Wat zijn de beste boeken in het genre: literaire non fictie? Wij hebben onze beste aanraders voor je op een rijtje gezet. Lees verder voor de beste literaire non fictie…

Literaire non fictie betekenis: wat is het?

Literaire non-fictie is een boek dat waargebeurde gebeurtenissen beschrijft. De betekenis van Wikipedia is als volgt:

Met nonfictie (de Engelse term non-fiction is eveneens gebruikelijk) worden teksten of beelden aangeduid, die hoofdzakelijk op de werkelijkheid betrekking hebben. Dit in tegenstelling tot fictie, dat zich afspeelt in de fantasie van de maker van de teksten of beelden.

– Wikipedia

Waarom is literaire non fictie populair?

Nederlanders houden van verhalende non-fictie. Ze willen graag de bijzondere gebeurtenissen ervaren van iemands echte leven – of de gebeurtenissen van een heel land. Het zijn doorgaans heel intrigerende boeken.

Snel overzicht: Deze literaire non-fictie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste reflectie op de huidige tijdIn Lockdown Met De Kat – Betty De Wit: Betty, op 90-jarige leeftijd, biedt een frisse kijk op de Corona lockdown met haar wekelijkse columns. Ze deelt belevenissen vol humor en realiteit, rechtstreeks uit een verzorgingstehuis. We hebben genoten van haar verhalen die zowel relativeren als ontroeren. Ze bieden een soort spoedcursus in stoïcisme voor iedereen. >> Check laagste prijs
Beste inkijk in alledaagse zingevingZin in het alledaagse – Peter Henk Steenhuis: Dit boek werpt licht op hoe alledaagse Nederlanders betekenis geven aan hun leven. Steenhuis voert gesprekken met verschillende mensen, wat resulteert in een intrigerende duik in het concept van zingeving. We vinden het verrijkend om te lezen hoe mensen om ons heen hun leven invulling geven. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor taalliefhebbersEn dan nog iets – Paulien Cornelisse: Paulien Cornelisse vervolgt haar succes met dit boek, waarin ze de eigenaardigheden van de Nederlandse taal onder de loep neemt. Het is een feest van herkenning en een genot om te lezen voor elke taalliefhebber. We hebben ons geamuseerd met de taalkundige tegenstrijdigheden en grappige analyses die ze presenteert. >> Check laagste prijs

Beste literaire non fictie boeken

Laten we doorgaan naar de aanraderslijst met beste non fictieboeken die je gelezen moet hebben. Hieronder geven we je een selectie van de beste boeken op het gebied van literaire non-fictie.

1. In Lockdown Met De Kat – Betty De Wit

Betty de Wit mag dan 90 zijn, maar deze columniste en schrijfster staat nog volop in het leven. In tijd van Corona lockdown schrijft ze wekelijks een column. Geen bejaarde verhalen, maar haar belevenissen in en kijk op deze bizarre tijd. Soms met lach, soms met een traan, maar altijd lekker met beide benen op de grond.

We hebben hartelijk gelachen om de subtiele verhalen van Betty. De bladzijde-lange anekdotes relativeren, ontroeren en zijn een spoedcursus stoïcisme voor iedereen die te maken heeft met de coronamaatregelen – en dat is iedereen.

Een onverbloemd boek waar de warmte en Spartaanse waarden vanaf stralen – rechtstreeks uit een verzorgingstehuis. Zo’n boek hebben we nog niet eerder gelezen, terwijl wij – en iedereen – dit innemende verhaal goed kunnen gebruiken in een periode die veel van ons vraagt.

2. Zin in het alledaagse – Peter Henk Steenhuis

Dit nieuwe boek gaat over de manier waarop gewone Nederlanders betekenis geven aan hun leven. Steenhuis heeft hiervoor gesprekken gevoerd met doorsnee- Nederlanders. Het biedt een interessante inkijk in zingeving.

3. En dan nog iets – Paulien Cornelisse

Bekend werd ze met het boek Taal is zeg maar echt mijn ding. Paulien Cornelisse is een echte taalfanaat en dit boek is hierop het vervolg. Het staat vol met taalkundige tegenstrijdigheden, grappige analyse en leuke weetjes over ons taalgebruik.

4. Fulltime avonturier – Tamar Valkenier

Ze liet haar veilige bestaan achter en trok eropuit. Op zoek naar een avontuurlijk en vrij leven. Veranderen in een vrije vogel. Toch keerde ze terug als een valk naar een valkenier. En schreef ze dit mooie boek. De vrijheid zit nu in het hoofd, in het hart. Hoe ze tot deze vrijheid is gekomen door te reizen, vertelt ze in haar indrukwekkende boek.

5. Een sleepnet in de Marianentrog – Ida Lødemel Tvedt

In dit literaire essay schrijft Tvedt over het grote net dat we in ons leven achter ons aanslepen. De herinnering wordt met uitsterven bedreigd, omdat we deze overbevissen. We vernietigen het verzinsel. Ze geeft ons hierbij een dreigend portret van de tijd waarin we leven, waarin we op zoek zijn naar houvast en een thuis.

6. Paden naar geluk – Joseph Campbell

Dit verhaal gaat over mythes en oude verhalen als bron voor persoonlijke groei. We geloven vaak niet in mythes. Maar volgens Cambell schuilt in mythes een kracht. Ze houden ons een ideaal voor en hierdoor zijn we in staat om onszelf te verheffen.

7. Onder een witte hemel – Elizabeth Kolbert

In dit boek stelt Kolbert de vraag wat we moeten doen om de natuur te redden. Moeten we haar nog eenmaal manipuleren, maar dit maal als redding? Zoals we haar eerder zover hebben gemanipuleerd dat ze nu aan de rand van de afgrond staat? Kolbert vertelt over genetische manipulatie, nepbomen om co2 te ademen en kunstmatige wolken om zonlicht en zonnewarmte tegen te houden.

8. De bange mens – Daan Heerma van Voss

Van Voss gaat op zoek naar de bron van onze angsten. Hij vraagt zich af wat angst eigenlijk is, en wat daarvan het nut is. Hij zoekt het verband tussen angst en agressie en tussen angst en creativiteit. Door zijn antwoorden wil hij angst op een positieve wijze ombuigen naar een manier waarop we er allemaal wat aan hebben.

9. Carry on en leef – Grennon Doyle Melton

In dit boek beschrijft Melton de kracht van kwetsbaarheid in de praktijk aan de hand van haar eigen levensverhaal. Ze is inmiddels in de veertig en blikt terug op een leven vol eten, drank en drugs. Totdat ze hiermee stopte en besloot te kiezen voor het pure leven. Een boek over compassie en kwetsbaarheid.

10. De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Dit boek gaat over de ‘charme van je darme(n)’, zoals Enders het mooi formuleert. We proppen van alles in ons mond maar staan er niet altijd bij stil welk effect dit heeft voor onze darmen. Als je gezond oud wilt worden en jezelf goed wilt voelen dan moet je goed voor je darmen zorgen. Giulia Enders vertelt je hoe.