Wat zijn de beste boeken in het genre true crime? Onze redactie las en beoordeelde de beste boeken in het genre van true crime. Lees verder voor de top 10…

De top 10 met beste True Crime boeken

Wie geboeid is door waargebeurde misdaadverhalen kan weer lekker uit de voeten met deze top 10. Laat de spanning lekker oplopen en je gedachten gaan over wie er mogelijkerwijs achter een misdaad zit. Onderstaande lijst zorgt weer voor vele uren leesplezier en het zal moeilijk worden deze titels even aan de kant te leggen.

Snel overzicht: Deze True Crime Boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest intrigerend undercover verhaalDe Kooi door Marcel van de Ven: Marcel, bekend van het televisieprogramma Hunted, deelt zijn ervaringen als undercoveragent binnen een geheime politie-eenheid. Dit boek geeft een unieke inkijk in het leven van een agent en de uitdagingen die daarbij komen kijken. >> Check laagste prijs
Diepgravend onderzoeksjournalistiekKwartetmoord door Jan Colijn en Tom Meerbeek: Dit boek biedt een uitgebreide kijk op een viervoudige moordzaak, dieper dan de officiële berichten. Geschreven door twee ervaren misdaadjournalisten, wordt je meegenomen in de duistere wereld van de Twentse onderwereld. >> Check laagste prijs
Spannendste verhaal over georganiseerde misdaadMocro maffia door Wouter Laumans en Marijn Schrijver: Dit boek duikt in de wereld van zware georganiseerde misdaad, waarbij miljoenen in de cocaïnehandel omgaan. Het drama, dat ver over de Nederlandse grenzen reikt, is op elke pagina voelbaar en biedt een aangrijpende leeservaring. >> Check laagste prijs

1. Verloren in de jungle; de mysterieuze verdwijning van twee Nederlandse meisjes in Panama, door Marja West en Jurgen Snoeren

In 2014 verdwijnen twee Nederlandse twintigers in de jungle van Panama. Ze hebben er een wandeling gemaakt, maar keren nooit meer van deze wandeling in de bewoonde wereld terug. Zoekacties leveren uiteindelijk pas twee maanden later iets op, maar nog altijd blijft het een raadsel wat met hen gebeurd is. De schrijvers hebben al het onderzoeksmateriaal nogmaals bekeken en komen in dit boek wel met antwoorden. Het verhaal pakt direct vanaf de eerste bladzijde.

2. De Kooi; een undercoveragent over het best bewaarde geheim van de Nederlandse politie, door Marcel van de Ven

Wanneer je geïnteresseerd bent in true crime boeken, dan ken je Marcel van de Ven zeker al van het televisieprogramma Hunted. Daar speelt hij de rol van chef recherche, maar voor die tijd is hij als politie-expert en undercoveragent betrokken geweest bij een geheime speciale eenheid. In De Kooi deelt hij de verhalen die hij in deze periode meegemaakt heeft.

3. Mocro maffia; geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld, door Wouter Laumans en Marijn Schrijver

Dit is het verhaal over hoe een nieuwe lichting criminelen ontstaat en dan hebben we het niet over de kleine criminelen. Het gaat over het georganiseerd beroven van juweliers, het gebruik van zware wapens en de vele miljoenen die in de cocaïnehandel omgaan. Deze strijd reikt ver over de grenzen van Nederland en het drama dat zich in Mocro maffia afspeelt voel je in elk deel van je lichaam.

4. Kwartetmoord; het complete verhaal van een viervoudige moord, door Jan Colijn en Tom Meerbeek

Vier mannen worden bij daglicht vermoord in een growshop. Drie mannen uit hetzelfde gezin (een vader en twee zoons) worden opgepakt en zitten voor de rest van hun leven gevangen voor deze daad. Bereid je voor op een kijkje in de onderwereld van onze Twentse regio, want dit boek gaat veel dieper dan alleen de officiële berichtgeving en onderzoeken die gedaan zijn. Met twee ervaren misdaadjournalisten als auteurs kan dit boek alleen maar je aandacht vast blijven houden totdat je het helemaal uit hebt.

5. Ivana; strijden voor gerechtigheid, door Sébas Diekstra

Kun je – als je stinkend rijk bent – je vrijheid en onschuld kopen in een land aan de andere kant van de wereld? Dat lijkt er wel op als je dit verhaal over Ivana Smit leest. Het heeft het nieuws regelmatig gehaald en vooral het echtpaar in wiens appartement Ivana net voor haar dood was, leveren meer vraagtekens dan antwoorden op. De zoektocht naar de waarheid is nog niet voorbij, maar dit boek geeft al wel aan hoe je als buitenlander overgeleverd bent aan de instanties in een ver land.

6. Loopjongen van de penoze; John Vink, een Hagenees in de internationale onderwereld, door Gerard Wessel

John Vink wil alles hebben dat blinkt, maar wil daar niet zoals ieder ander voor betalen. Hij steelt bij de raven, zit een aantal keren vast en begint daarna een imperium in hasj en wapens dat ver over de Nederlandse grens gaat. Al het geld dat hij heeft, wordt uitgegeven aan vrouwen, voertuigen en het transport van verboden middelen. Voor deze vrouwen is dan ook een flinke rol in dit boek weggelegd, want hij is dol op ze. Neem een kijkje in het leven van deze beroepscrimineel en laat je verrassen door de vele details.

7. De Schiedamse cocaïnemaffia; een corrupte douanier, doorgewinterde criminelen en duizenden kilo’s coke, door Jan Meeus

Het kernwoord waar alles om draait in dit boek is: corruptie. Op alle mogelijke plekken en zelfs waar je het niet verwacht, spelen corrupte mensen de hoofdrol in dit verhaal. Van ladingen met cocaïne die in de haven van Rotterdam onderschept zijn, tot schietpartijen en het lekken van informatie, handelaren, douaniers en politie komen er niet goed vanaf in De Schiedamse cocaïnemaffia.

8. De verdwijning van Robin; en alles wat daarop volgde, door Marjan Gorissen

De auteur van dit boek wordt gearresteerd als verdachte in de verdwijning van een driejarige jongen, Robin. Ze zit uiteindelijk meer dan 100 dagen vast, voordat blijkt dat ze onschuldig is. Dit boek vertelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook over de verdwijning van een peuter die alleen maar bij een overbuurvrouw pannenkoeken ging eten en daarna nooit meer terugkwam.

9. De paarden van Hitler; het waargebeurde verhaal van de detective die infiltreerde in de nazi-onderwereld, door Arthur Brand

Als passievol specialist in kunst en antiquiteiten kan Arthur Brand het niet nalaten een foto van twee paarden van Hitler (bronzen beelden) aan een onderzoek te onderwerpen. De paarden worden namelijk te koop aangeboden, terwijl altijd was beweerd dat deze vernietigd waren. Dit waargebeurde verhaal vertelt je over het contact met diverse duistere figuren om de waarheid over de paarden boven water te krijgen.

10. Palm Invest; het begin, advocaten, de ontvoeren en de rechtszaak, door Dion Bartels en Philip Dröge

In 2007 klopten de eerste gedupeerden van beleggingen in Palm Invest aan bij advocaat Dion Bartels. Wat volgde was het blootleggen van een piramidespel met nog veel meer slachtoffers. De aanwezigheid van Palm Invest in de media en bij grote evenementen heeft velen om de tuin geleid en de auteur vertelt het verhaal in geuren en kleuren.