Als een kind eenmaal een boek oppakt dat het leuk vindt, wil het graag meer van dergelijke boeken van dezelfde schrijver lezen. Het kind kent dan immers de karakters al en kan helemaal opgaan in het verhaal. Schrijvers en uitgevers haken hier graag op in door (lange) boekenseries te maken. Het boekverslindende kind kan daardoor het ene deel meteen opvolgen door het andere, en zo aan het lezen blijven.

Nederlandse Kinderboekenseries

Voor deze top 10 hebben we exclusief gekeken naar Nederlandse kinderboekenseries. Daar zitten series bij voor nog zeer jonge kinderen, maar ook voor de jeugdige lezer in de iets oudere leeftijdscategorie.

De top 10:

Manon Sikkel – Izzy Love

De kinderboeken van Manon Sikkel zijn simpelweg heerlijk en vragen erom om in één ruk uitgelezen te worden. In de ‘Izzy Love’ reeks, die inmiddels uit alweer 9 boeken bestaat, draait het vooral om diverse aspecten van de ontluikende liefde waar hoofdpersoon Isabella Strombolov / Izzy Love mee te maken krijgt. Vanaf het allereerste boek, getiteld Is liefde besmettelijk?, heeft Izzy de harten van de lezers, vooral in de categorie 9 – 12 jaar, veroverd. Daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen: Sikkel blijft de boeken met veel plezier en in hoog tempo uitgeven. Met name voor jonge meiden ontzettend leuk en herkenbaar om te lezen, die eerste onzekere stapjes in de liefde…

Bol.com: Manon Sikkel – Izzy Love deel 1: Is liefde besmettelijk?

Hotze de Roos – De Kameleon

De Kameleon, wie is er niet groot mee geworden? De olijke, sociale maar ook stoere tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer beleven met hun vrienden en hun onooglijke maar ijzersterke boot de Kameleon allerlei avonturen op de Friese wateren. De avonturen van de jongens zijn om te smullen voor elk kind, al zijn de boeken met name onder jongens erg populair. Inmiddels zijn er al 72 delen in de boekenreeks uitgekomen, waarvan Hotze de Roos de eerste 60 delen voor zijn rekening nam. Na diens dood namen P. Stanco en F. Diks de pen over, en inmiddels zijn er ook een aantal films over de tweeling verschenen. De boeken zijn in elk geval zeer verslavend!

Bol.com: H. de Roos – De Kameleon deel 1: De schippers van de Kameleon

Paul van Loon – De Griezelbus

Het is griezelen geblazen met deze reeks van Paul van Loon, die net de juiste mix weet te vinden tussen spanning en sensatie maar ook met de nodige humor! De verhalenreeks draait om de mysterieuze schrijver P. Onnoval (een anagram van de naam van de echte schrijver), die in zijn griezelbus de luisterende kinderen in de val probeert te lokken middels zijn korte, griezelige verhalen. Deze zijn soms voor de allerjongsten misschien een beetje eng, maar gelukkig loopt het altijd goed af. Inmiddels zijn er ook een musical en een uiterst succesvolle film over De Griezelbus uitgekomen. Er zijn 7 delen in de reeks, die met recht een Nederlandse klassieker kan worden genoemd.

Bol.com: Paul van Loon – De Griezelbus deel 1

Hetty van Aar – For girls only!

Alweer 33 delen heeft Hetty van Aar geschreven in de For girls only! serie. De serie begon met het boek Vriendinnen voor altijd, waarin de jonge Emma met haar ouders naar een nieuwe woonplek verhuist. Op haar nieuwe school moet zij nu weer vriendinnen zien te maken. Best eng natuurlijk, maar Emma slaat zich door die moeilijke tijd heen, en aldus is de reeks For Girls Only! begonnen. Met name voor jonge meiden zijn de boeken heerlijk te verslinden, en Van Aar weet haar eigen ervaringen voor de klas en met 6 kinderen thuis overtuigend op papier te zetten.

Bol.com: Hetty van Aar – For girls only! deel 1: Vriendinnen voor altijd

Gerard van Gemert – Kief de goaltjesdief

De reeks over Daan Kiefsma, alias Kief de goaltjesdief, gaat over een jonge voetballer die na een verhuizing moet zien te overleven op een nieuwe school én een nieuwe voetbalclub. Hij beleeft met zijn teamgenoten allerlei spannende avonturen en moet natuurlijk op het veld presteren. Dat valt echter niet altijd mee. Zal het Kief lukken om de belangrijke wedstrijd te winnen? Herkenbaar voor jongens én meiden die van het spelletje houden, waarbij kleine sociale verwikkelingen mooi in de boeken zijn verwerkt. De serie is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar.

Bol.com: Gerard van Gemert – Kief de goaltjesdief deel 1: De nieuwe club

Mirjam Oldenhave – Mees Kees

Schrijfster Mirjam Oldenhave gaf onder andere tien jaar toneelles aan moeilijk opvoedbare kinderen, en nam enkele van hen daarbij als pleegouder in huis. Wie de knotsgekke en soms hilarische avonturen van en met meester Kees leest, herkent hier veel in terug. Deze beginnende leraar, Mees Kees dus, kan wel wat hulp van zijn klas gebruiken op zijn eerste stappen in het docentschap. Zowel voor kinderen (vanaf een jaar of 8) én leraren een hilarische reeks, die inmiddels ook op het grote scherm is vertoond in niet minder dan 5 succesvolle films.

Bol.com: Mirjam Oldehave – Mees Kees deel 1: Een pittig klasje

Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet

Inmiddels zijn er alweer 21 boeken verschenen over het olijke duo Marlies (die graag een spekkie eet, vandaar haar bijnaam) en haar beste vriend Sproet. Samen zijn ze speurders en gaan regelmatig op onderzoek uit om kleine mysteries op te lossen. De boeken zijn voor de leeftijdscategorie 7 jaar en ouder. De verhalen zijn spannend en vrolijk, heerlijk leesvoer om voor te lezen of om uw kind te laten wennen aan mooie en soms een tikkeltje spannende verhalen.

Bol.com: Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet: Slimme speurders

Iris Boter – De Dierenridders

In de serie De Dierenridders van Iris Boter staat in elk van de vijf boeken steeds een ander dier in het middelpunt. De ridders komen in actie als zij vermoeden dat dit dier in gevaar is en hun hulp nodig heeft. Boter is een ervaren kinderboekenschrijfster die met de Dierenridders-serie misschien wel haar beste werk heeft afgeleverd. Fijn is daarbij dat de boeken kinderen liefde en respect voor het dierenrijk wordt bijgebracht, waardoor de werken ook een zekere leerzame functie hebben. Daarnaast zijn de boeken rond De Dierenridders ook gewoon lekker spannend.

Bol.com: Iris Boter – De Dierenridders omnibus

Patrick Lagrou – Het Dolfijnenkind

Deze boeken van Patrick Lagrou vragen iets meer van de kinderen, en zijn bedoeld voor de leeftijdscategorie vanaf 12 jaar. Ze gaan over Marijn het Dolfijnenkind, die met zijn moeder op zoek moet naar zijn eigen verleden als hij op een dag merkt een bijzondere band met dolfijnen te hebben. De boeken rond Marijn zijn avontuurlijk en meeslepend, vaak spannend en soms ook zeer ontroerend. Ook volwassenen kunnen met deze boeken aan hun trekken komen.

Bol.com: Patrick Lagrou – Het Dolfijnenkind (deel 1)

Gertrud Jetten – Droompaarden

In deze serie van 10 boeken, bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, staat steeds een ander paard centraal. Hoofdpersoon Emma spaart beeldjes van alle soorten paarden, en vanuit die beeldjes beleeft zij in haar dromen dan allerlei avonturen met dat specifieke paard. Deze boekenreeks zal voornamelijk bij jonge paardenmeiden in de smaak vallen, die zelf ook wel eens wegdromen bij zo’n machtig beest. Bol.com: Gertrud Jetten – Droompaarden deel 1: De spetterende show