Alle populaire kinderboeken

Wil je een overzicht zien met alle populaire kinderboeken en kinderboekenseries, neem dan een kijkje in dit volledige jeugd-overzicht.

De top 10: de populairste kinderboeken op een rijtje

Van de klassiekers van Paul van Loon tot het lezen van Jip en Janneke van Annie M.G. Schmitz. Voor dit artikel hebben wij aan ouders, leraren en kinderen gevraagd om hun favoriete kinderboeken te delen die de liefde voor lezen als kind doen inspireren. Het vinden van een kinderboek om jouw kind tevreden te stellen kan moeilijk zijn wanneer er zoveel zijn om uit te kiezen. Daarom hebben wij hier een lijst gemaakt die de populairste kinderboeken op een rijtje zet. De lijst bestaat uit een aantal klassiekers, maar bevat ook een paar hedendaags geschreven boeken die allemaal de fantasie van jouw kind zullen prikkelen. Daarnaast vertellen ze ook allemaal waardevolle levenslessen.

Snel overzicht: Deze kinderboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historische avontuurKruistocht in Spijkerbroek door Thea Beckman: Een klassieke pageturner waarin de jonge Dolf via een tijdmachine in de Middeleeuwen belandt. Midden in een kinderkruistocht ervaart hij de ups en downs van het leven uit die tijd, de waarde van vriendschap en het verraad van anderen. We waarderen dit boek vanwege het intrigerende verhaal en de diepe emoties die het opwekt. >> Check laagste prijs
Mooiste natuurlijke settingHaas: voorjaar door Paul Biegel: Een prachtig verhaal dat zich afspeelt in een verlaten tuin. We volgen de nieuwsgierige haas die de verschillende bewoners van de tuin leert kennen. We zijn gecharmeerd van de gedetailleerde beschrijving van de natuur en de diertjes. Het is alsof we zelf in de tuin zijn en de seizoenen ervaren. Dit boek is een viering van de natuur en vriendschap. >> Check laagste prijs
Meest mysterieus en intrigerendHet Spiegelkasteel door Paul Biegel: Dit boek neemt de lezer mee op een raadselachtig avontuur in een kasteel waarin het hoofdpersonage zijn eigen spiegelbeeld tegenkomt. We waren gefascineerd door het spel van goed en kwaad en de diepe vragen die het verhaal oproept. Het houdt je vast van begin tot eind en laat je nadenken over de dualiteit van het leven en de menselijke natuur. >> Check laagste prijs

Kruistocht in Spijkerbroek door Thea Beckman

Dit boek, geschreven door Thea Beckman vertelt over de geschiedenis en is een echte klassieker. Een jongen van 16 jaar, genoemd Dolf, wordt per ongeluk door een tijdmachine teruggestuurd naar de Middeleeuwen. Hij zit ineens midden in een kinderkruistocht die onderweg zijn om de mensen van hun heilige land vrij te krijgen van de Saracenen. Dit speelt zich af in 121Tijdens dit avontuur leert Dolf veel over de gevaren van het leven, zoals het verraad van de medemens, maar als tegenhanger komt hij ook achter de grote waarde van hechte vriendschappen. Tijdens zijn reis vergeet je bijna dat hij niet van deze tijd is, wat je uiteindelijk achterlaat met de vraag of hij daadwerkelijk nog terug kan reizen naar zijn eigen tijd.

Kleine Sofie en Lange Wapper door Els Pelgrom

Kleine Sofie en Lange Wapper is geschreven door Els Pelgrom. Sofie is een meisje met een enorme nieuwsgierigheid. Ze wilt het liefst alles weten wat er te weten valt op de wereld. Sofie is echter ziek, waardoor ze haar tijd voornamelijk in bed moet doorbrengen. Met een nieuwsgierigheid die zo groot is, verveeld Sofie zich snel in bed. Ze wilt immers de wereld verkennen. Tijdens een specifieke nacht gebeurt er echter iets unieks. Alle dierbare knuffels in haar kamer worden wakker en verzamelen zich bij Sofie. Deze magische gebeurtenis zorgt voor een onvergetelijke nacht. Samen met de poppen gaat Sofie een spel spelen, wat door een van de poppen gemaakt is. Ineens is het helemaal niet erg om in bed te moeten blijven.

Haas: voorjaar door Paul Biegel

Wat is het leven in een verlaten tuin? Mieren, vlinders, motten, kikkers, goudvissen, mussen, bijen en hun koningin, ze leven allemaal hun eigen leven in deze tuin. Maar, er was ook een nieuwsgierige haas die op bezoek kwam. Deze haas wilt meer te weten komen over al deze mooie diertjes. De ene zijn wat sceptisch over het bezoek van de haas dan andere, maar ze leren allemaal hun nieuwe vriend te waarderen.

Het Spiegelkasteel door Paul Biegel

Het Spiegelkasteel, geschreven door Paul Biegel, is een gek verhaal over een jongen die een kasteel binnengaat en zijn spiegelbeeld ontdekt. Goed en slecht zijn vertegenwoordigd in de twee kanten van dit kasteel. Wat is wat? Waar is hij? Waar wil hij heen? Waarom is hij binnengekomen? Hoe kan hij vertrekken? Het is een mysterieus verhaal wat erg intrigerend is om te lezen.

Dolfje Weerwolfje serie door Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje is een boekenreeks geschreven door Paul van Loon. Ieder boek volgt het verhaal van Dolfje die drie avonden per maand veranderd in een weerwolf. Hij wordt niet zomaar een weerwolf, hij wordt een witte weerwolf die een grote, ronde bril draagt. Er volgen veel avonturen en met een reeks van veel boeken zal jouw kind nog voor een lange tijd zoet zijn. Nog niet overtuigd over de kwaliteit van dit verhaal? De serie bleek zo’n succes te zijn, dat het ook in het buitenland is gepubliceerd in andere talen.

Sneeuwwitje breit een monster door Annemarie van Haeringen

Een charmant verhaal met monsters en sprookjesachtige elementen. Sneeuwwitje, die een geit is, is vrolijk aan het breien, maar dan beginnen er dieren van haar breinaalden te vallen. Knuffelige geitjes zijn lief, maar wanneer een wolf verschijnt en mevrouw Schaap opslokt, moet Sneeuwwitje een nog gevaarlijker wezen breien om met de wolf om te gaan. Annemarie van Haeringen heeft dit boek geschreven om de kracht van de verbeelding weer te geven, met de geruststellende boodschap dat wat je ook verzint, je het altijd ongedaan kunt maken.

Pluk van de Petteflet door Annie M.G. Schmidt

Pluk van de Petteflet, geschreven door Annie M.G. Schmidt, is een iconisch verhaal. Pluk van de Petteflet vertelt het verhaal van een jongen, genaamd Pluk, die met zijn kleine rode motor rondrijdt omdat hij op zoek is naar een plek om te wonen. Tijdens deze zoektocht krijgt hij te horen dat er een kamer vrij is in de Petteflet-toren. Hij trekt zo snel mogelijk deze kamer in. Vanaf dat moment maakt hij een hele hoop nieuwe vrienden en maakt hij vooral veel spannende avonturen mee.

Jip en Janneke door Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt heeft een hoop klassiekers geschreven. Jip en Janneke is daar een van. Jip en Janneke gaat over twee vriendjes die langs elkaar wonen. Samen maken ze veel avonturen mee. Ondanks dat ze soms in de problemen komen, komen ze er samen altijd weer uit. Geschreven door Annie M. G. Schmidt en geïllustreerd door Fiep Westendorp, zijn deze verhalen echte klassiekers. Ondanks dat ze in de jaren vijftig werden gepubliceerd, zijn Jip en Janneke nog steeds de bekendste kinderboek personages in Nederland en zijn de verhalen nog steeds erg relevant.

Dummie de Mummie door Tosca Menten

Dit is een enorm populaire serie boeken geschreven door Tosca Menten. De serie is begonnen in 2009 en sindsdien verschijnt er elk jaar weer een nieuw boek. Het boek is een serie avonturen over een mummie genaamd Dummy. Dummy verschijnt ineens op de kamer van Goos Guts. Goos woont in een erg kalm dorp waar vrij weinig actie te beleven is. Sinds de komst van Dummie is dat ineens een stuk anders. Samen maken ze veel gekke en onvergetelijke avonturen mee.

Boer Boris door Ted van Lieshout en Philip Hopman

Een betoverende serie over een piepjonge boer, geschreven door Ted van Lieshout en Philip Hopman. Boris is nog maar een kleine peuter, maar hij woont op een boerderij en rijdt op de tractor alsof hij het al jaren doet. Samen met alle boerderijdieren beleeft hij allerlei kleine avonturen, die auteur en dichter Ted van Lieshout hebben verwoord in een ritme dat erg leuk is om te lezen. Deze kleine boer is de hoofdpersoon geworden van een zeer populaire serie, waarvan er al negen boeken van zijn. Alle avonturen van Boer Boris zijn vastgelegd in mooie, zachte aquarel en acryl illustraties, die zijn gemaakt door Philip Hopman.

Hoe hebben we ons onderzoek voor deze lijst uitgevoerd

Om deze lijst op te stellen en te vullen met echte onvergetelijke boeken voor jouw kinderen, is het voor ons erg belangrijk om ons onderzoek serieus te nemen. Wij hebben persoonlijk alle boeken aangeschaft, gelezen en getest bij de doelgroep en beoordeeld aan de hand van deze informatie. Om te zorgen dat de lijst zo accuraat mogelijk is, was het ook belangrijk om contact op te nemen met andere ouders, opa’s, oma’s, ooms en tantes om tot zoveel mogelijk inspirerende input te komen. Hierdoor kunnen wij met de volle 100% zeggen dat deze lijst volstaat met echte aanraders die de fantasie van jouw kinderen zullen prikkelen.