Online puzzelwoordenboeken: dit zijn de beste opties om online gratis gebruik te maken van puzzelwoordenboeken

Voor velen is niets zo ontspannend als het maken van een woordpuzzel, maar soms heb je wat hulp nodig bij een bepaald antwoord. Wie op dat moment geen fysiek woordenboek bij de hand heeft, moet het doen met een online puzzelwoordenboek. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een heleboel goede opties, die stuk voor stuk een groot aantal woorden kennen. Sommige opties zijn enkel gratis wanneer je de eenvoudige versie gebruikt, andere opties zijn helemaal gratis en altijd toegankelijk, op welk moment van de dag dan ook. Handig, toch? Dit zijn de zeven beste opties voor gratis online puzzelwoordenboeken.

Dikke van Dale

Het meest bekende woordenboek dat ook vaak door puzzelaars wordt gebruikt is natuurlijk de Dikke van Dale. Het woordenboek kent alle woorden uit de Nederlandse taal en is voor een groot deel gratis online te gebruiken, al zit er wel een addertje onder het gras. De gratis versie kent namelijk niet alle woorden uit de Nederlandse taal -hiervoor moet je toch echt een abonnement aanschaffen. De fanatieke puzzelaar is dus misschien niet geholpen bij Van Dale, maar iemand die af en toe voor de hobby puzzelt zal hier waarschijnlijk meer dan genoeg aan hebben. De site is overzichtelijk en biedt ook meerdere blogartikelen, voor mensen die zich verder willen verdiepen in de Nederlandse taal.

>> www.vandale.nl

Mijn Woordenboek

Nog zo’n bekend online puzzelwoordenboek is Mijn Woordenboek. Dit gratis online woordenboek is echt voor de puzzelaar gemaakt, dat is meteen duidelijk. Ieder zoekwoord biedt namelijk interessante weetjes, die bij een latere puzzel weer van pas kunnen komen, en dan is er nog de puzzelhulp. Dit is een soort forum, waarbij je een onopgelost antwoord aan andere puzzelaars voor kunt leggen. Zij kunnen je dan helpen met het juiste woord te vinden, en andersom kun jij ook andere puzzelaars helpen. Mensen die ook graag in het Engels puzzelen kunnen helemaal hun hart ophalen bij Mijn Woordenboek, want de site heeft onlangs ook de Engelse variant Crossword Clues gelanceerd.

>> www.mijnwoordenboek.nl

Puzzelwoordenboek.nu

Woordenboek.nu is nog een online woordenboek waar een forum aan gekoppeld is, zodat je kunt chatten met andere puzzelaars als de zoekmachine geen resultaat oplevert. Zij kunnen je dan helpen, en andersom kun jij hen helpen. Dit gratis online woordenboek heeft nog meer handige functies, die de enthousiaste puzzelaar vaak zal gebruiken. Zo kun je niet alleen op puzzelwoorden zoeken, maar ook op anagrammen. Wanneer je een anagram invoert, ziet de computer automatisch welke woorden hiervan gemaakt kunnen worden. Ook biedt Woordenboek.nu een zoekmachine voor klinkerloze woorden, iets dat de ervaren puzzelaar ook bekend zal voorkomen. Als laatste kun je nog zoeken op cryptogrammen en op woordpatronen.

>> www.woordenboek.nu

Online Puzzelboek

Het oudste online, gratis, puzzelwoordenboek dat Nederland kent is Online Puzzelboek. Deze website biedt al sinds 2004 hulp aan puzzelaars, en dat bij alle soorten puzzels die je maar kunt bedenken. Op de homepagina is het al te lezen: hulp nodig bij een kruiswoordpuzzel, een cryptogram, een Zweedse doorlooppuzzel of een variapuzzel? Je vindt het allemaal op deze website. Ook bij het Online Puzzelboek kun je in contact komen met andere liefhebbers van puzzels, om zo samen tot een oplossing te komen. Het design van deze website is erg eenvoudig, waardoor alles makkelijk vindbaar is. Dit maakt de website ook zeer geschikt voor de oudere gebruiker, die minder ervaring met internet heeft.

>> www.onlinepuzzelboek.nl

Inventio

Een website die er nog eenvoudiger uitziet is die van Inventio. De ervaren internetgebruiker zal dit waarschijnlijk te eenvoudig vinden, maar iemand die zijn of haar weg niet zo goed weet op het internet is hier erg mee geholpen. De website is volledig in het zwart wit gemaakt, en bestaat uit slechts een pagina. Dit maakt het enorm overzichtelijk, en de zoekbalk is meteen zichtbaar. Wanneer je op zoek bent naar een puzzelwoord dat nog niet in het woordenboek staat, kun je het zelf toevoegen om zo andere puzzelaars verder te helpen. Het woordenboek bevat ongeveer 490.000 woorden en uitdrukkingen, dus echt vaak zal het echter niet voorkomen.

>> www.inventio.nl

Mijn puzzelwoordenboek

Mijn puzzelwoordenboek is een online woordenboek waarbij je op zoek kunt gaan naar oplossingen van cryptogrammen, anagrammen, rebussen, Zweedse puzzels, woordzoekers en kruiswoordpuzzels. Hier zul je dus echt alle antwoorden op je vragen vinden. Bij de zoekbalk kun je ook simpel aangeven om hoeveel letters het antwoord gaat, zodat je meteen op de goede pagina terecht komt. Een klein nadeel aan de website is dat de letters erg klein zijn, waardoor iemand die minder goed ziet wellicht minder gebruiksgemak ervaart. Verder is er niets op dit gratis online woordenboek aan te merken.

>> www.mijnpuzzelwoordenboek.nl

Woorden.org

Woorden.org is een website uit handen van dezelfde makers als Mijn Woordenboek, en de website ziet er ook exact hetzelfde uit. Ook biedt de website dezelfde functies, die net zo uitgebreid zijn. Dit online woordenboek richt zich in het specifiek op kruiswoordpuzzels, maar biedt ook hulp bij de zoektocht naar bijvoorbeeld gezegden of citaten. Het woordenboek krijgt regelmatig een update, waardoor de kans klein is dat je een woord mist in het boek.

>> www.woorden.org