Top 12 Kameleon boeken

Hielke en Sietse Klinkhamer zijn de zoons van de dorpssmid. Heel Nederland heeft in zijn of haar leven ongetwijfeld van de schippers van de Kameleon gehoord. Er zijn enorm veel boeken geschreven over de avonturen van de Friese tweeling. Zelfs na het overlijden van de schrijver zijn er nog boeken onder een eerbehoudend pseudoniem uitgebracht.

Wij zijn voor jou op zoek gegaan naar de leukste Kameleon boeken. In deze lijst vind je een compleet overzicht van twaalf boeken over avonturen met de Kameleon.

De schippers van de Kameleon

Dit boek tekent het begin van de bekende reeks. Hielke en Sietse verlangen al een tijdje naar een eigen boot. Als achter het huis van de familie Klinkhamer een boot het begeeft, wordt deze aan wal gehaald. De eigenaar geeft aan dat hij er niets meer mee hoeft. Uit het niets hebben de jongens waar ze al lang op hopen: een boot.

In het verhaal wordt thuisdorp Lenten slachtoffer van een storm. De dokter belandt met zijn auto in het water, waar Sietse hem van een verdrinkingsdood redt. Een beloning hoeft hij eerst niet, maar de motor van de auto kan hij niet weigeren.

De Kameleon vaart uit

Sietse en Hielke hebben het enorm druk deze zomer. Elke keer als ze even met de Kameleon willen varen, heeft er wel iemand hulp nodig. Van diefstal afstoppen tot sleepdiensten; op de schippers van de Kameleon kun je bouwen.

In het verhaal lijken de broers altijd op het goede moment aanwezig te zijn. Dat geldt ook voor de praatgrage Gerben, wiens verhalen de sfeer ten goede doen – ook al bezorgt hij zichzelf daarmee een nat pak.

De Kameleon: altijd paraat

De jongens moeten voor hun vader iets naar Jonkersveen brengen. Tijdens die tocht komen ze iemand genaamd Herman tegen. Hij blijkt in het verkeerde dorp blijkt te staan, dus geven Hielke en Sietse hem een lift.

De daaropvolgende dagen maken ze verschillende dingen mee, zeker als de familie Stoelwinder van zich laat horen. Hielke en Sietse hebben de vader van het gezin enkele keren gezien, maar niemand verwacht dat hij met een zogeheten wondermachine bezig blijkt te zijn.

De Kameleon op dreef

Op de weg terug naar huis worden Hielke en Sietse geroepen door Kees Dijkstra. Er loopt een onbekende man over de dijk heen en weer. Hij blijkt op een eiland in het meer te willen overnachten. De zoons Klinkhamer helpen de man naar het eiland, maar niet iedereen is daar even blij mee.

Veldwachter Zwart wilt dat de man het eiland verlaat, iets wat hij niet van plan is. Hielke en Sietse voorzien de man van alles wat hij nodig heeft, totdat een ontvoering in de lucht hangt…

Kameleon ahoy!

In principe hebben Hielke en Sietse het hele jaar plezier van de Kameleon. Echter, ’s winters wordt de boot uit het water gehaald om schade te voorkomen. Nu de broers niet meer kunnen vragen, moeten ze op zoek naar andere tijdsbesteding.

De hele winter vinden ze manieren om hun tijd memorabel in te vullen. Van roken tot vis, niets van de plannen overtreft het plan jegens dé opschepper van Lenten. Als Gerben Zonderland aan komt rijden bij de smederij, brouwen Hielke en Sietse een plan om hem grandioos voor de gek te houden.

De Kameleon is terug

Circus Rex komt deze zomer naar het thuisdorp van de gebroeders Klinkhamer. De leeuwenshow is het mooiste om naar uit te kijken tijdens het aanhoudende slechte weer. Als door het slechte weer een gemaal het begeeft, volgt er een reeks van rampen. Er wordt vee gestolen, een leeuwin ontsnapt en het dorp walgt van het circus. Hielke en Sietse doen hun uiterste best de rust te herstellen.

De Kameleon: onrust in Lenten

In thuisdorp Lenten komt zekere onrust voort vanuit een reeks vernielingen. Er heerst het vermoeden dat een groep jongeren uit Jonkersveen voor kwaad zorgen. Hielke en Sietse zouden de schippers van de Kameleon niet zijn als zij niet op onderzoek uit zouden gaan…

‘De Kameleon: onrust in Lenten’ is één van de weinige Kameleon boeken geschreven onder een pseudoniem.

Knallen met de Kameleon

Hielke en Sietse organiseren een groot feest voor het jubileum van hun ouders’ 25e trouwdag. Tijdens het regelen herkennen ze een oud schoolgenoot op de camping – zonder verblijfsvergunning. De gebroeders Klinkhamer doen er als vanouds alles aan om te helpen. Hoeveel komt er terecht van het feest voor hun ouders?

De Kameleon staat voor niets

Het is niet de eerste vakantie dat Hielke en Sietse het enorm druk hebben met de Kameleon. Ook in dit boek varen ze de hele vakantie problemen tegemoet. Lukt het ze om deze op te lossen vóór het volgende zich voordoet?

In ‘De Kameleon staat voor niets’ laten Hielke en Sietse zich stimuleren door dankbaarheid. Het boek staat vol vriendendiensten waar de broers geen enkele vorm van tegenprestatie willen zien.

Trouwe vrienden van de Kameleon

De titel ‘Trouwe vrienden van de Kameleon’ heeft ergens een dubbelzinnige lading. In het boek staat vriendschap voorop, maar loopt een flauwe grap redelijk uit de hand.

Hielke en Sietse vinden twee benen van een etalagepop, dat nodigt uit tot kattenkwaad. De grap is gericht op Gerben, maar neemt veel meer mensen mee. Als Gerben wilt bewijzen dat hij óók grappen kan uithalen, lijkt het hele dorp daarvan de dupe te worden.

De Kameleon opnieuw in actie

Het verhaal komt los wanneer Meneer Koremans op zoek is naar een ligplaats voor zijn jacht. De gebroeders Klinkhamer nemen hem mee op de Kameleon en varen over het meer. Op deze zoektocht naar een ligplaats komen ze Casper tegen, een vriend van Koremans.

Caspers’ dochter ziet het snelheidsbereik van de Kameleon. Haar passie voor waterskiën maakt dat ze achter de Kameleon wilt aanhangen. Als dat maar goed gaat…

De vlag in top voor de Kameleon

In ‘De vlag in top voor de Kameleon’ laat Gerben een gigantische vis los in de vijver van veldwachter Zwart. Zwart denkt Hielke en Sietse achter deze vissenstreek zitten.

Ondertussen ontdekken Hielke en Sietse een olievlek op het meer. Zij wachten niet en ondernemen gelijk actie. Wanneer ze twee mannen verdenken, blijven ze op hun hoede. Iets wat het tweetal mannen niet verwacht.