De wereld van magie is de wereld van tarot, handlezen, hekserij en wicca, en nog zoveel meer. Magie laat zich definiëren als een techniek waarmee mensen gebeurtenissen kunnen beïnvloeden, zowel in de objectieve als de subjectieve werkelijkheid. Deze definitie laat veel ruimte voor de exacte invulling ervan, en er zijn dan ook vele soorten magie te vinden over de hele wereld. Rond het onderwerp hangt zeker in de Westerse wereld een taboe, dat echter langzaam maar zeker aan het verdwijnen is.

Geschiedenis van Magie

De aandacht voor magie is zo oud als de mensheid. Uit onderzoek weten we dat de mens er zelfs in de prehistorie al mee bezig was. Met name in niet-Westerse culturen zien we hier nog vele overblijfselen van. Denk bijvoorbeeld eens aan magische aspecten van het hindoeïsme, het shintoïsme, de joodse mystiek of andere vormen van religie.

De Magie ‘herontdekt’

Met name de laatste 50 jaar zijn de vaak eeuwenoude magische tradities in de voorheen zo wetenschappelijke Westerse wereld weer meer in de aandacht gekomen. Magie wordt sindsdien systematischer en nuchterder beschreven, ook door Nederlandse deskundigen. Het standaardwerk van Eliphas Lévi is hierin van groot belang geweest. Dit werk heeft dan ook een welverdiende plek gekregen in de hiernavolgende top 10.

De top 10:

Nikki van de Car – Practical Magic

Deze laagdrempelige introductie in de wereld van magie is perfect voor beginners. Van astrologie tot chakra’s en van handlezen tot droominterpretaties: Van de Car schrijft op frisse wijze over alle mogelijke onderdelen van de magische wereld. Met deze basisinformatie kun je vervolgens weer je eigen stappen in deze wereld zetten, bijvoorbeeld met één van de overige boeken in deze top 10. De schrijfster geeft duidelijke handvatten aan haar lezers en introduceert alle relevante begrippen op dit gebied. Een fijne eerste introductie in magie.

Bol.com: Nikki van de Car – Practical Magic

Joyce van Nispen – Heksen. Handboek voor een magisch leven

Dit boek van Joyce van Nispen behandelt magische onderwerpen op een nuchtere manier. Met behulp van onder andere handlezen, numerologie en tarot leert zij de lezer om meer inzicht in zichzelf te krijgen. Van Nispen spoort bovendien met haar schrijfstijl aan tot actie: het boek is dan ook zeer handzaam en van praktisch nut. Zeker voor beginners is dit Handboek voor een magisch leven een heldere en bruikbare start in deze weg van het leven. Daarnaast schitterend vormgegeven met prachtige illustraties. In meerdere opzichten een essentieel werk.

Bol.com: Joyce van Nispen – Heksen. Handboek voor een magisch leven

Veronika Reniers – Merlijn en het sluiten van de poorten

De schrijfster Veronika Reniers is geen onbekende met magie: al jaren werkt zij als energetisch healer en ook heeft zij meerdere informatieve boeken op dit gebied geschreven. Merlijn en het sluiten van de poorten is haar eerste roman. Op meeslepende wijze neemt Reniers je mee in een wereld vol magie, met elfen, draken en poorten naar andere dimensies. Een roman waar bovendien iets uit valt te leren; soms een ware pageturner en dan weer uitnodigend om eens goed over de beschreven zaken na te denken.

Bol.com: Veronica Reniers – Merlijn en het sluiten van de poorten

Benjamin Adamah – Magus. Leer en ritueel

Op het gebied van magie is dit leerzame boek van Benjamin Adamah echt onmisbaar. Het is duidelijk te merken dat de schrijver al decennialang ervaring heeft, en met zijn heldere stijl weet hij al die ervaring om te zetten in nuttige informatie en basisbeginselen. Het werk is breed opgezet, ruim geïllustreerd en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde magiërs. Het lezen van Magus geeft de lezer een diepe inzicht in geschiedenis en toepasbaarheid van magie, en dat op een hele nuchtere, praktische wijze. Een klassieker in het genre.

Bol.com: Benjamin Adamah – Magus. Leer en ritueel

Lunadea – De weg van de heks

Als het op hekserij en wicca aankomt, weet Lunadea waarover zij spreekt. Al decennialang is zij gespecialiseerd in hekserij, en in dit boek gaat ze in op alle mogelijke aspecten hiervan. Ze nodigt de lezer daarbij uit om, zoals zij dat noemt, ‘magisch en intuïtief’ te leven. Met haar grote kennis en eruditie neemt Lunadea je mee in deze voor velen onbekende wereld, maar daarbij blijft ze toch begrijpelijk en eenvoudig. Een goede introductie in het heks-zijn waarin Lunadea zowel haar eigen weg als die van anderen beschrijft.

Bol.com: Lunadea – De weg van de heks

Paulo Coelho – Brida

Paulo Coelho is vooral bekend als schrijver van zijn zeer succesvolle debuut De Alchemist, maar ook Brida is een must-read. Hierin exploreert de schrijver de magische wereld van heksen en eeuwenoude tradities en rituelen op dit gebied. Hoofdpersoon is Brida, een jonge studente die in deze magische wereld wordt geïntroduceerd door haar beide leermeesters: Wicca en de Magus. Geschreven op de typische Coelho-manier, doorspekt met veel spiritualiteit en wijsheden die je bij de keel grijpen.

Bol.com: Paulo Coelho – Brida

Scott Cunningham – Groene magie

Dit boek van de helaas veel te vroeg gestorven Scott Cunningham neemt ons mee in de ‘verborgen krachten van het plantenrijk’, zoals de ondertitel van Groene magie luidt. Het boek beschrijft van meer dan 400 planten de krachten en magische toepassingen. Het is dan ook een onmisbare gids en encyclopedie bij een rondje door de tuin. Overzichtelijk, uitgebreid en informatief. Door de liefhebbers van kruidenmagie kan dit werk blind worden aangeschaft.

Bol.com: Scott Cunningham – Groene magie

Shawn Robbins en Leanna Greenaway – Wiccapedia

Dit boek is volgens de schrijfsters een ‘gids voor moderne witte magie’. Zij hebben daarbij het onderwerp in een fris en modern jasje gestoken, zonder de basisregels te negeren. De gids bouwt dus voort op eeuwenoude kennis maar geeft hier tegelijk een twist aan met de relatief nieuwe richting Angelic Wicca. Door de moderne insteek, waarin de schrijfsters met de tijd mee zijn gegaan en de huidige wereld als uitgangspunt nemen, is het boek een laagdrempelige intrede in de wereld van wicca.

Bol.com: Shawn Robbins en Leanna Greenaway – Wiccapedia

Eliphas Lévi – Leer en ritueel der hogere magie

Hét standaardwerk op het gebied van magie mag uiteraard niet in deze top 10 ontbreken. Dit vuistdikke boek werd in het midden van de 19e eeuw geschreven door de Franse filosoof Louis Constant, die onder het pseudoniem Eliphas Lévi het occultisme bekend maakte onder een breder publiek. Laat je niet afschrikken door de dikte en het soms wat verouderde taalgebruik: als je Lévi eenmaal begint te lezen, kun je hem maar moeilijk weer wegleggen. Zeker voor de wat meer gevorderde liefhebber een must.

Bol.com: Eliphas Lévi – Leer en ritueel der hogere magie

Susan Smit – Heks

Voordat Susan Smit haar uiterst succesvolle romans schreef, debuteerde ze met Heks. Dit unieke boek, volgens de ondertitel een ‘magische reis door westerse spiritualiteit’, is nu opnieuw uitgebracht met een voorwoord van de schrijfster. Je krijgt een unieke inkijk in de zoektocht van Smit naar haar eigen heks-zijn. Deze brengt haar over de hele wereld, alvorens ze zich daadwerkelijk laat inwijden. Dat Smit fraai kan schrijven is wel bekend, en ze pakt dit thema serieus en toch ook met de nodige (Hollandse) nuchterheid aan.

Bol.com: Susan Smit – Heks