sofia, dat ze besluit te gaan studeren op Sofia’s high school.

Vlak voordat ze samen gaan studeren, slaat echter het noodlot toe. Sofie krijgt een ernstig ongeluk. Ze overlijdt. Liv gelooft echter niet in een ongeluk. Volgens haar is er opzet in het spel. Daarom gaat ze in New York op zoek naar de waarheid.

6. Hex – Thomas Olde Heuvelt

Beek is een Pittoresk dorpje op het Limburgse platteland. Het idyllische karakter van het dorp blijkt echter slechts een dun laagje chroom. Hierachter gaat namelijk een groot geheim schuil. Een geheim, waar geen dorpeling over praat.

In het dorp heerst namelijk de Wylerheks. Eeuwengeleden is zij vermoord door de dorpelingen in Beek. Katharina was haar naam en ze is opgehangen wegens hekserij. Sindsdien waart haar geest rond. Op zoek naar wraak.

In het dorp heerst een vloek. Tot in lengte van dagen kunnen de dorpsbewoners het dorp niet verlaten. Een speciaal centrum houdt de bewoners in de gaten.

Als in 2012 een groep jongeren het dorp bezoekt en achter het geheim komt, besluiten ze de vloek te breken. Dit gaat gruwelijk mis. Hierop worden de dorpelingen op nietsontziende wijze door de heks gestraft.

7. Zusje vermist – Sophie McKenzie

Het is een mooie, zonnige dag. Lauren gaat met haar achtjarige zusje Madison naar het strand. En dan gebeurt de schrik van iedere broer of zus: Madison verdwijnt. Lauren zoekt en zoekt. Het hele strand gaat ze af. Maar nergens is Madison te bespeuren.

Totdat ze een berichtje van Madison binnenkrijgt. Wat een opluchting, denkt ze. Maar schijn bedriegt. Want dan leest ze het bericht.

‘Stop nu met zoeken. Je zusje hier niet meer en bel geen politie. Als je dat wel doet, dan zal ik haar vermoorden. Ga snel naar huis en wacht daar af’, luidt het bericht.

Madison blijkt te zijn ontvoerd. Dit boek neemt je mee in de spannende speurtocht naar Madison. Zal ze worden gevonden?

8.Fatale klik – Marleen Ekelmans

Als jonge vrouw van 20 jaar oud studeert Sofie aan de kunstacademie. Samen met haar beste vriend Morris en Charlotte woont ze op kamers in Groningen.

Op de academie wordt Sofie verliefd op haar docent. Hij lijkt haar ook wel te zien zitten. Hij stuurt haar namelijk via Facebook een vriendschapsverzoek. Als Sofie op ‘accepteren’ klikt, verandert dit haar leven.

De romance speelt zich in het geheim af op sociale media en WhatsApp. Niemand mag het weten. Sofie vertelt het alleen tegen haar huisgenoot Charlotte.

Tegelijkertijd gebeuren er vreemde, beangstigende dingen in het leven van Sofie. Ze wordt gestalkt en belandt in rare en gevaarlijke situaties. Wie veroorzaakt dit? Is dit de docent en is hij te vertrouwen? Langzamerhand komt ze achter de macabere, verschrikkelijke waarheid.

9. Haat – Mel Wallis de Vries

Onder het bloed zit ze, als Nikki wakker wordt in een park. In haar hand heeft ze een mes vast. Verderop ligt een neergestoken meisje dat zwaargewond is. Nikki staat voor een raadsel. Wie is het meisje? Waarom heeft ze een mes in haar hand en hoe komt het  bloed op haar?

Hoewel het lijkt dat Nikki het meisje heeft neergestoken, kan ze zich niets herinneren. Ze besluit tot een zoektocht naar de waarheid. Ze wil erachter komen wat haar is overkomen. Wie haar en het meisje dit heeft aangedaan. De waarheid zal haar leven echter voorgoed veranderen.

10. Stormgevaar. Het fluistereiland boek 1 – Elizabeh George

Becca kan andermans gedachten lezen. Hierdoor komt de veertienjarige erachter dat haar stiefvader een moordenaar is. Hij heeft zijn zakenpartner om het leven gebracht. Vanaf dat moment is Becca haar leven niet meer zeker.

In haar vlucht wordt Becca geholpen door haar moeder. Ze wordt met een nieuwe identiteit naar een afgelegen eiland gestuurd. Wanneer ze op haar onderduikadres aankomt, blijkt de bewoonster echter net te zijn overleden. Haar moeder kan ze niet meer bereiken. Becca staat er vanaf nu alleen voor.

Het lukt haar om bevriend te raken met enkele eilandbewoners. Als Derric, een van haar vertrouwelingen, verongelukt in het bos, verdenken de bewoners Becca. Becca vreest dat hierdoor haar ware identiteit naar boven zal komen..

Bonus-tip: Vervloekt – Mel Wallis de Vries

Drie goede vrienden gaan naar de Ardennen. Daar staat een afgelegen huis waar ze een weekend lang zullen verblijven. Wat ze daar ontdekken boezemt hen grote angst in.

Ooit hebben er namelijk vier meisjes in het huis gelogeerd en zij zijn bijna vermoord. Hierna heeft niemand meer ooit in het huis geslapen. Het huis verkeert daarom in een vervallen staat.

Hoewel de meiden met een grapje hier en daar de spanning proberen weg te nemen, gebeuren er rare dingen. Als Dominique een bizarre vondst doet, roept ze het verleden tot leven. Zal de geschiedenis zich gaan herhalen?