De top 10 met de leukste, spannendste of smakelijkste Franse boeken

Zoek je een Franstalig boek voor tijdens de vakantie of vind je de taal zo mooi dat je het hele jaar door wel Franse boeken kunt lezen? Dan is onderstaande top tien lijst zeker een aanrader. Je vindt er van alles wat; van zelf koken of bakken tot welk restaurant te bezoeken en van humoristische boeken tot spannende thrillers.

Snel overzicht: Deze Franse boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest humoristische keuzeEn voiture, Simone! door Aurelie Valognes: Dit boek zorgt gegarandeerd voor lachsalvo’s. Stel je voor een groot, eigenzinnig gezin dat onder één dak leeft en de chaos die volgt als er een feministe genaamd Jeanne binnenstapt. We zijn ervan overtuigd dat je je kaakspieren zult voelen na het lezen van dit hilarische familiedrama. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor spannende avonturenArsène Lupin 1 – Arsène Lupin, gentleman inbreker door Maurice Leblanc: Voor de fans van de populaire Netflix-serie, dit boek biedt de authentieke beleving van de avonturen van Arsène Lupin. We zijn gefascineerd door de manier waarop Lupin zich keer op keer uit benarde situaties weet te bevrijden, en het lezen van deze klassieker geeft ons een uniek perspectief dat je niet krijgt van alleen de tv-serie. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor taalverdiepingLe Petit Prince; avec des aquarelles de l’auteur door Antoine de Saint-Exupéry: Een tijdloos verhaal dat zowel ontroerend als leerzaam is. Dit eenvoudig geschreven boek is ideaal voor degenen die hun Frans willen opfrissen of verbeteren. De aquarel illustraties voegen een extra charme toe. We waarderen vooral het diepe inzicht in de geheimen van het leven dat dit boek biedt. >> Check laagste prijs

En voiture, Simone!, door Aurelie Valognes

Deze familiekomedie brengt je aan het lachen tot je kaakspieren er zeer van gaan doen. Stel je voor dat je met een hele familie – ouders, drie zoons plus aanhang (waarvan een zwanger van een drieling), een grootmoeder en een hond – samen in een huis zit, terwijl de een opstandig is, de ander een echte dromer is en er – naast andere karakters – ook nog een dominante figuur is. Ondanks dat het gezin in balans was met al zijn nukken, brengt de feministische Jeanne daar al gauw verandering in.

Arsène Lupin. Gentlemen cambrioleur, door Maurice Leblanc

Wie al intens geniet van de avonturen van Arsène Lupin in de gelijknamige serie op Netflix, kan nu ook de boeken van Maurice Leblanc lezen en op deze manier de spanning opzoeken. Arsène is geen gewone dief en je gaat zelfs sympathie voor hem krijgen als je zijn achtergrondsituatie te weten komt. Hoe hij zich telkens weer uit situaties weet te redden is echt wonderbaarlijk. Het unieke van deze boeken ten opzichte van de serie is echter dat je je eigen beeldvorming bij het verhaal hebt. Dat maakt de boeken van Maurice Leblanc nog veel spannender.

Le Petit Prince; avec des aquarelles de l’auteur, door Antoine de Saint-Exupéry

Dit is geen heel dik boek en het is ook niet moeilijk geschreven. Dat maakt het ideaal voor wie een beetje wil oefenen met de Franse taal. De illustraties zijn daarnaast ook bijzonder en ze passen goed bij het verhaal. Het boek gaat over een vliegenier die in de Sahara moet landen. Hier komt hij een prins tegen die van een andere planeet komt en die de geheimen van het leven met hem deelt.

Maigret et le client du samedi, door Georges Simenon

Georges Simenon heeft een hele serie ‘Maigret’-boeken geschreven. Als je er eentje uit hebt en het boek met detective genre spreekt je aan, dan kun je de hele reeks gerust op het verlanglijstje voor je verjaardag zetten. In ‘Maigret et le client du samedi’ draait het om Léonard Planchon die een aantal pogingen doet om inspecteur Maigret te spreken. Als dit telkens niet lukt, brengt hij een bezoek aan de commissaris. Na zijn bekentenis verdwijnt de man echter van de aardbodem. Wat is er met hem gebeurd en weet inspecteur Maigret alle links te leggen om het raadsel op te lossen?

No et moi, door Delphine de Vigan

Lou Bertignac is een echte dromer en verzamelaar. Ze observeert graag mensen en wanneer ze No ontmoet, verandert dit in een klap haar hele leven. No – met een vermoeid gezicht en vuile kleren aan – heeft al veel meegemaakt en lijkt altijd ergens bang voor te zijn. Dat vindt Lou vreemd, want ze zijn ongeveer even oud. Lou besluit daarom dan ook om No te redden, maar is het pad vrij om dit te doen, of zijn er grote beren op de weg die haar plan in de weg staan?

Petit Pays, door Gaël Faye en Eric Toledano

Gabriel is tien jaar oud en woont in een expatwijk in Burundi. Hij heeft een Franse vader en een Rwandese moeder. De meeste tijd brengt hij door met zijn beste vrienden en soms is er dan ook nog een klein zusje dat aandacht vraagt. Er is in Gabriels leven geen vuiltje aan de lucht. Zijn tot dan toe normale jeugd verandert echter dramatisch wanneer de burgeroorlog uitbreekt en zijn ouders besluiten te scheiden. Lees dit verhaal over een kind in een Afrikaans land, dat zowel duistere als vrolijke kanten heeft en waar humor en tragedie elkaar prachtig afwisselen.

Bonjour Tristesse, door Françoise Sagan

Cécile is zeventien jaar oud en brengt de zomer met haar vader door in een prachtige villa aan de Middellandse zee. Ze is wel eens verliefd geweest, maar behalve wat zoenen en afspraakjes maken kon het haar verder niet zo boeien. Samen met haar vader heeft ze het prima naar haar zin, maar dan komt er een vrouw in hun leven die de hele boel uit balans brengt.

Le Larousse du pain; 80 recettes de pains en viennoiseries, door Eric Kayser

Wanneer je regelmatig naar Frankrijk op vakantie gaat, is het bij thuiskomst weer even wennen aan het brood dat je in Nederland krijgt. Het maakt bijna niet uit of je naar de echte bakker gaat of bij de supermarkt je brood koopt, want Frans brood is gewoon anders. Het is lekkerder, knapperiger, smaakvoller, het vult meer… Met dit boek maak je thuis de heerlijkste Franse broden. Je krijgt uitleg over de ingrediënten, bereidingswijze en de typische broden van heel Frankrijk.

Ladurée; sucré (the recipes), door Philippe Andrieu

Wie liever wat meer Franse zoetigheid op zijn bordje heeft, kan met de 100 recepten uit dit boek de keuken induiken. De recepten komen uit het prestigieuze Ladurée en dit is al een luxe zoete bakker sinds 1862. De macaron is misschien wel het bekendste bakkersproduct en hoewel het lastig is om de juiste luchtigheid te bereiken, komt dat met de uitleg in dit boek helemaal in orde. Je hebt de kneepjes van het vak zo onder de knie en de lekkerste, zoete gebakjes op tafel getoverd.

Le Guide Michelin; France, door Michelin Editions des Voyages

Voor alle Nederlanders die elk jaar naar Frankrijk op vakantie gaan, kan deze Michelin gids ideaal zijn wanneer je een keer een bijzonder restaurantje zoekt. Ook worden er fantastische accommodaties beschreven. Het geheim van de Michelin gidsen is de onafhankelijke beoordelingen van diverse locaties, waardoor het oordeel over de kwaliteit ook echt objectief tot stand is gekomen. Dit boek is onmisbaar en moet daarom aan je bagage toegevoegd worden voor je reis door Frankrijk.