Wat zijn de beste boeken uit de moderne Nederlandse literatuur? Welke boeken uit de 21e eeuw behoren tot de absolute Nederlandse top? Lees verder voor de top 10…

Top 10 moderne Nederlandse literatuur van de 21e eeuw

Welk boek moet ik kopen als ik op zoek ben naar een literaire topper uit de 21e eeuw? Een topper van Nederlandse bodem? Een boek dat je bijblijft maanden nadat je het uit hebt? Lees verder voor de top 10 moderne Nederlandse literatuur van de 21e eeuw.

Snel overzicht: Deze moderne Nederlandse literatuurboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Boek met sterk historisch aspectAlfred Birney – De tolk van Java: Deze roman belicht het oorlogsverleden in Nederlands-Indië door het verhaal van een Helmondse schoenmakersdochter die ooit als oorlogstolk in Indië diende. Met rijke personages en onverwachte wendingen, is het volgens ons een boek dat iedereen zou moeten ervaren. De combinatie van scherpe humor en diepgaand inzicht maakt het een intrigerende leeservaring. >> Check laagste prijs
Beste beschrijving van Nederlandse landschappenGerbrand Bakker – Boven is het stil: Dit boek ademt de sfeer van het rustieke, groene Nederland. Bakker’s vermogen om de schoonheid van het landschap met rake zinnen tot leven te brengen, heeft ons diep betoverd. Het voelt alsof je door een schilderij wandelt terwijl je leest, waardoor je de sereniteit van Nederland op een nieuwe manier beleeft. >> Check laagste prijs
Intrigerende karakterontwikkelingArnon Grunberg – Tirza: Grunberg neemt ons mee in de wereld van Jörgen Hofmeester, een man die worstelt met het leven. De complexiteit van de personages en de wendingen in het verhaal hielden ons aan de pagina’s gekluisterd. We vonden vooral de balans tussen het tragische verhaal en de humoristische ondertoon bewonderenswaardig. Geschikt voor een breed publiek, jong en oud. >> Check laagste prijs

10. Valeria Luiselli – Archief van verloren kinderen

De roman van Valeria Luiselli laat geen lezer ongeraakt en doet de titel eer aan met een verhaal over verlies, verdriet maar ook de mooie kanten van het leven. Een boek dat de lezer lang met zich meedraagt. Tevens een boek dat uit verschillende enquêtes naar voren komt als een favoriet boek van velen. Aanrader dus.

9. Arnon Grunberg – De asielzoeker

In De asielzoeker verkent Arnon Grunberg het leven van Christian Beck, net als Grunberg zelf een schrijver, maar eentje die in zijn boeken een woede heeft aangeboord die niet te stoppen is. Vervolgens wordt hij vertaler. In dit komische, maar verontrustende verhaal is Grunberg zelf niet te stoppen. De ene volzin volgt op de andere volzin en met onmiskenbaar schrijftalent maakt Grunberg zijn zwartgallige punt duidelijk.

8. Philip Roth – De Menselijke Smet

In De menselijke smet van Philip Roth wordt het leven van Coleman Silk – een oude professor – subtiel verweven met de politieke geschiedenis van Amerika. Doordat de geschiedenis van Amerika de vorm van een persoon aanneemt, kan Philip Roth op uiterst concrete manier over politiek schrijven. Dit doet hij nooit op een belerende manier, maar de verontruste ondertoon is op elke pagina voelbaar en zodoende doet de roman de titel eer aan.

7. Jonathan Franzen – De Correcties

De Correcties is een onbetwist meesterwerk van Jonathan Franzen. De roman gaat over Alfred en Enid Lambert. Ze hebben kinderen – Denise, Gary en Chip – die zich maar met moeite kunnen losmaken van de dubbelzinnige invloed die hun ouders op ze uitoefenen. Denise heeft een eigen restaurant maar is niet gelukkig. Een herkenbaar en gelaagd familiedrama dat zijn gelijke niet kent.

6. Nina Polak – Gebrek is een groot woord

Nina Polak vertelt het verhaal van Nynke Nauta. In Cannes komt ze zichzelf en haar verleden tegen als ze Zeno en Juda tegen het lijf loopt. Ze bieden haar een verblijf aan in Amsterdam, waar ze, na enig aarzelen, op ingaat. Een prachtig verhaal ontvouwt in een herkenbare setting. Een wervelwind van literaire decoraties en een echte emotionele rollercoaster. Dikke aanrader.

5. Annie Ernaux – De jaren

Annie Ernaux heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt. Ze heeft een autobiografie geschreven van deze tijd. Het boek speelt zich af in 1941 tot en met 2006. Ze vertelt het verhaal van onze tijd door middel van culturele gewoonten, taal, muziek, afbeeldingen, romans en diverse andere media zoals kranten. Een indrukwekkende prestatie die absoluut het lezen waard is. Er zijn weinig boeken zo rijk aan informatie en gelaagdheid.

4. Alfred Birney – De tolk van Java

Alfred Birney heeft een stevige pen, schrijft rauw maar niet genadeloos. De (wrange) humor is nooit ver weg. Waar andere schrijvers zoetsappige cocktails maken, is dit droge jenever. Birney vertelt het verhaal van een Helmondse schoenmakersdochter, die vroeger een oorlogstolk was in Indië (vandaar de titel). De personages in de roman worden achtervolgd door het oorlogsverleden in Nederlands-Indië. Een rijke roman vol onverwachte wendingen die iedereen gelezen zou moeten hebben.

3. Gerbrand Bakker – Boven is het stil

Deze roman speelt zich af in Noord-Holland. Het speelt zich grotendeels af in rustieke, groene, typisch Nederlandse landschappen en heeft daarmee meer weg van Marsmans Herinnering aan Holland dan een spannende detective. Als een ware landschapsschilder weet Bakker het landschap tot leven te laten komen met mooie, rake zinnen die de lezer betoverd weten achter te laten.

2. Arthur Japin – De zwarte met het witte hart

Arthur Japin kan zich als geen ander in een medemens verplaatsen. Zijn gevoel voor empathie is haast onmenselijk groot. Met perfecte taal weet Japin het verhaal van twee Afrikaanse prinsjes te vertellen. Hij is een geboren verteller, zoveel heeft Japin wel bewezen met zijn debuut (!) dat de lezer nog lang zal bezighouden.

1. Arnon Grunberg – Tirza

Tirza vertelt het verhaal van Jörgen Hofmeester, een verslagen man die het leven niet goed aankan. Hij dwaalt rond op vliegvelden en vertoont andere vormen van escapistisch gedrag. Haar dochter verlaat hem na haar eindexamenfeest omdat ze verliefd is op een Afrikaanse jongen. Ze wilt naar Namibië. Dit is slechts het begin van een onheilspellend verhaal met een buitengewoon verrassend einde. Tirza is een triest boek met een humoristische ondertoon dat voor jong en oud geschikt is om te lezen.