Welke jeugdboeken hebben door de jaren heen allemaal de Gouden Griffel gewonnen? Wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Lees verder voor het totaaloverzicht.

3) Het totaaloverzicht met alle Gouden Griffels

De Gouden Griffel; een stukje historie en de winnaars

Als kind kon je je uren vermaken met een goed boek. Je ging er helemaal in op en het liefst had je ’s avonds het lampje op je nachtkastje nog wat langer aan dan eigenlijk van je ouders mocht, want dan kon je nog een paar bladzijden verder lezen.

In de herfst en winter – wanneer het koud was en regende – bracht je het hele weekend door met je favoriete schrijver en de hoofdrolspelers van je stapeltje boeken. Je fantasie werd geprikkeld en vaak kun je je nu nog herinneren welke emotie een boek bij je oproept, zodra je een titel uit je kindertijd ineens weer onder ogen krijgt. Boeken doen wat met je, zowel vroeger als nu.

Het is dan ook niet vreemd dat er prijzen zijn voor de beste auteurs van kinderboeken. Bij jeugdliteratuur heet deze prijs voor de auteur de Gouden Griffel. Er zijn echter meerdere griffels, want je hebt ook de Zilveren Griffel en het verschil met de Gouden Griffel zit hem vooral in de oorspong van het werk.

Een Gouden Griffel kun je als auteur van jeugdliteratuur alleen krijgen als het Nederlandstalige boeken betreft. Gaat het om een vertaling vanuit een andere brontaal? Dan komt de Zilveren Griffel om de hoek kijken.

Behalve prijzen in Griffels zijn er ook nog prijzen in Penselen en dit zie je vooral bij kinderboeken die van bijzonder illustraties voorzien zijn. Het is leuk om bij jouw favoriete boeken uit je jeugd eens terug te kijken om te zien of het boek in die tijd prijzen in de wacht heeft gesleept.

Snel overzicht: Onze favorieten per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor historische inzichtenNaar het noorden van Koos Meinderts: Dit boek neemt de lezer mee op een reis door oorlogstijd, waar Jaap een avontuurlijke tocht beleeft en uiteindelijk bij een gezin terechtkomt waar voedsel niet schaars is. We vinden dit boek bijzonder pakkend en een eye-opener voor de moeilijkheden van oorlogstijden. >> Check laagste prijs
Beste poëtische reflectie op leven en doodDoodgewoon van Bette Westera: Een prachtige verzameling gedichten en afbeeldingen die de dood belichten als een integraal onderdeel van het leven. We zijn diep geraakt door de manier waarop dit boek dit zware thema op zo’n toegankelijke en verlichtende manier aanpakt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor natuurliefhebbersWinterdieren van Bibi Dumon Tak: Een fascinerende duik in de wereld van de dieren die in de koudste gebieden van onze planeet leven, met name de Noord- en Zuidpool. We zijn onder de indruk van de diepgaande informatie en prachtige verhalen over deze bijzondere wezens. >> Check laagste prijs

Het totaaloverzicht met alle Gouden Griffels

Hieronder zie je een overzicht van auteurs die de Gouden Griffel in de afgelopen vijftig jaar uitgereikt hebben gekregen. Je leest het van de meest recente periode met auteurs van boeken die je eigen (klein)kinderen of neefjes/nichtjes lezen, tot aan het begin van de jaren 70.

Winnaars van de Gouden Griffel van de afgelopen tien jaar (2011-2020)

Uit elkaar van Bette Westera (2020)

Gedichten en tekeningen bieden je kinderen uitleg en troost bij een lastig en gevoelig onderwerp als echtscheiding.

Zeb van Gideon Samson (2019)

Een boek met elf bijzondere verhalen over een klas met kinderen en een zebra.

Lampje van Annet Schaap (2018)

Een verhaal om de fantasie te stimuleren, met wezens uit de zee en piraten die varen om een vuurtoren op een eiland en daar woont Lampje.

Naar het noorden van Koos Meinderts (2017)

In oorlogstijd komt Jaap (uiteindelijk zonder zijn broertje en zus) per boot terecht bij een gezin waar wel nog te eten is.

Gips van Anna Woltz (2016)

Een dapper verhaal van een zusje dat in het ziekenhuis terecht komt en een grotere zus die het beste van haar tijd in dit ziekenhuis maakt. Spannende ontmoetingen en verliefdheid maken het een interessante tijd.

Doodgewoon van Bette Westera (2015)

Een boek met gedichten en afbeeldingen over de dood en hoe het onderdeel is van het leven.

Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten (2014)

De auteur gaat op gepaste wijze voor de doelgroep in op het fenomeen leven en dood. Het hoe en waarom komen uitgebreid aan bod.

Spinder van Simon van der Geest (2013)

Een verhaal over hoe de relatie tussen twee broertjes verandert en hoe een goed bewaard geheim gebruikt wordt om dat te krijgen wat je wilt.

Winterdieren van Bibi Dumon Tak (2012)

De perfecte manier om te lezen en leren over dieren op plekken waar het nooit echt warm wordt, namelijk de Noord- en Zuidpool.

Dissus van Simon van der Geest (2011)

De hoofdrolspeler in dit boek raakt op weg naar huis de weg kwijt en maakt dan van alles mee dat de fantasie prikkelt, maar wanneer hij toch thuis geraakt, staat hem nog een onplezierige verrassing te wachten.

Wie won de Gouden Griffel tussen 2001 en 2011?

Voordat jij er was van Daan Remmerts de Vries (2010)

Laat je kinderen lezen over hoe de schepping van de aarde is verlopen. Het begon allemaal met Wolf en Konijn en daarna kwamen de mensen.

Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst (2009)

Voor wie van sprookjes houdt, het magische verhaal van een keizer die alles krijgt wat hij wil, tot een dier in zijn tuin er voor zorgt dat hij niet altijd zijn zin krijgt.

Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten (2008)

Hoe was het om vroeger als kind in Amsterdam te leven? De schrijver neemt je in dit boek mee terug in de tijd van toen.

Een kleine kans van Marjolijn Hof (2007)

Over het missen van je vader die in een land als dokter helpt in een tijd van oorlog en hoe je eigen gedachten een plan kunnen smeden om er voor te zorgen dat je vader weer levend thuis komt.

Big van Mireille Geus (2006)

Een verhaal over anders zijn dan anderen en waaraan je dat merkt, totdat iemand zich over je bekommert en dit in bemoeienis uit die je niet wenst. En dan…

Het boek van alle dingen van Guus Kuijer (2005)

Hoe humor en fantasie je helpen om je eigen verhaal ergens van te maken en voor oplossingen te zorgen wanneer het even helemaal mis gaat.

De dans van de drummers van Hans Hagen (2004)

Over de rol van muziek en hoe je je eigen intuïtie leert vertrouwen. (Aan het luisterboek is ook echte muziek toegevoegd.)

Godje van Daan Remmerts de Vries (2003)

Een verhaal over een groep jongens die volgens een bepaalde hiërarchie moeten voldoen aan wat hun leider zegt, maar in de hoofdrol ook een opgegraven lijk die staat voor alles wat “echt” is in deze wereld.

Winterijs van Peter van Gestel (2002)

Twee vrienden maken van alles mee vlak nadat de Tweede Wereldoorlog afgelopen is. Een verhaal over wat de oorlog allemaal aanricht en hoe een kind dit ziet en ervaart.

Wachten op matroos van Ingrid Godon en André Sollie (2001)

Een vuurtorenwachter wacht al een tijdje op Matroos, zijn vriend. Ze zijn van plan om een wereldreis te gaan maken, maar tot nu toe is Matroos nog niet op komen dagen.

Gouden Griffel winnaars tussen het jaar 1991 en 2000

Voor altijd samen, amen van Guus Kuijer (2000)

Over hoe cultuur bij kinderen geen rol lijkt te spelen, totdat de ouders zich er mee gaan bemoeien en een vlucht naar een veilige plek op een boerderij waar geloof een rol gaat spelen.

Helden op sokken van Annie Makkink (1999)

Een boek over tien broers en een zus en deze laatste wil ontsnappen aan het ritme van alledag. Daar lonkt het avontuur. Zwart als inkt van Wim Hofman (1998); het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, maar dan veel gedetailleerder dan je je het sprookje herinnert.

Robin en God van Sjoerd Kuyper (1997)

Over een opa die wel gelooft, ouders die niet geloven en een jongen die het verschil ervaart en liever ook gelooft, want opa is een wijs man die de waarheid spreekt.

Ik maak nooit iets mee van Guus Middag (1996)

Allerlei avonturen die in het leven van elke jongen wel een keer een rol gaan spelen met op het eind telkens een gedicht.

Begin een torentje van niks: gedichten en tekeningen van Ted van Lieshout (1995)

Een jongen verliest zijn vader en groeit dan zonder hem op.

Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen (1994)

Een verhaal over de eekhoorn en de olifant en hoe een tafellamp voor plezier zorgde.

Nachtverhaal van Paul Biegel (1993)

Een kabouter woont op zolder en dan komt er een fee die hij niet vertrouwt. Zij heeft echter een spannend verhaal, waardoor hij het moeilijk vindt om haar weg te sturen.

Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs (1992)

Over het verschil tussen slapen en dood zijn en dat dat er in het begin hetzelfde uit kan zien, maar dat het toch anders is.

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is van Tine Van Buul en Bianca Stigter (1991)

Een boek met 365 gedichten voor zowel volwassenen als kinderen. Dit boek doe je nooit meer weg.

Prijswinnaars Gouden Griffel van 1981 tot en met 1990

De eikelvreters van Els Pelgrom (1990)

Opgroeien in een ander land en in een andere tijd, dat zag er heel anders uit. Hoe? Dat lees je in dit boek en ondanks tegenslagen en een moeilijk leven, was de hoofdfiguur toch gelukkig.

Het vlot van Wim Hofman (1989)

Na de Tweede Wereldoorlog moet Vlissingen als stad weer opgebouwd worden. Voor deze kleine jongen is er dan weinig te doen en dat leidt tot een fantastisch avontuur.

Toen niemand iets te doen had van Toon Tellegen (1988)

Over de vriendschap tussen een mier en een eekhoorn. Ze raken elkaar kwijt, maar vinden elkaar ook weer op een bijzondere manier.

De avonturen van Lena Lena van Harriët van Reek (1987)

Een Lijs is altijd maar bezig en druk met alles wat er buiten te vinden is.

Waar het hart vol van is van Willem Wilmink (1986)

Weet jij wanneer gedichten zijn ontstaan en hoe ze in elkaar zitten? Een brede opvatting van alles wat met gedichten te maken heeft volgens deze auteur.

Deesje van Joke van Leeuwen (1985)

Deesje zegt niet alles wat ze eigenlijk voelt en hierdoor maakt ze allerlei avonturen mee.

Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom (1985)

Een bijzonder en ontroerend verhaal over een ziek meisje dat wil weten wat er na het leven nog meer is.

Auww! Van Veronica Hazelhoff (1984)

Ze komt in het ziekenhuis terecht na een ongeluk, maar weet eigenlijk niet goed wat er allemaal gebeurt.

Liefdesverdriet van Karel Eykman (1983)

Een boek over waar je net wel behoefte aan zou kunnen hebben als je vriendje de verkering net heeft beëindigd.

De eend op de pot van Nannie Kuiper (1982)

Wat maak je mee als je van je potje naar de grote mensen wc leert gaan? Het eendje op de pot weet er alles van.

Otje van Annie M.G. Schmidt (1981)

Het verhaal van Otje (en vrienden) die vader helpen als het op zijn werk weer eens mis is gegaan.

Gouden Griffel uitgereikt tussen 1971 en 1980

Zeezicht van Simone Schell (1980)

Pension Zeezicht en de tijd na de oorlog staat centraal.

Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer (1979)

Madelief had een oma die ze niet goed kende, maar via haar opa leert ze wel meer over haar. Ook komt ze achter het tuinhuisje met diepe krassen, dat veel vragen bij haar oproept.

Wiele wiele stap van Miep Diekmann (1978)

Een boek vol versjes die aanslaan bij de doelgroep.

De kinderen van het achtste woud van Els Pelgrom (1977)

Over vluchten van Arnhem naar de Veluwe door de oorlog die woedt, honger en soldaten. Het gevaar is overal.

Met de poppen gooien van Guus Kuijer (1976)

Over het leven van Madelief en wat ze overdag allemaal meemaakt.

De nacht van de heksenketelkandij van Simone Schell (1975)

Een geadopteerde jongen heeft moeite met nieuwe gezinsleden, totdat ze samen een bijzonder avontuur meemaken.

Lolo komt niet spelen van Alet Schouten (1975)

Een boek over vakanties naar Wales die van het ene op het andere jaar anders verlopen en waarom dat dan zo is.

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman (1974)

Tijdreizen en fantasie gaan hand in hand in, maar wat als er iets fout gaat?

Het wereldje van Beer Ligthart van Jaap ter Haar (1974)

Zintuigen spelen de hoofdrol, maar ook hoe je je zelf altijd zult redden, zelfs na ingrijpende veranderingen.

Oorlogswinter van Jan Terlouw (1973)

Als jongen betrokken zijn bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog en alles wat er gebeurt als het niet zo loopt als je had verwacht.

Marokkaan en de kat van tante Da van Henk Barnard (1973)

Verhalen over een tante die haar kat kwijt is en wat ze tijdens de zoektocht allemaal tegenkomen.

De kleine kapitein van Paul Biegel (1972)

Zelf een boot bouwen van alledaagse materialen om naar een eiland te gaan waar magische krachten er voor kunnen zorgen dat je snel volwassen wordt.

Koning van Katoren van Jan Terlouw (1972)

Het verhaal over opdrachten die je de koning van het land zullen maken, of toch niet?

Het malle ding van bobbistiek van Leonie Kooiker (1971)

Over de avonturen die je met bobbistiek kunt beleven en hoe het soms anders loopt dan je had verwacht.

De mare van de witte toren van Alet Schouten (1971)

Een boek dat vertelt over een ver verleden met Romeinen en Germanen en de avonturen die dit met zich meebrengt.