Wat zijn de beste luisterboeken in 2024? We hebben hier de aanraders neergezet, zodat je ze straks in je favoriete luisterboeken-app kunt gaan luisteren. Dus wat zijn de beste luisterboeken voor kinderen, volwassenen, mannen en vrouwen? Lees verder…

Luisterboeken Top 10: hier vind je de beste luisterboeken van dit moment

Ben jij ook zo gek op luisterboeken? Dan wil je vast de populairste luisterboeken van dit moment zo snel mogelijk kunnen luisteren. Op de volgende websites kun je direct de beschikking krijgen over het luisterboek van jouw keuze.

Wij geven je tips voor de aanschaf van losse luisterboeken, het lenen van luisterboeken binnen een abonnement en abonnementen voor het (onbeperkt) luisteren van de populairste luisterboeken. Omdat diensten als Spotify een te beperkt aanbod hebben – met slechts een handjevol luisterboeken – raden we op deze pagina enkel de volwaardige aanbieders aan, zoals Kobo en Storytel.

Bekijk hier de actuele beste luisterboeken van Bol.com.

Bekijk de Luisterboeken Top 10

De beste manieren om altijd de beste luisterboeken te vinden

1. Nextory

Dit is met afstand de beste manier om lekker naar luisterboeken te luisteren. Nextory is namelijk een geweldige app waarin zo’n beetje alle boeken beschikbaar zijn in luister-variant en e-boek-variant. Erg leuk, uitgebreid en kwalitatief. Bovendien is het mogelijk om de gehele dienst 40 dagen vrijblijvend te gebruiken. Aanrader dus.

Bij deze een geruststelling: het is echt 40 dagen gratis en 100% vrijblijvend. Er zijn alleen een aantal stappen te nemen die misschien spannend lijken, zoals het verifiëren met Ideal. Wees gerust: dit betekent echter niet dat je iets betaalt. Bevestig je gratis account met Ideal, wat niks kost, en geniet direct van 40 dagen onbeperkt gratis audioboeken van Nextory. Beëindig binnen 40 dagen, dan betaal je helemaal niks.

2. Storytel

De bekendste aanbieder van luisterboeken is Storytel. Je kunt hier terecht voor het grootste aanbod luisterboeken van Nederland, waaronder de populairste titels van dit moment. Een van de bijzondere dingen van Storytel is dat ze altijd goede top-lijstjes hebben met daarin de best aangeraden audioboeken van dit moment. Erg handig dus om deze app te hebben, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste audioboeken.

Het voordeel van Storytel is dat je onbeperkt boeken kunt luisteren uit het ruime assortiment. Je maakt daarvoor gebruik van de Storytel app. Er zijn abonnementen met 1, 2 of 3 accounts waarmee het hele gezin voordelig de nieuwste luisterboeken kan luisteren. Naast luisterboeken geeft Storytel ook toegang tot diverse e-books.

3. Bol.com en Kobo (Plus)

Bol is altijd de koploper wanneer het gaat om de verkoop van de populairste luisterboeken. Je vindt er luisterboeken binnen diverse genres, voor scherpe prijzen. In tegenstelling tot paperbacks en hardcovers geldt er voor luisterboeken geen vaste boekenprijs, waardoor er met de prijzen gestunt kan worden. Je vindt dan ook met regelmaat afgeprijsde luisterboeken of combideals waardoor de aankoop nog aantrekkelijker wordt.

Je kunt luisterboeken aanschaffen via de website en luisteren via de Kobo app. Het is echter ook mogelijk om de luisterboeken via Kobo aan te schaffen in de shop. Je krijgt dan direct beschikking over je luisterboek. Heb je een Kobo Plus abonnement afgesloten? Dan kun je onbeperkt luisterboeken luisteren uit het ruime assortiment van Kobo Plus. Je kunt met de Kobo app ook luisterboeken beluisteren zonder Kobo Plus abonnement, dan betaal je alleen voor de aanschaf van het luisterboek.

4. Amazon en Audible

Een andere populaire verkoper van luisterboeken is Amazon. Met name populaire Engelstalige titels kun je snel en eenvoudig via deze site kopen. De Audible app is gekoppeld aan je Amazon account zodat je gemakkelijk je aankopen kunt beluisteren. Het wordt nog leuker met een Audible abonnement waarmee je voor een laag bedrag per maand gratis toegang krijgt tot een audiobook van jouw keuze. Bovendien profiteer je als abonnementhouder van leuke kortingsacties en krijg je toegang tot een aantal Audible Originals.

5. Bookbeat

Op dit moment is Bookbeat Nederland aan het veroveren met een fijne luisterboekendienst. Het aanbod is groot en de app werkt lekker. Ook Bookbeat raden we aan om gratis uit te proberen.

6. Luisterrijk

Wil je niet direct een abonnement afsluiten, maar één luisterboek tegelijk kopen? Neem dan eens een kijkje bij Luisterrijk, een webwinkel met een ruim aanbod luisterboeken. De luisterboeken van Luisterrijk zijn zeer scherp geprijsd, sommige luisterboeken kun je zelfs gratis downloaden. Omdat je de boeken download, worden de luisterboeken direct jouw eigendom. Je hebt geen speciale app nodig om de luisterboeken te luisteren, elke app die mp3-bestanden af kan spelen is geschikt. Je kunt daarom ook voor een device kiezen dat het beste bij je past.

7. Libris

Bij de online boekhandel van Libris kun je sinds kort ook terecht voor downloadbare luisterboeken. Je luistert de luisterboeken van Libris eenvoudig met de Libris Luisterboeken app die je gratis kunt downloaden op alle iOS en Android apparaten. Op de website van Libris staat een mooi overzicht van de huidige luisterboeken top 10 en de titels die deze maand zijn gelanceerd. Zo vind je eenvoudig de populairste luisterboeken en kan je deze bovendien direct aanschaffen, downloaden en beluisteren.

8. Online boekhandel

Niet iedere online boekhandel verkoopt net als Bol.com en Libris luisterboeken die je kunt downloaden. Dit is meestal alleen mogelijk bij online boekhandels met een eigen app voor luisterboeken. Wil jij jouw luisterboek juist niet downloaden, maar ben je op zoek naar cd’s, bijvoorbeeld voor in je autoradio? Dan kan je bij vrijwel alle online boekhandels terecht voor luisterboeken op cd. Boekhandels zoals Bol.com, Bruna en Bookspot kunnen deze luisterboeken direct uit voorraad leveren. Zo kun je de luisterboeken uit de top 10 ook luisteren terwijl je in de auto zit. Er zijn bovendien veel populaire kinderboeken beschikbaar die uitermate geschikt zijn tijdens een lange autorit naar een vakantiebestemming.

9. Online luisterbieb

Leden van de bibliotheek kunnen gratis gebruikmaken van alle boeken in de luisterbieb. Al bestaat de collectie grotendeels uit oudere titels, maandelijks worden er nieuwe titels toegevoegd. Er is dus grote kans dat populaire titels binnen afzienbare tijd in de collectie worden opgenomen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek kun je zonder kosten een aantal luisterboeken lenen. Het is ook mogelijk om alleen een abonnement af te sluiten op de online bibliotheek waarmee je toegang krijgt tot alle e-books en luisterboeken. Luisterboeken uit de luisterbieb worden uiteraard niet jouw eigendom, je hebt alleen de beschikking over het luisterboek tijdens een periode van 21 dagen. Het is wel mogelijk om deze leentermijn na afloop te verlengen.

10. Bookchoice

Bookchoice is een soort boekenclub waarbij leden iedere maand 8 luisterboeken cadeau krijgen. Het is niet mogelijk om zelf je luisterboeken te kiezen, maar het zijn altijd boeken die populair zijn of om een andere reden niet in je virtuele boekenkast mogen ontbreken. Een abonnement kost €3,99 per maand. Er zijn met regelmaat acties waarbij je het abonnement tegen een lager tarief af kunt sluiten. Naast de luisterboeken ontvang je dezelfde boeken ook als e-book. Valt jouw luisterboek buiten de selectie van Bookchoice? Dan kan je deze ook voor een scherpe prijs los aanschaffen in de shop. Het voordeel van Bookchoice is dat de boeken jouw eigendom worden. Zeg je jouw abonnement op, dan blijf je de eigenaar van de ontvangen luisterboeken en e-books.

Onze zoektocht naar het allerbeste luisterboek

Op zoek naar een goed audioboek? Wij ook. Wij zijn namelijk dol op audioboeken. We zijn niet alleen gek op lezen, maar ook op het luisteren naar boeken. Audioboeken hebben tal van voordelen en geven literatuur een nieuwe beleving. Daar staan wij absoluut naar open. Natuurlijk hopen we dat onze favoriete leesboeken ook snel een eigen luisterboek variant krijgen. Met grote regelmaat worden er luisterboeken toegevoegd aan het groeiende assortiment.

Onze luisterboek expertise

Onze luisterboeken houdt in dat we door de jaren heen al naar verschillende luisterboeken geluisterd hebben en van verschillende apps voor luisterboeken gebruik hebben gemaakt. Kortom: we weten waarover we schrijven. Sowieso schrijven we alleen over zaken die ons echt aan het hart gaan en waar we gepassioneerd over zijn. Alles op het gebied van lezen, schrijven en literatuur interesseert ons. Vandaar dat de redactie al zijn kennis is gaan bundelen.

Kritisch blijven op het luisterboekaanbod is noodzaak

Uiteraard kunnen niet alle luisterboeken van even hoge kwaliteit zijn. Zo gaat dat met alles eigenlijk: het ene product is nu eenmaal beter dan het andere. Om te verhinderen dat jij je tijd verspilt aan een luisterboek met slechte audio, slechte effecten en een ongeïnspireerde voorlezer, hebben we ons goed ingelezen. Niet elk audioboek kan een schot in de roos zijn.

Luisterboeken: scepsis?

Waarom luisterboeken als je ook kunt lezen? Goede vraag. Het is zeker zo dat nog altijd veel mensen de voorkeur geven aan lezen boven luisteren. Dat is zeker niet verkeerd. Het grote voordeel van een luisterboek is natuurlijk wel dat het verhaal helemaal tot leven komt. Dat is natuurlijk extra spannen bij bijvoorbeeld een thriller of horrorverhaal. Ook kun je luisteren met je ogen dicht en helemaal wegduiken in de fantasiewereld, of ondertussen iets anders doen.

Beloften van luisterboek producenten

Luisterboek producenten willen je graag doen geloven dat hun luisterboeken van de bovenste plank zijn. Ze zijn extra mooi opgenomen, extra goed ingesproken en extra spannend. De producenten zullen het natuurlijk nooit verklappen als er iets niet aan deugt. Niet erg, maar juist daarom is het zo belangrijk dat je reviews raadpleegt voor je ergens aan begint. 

Een kwalitatief luisterboek beoordeel je op het volgende

Wat ons betreft moet een goed luisterboek in ieder geval aan het volgende voldoen:

  • Het luisterboek moet goed zijn ingesproken (prettige en verstaanbare stem)
  • Er is gebruik gemaakt van verschillende stemmen en achtergrondeffecten
  • De opname is helder en vrij van ruis
  • Bij het luisterboek staat een beschrijving van wat je er precies van mag verwachten
  • Het luisterboek is ook offline te beluisteren, buitenshuis
  • Je kunt het luisterboek pauzeren en opnieuw opstarten wanneer je wilt (er wordt automatisch onthouden waar je gebleven bent)
  • Een goed luisterboek doet je verlangen naar meer.

Onze luisterboek onderzoeksdata

De luisterboeken die wij beoordelen en reviewen, hebben we ook echt geluisterd. Zo weten we waarover we spreken. Bij voorkeur hebben we elk luisterboek door minstens twee van onze redactieleden laten beluisteren, zodat we ook onderling kunnen vergelijken. Smaak kan natuurlijk verschillen. Sowieso vinden wij het belangrijk gereviewde producten in de praktijk te testen.

Het allerbeste luisterboek volgens Radar, Kassa, de Consumentenbond

Helaas hebben de Consumentenbond, Radar en Kassa nog geen uitgebreide artikelen geschreven over welke luisterboeken goed zijn en welke minder goed. Wel hebben deze instanties reviews over verschillende luisterboeken apps online staan. Wie weet dat er in de toekomst nog een volledig overzicht verschijnt met alle luisterboeken die je écht gehoord moet hebben.

Jouw luisterboek vervolgstap

Als het een luisterboek is dat je zoekt, dan weet je nu dat je heel wat kanten op kunt. Het aanbod luisterboeken is al groot en dijt alleen maar verder uit. Dat heeft alles te maken met de toegenomen vraag. In dit artikel hebben we niet alleen de beste luisterboeken voor jou benoemd, we hebben je ook laten zien waar je moet zoeken om zelf de leukste boeken op te sporen. Het initiatief ligt nu bij jou. We wensen je veel succes in het vinden van het juiste boek. 

Scroll naat boven om de verschillende luisterboekenplatforms uit te testen en bekijk hier onze reviews van de individuele boeken.

Veel luisterplezier!