De algehele top 10 beste educatieve kinderboeken voor 5 tot en met 12 jaar

Prikkel de liefde voor lezen en leren met deze beste educatieve kinderboeken. Samen met de kennis van een groep basisschool leraren, ouders, kinderen en opa’s en oma’s, hebben wij deze top 10 gemaakt om het woord te verspreiden over de allerbeste educatieve boeken die beschikbaar zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Deze boeken worden aangeraden voor onze kinderen, omdat ze hun nieuwsgierigheid laten prikkelen. De lijst staat dus vol met boeken die leraren elke dag met hun leerlingen gebruiken in hun eigen klaslokalen en boeken die ouders gebruiken met hun kinderen. Met meer dan 30.000 kinderboeken die elk jaar worden gepubliceerd, wie heeft er tijd om ze allemaal door te spitten om de beste te vinden? Gelukkig hoeft dat niet. Daarom hebben we deze site gemaakt. Onze lijsten met de beste kinderboeken, op willekeurige volgorde, maken de beste boeken slechts een paar klikken verwijderd. De tijd die jij bespaard met het zoeken naar de beste boeken, kun je nu besteden aan kwalitatieve tijd samen met jouw kinderen.

Snel overzicht: Deze educatieve kinderboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurliefhebbersHet bijzondere beestjes boek door Yuval Zommer: We vinden dit boek een geweldige keuze voor kinderen die gefascineerd zijn door de natuur, vooral insecten en kleine dieren. De prachtige illustraties en informatieve inhoud stimuleren de nieuwsgierigheid van een kind bij elke bladzijde. >> Check laagste prijs
Meest informatieve keuze over bomenHet grote bomenboek door Piotr Socha en Woijchiech Grajkowski: Als het gaat om het leren over bomen en hun rol in onze wereld, is dit boek volgens ons de topkeuze. Het helpt kinderen de wonderen van bomen te ontdekken en hoe ze deel uitmaken van diverse culturen over de hele wereld. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor jonge fietsliefhebbersWillewete – De fiets door Lucas Arnoldussen en Mark Janssen: We zijn van mening dat dit boek ideaal is voor de kleine fietsliefhebbers. In Nederland is de fiets niet weg te denken uit het straatbeeld en dit boek biedt een leuke en educatieve manier om kinderen meer te leren over dit geliefde vervoermiddel. >> Check laagste prijs

Het bijzondere beestjes boek door Yuval Zommer

Dit boek staat vol met slakken, kevers, rupsen, en andere soorten kleine dieren en insecten die wij in de natuur kunnen vinden. Er is zoveel te zien en te leren, dat het de nieuwsgierigheid van ieder kind wordt geprikkeld tijdens iedere pagina. Door de prachtige illustraties zal jouw kind zich niet vervelen. Als dit boek goed bevalt, is het aan te raden om de andere boeken van Yuval Zommer te bekijken.

Het grote bogenboek door Piotr Socha en Woijchiech Grajkowski

In dit boek is allerlei informatie te vinden over onze natuur, specifiek over de bomen. Laat jouw kind ontdekken hoe de bomen groot worden, welke dieren leven tussen de bladeren en de takken en hoe oud bomen kunnen worden. Als dat nog niet genoeg is, leer je in dit boek ook alles over de verschillende bomen die in verschillende delen van de wereld te vinden zijn, evenals verschillende bomen die behoren tot specifieke culturen.

De fiets door Lucas Arnoldussen en Mark Janssen

De fiets is een van de vervoersmiddelen die we in Nederland continu om ons heen zien. Voor een kind, die over het algemeen nieuwsgierig is naar alles en iedereen, is dit boek een ideale manier om meer te leren over de fiets. Het educatieve boek neemt je mee op avonturen die zijn aangevuld met kleurrijke illustraties.

Van kleins tot groots – Anne Frank door Sveta Dorosheva en Maria Isabel Sánches Vegara

Het verhaal van Anne Frank is uniek en leerzaam. Het is dus niet gek dat er veel kinderboeken te vinden zijn die dit verhaal vertellen. Echter, dit boek vertelt het op een manier zoals geen ander doet. Het verhaal vertelt niet alleen de verdrietige situatie die ze heeft doorgemaakt, maar vertelt ook de geschiedenis van deze zwarte pagina in onze historie. Het verhaal wordt naast woorden ook verteld door middel van illustraties.

Palmen op de Noordpool door Marc ter Horst

Een van de onderwerpen waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen draaien is de klimaatsverandering. Maar hoe leg je deze situatie aan jouw kinderen uit? Dit boek helpt je hier verder mee. Het boek vertaalt deze complexe situatie in een compact en interessant verhaal. Na het lezen van dit boek weten jouw kinderen exact hoe klimaatverandering ontstaat, wat voor gevolgen het momenteel heeft en wat er nodig is om het te veranderen.

Werkmap Mindfulness – Frog, de wenskikker door Veronique Benoit en Berti Persoons

De kikker in dit verhaal gaat de modder en zijn omgeving verkennen. Dit is een perfect recept voor een hoop avonturen en spannende situaties. Ontmoet familieleden van Frog de wenskikker, zoals de brulkikkers, de boomkikkers, de waterval kikkers en meer. Sommige metgezellen zijn zachtaardig en zorgzaam. Anderen zijn afstandelijk en koud. Frog krijgt een nieuwe levensles van iedere kikker die op zijn pad komt en deze levenslessen zijn erg waardevol om door te geven aan ieder kind.

Alles wat je moet weten over scheten door Sanne de Bakker en Kees de Boer

Scheten laten we allemaal. Dit boek vertelt alles over scheten, maar dan in een leuke, grappige en educatieve manier. Na het lezen van dit boek zal jouw kind niet alleen nog meer de lol van een scheetje inzien, maar ook weten waarom deze plaatsvinden. Het educatieve boek, wat gemaakt is om je meer te laten leren over het menselijk lichaam, maakt het toegankelijk door de samensmelting van tekst en illustraties.

Rekenen voor je leven door Edward van de Vendel en Ionica Smeets

Wie zegt dat rekenen in groep 7 saai moet zijn? Dit boek zal je het tegendeel bewijzen. Het boek neemt jouw kind mee in het klaslokaal, waar de leerlingen van groep 7 strijden voor leuke rekenspellen. Dankzij deze strijd krijgen ze de beste en leukste rekenlessen ooit, zodat ook jouw kind kan genieten van leerzame en leuke rekenopdrachten.

Het dikke boek van alle bijzondere dieren door Ben Hoare

Een boek vol met al het mooie van het dierenrijk. Leer weetjes over bijzondere dieren, waaronder de axolotls, een giraffe, de vlinder of de koala. Het boek is gemaakt om niet alleen jouw kind te laten leren over de bekende diersoorten, maar het is ook juist samengesteld om hen kennis te laten maken met de bijzondere en minder bekende dieren. Met maar liefst informatie over 100 verschillende dieren raakt jouw kind niet snel uitgekeken.

Je bent een kunstenaar door Marta Altés

Voor alle creatieve kinderbreinen is dit boek een echte aanrader. Wat houdt het beroep van een kunstenaar in? Stimuleer de creatieve geest van jouw kinderen door dit boek. Het boek staat vol met leuke weetjes en creatieve opdrachten die ze zullen inspireren om hun kleurpotloden te pakken. Daarnaast leren ze meer over een toekomst als artiest. Dankzij dit boek blijft de creatieve geest van jouw kind goed behouden en zullen ze nog meer plezier halen uit de creatieve bezigheden.

Beste educatieve kinderboeken per leeftijd

Beste educatieve boeken vanaf 4 jaar tot groep 3

 • Alles wat was – Stine Jensen
 • Het bijzondere beestjes boek – Yuval Zomer
 • Alle Paco-boeken – Magali le Huche
 • Van klein tot groots – Anne Frank – Sveta Dorosheva, Maria Isabel Sánchez Vegara

Beste educatieve boeken vanaf groep 3 tot en met groep 5 (9 jaar)

 • Coole kikkers – Owen Davey
 • Alles wat je moet weten over scheten – Sanne de Bakker en Kees de Boer
 • Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst
 • Superkrachten voor je hoofd – Wouter de Jong

Beste educatieve boeken vanaf groep 5 tot groep 8 (12 jaar)

 • Het mysterie van niks en oneindig veel snot – Jan Paul Schutten
 • Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky
 • Het plantenboek – Katie Scott, Kathy Willis

Veel leer- en leesplezier!

De criteria waar deze lijst op is beoordeeld

Is het niet gewoon belangrijk om boeken in de handen van kinderen te krijgen? Elk oud boek zal doen? Zeker niet! Terwijl fantastische kinderboeken een liefde voor lezen en leren kunnen opwekken, kunnen gemiddelde of saaie boeken helaas het tegenovergestelde effect hebben. Kinderen die herhaaldelijk worden blootgesteld aan ongeïnspireerde kinderboeken, vinden lezen uiteindelijk niet erg inspirerend. Kwaliteit telt! Het kiezen van de beste kinderboeken is belangrijk! Weinig dingen kunnen meer opwinding over een onderwerp opwekken dan een slim, tot nadenken stemmend, prachtig geïllustreerd kinderboek. Laat ons je helpen boeken te vinden om die vonk te creëren.