Kinderen houden van nature van geschiedenis, zeker als dit in verhalende vorm wordt gegoten. Ze kunnen dan wegdromen bij de meest interessante personages uit de meest fascinerende tijden. Niet voor niets hebben de meest populaire kinderboeken vaak een historische setting.
Nederlandse historische kinderboeken
Voor deze top 10 hebben we gekeken naar Nederlandse boeken op dit gebied, met één uitstapje naar een absoluut meesterwerk van buitenlandse bodem, namelijk De hut van oom Tom. Verder is deze toplijst gevuld met voor het grootste deel onverwoestbare klassiekers, maar kent zij ook een paar allicht verrassende keuzes.
Snel overzicht: Deze historische kinderboeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste historische klassieker | Thea Beckman – Kruistocht in spijkerbroek: Een tijdloze klassieker waarin de 16-jarige Dolf via een tijdmachine terechtkomt in het jaar 1212. Hij belandt in een kinderkruistocht en ervaart de complexiteit van de kruistochten. We waarderen de diepe historische context en het avontuurlijke verhaal van Beckman. >> Check laagste prijs |
Meest spannende verhaal | Simone van der Vlugt – De amulet: Gezet in 1630, volgen we het verhaal van de 15-jarige Nina die op de vlucht slaat wanneer ze beschuldigd wordt van hekserij. Het boek weet de beklemmende sfeer van die tijd goed vast te leggen. We zijn geboeid door de combinatie van historische feiten en het pakkende verhaal. >> Check laagste prijs |
Beste serie voor diepgaand avontuur | Ton van Reen – De bende van de Bokkenrijders: Een vierdelige serie over de beroemde bende uit de 18e eeuw die stal van de rijken om aan de armen te geven. Centraal staat de boerenzoon Mathijs die ontdekt dat de lokale chirurgijn deel uitmaakt van deze bende. We vinden de diepte en complexiteit van het verhaal intrigerend. >> Check laagste prijs |
De top 10:
Thea Beckman – Kruistocht in spijkerbroek
Deze klassieker van Thea Beckman mag uiteraard niet ontbreken in een top 10 van historische kinderboeken. Het verhaal gaat over de 16-jarige Dolf die door middel van een tijdmachine terecht komt in het jaar 1212. Hij belandt midden in een kinderkruistocht, waar hij leeftijdsgenoten tegenkomt die naar het Heilige Land afreizen om het voor de christenen terug te winnen. Dolf zelf ondertussen moet teruggeflitst worden naar de 20e eeuw, maar gaat dit wel lukken? Een waarlijk prachtig boek van Beckman dat de waanzin van de kruistochten op een schitterende en tastbare manier uitbeeldt. Het boek won de Gouden Griffel, de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek én kreeg een succesvolle verfilming.
Simone van der Vlugt – De amulet
Het spannende boek De amulet van Simone van der Vlugt speelt zich af in 1630. Het verhaal draait om de 15-jarige Nina, die ervan verdacht wordt een heks te zijn. Het gevaar op de brandstapel te moeten wordt voor haar op een gegeven moment zo groot, dat ze zichzelf als jongen vermomd en op de vlucht slaat. Dit enerverende werk weet uitstekend de benauwende sfeer vol bijgeloof uit die periode uit onze geschiedenis weer te geven, en leest als een trein.
Ton van Reen – De bende van de Bokkenrijders
Deze serie van vier boeken over de geruchtmakende en legendarische bende uit de 18e eeuw kent al vele fans. De bokkenrijders stalen van de rijken en deelden uit aan de armen, in een tijd dat de grootgrondbezitters en de kerk het helemaal voor het zeggen hadden. Dit bracht veel onrecht met zich mee. In het middelpunt van dit specifieke werk van Ton van Reen staat de boerenzoon Mathijs, die erachter komt dat de lokale chirurgijn Joseph Kirchhoffs met genoemde bende sympathiseert. Eén en ander resulteert in zeer spannende avonturen. Als je de vier boeken in een bundel leest, heb je een dikke pil te pakken maar de tijd vliegt werkelijk voorbij.
Bianca Mastenbroek – Walvisvaarders
De jonge Tijs en Maarten wo van Texel maar zijn op zoek naar avontuur. Ze bemachtigen een plekje op een walvisjager in 1725 en gaan de reis van harte aan. Maar dan komen ze erachter dat het leven op een dergelijk schip zwaar is. Ze reizen immers in de richting van Groenland waar het koud, mistig en stormachtig is. De bemanning krijgt het bovendien met elkaar aan de stok als de walvisjager onder barre omstandigheden vast komt te zitten. Tijs en Maarten hebben elkaar nodig om te overleven, maar de kansen keren zich al snel tegen hen. Zeer spannend en beklemmend beschreven door Mastenbroek, dit verhaal over hoop, wanhoop, vriendschap en verraad.
Fedor de Beer – Het kindertransport
Het schrijven van het beklemmende boek Het kindertransport was voor filosoof en pedagoog Fedor de Beer een statement: nooit mag immers vergeten worden wat in de oorlogsjaren Joodse kinderen is overkomen. Dit boek is dan ook opgedragen aan de 1269 kinderen van het kindertransport naar het concentratiekamp Sobibor. Kinderen die hun dromen tragischerwijs nooit hebben kunnen nastreven. Het trieste verhaal wordt verteld uit het oogpunt van Marit, die bij de dood van haar geliefde oma voor een aantal raadsels komt te staan. Ze besluit op zoek te gaan naar de waarheid en komt achter de nodige verborgen (familie)geschiedenissen. De Beer heeft dit boek tegelijkertijd spannend en emotioneel beladen gemaakt, een schitterend testament bedoeld voor jong én oud.
Tonke Dragt – De brief voor de koning
Net als Kruistocht in Spijkerbroek een absolute klassieker van vaderlandse bodem. De brief voor de koning is een onmisbare leeservaring voor elk kind. Dit spannende verhaal gaat over een geheime missie voor ridder Tiuri, die een brief aan de koning moet leveren die het lot van het koninkrijk kan bepalen. Tiuri moet op zijn reis alles achterlaten om tot over de bergen te reiken en zijn geheime missie te vervullen. Dit avontuurlijke verhaal is een heuse pageturner. Het boek is daarbij vertaald in niet minder dan 30 talen en bovendien verfilmd door Netflix.
Wim Bos – De bende van Lijp Kot
Dit spannende maar ook aangrijpende werk gaat over de 11-jarige Pontus, die in het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis woont. Op een dag wordt hij onterecht beschuldigd van een misdaad, en nu moet hij halsoverkop op de vlucht voor de schout. Hij vindt een veilige schuilplek bij de bandiet Lijp Kot, maar die dwingt hem mee te doen met de criminele activiteiten van zijn bende. Wat is nu wijsheid voor Pontus? Bos heeft op een fraaie wijze de armoede van het oude Amsterdam in kaart gebracht, en het verhaal is tegelijk ondeugend maar ook triest. In meerdere opzichten een jeugdroman met een lach en een traan.
Harriet Beecher Stowe – De hut van oom Tom
Eén van de grootste internationale klassiekers uit de 19e eeuw, die nog altijd zowel door kinderen als volwassenen gelezen kan worden. Het boek gaat over de slaaf Oom Tom en beschrijft allerlei misstanden van de slavernij in de Verenigde Staten. Het boek kwam voort uit een reeks artikelen van Stowe die ze schreef uit woede tegen wetgeving op dit gebied. Nog altijd geldt het boek als de grootste klassieker die zich ronduit tegen de slavernij keerde. De verwikkelingen zijn soms pittig voor de jonge lezer, maar Stowe weet het verhaal door haar schrijftrant toch ook voor hen geschikt te houden.
Jan Terlouw – Oorlogswinter
Dit boek gaat over de ijskoude laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon is de 16-jarige Michiel, de zoon van de burgemeester. Vanuit het niets raakt hij betrokken bij het verzet, als hij een geheime brief moet bezorgen. Door allerlei omstandigheden lukt het hem niet deze tijdig af te leveren, waarna hij zelf de brief opent. Dat is het begin van een lange, koude en gevaarlijke winter waarin Michiel alleen komt te staan en het onduidelijk is wie hij nog kan vertrouwen, en wie niet. Een beklijvend verhaal met een apotheose om nooit te vergeten.
Johan Fabricius – De scheepsjongens van Bontekoe
De drie jonge scheepsjongens Padde, Hajo en Rolf gaan aan boord van het schip ‘Bontekoe’ in de richting van Oost-Indië. De drie vrienden steunen elkaar door dik en dun, en dat is wel nodig ook want de oudere matrozen mogen hen graag eens plagen. Het boek is (losjes) gebaseerd op daadwerkelijke scheepsjournalen, en ademt zo de nodige authenticiteit uit. Met name de kameraadschap tussen de drie jongens is heel fijn om te lezen. Het boek is spannend en biedt een verrassend kijkje in een andere tijd en ook een andere cultuur.