Wat zijn de beste oorlogsromans? Wij hebben hier de beste aanraders voor jou beoordeeld. Lees verder voor de top 10 beste oorlogsromans…

De top 10 met beste oorlogsromans

Laat je meeslepen door de aangrijpende verhalen over de oorlog, bekeken vanuit diverse personen en hun relaties en die plaatsvinden in verschillende delen van de wereld.

Snel overzicht: Deze oorlogsromans raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest ontroerende liefdesverhaalDe tatoeëerder van Auschwitz door Heather Morris: Dit boek vertelt het ontroerende verhaal van Lale Sokolov en Gita. Ze ontmoeten elkaar in Auschwitz en ondanks de vreselijke omstandigheden bloeit er een onverwoestbare liefde op tussen hen. Het verhaal is hartverscheurend, ontroerend en zet de lezer aan het denken over de kracht van liefde in de donkerste tijden. >> Check laagste prijs
Beste plot met verrassende wendingenHet schuilhuis door Rachel van Charante: Dit boek neemt de lezer mee naar de Tweede Wereldoorlog waar Victoria van Coevorden een gecrashte Engelse piloot redt. Maar als ze erachter komt dat haar verloofde, Robert, geheimen voor haar verbergt, verandert alles. Het verhaal zit vol plotwendingen die de lezer van begin tot eind in hun greep houden. >> Check laagste prijs
Meest inspirerende verhaal van moedDe crèche door Elle van Rijn: Dit verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt over Betty Oudkerk en de directrice van een Joodse crèche in Amsterdam. Samen redden ze meer dan 600 kinderen van deportatie door de Duitsers. De ongelooflijke moed en vastberadenheid die in dit boek worden getoond, zijn een inspiratie voor elke lezer. >> Check laagste prijs

1. De tatoeëerder van Auschwitz; het verhaal van de uitzonderlijke liefde tussen 32407 en 4562, door Heather Morris

Het lukt de auteur om het verhaal van Lale Sokolov (Slowaakse Jood) en Gita te schetsen. Ze ontmoeten elkaar in Auschwitz, waar hij haar – en nog vele anderen – haar nummer geeft. Ondanks de pijn die hij haar doet, kan hij haar daarna niet meer vergeten. Ze weten uiteindelijk te ontsnappen aan de wrede gevangenis die hun leven heeft gevormd en zoeken elkaar weer op. Voor de rest van hun leven samen wordt er met geen woord gerept over hoe ze elkaar ooit ontmoet hebben, totdat Gita overlijdt en Lale eindelijk hun bijzondere verhaal durft te vertellen.

2. Het schuilhuis; haar verborgen oorlogsverleden kan niet langer geheim blijven, door Rachel van Charante

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt Victoria van Coevorden vanwege geldproblemen gepusht om met haar rijke vriend Robert te trouwen, maar dan gebeurt er iets dat alles verandert. Er stort een gevechtsvliegtuig van de Engelsen neer achter het landhuis van de familie van Victoria en ze besluit de gecrashte piloot in het geheim te redden. Ze komt er achter dat Robert niet eerlijk is over alles en nu ze deze informatie heeft, trekt ze een ander plan. Veel jaren later ziet ze een advertentie dat alles wat ze had proberen te vergeten weer boven water haalt. Pas dan begint ze te praten over toen.

3. De crèche; een historische roman, door Elle van Rijn

Betty Oudkerk ontfermt zich als kinderverzorgster over de Joodse kinderen in de Joodse crèche die in Amsterdam ligt. De Duitsers maken van de crèche uiteindelijk een plek waar de kinderen bij elkaar gebracht worden om vervolgens op transport gezet te worden. De directrice van de crèche steekt hier echter een stokje voor en samen met Betty nemen ze willens en wetens het risico om meer dan 600 kinderen te redden van het transport. De auteur weet dit verhaal van grote moed in een oorlog als geen ander neer te zetten.

4. Terwijl Parijs sliep; een moeder wordtop transport gezet door de nazi’s. In haar wanhoop geeft ze vlak voor vertrek haar baby weg aan een voorbijganger. Zien ze elkaar ooit terug? Door Ruth Druart

Wat doe je als je plots op het punt staat om op transport naar Auschwitz te worden gezet met een baby op je arm? Het gebeurde een moeder in Parijs in 1944 en ze koos in deze situatie voor het leven van haar kind. Ze gaf de baby op het allerlaatste moment aan een vreemde, die vanwege de gruwelijke tijd die hij langs de spoorlijn had meegemaakt naar de Verenigde Staten emigreerde om daar samen met zijn vrouw een beter leven op te bouwen. Het kindje ging mee, maar uiteindelijk is er geen ontsnappen aan de waarheid en komt deze onverwacht toch boven tafel.

5. Het boek van verloren namen; In 1942 hielp Eva Joodse kinderen te ontsnappen aan de razzia’s. Nu is zij de enige die het geheim van hun identiteit kan ontrafelen. Door Kristin Harmel

Wanneer het oog van een bibliothecaresse Eva valt op een foto in een tijdschrift, schrikt ze van wat ze ziet. Voor haar verschijnt het beeld van ‘het boek van verloren namen’ en het is iets dat ze maar al te goed kent. Het boek is in code geschreven en de code is nooit ontcijferd, maar Eva weet meer. Toen ze in de oorlog geholpen heeft om Joodse kinderen te redden van de Duitsers, is hun identiteit niet helemaal verdwenen, maar gecodeerd achtergelaten voor later. Is nu dan eindelijk de tijd voor Eva aangebroken om de trauma’s uit haar verleden onder ogen te zien en de ware betekenis van de code prijs te geven?

6. Het geheime kistje van Elle; Om haar oorlogsverleden te vergeten veranderde ze haar naam. Maar niets blijft voor eeuwig verborgen. Door Aline van Wijnen

Janna helpt haar moeder na het overlijden van oma met het opruimen van oma’s huis in Nederland. Tijdens het opruimen komt ze een kistje tegen dat haar aandacht trekt. Ze maakt het open en is verbaasd over wat ze in het kistje ziet liggen: een gladde metalen ring, een niet te lezen identiteitsbewijs van vroeger en een davidster. Met meer vraagtekens dan antwoorden begint ze aan de zoektocht wie haar oma eigenlijk was. Het brengt haar terug naar Parijs en Wit-Rusland en dan blijkt dat oma’s geschiedenis anders was dan men ooit had kunnen vermoeden.

7. Wij Duitsers, door Alexander Starritt

Dit boek vertelt het verhaal van Callum en zijn Duitse opa, die niet graag sprak over zijn verleden, hoe vaak Callum er ook naar vroeg hoe hij die tijd had ervaren. Wanneer de opa uiteindelijk is gestorven, vindt Callum een brief van zijn opa. De brief is aan hem persoonlijk gericht en gaat over de paar dagen voordat de Duitsers de oorlog verloren hebben. Het verhaal maakt voor alle partijen duidelijk wat een oorlog doet en welke vragen en twijfels het oproept. Daarnaast gaat Callum in op het leven dat zijn opa na de oorlog heeft geleid en welke invloed schuldgevoel en schaamte hierop hebbe gehad.

8. De verloren kinderen, door Diney Costeloe

Diney Costeloe deelt in dit boek het verhaal van kinderen die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Groot-Brittannië naar Australië gebracht werden om daar een nieuw leven op te bouwen. Twee van deze kinderen, Rita en Rosie, zijn echter geen gewone kinderen, ze komen namelijk uit een weeshuis. De reden dat ze in het weeshuis terecht zijn gekomen heeft niets te maken met het ontbreken van ouders, want hun moeder (oorlogsweduwe) leeft namelijk nog. Door een nieuwe man met losse handjes in het leven van hun moeder, besluit deze onder dwang afstand te doen van haar twee dochters, zodat ze – inmiddels zwanger van een zoon – het kindje in haar buik mag houden. Dat haar dochters daarna naar Australië vertrekken, kan ze door het tekenen van de papieren voor het weeshuis helaas niet meer tegenhouden.

9. De wintertuin; Pas na vele jaren ontdekken twee zussen wat hun ouders overkwam in de Tweede Wereldoorlog. Door Kristin Hannah

Wanneer de vader van Meredith en Nina – twee zussen met zeer uiteenlopende karakters en levens – op zijn sterfbed ligt, vertelt hij hen nog voor de allerlaatste keer het sprookje dat zijn vrouw al zo vaak aan hun kinderen had verteld. Het Russische sprookje had deze keer echter een einde dat Meredith en Nina nog niet eerder hadden gehoord. Het verhaal geeft hun meer informatie over hun moeder dan ze tot nu toe hadden kunnen vermoeden en heeft een onuitwisbaar effect op beiden.  Het gaat helemaal terug naar een oorlog waar hun moeder en de stad Leningrad de hoofdrol in spelen.

10. Het meisje dat twee kampen overleefde, door Heather Morris

Na haar aankomst per trein in Auschwitz wordt Cilka het liefje van de kampcommandant. Vanwege haar uitzonderingspositie ondergaat ze niet dezelfde behandeling als de andere vrouwen in het kamp, waardoor ze haar mooie haar niet af hoeft te laten scheren. Wanneer de oorlog eindigt, is dit zelfde haar voor de buitenwereld echter een teken van verraad en collaboratie. Hierdoor komt ze – weer – in een werkkamp in Siberië terecht. Dit waargebeurde verhaal is verbazingwekkend en zal een diepe impact achterlaten, zeker wanneer liefde uiteindelijk een rol gaat spelen.