Wat zijn de beste en leukste boeken voor meiden? In dit overzicht geven we je steeds de drie beste keuzes per leeftijd. Hierdoor weer je precies wat leuke aangeraden boeken zijn voor meiden van 11, 12, 13, 14 en 15 jaar. Lees verder voor de top 10…

Als je op zoek bent naar een leuk boekje voor jouw dochter – of als je zelf een jonge meid bent die op zoek is naar een onweerstaanbaar leuk boek -, hoef je niet verder te zoeken. Per leeftijdscategorie hebben we speciaal voor jou een top 3 samengesteld.

Snel overzicht: Deze boeken voor meiden raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor fantasierijke verhalenTjerk Noordraven – Het boek van wonderlijke wezens: Dit boek is een ware traktatie voor lezers die geboeid zijn door mythische wezens en monsters. De kleurrijke illustraties brengen elke pagina tot leven, en Noordraven’s beschrijvende stijl zal jonge lezers in zijn greep houden, vooral degenen met een fascinatie voor het onbekende en mysterieuze. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor magische verhalenKelly Barnhill – Het meisje dat de maan dronk: In dit bekroonde kinderboek duiken we in de wereld van Luna, een meisje opgevoed door een heks. Door Barnhill’s levendige schrijfstijl worden lezers meegenomen op een betoverende reis vol magie, en avontuur, vergelijkbaar met het betreden van Zweinstein’s wereld. We vinden dit boek perfect voor diegenen die houden van magische vertellingen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor emotionele verhalenAna Pessoa – Mary John: Een aangrijpend verhaal dat diep ingaat op thema’s van vriendschap, herinnering en jeugdliefde. Door de ogen van Mary John herleven we de momenten met haar vriend Júlio in Portugal. We zijn van mening dat dit boek ideaal is voor lezers die geraakt willen worden door diepe, menselijke emoties en relaties. >> Check laagste prijs

De eerste categorie: meiden van 10 jaar

Allereerst de top 3 leukste boeken voor de leeftijdscategorie 10 jaar.

3. Erin Watt – When it’s real

Erin Watt schrijft in When it’s real over Oakley. Oakley is een mannelijke popster met een schare aan vrouwelijke fans. Een soort van One Direction, maar dan anders. Oakley staat bekend als een heuse badboy, maar wilt maar al te graag serieus genomen worden, want hij is erg serieus bezig met muziek. Hoe gaat dit hem lukken?

2. Tjerk Noordraven – Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Dit prachtige boek is behalve een genot om te lezen, ook een genot voor het oog. Het staat boordevol met de meest kleurrijke afbeeldingen van allerhande monsters. Bijvoorbeeld een zombie. Leer wat je moet doen als je oog in oog staat met een boosaardige worm. Noordraven schrijft beeldend over de meest uiteenlopende soorten monsters en zal zowel jongens als meisjes weten te boeien, zolang ze maar een liefde voor dieren en rare beesten hebben.

1. John Flanagan – De vermiste prins

Deel vijftien alweer van de ontzettend populaire boekenserie De Grijze Jager. De zoon van de koning van Gallica is spoorloos verdwenen en de koning zet alles op alles om hem terug te vinden. Flanagan schrijft spannend, vlot en met gevoel voor drama, humor en tragiek. En dit is allemaal terug te vinden in een kinderboek. Een razendknappe prestatie van Flanagan.

Is jouw dochter elf jaar oud?

Dan volgt nu de top 3 boeken voor meisjes van elf jaar oud. Lees vooral verder als dit op jou of jouw dochter van toepassing is.

3. Isabelle de Ridder – Meiden met een missie

Isabelle de Ridder schrijft over meiden met een missie. Hoofdpersoon Suus heeft inderdaad een missie. Namelijk haar moeder aan een man helpen. Het resultaat is een komisch boek dat tot de verbeelding zal spreken van menig kind. Hoe help je je moeder aan een man? Kun je een man gewoon uit de stad plukken? Waar baseer je je keuze op? De vraagstukken waar Suus mee zit zijn opvallend praktisch en zitten boordevol kinderlijke onschuld. Dit maakt het boek des te onweerstaanbaarder.

2. Kelly Barnhill – Het meisje dat de maan dronk

Luna is geen gewoon meisje. Luna heeft geen gewone ouders. De moeder van Luna is namelijk een heks. Van haar moeder – een vrouw met een dubieuze reputatie in het dorp – leert ze haar magische krachten te gebruiken. Dit met vele prijzen bejubelde kinderboek zit boordevol magie en weet de verbeelding van kinderen te prikkelen. Net als kinderen zich goed kunnen voorstellen dat ze met de trein naar Zweinstein gaan, zal het hebben van een heks als moeder tot de verbeelding spreken.

1. Janneke Schotveld – De zolderkinderen

Janneke Schotveld schrijft over Milo in De zolderkinderen. Milo speelt bijna de hele dag op zolder. Hij doet niets liever dan op zolder spelen. Tot op een dag iemand anders het huis binnenkomt en op de zolder wilt gaan wonen. Dit laat Milo natuurlijk niet zomaar gebeuren. Een herkenbaar boek voor alle kinderen die graag op zolder spelen. Een boek over vriendschap, liefde en natuurlijk bergen en bergen speelgoed dat al dan niet op een zolder is terug te vinden.

De top drie voor meiden van twaalf jaar oud

Is jouw dochter net wat ouder? Lees dan vooral verder voor de top 3 boeken voor meiden van twaalf jaar oud.

3. Sanne Rooseboom – Het Ministerie van Oplossingen

Het Ministerie van Oplossingen gaat over Nina, een onrustig meisje dat net 11 jaar is. Nina wilt Ruben helpen, die een brief heeft geschreven aan het fictieve Ministerie van Oplossingen dat hij gepest wordt op school. Hij wilt hier maar al te graag vanaf komen. Nina schiet hem te hulp. Rooseboom schrijft vlot en met kinderlijk enthousiasme waar kinderen zich zeker in zullen herkennen.

2. Caroline Paul – Het boek voor meisjes met lef

Caroline Paul vindt dat meisjes zich maar al te vaak laten betuttelen door hun ouders. Ga buiten spelen! Dit is iets dat Paul maar al te graag zou roepen tegen deze meiden. Dit doet ze dan ook in Het boek voor meisjes met lef. Een boek waarin meisjes worden aangespoord hun stoere en jongensachtige kanten te ontdekken. Maar ook een boek waarin vrouwelijkheid centraal staat.

1. Antongionata Ferrari – 50 dingen die je moet doen voor je 13de

Geen boek is relevanter voor een meisje van twaalf jaar dan 50 dingen die je moet doen voor je 13de. Het boek is bedoelt voor meisjes die graag de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Doe (verantwoord) ideeën op met dit superleuke boek met de leukste ideeën om te gaan doen. Heb jij al in een boom geklommen, helemaal tot aan de top?

Dertien jaar oud

Ben jij een meid van niet twaalf, maar dertien? Is jouw dochter net dertien geworden? Niet getreurd. Lees verder voor de top 3 boeken voor meiden van dertien jaar oud.

3. Bart Meijer – Lees dit boek niet!

Bart Meijer zet alle feitjes op een rij die je vooral niet wilt weten. Bereid je voor op de meest vieze feitjes die misschien niet altijd even relevant zijn om te weten, maar wel superleuk. Het boek telt maar liefst 327 feiten die je (liever) niet wilt weten. Dit doet Meijer op zo’n aanstekelijke wijze dat je het boek uit zult hebben voordat je er erg in hebt.

2. Astrid Sercu – Je kunt geen kant op

Sercu schrijft met Je kunt geen kant op een serieus kinderboek over Alix, Victoria en Mien. Ze zitten op een middelbare school vlakbij een gevangenis. Dit heeft vele nare gevolgen voor de drie vriendinnen. Een boek over criminaliteit, bedreigingen, vriendschap en liefde. Op een haast volwassen manier worden de thema’s behandelt, maar dan zo dat een kind het kan begrijpen. Erg knap gedaan.

 1. David Almond – De nieuwe jongen

Almond schrijft over Dan en Maxie. Ze zitten samen in de klas als George binnen komt gelopen, een hele aparte jongen. Sinds George in de klas zit, zit er ook een vrouw in de klas die de hele les lang een schriftje vult met aantekeningen. Wie is deze mysterieuze George? Dit en meer in het meeslepende De nieuwe jongen.

Veertien jaar oud

Ook als je op zoek bent naar een echt meidenboek voor meiden van veertien jaar oud, ben je hier aan het juiste adres. Lees verder voor de top 3 meidenboeken in de leeftijdscategorie veertien jaar.

3. Erica Ruth – De boom met de bittere bladeren

Rwandese Maridadi ontmoet Puck op de markt. Puck vraagt Rwandese of ze voor haar wilt tolken. De vraag vormt het begin van een hechte vriendschap waarbij de twee elkaar heel goed leren kennen. Een herkenbare roman over vriendschap dat voor de wat oudere meiden uiterst leesbaar is.

2. Kenneth Opel – Woeker

Het regent, het regent en de pannetjes worden nat. Niet alleen de pannetjes worden nat, er beginnen overal planten te groeien. Planten met giftige bollen. Anaya en haar twee vriendinnen trekken ten strijde tegen de planten. Ze worden daarbij geholpen door hun immuniteit voor de giftige bollen van de planten. Een heldhaftig verhaal voor heldhaftige tieners.

1. Ana Pessoa – Mary John

Mary John en Júlio zijn vrienden. Ze zijn samen opgegroeid in Portugal. Als Mary John zestien jaar is schrijft ze een openhartige brief aan haar vroegere vriend over hun vriendschap. Ze denkt nog steeds elke dag aan hem. Een prachtig boek over de kracht van herinneringen, vriendschap en de verwoestende kracht van (kinder)liefde.

Voor de vijftien jaar oude meiden

Ben je op zoek naar een boek voor meiden van vijftien jaar oud? Zoek niet verder en lees de top 3 boeken voor meiden van vijftien jaar oud.

3. Holly Black – De wrede prins

Holly Black schrijft in geur en kleur over elfjes. Het betreffen echter boosaardige elfjes, want de elfjes hebben Jude en haar zussen ontvoerd uit hun ouderlijk huis. Black beschrijft het leven van Jude tien jaar later. Ze is stiekem heimelijk verliefd op Cardan. Een machtig mooi boek waarin de fantasie van kinderen wordt geprikkeld.

2. John Green – Schildpadden tot in het oneindige

John Green kan natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. In dit boek is een miljardair op de vlucht. Aza heeft een dwangstoornis. De twee verhaallijnen worden op subtiele manier met elkaar verweven door John Green, die zich een ware meester betoont in het vertellen van dit beklemmende verhaal vol plottwisten.

1. Anna Todd – Niks minder

Landon Gibson vertrekt naar New York. Landon is een goedaardig karakter wiens persoonlijkheid nog lang niet geslepen is aan de boosaardige, grote buitenwereld. Hij wilt dan ook beter voor zichzelf leren opkomen. Dit thema staat centraal in Niks minder. Het is een boek over opgroeien. Prachtig geschreven en herkenbaar voor de jeugd.