Wat zijn de beste speculatieve romans? Wij hebben de beste titels voor je beoordeeld en in ons overzicht geplaatst. Lees verder voor de top 10…

De top 10 met beste speculatieve romans

Wanneer je het interessant vindt om te lezen over een wereld die compleet anders is dan de wereld zoals je hem nu kent, dan zijn speculatieve romans helemaal jouw genre. In onderstaande boeken word je meegezogen in de verhalen die (vaak) te idioot zijn om waar te kunnen zijn, met hier en daar en vleugje realiteit.

Snel overzicht: Deze speculatieve romans raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diepgaande reflectieMiddernachtbibliotheek: Dit boek neemt je mee naar een plek tussen leven en dood. Nora, de hoofdrolspeelster, ontdekt in de Middernachtbibliotheek hoe haar leven anders had kunnen verlopen. Een verhaal dat laat zien dat er altijd mogelijkheden zijn om het leven waardevol te maken. >> Check laagste prijs
Beste fantasie trilogieShadow and Bone Trilogy: Deze Engelstalige trilogie omvat het leven van Alina Starkov. Van een bang meisje transformeert ze naar een ware leider met bijzondere krachten. De trilogie brengt magie, avontuur en het verdedigen van een koninkrijk samen in een meeslepend verhaal. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor maatschappijkritiekKliFi: Dit boek beschrijft een Nederland zonder Koningshuis en geteisterd door een orkaan. Met leiderschap dat voornamelijk bestaat uit ontwijking en ontkenning, ontstaat er verzet onder de bevolking. Een verhaal dat maatschappijkritiek en spanning samenbrengt. >> Check laagste prijs

1. Middernachtbibliotheek, door Matt Haig

Is er een plek tussen leven en dood in? In de Middernachtbibliotheek wel. De boeken die er staan, gaan over verschillende delen van je leven en Nora –  de hoofdrolspeelster in dit boek – ontdekt hoe haar leven anders had kunnen lopen als ze andere keuzes had gemaakt. Zelfs als niet alles mee zit in jouw leven, kun je er met Middernachtbibliotheek achter komen dat er altijd mogelijkheden zijn om het beter te maken en de moeite waarde te vinden zoals het is.

2. Shadow and Bone Trilogy (boxset Shadow and Bone, Siege and Storm, Ruin and Rising), door Leigh Bardugo

Deze Engelstalige boeken komen compleet in een set van drie. De centrale figuur is Alina Starkov en wanneer ze zich realiseert dat ze bepaalde krachten heeft, moet ze zich – met deze speciale gaven – een weg weten te vinden in haar normale leven. Vroeger was ze een bang meisje, maar nu voelt ze zich gesterkt en ontpopt ze zich als een ware leider. Ze zoekt de randjes van de magie op en weet in dit fantasieverhaal het koninkrijk waar ze onderdeel van uitmaakt te verdedigen.

3. KliFi; woede in de republiek Nederland, door Adriaan van Dis

In dit boek is het Koningshuis niet meer in het land aanwezig en daarnaast heeft een orkaan Nederland opgeschrikt. Leiderschap bestaat vooral uit het ontwijken en ontkennen van wat er in het land speelt en dit leidt uiteindelijk tot verzet onder de bevolking.

4. Shatter Me, door Tahere Mafi

In ‘Shatter Me’ draait het om Juliette, een tienermeisje dat gevangen wordt gehouden door The Reestablishment. Hoewel ze maar fragiel lijkt, vormt ze een bedreiging voor The Reestablishment en dat komt door haar speciale krachten. Een aanraking door Juliette betekent namelijk dat de dood volgt. Hiermee is ze niet alleen een bedreiging voor de heersende orde, maar ook een mogelijk wapen. Wanneer ze de liefde van haar leven ontmoet, krijgt alles een nieuwe dimensie voor Juliette en dan ontdekt ze pas echt hoe ze haar krachten kan inzetten.

5. Klara en de Zon, door Kazuo Ishiguro

Klara is wat je noemt een Kunstmatige Vriendin. Je kunt haar kopen in een winkel, maar het duurt een tijdje voordat een kind eindelijk voor haar kiest. Gebeurt dit dan toch? Dan krijgt ze wel nog de tip mee om niet alles te geloven wat het menselijk ras haar vertelt of belooft. Klara kiest echter haar eigen pad en laat je ervaren hoe het is om als buitenstaander naar de wereld waarin we leven te kijken. ‘Houden van’ krijgt in dit boek weer een extra betekenis.

6. Red Queen (Book 1), door Victoria Aveyard

De wereld waarin Red Queen zich afspeelt, bestaat uit twee tegenpolen zilver en rood. Wanneer een ‘rood’ meisje (Mare) gaat werken in een ‘zilveren’ omgeving, wordt ze in eerste instantie omringd door alles wat ze haat. Dan ontdekt ze haar bijzondere gave, waarmee ze het zilveren clubje uit balans weet te brengen. Daarom maken ze van haar – door haar te verloven met een zilveren prins – een zilveren prinses en kunnen ze haar onder controle houden. Stiekem is Mare echter met hele andere zaken bezig en dat recht onder de neus van zilver.

7. Alles wat er was, door Hanna Bervoets

Voor de mens is liefde en vriendschap een van de belangrijkste, waardevolle dingen in het leven, maar wat als de wereld er heel anders uit ziet dan hij nu is? In ‘Alles wat er was’ wordt deze wereld uitstekend geschetst. Je leest over acht personen die samenkomen, wanneer alles verandert. Ramen, deuren en gordijnen worden gesloten en blijven vervolgens weken achter elkaar dicht. De groep probeert in deze nieuwe wereld te functioneren, maar natuurlijk levert dit spannende situaties op.

8. Heerlijke nieuwe wereld, door Aldous Huxley

In dit boek van Aldous Huxley bestaat de ideale wereld die hij schetst uit genetisch gemanipuleerde mensen die gebrainwasht zijn en voor hun levensplezier aan de seks en verdovende middelen zijn. Iedereen lijkt tevreden, maar dan is er Bernard. Hij is anders dan de rest en bezoekt een wildenreservaat waarin het oude leven nog bestaat. Wat doet dit bezoek met hem en hoe leeft hij vervolgens verder?

9. De testamenten; The handmaids Tale, door Margaret Atwood

Drie verschillende vrouwen komen op een belangrijk moment in het verleden samen in een republiek die Gilead heet. Elk van de drie gelooft in iets anders en ze worden geconfronteerd met zichzelf en hun geloof over de mogelijke nieuwe wereld die volgt. Het verhaal staat bol van de corruptie, humor en spanning en de auteur weet deze fantasiewereld als geen ander op je over te brengen.

10. Verslaafd aan Oneindigheid; geschiedenis van het gevaarlijkste idee ooit, door Walter Breukers en Jaap Godrie

Dit boek is niet 100% speculatief, want je merkt al snel dat er zaken in het verhaal verweven zijn die je herkent. Vroeger was alles beter en tegenwoordig tuimelen we van het ene drama in het andere. Maar wat ligt aan deze ellende ten grondslag? Het antwoord blijkt uit de geschiedenis en het draait allemaal om onze drang naar oneindigheid. De auteurs laten je met humor en een mix van fictie en waarheid kennismaken met oneindigheid.