Top 10 Nederlandse thrillers: beste Nederlandse thrillerschrijvers en schrijfsters
Thrillers zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Thrillers moeten spannend zijn, of je in ieder geval bij de keel grijpen. Er is sprake van een mysterie dat moet worden opgelost. Vaak is dat een moordzaak, een kidnapping of verdwijning, maar het kan ook heel iets anders zijn. Thrillers zijn als een ui die je laagje per laagje afpelt om bij de kern te komen. Benieuwd naar de allerbeste Nederlandse thrillers? In dit artikel bespreken we de tien beste.
Onze zoektocht naar de beste Nederlandse thrillers
Nederlandse auteurs zijn over het algemeen echte thrillerschrijvers. Het is dus niet zo gek dat er heel wat goede Nederlandse thrillers zijn te vinden. Als wij van de redactie een boek lezen, doen we dat toch voornamelijk omdat we hopen dat het spannend is. Een goede thriller is per definitie spannend, net als een goede detective op televisie. Voor we met dit artikel zijn begonnen, hebben we ons dan ook uitgebreid ingelezen over wat een thriller hoort te zijn.
Snel overzicht: Deze Nederlandse thrillerboeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste wereldwijd erkende thriller | HEX – Thomas Olde Heuvelt: Dit boek vertelt over een pittoresk dorpje genaamd Beek dat een diep bewaard geheim heeft: de Wylerheks uit de zeventiende eeuw. Het verhaal wordt nog intrigerender wanneer een groep jongeren de heks op video vastlegt, waardoor haar bestaan niet langer verborgen blijft. Met lovende recensies van grootheden zoals Stephen King en George R.R. Martin is dit een must-read voor elke thrillerliefhebber. >> Check laagste prijs |
Beste romantische thriller | Façade – Esther Verhoef: Iris van der Steen, een jonge moeder, gaat op een soloreis door Europa om zichzelf terug te vinden. Maar wanneer ze Mischa de Jong ontmoet en hem laat instappen in haar oldtimer, verandert haar reis plotseling in een romantisch avontuur. Of toch niet? De twijfels over Mischa’s echte intenties beginnen te groeien, wat leidt tot een spannende climax. >> Check laagste prijs |
Beste emotionele thriller | De Camino – Anya Niewierra: Het verhaal begint precies een jaar na de zelfmoord van Lottes man, Emil. Om antwoorden te vinden en het verlies te verwerken, besluit Lotte dezelfde pelgrimstocht te maken waarop Emil zijn leven beëindigde. Maar wat ze ontdekt, is schokkender dan ze ooit had kunnen verwachten. Dit boek geeft een diepe, emotionele draai aan het thriller-genre. >> Check laagste prijs |
De top 3 volgens onze hoofdredactie
De zesde mei van Tomas Ross is wat ons betreft de allerbeste Nederlandse thriller
De kogel is door de kerk: wat ons betreft is De zesde mei van Tomas Toss de allerbeste thriller van Nederlandse bodem. Deze thriller draait om 6 mei 2002, de dag waarop politicus Pim Fortuyn met vijf kogels wordt doodgeschoten. Dit boek draait om Fortuyn, de dader – Volkert van der Graaf – een zijn periode van maandenlang zwijgen in de Bijlmerbajes.
De eetclub van Saskia Noort is de beste Nederlandse thriller voor een bescheiden prijsje
Van De eetclub heb je ongetwijfeld weleens gehoord. Dit verhaal van schrijfster en columniste Saskia Noort is ook verfilmd. Dit verhaal is fantasierook en weer van kop tot staart spannend. Het draait om een vriendgroep die elkaar tijdens etentjes ontmoet en met twee sterfgevallen kort na elkaar te maken krijgt. Maar is iedereen wel zo onschuldig als hij of zij lijkt?
Beste opkomende talent: Nu wij verdwenen zijn van Gustaf Wolff
Oké, toegegeven: een zuivere thriller is Nu wij verdwenen zijn niet. Als je er een label op zou moeten plakken, is het eerder een “psychologische roman”. Maar spannend is het boek soms in alle hevigheid, als daar behoefte aan is. Nu wij verdwenen zijn draait om de moeilijke relatie tussen een vader en diens zoon, die opgroeit in een misdadig milieu in een criminele havenstad. Het verhaal is een rollercoaster van emoties: hoop, liefde, verdriet en leed.
Kwaliteit van een goede thriller
Hoe herken je een goede thriller? Aan het volgende:
- Een thriller voert de tijdsdruk op
Denk maar aan de Mission Impossible films of de Da Vinci Code, of de serie 24: er moet altijd in korte (eigenlijk té korte) tijd iets gebeuren of ongedaan worden gemaakt, anders vergaat de wereld. - Een duidelijk doel
In een thriller heeft het hoofdpersonage altijd een duidelijk doel: het vinden van de dader, het voorkomen van een misdaad, et cetera. Dit doel is voor de lezer eigenlijk vanaf het begin al duidelijk. - Moeilijke dilemma’s
In een goede thriller komt het hoofdpersonage altijd voor lastige dilemma’s te staan: brengt hij de onschuldige passant in veiligheid terwijl dat betekent dat hij de schurk moet laten ontsnappen? - Hoe onvoorspelbaarder hoe beter
De beste thrillers zijn onvoorspelbaar: wie is nu eigenlijk de dader? Waarom is die persoon de dader? Hoe vang je een schurk die telkens weer weet te ontsnappen? Onthoud wel dat het geloofwaardig moet blijven. Onvoorspelbaarheid werkt alleen als het verhaal logisch blijft. - Zorg voor een mysterieuze en indrukwekkende schurk
Denk je aan indrukwekkende schurken, dan denk je aan Hannibal Lecter, aan The Joker, Johan Liebert (voor de animekijkers), maar ook aan Thanos van Marvel (al zou Loki beter in een thriller passen).
Wat maakt ons geschikte Nederlandse thriller reviewers?
Wij zijn grote liefhebbers van thrillers. Het reviewen van thrillers is één van onze hobby’s. Wij hebben allereerst veel ervaring met het reviewen van thrillers, maar vooral ook met het reviewen van boeken in algemeen. Voor de meeste thrillers op televisie schuiven wij aan. Kortom: we hebben vaak genoeg het plot van een thriller gezien om te weten wat werkt en wat niet.
Kritisch blijven op het grote aanbod Nederlandse thrillers
Omdat er zoveel Nederlandse thrillers worden uitgebracht, is het onvermijdelijk dat er ook een heleboel thrillers tussen zitten die van mindere kwaliteit zijn. Deze thrillers zijn niet echt spannend, hebben oninteressante personages en een plot dat je waarschijnlijk al eens in een B-film voorbij hebt gekomen. Kortom: thrillers lopen altijd het risico dertien in een dozijn te zijn.
Nederlandse thrillers: onderzoeksdata in de praktijk
Als wij Nederlandse thrillers beoordelen, kijken we naar het volgende:
- Zit er genoeg spanning in het verhaal?
- Is het plot geloofwaardig, interessant en zijn er genoeg plotwendingen?
- Hoe memorabel zijn de personages? Of zijn het je doorsnee “G.I. Joe”-helden?
Top 10 Nederlandse thrillerboeken volgens onze redactie
HEX – Thomas Olde Heuvelt
‘HEX’ speelt zich af in Beek, een pittoresk dorpje. Er lijkt niets aan de hand, maar er schuilt een lang bewaard geheim…
Het dorpje is in de ban van een heks uit de zeventiende eeuw: de Wylerheks. Haar mond en ogen zijn dichtgenaaid, wat menig bewoner genoeg afschrikt om haar bestaan geheim te houden. Tot een groep jongeren haar aanwezigheid vastleggen en delen, waardoor haar bestaan niet langer geheim is.
Het boek van Thomas Olde Heuvelt won al diverse prijzen. Ook heeft het een nominatie op haar naam staan voor een World Fantasy Award. Lovende recensies van onder andere The Guardian, Stephen King, George R.R. Martin én het feit dat ‘HEX’ in 30 talen vertaald is, zegt genoeg over het niveau.
Façade – Esther Verhoef
Jonge moeder Iris van der Steen heeft twee jaar na een moeilijke scheiding eindelijk écht vakantie. Die tijd wilt ze besteden om dichterbij haarzelf te komen. Met een oldtimer en een flinke voorraad cassettebandjes toert ze dwars door Europa.
Tijdens haar trip ontmoet ze de aantrekkelijke Mischa de Jong. Wanneer ze besluit hem te laten instappen, kan het niet anders dan dat de reis een romantische wending krijgt. Toch? Is Mischa wie hij beweert te zijn? Iris begint te twijfelen, ze vraagt zich af of hun ontmoeting wel écht toeval is geweest…
‘Façade’ is – vooralsnog – het absolute hoogtepunt uit de schrijverscarrière van Ester Verhoef.
De Camino – Anya Niewierra
Op het moment dat het boek begint, is het precies één jaar terug dat Lottes man zelfmoord pleegde. Haar man Emil had een moeilijke jeugd als vluchteling. Toch was hij een geweldig mens, vader en echtgenoot. Nooit hadden ze kunnen bedenken dat hij tijdens het wandelen van de Camino zijn leven zou beeïndigen.
In ‘De Camino’ bewandelt Lotte het pad waarop Emil een eind aan zijn leven maakte. Ze hoopt te kunnen ontdekken wat hem tot die beslissing heeft kunnen brengen. Tijdens deze tocht komt ze erachter dat Emil iemand anders was dan de man als wie hij zich voordeed…
Orakel – Thomas Olde Heuvelt
Op een koude winterochtend vinden Luca en Emma een oud zeilschip bij de duinen. Als ze het schip naderen, lezen ze ‘Orakel’ op de achtersteven. Waar Emma het niet kan laten om het schip op te gaan, blijft Luca staan.
Even later verdwijnen er mensen en wordt er alles aan gedaan om dit voorval uit de media te houden. Het mysterie van de Orakel zal – en moet – worden opgelost. Maar als men bij het ontrafelen in het verleden van het schip verdiept, ligt onheil op de loer…
Nog voor de helft van de lijst, treffen we al twee keer een boek van Thomas Olde Heuvelt. ‘De nieuwe Stephen King komt gewoon uit Nijmegen’, aldus De Telegraaf.
Toen het donker werd – Simone van der Vlugt
Menno Riebeek ontdekt dat zijn zoon gokschulden heeft. Hij besluit de kosten af te lossen, maar daar zijn de schuldeisers het niet mee eens. Vader en zoon dragen een geheim met zich mee dat niet onopgemerkt blijft door echtgenote en moeder Sascha.
Op een dag verongelukt Sascha, waarvan ieder gezinslid het zijne van vindt. De tijd doet haar ding. Menno en zijn vader zakken steeds verder weg in leugens en bedrog, totdat Menno besluit dat het genoeg is.
‘Toen het donker werd’ zet aan tot een zekere bewustwording. Het laat zien hoe een ogenschijnlijk doorsnee gezin zich met toenemende mate in de criminaliteit bevindt.
Zandvoort aan zee – Linda van Rijn
De moeder en stiefvader van Mandy willen hun koperen huwelijk vieren middels een familievakantie. Precies 12,5 jaar geleden gaven zij elkaar het jawoord in Zandvoort aan Zee. Er bestaat geen mooiere locatie voor een familievakantie, tot Mandy’s zus tijdens een strandwandeling spoorloos verdwijnt.
Mandy gaat op onderzoek uit en ontdekt een diepliggende aanwijzing. De ontdekking laat zien dat Mandy zelf ook betrokken is in de verdwijning. Tal van vragen schieten door haar hoofd, met als belangrijkste: hoe goed kent Mandy haar familie eigenlijk?
Een zomer zonder slaap – Bram Dehouck
Het verhaal speelt zich af in het gemoedelijke dorpje Blaashoek. Wanneer het dorpje wordt voorzien van windmolens, zijn de gevolgen onvermijdelijk.
In eerste instantie kennen de energieopwekkers enkel voordelen. Tot het gebrom slapeloze nachten bezorgt bij slager Herman Bracke. Het grote tekort aan slaap verergert, het leidt zelfs tot het vernietigen van bijna alle inwoners van Blaashoek.
Waar Blaashoek een ogenschijnlijk zorgeloos dorpje leek, blijken er heftige emoties diep verborgen te zitten. Schrijver Bram Dehouck weet een op het oog onbezorgde gemeenschap te laten evalueren tot een bloedstollende thriller.
Cel – Charles den Tex
‘Cel’ vertelt het verhaal van iemand die slachtoffer is geworden aan identiteitsfraude. Michael Bellicher, bekend van ‘De macht van meneer Miller’, wordt tot zijn verbazing aangehouden. Op het moment van aanhouding weet hij niet eens waarvoor.
Als Michael in het Westland aankomt op het politiebureau, weet hij niet wat hem overkomt. Ongenadige rechercheurs, onvermijdelijk bewijs; de tegenslagen stapelen zich op. Als klap op de vuurpijl krijgt hij een advocate toegewezen die hem niet wilt geloven. Op dat moment moet de échte ellende nog komen…
IV – Arjen Lubach
Elsa hoort dat haar vader is vermoord. Zonder te twijfelen vliegt ze over vanuit haar vakantieadres in Zuid-Frankrijk, waar ze haar vriend en zoontje achterlaat. Eenmaal thuis ontdekt ze dat haar vader iets op het spoor was…
Hij zou op het punt hebben gestaan van het ontdekken van een staatsgeheim. Elsa schakelt haar hulptroepen in en besluit haar vaders werk af te maken. Dan helpt het niet als je zelf verdacht wordt van de moord op je eigen vader.
Nachtvorst – Suzanne Vermeer
De titel ‘Nachtvorst’ is afgeleid van een eeuwenoude Noorse mythe. Dankzij de gelijknamige mythe verdwijnen er in de bossen tal van vijftienjarigen. Wanneer Lieke Brouwer met een groepje gaat kamperen, verdwijnt één van de vrienden.
Vijfentwintig jaar later verdwijnt er weer iemand binnen Lieke haar sociale kring. De zoon van een vriendin blijkt tijdens een Noors uitstapje spoorloos te zijn verdwenen. Samen met vriendin Birgit gaat Lieke op onderzoek uit – ze vertrekken naar Noorwegen.
Nachtvorst is gepubliceerd op 12 oktober 202Het is daarmee het meest recente boek gepubliceerd onder pseudoniem ‘Suzanne Vermeer’.
De beste Nederlandse thrillers volgens onze hoofdredacteur
Boek 1: De zesde mei van Tomas Ross is de beste algemene keuze Nederlandse thriller
Zoals gezegd, De zesde mei is de persoonlijke favoriet van de redactie. Waarom dat is?
- Deze gewaagde thrillers is gebaseerd op echte gebeurtenissen, maar er zijn fictieve (verzonnen) elementen in verwerkt
- Tomas Ross heeft maar liefst ruim 40 thrillers uitgebracht en was driemaal winnaar van De Gouden Strop
- Het plot zit goed in elkaar en er zit genoeg vaart achter
- Het verhaal leest lekker weg
- De fictieve elementen zijn bijna niet van de realiteit van 6 mei 2002 te onderscheiden.
Boek 2: De eetclub van Saskia Noort is een Nederlandse bestseller voor een bescheiden prijsje
Waarom kiezen voor De eetclub?
- Saskia Noort is een succesvol Nederlands schrijfster, die meer dan drie miljoen exemplaren verkocht heeft
- De eetclub kent een meeslepend verhaal
- De spanning wordt langzaam opgebouwd, maar als die er eenmaal is, dan is ie er ook goed
- Noort schrijft met een vlotte pen.
Boek 3: het mirakel Nu wij verdwenen zijn
Nu wij verdwenen zijn is een verhaal dat zich afspeelt in de fictieve Amerikaanse havenstad Copper Town.
- Belicht behalve complexe familierelaties ook relaties man en vrouw, mens en dier
- De verhaallijn doorkruist meerdere decennia
- Boek vol verrassingen: klein en groot
- Goed uitgewerkte ‘grijze’ personages
- Mooie beschrijvende schrijfstijl
- Vollevensvragen, -lessen, maar zonder “goede” of “foute” antwoorden: het is aan de lezer om te oordelen.
Boek 4: Het schervengericht van A.F.Th. van der Heijden heeft bijgedragen aan de P.C Hooft oeuvreprijs
Wat heeft Het schervengericht van A.F.Th. van der Heijden te bieden?
- Een spannend verhaal dat zich afspeelt op het Noord-Amerikaanse continent
- Vol onverwachte plotwendingen
- Ook verrassend grappig
- Het verhaal is van A tot Z meeslepend en blijft boeien: de verhaallijn zit goed in elkaar.
Boek 5: Een keel van glas van Peter de Zwaan is spannend van A tot Z
Waarom kiezen voor dit boek van Peter de Zwaan?
- Dit is het verhaal val Marc Johansz, een kleine crimineel die leeft van op subtiele wijze liegen en bedriegen en voor de verandering een andere crimineel probeert op te lichten
- Geschreven met een vlotte pen
- Leuke, humoristisch en goed uitgewerkte personages
- Veel mooi beschreven details over het “wereldje” van kleine criminelen.
Boek 6: Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck is de Winnaar Gouden Strop 2012
Dit boek van Bram Dehouck heeft allereerst een erg spannende, tot de verbeelding sprekenede titel.
- Deze roman won in 2012 de Gouden Strop, eerder al won Bram Dehouck in 2010 de Gouden Strop (voor beste Nederlandse thriller) met De Minzame Moordenaar
- Ook dit boek zit boordevol humor
- Omdat de vaart er goed inzit, blijft de spanning onverminderd hoog
- Het plot zit goed in elkaar en ontwikkeld zich geleidelijk
- Dun boekje waar je zo doorheen bent, maar met een grote inhoud.
Boek 7: Toen het donker werd van Simone van der Vlugt is meeslepend en zit vol fantasie
Simone van der Vlugt is één van de bekendste Nederlandse thrillerschrijvers, die inmiddels ruim twee miljoen verkochte exemplaren op haar naam heeft staan. Een gerespecteerd schrijfster dus.
- Geschreven door één van de bekendste thrillerschrijvers van Nederlandse bodem
- Toen het donker werd laat de soms kleine stap zien die nodig is om een gewoon gezin in de criminaliteit te doen storten
- Brengt ingewikkelde gezinsrelaties in beeld
- Spannend en meeslepend
- Vol onverwachte en goed kloppende plotwendingen.
Boek 8: het plot van De macht van meneer Miller (Charles den Tex) ontvouwt zich stukje bij beetje
Dit is wat De macht van meneer Miller de thrillerlezer te bieden heeft:
- Een thriller vol actie
- Onterechte beschuldigingen en een race tegen de klok
- Spannend en vlot
- Geschreven met veel gevoel voor taal
- Ook met knap verwerkte horrorelementen
- Het eerste van drie boeken met Michael Bellicher als de hoofdpersoon.
Boek 9: Wondermans eindspel van Willem Asman zit vol grote verrassingen en plotswendingen
Willem Asman is eveneens een befaamd Nederlands thrillerschrijver.
- Wondermans eindspel is een verhaal dat je blijft verbazen: plotwendingen volgen elkaar in hoog tempo af
- Vol ronde en goed uitgewerkte personages
- Een race tegen de klok: in Wondermans Eindspel krijgt het personage “Wonderman” zeven dagen om zijn hachje te redden
- Boek heeft breed opgezette thema’s, waaronder genocide en vluchtelingencrises
- Niet alleen spannend, maar ook inhoudelijk sterk.
Boek 10: Zinloos geweld is een gouden appeltje in het oeuvre van René Appel
Ook René Appel is een bekende en succesvolle Nederlandse thrillerschrijver en dat al voor een periode van meer dan 30 jaar. Zo heeft hij in zijn carrière tweemaal de Gouden Strop gewonnen.
- Zinloos Geweld is één van de werken waarmee René Appel de Gouden Strop heeft bemachtigd
- Spannende thriller van hoge kwaliteit
- Geheel Nederlandse setting
- Een boek dat je in één dag uit kunt lezen als je er goed voor gaat zitten – neem je mee naar een andere wereld.
Doe nu dit: jouw vervolgstap op het gebied van Nederlandse thrillers
In dit artikel heeft de redactie zijn top 10 favoriete Nederlandse thrillers met je gedeeld. Deze thrillers zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit – ze vormen het crème de la crème in een segment waarin al een hele hoop geschreven is. Kortom: ben jij een echte thrillerfan, dan raden we je aan één of meerdere van deze thrillers aan te schaffen. Veel leesplezier gewenst!
ik ben op zoek naar de Nederlandse schrijver van een aantal economische thrillers gebaseerd. helaas kan ik niet meer op de naam komen.
hij schreef over
* strijd om een Nederlands medicijn octrooi.
* overname van een Nederlands vrachtautofabrikant.
* internet fraude.
ik vond hem de tegenhanger van Michael Ridpath en soms ook Charles den Tex.