Draken, magie, elfen en toverspreuken: Fantasy is als genre zeer veelzijdig. Er is haast geen genre ook dat zó populair is. Fans verslinden de boeken over zorgvuldig gecreëerde fantasiewerelden vol magische elementen. Soms hebben deze werelden veel overeenkomsten met onze, maar dat hoeft niet. De techniek in de boeken hoeft ook niet altijd futuristisch te zijn: de maatschappijen zijn soms zelfs eenvoudiger dan de huidige wereldlijke. Het bovennatuurlijke speelt wel vaak een grote rol in Fantasyboeken.

Groeiende populariteit

Fantasy is zeker sinds het verschijnen van Tolkien’s In de ban van de ring, uiteraard ook aanwezig in deze top 10, zeer populair geworden. De auteurs nemen daarbij vaak hun tijd om de wereld goed op te bouwen. We zien dan ook regelmatig (lange) reeksen fantasyboeken, waarbij de fans vaak niet kunnen wachten op weer een nieuw deel.

De top 10 fantasy boekenseries:

Andrzej Sapkowski – The Witcher (De Hekser)

Deze 8-delige boekenserie van de van opleiding econoom Sapkowski is vertaald uit het Pools en tegenwoordig ook een populair computerspel en een succesvolle Netflix-serie. De boeken draaien om de hekser Geralt van Rivia die de strijd aangaat met allerlei monsters. Dit kan hij doen omdat Geralt zich heeft getraind in het ontwikkelen van bovennatuurlijke gaven. In het verloop van de boeken speelt ook zijn geliefde Yennefer van Vengerberg en hun adoptiedochter Cirilla van Cintra een steeds grotere rol. De boeken kenmerken zich door veel actie en de nodige humor.

Bol.com: Andrzej Sapkowski – The Witcher deel 1: De laatste wens

Erin Hunter – Warrior Cats

Deze bijzondere serie wordt geschreven door Erin Hunter, een synoniem voor meerdere schrijvers: Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland en Victoria Holmes. De boeken in de Warrior Cats-serie gaan over diverse katten clans, vaak met bovennatuurlijke krachten. De nieuwe delen verschijnen met de regelmaat van de klok: inmiddels is men begonnen aan serie acht, en elke serie bestaat daarbij uit zes boeken. Als je eenmaal aan de Warrior Cats verslingerd raakt, heb je dus voldoende leesstof voor de komende tijd. Deze zeer populaire serie is inmiddels al in 27 talen vertaald.

Bol.com: Erin Hunter – Warrior Cats deel 1.1: De wildernis in

J.R.R. Tolkien – In de ban van de ring

De magistrale meesterwerken van J.R.R. Tolkien mogen in deze lijst uiteraard niet ontbreken. Tolkien schreef ze tussen 1937 en 1949, en zijn zeker sinds de succesvolle verfilmingen van regisseur Peter Jackson haast synoniem aan het genre fantasy geworden. De boeken draaien om de Hobbit Frodo, die op een goede (of kwade) dag een gouden ring toegespeeld krijgt. Deze ring bezit magische krachten en moet door Frodo in het vuur van de Doemberg worden gegooid. Een lange reis start… Deze trilogie is geliefd over de hele wereld, en vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

Bol.com: J.R.R. Tolkien – In de ban van de ring deel 1: De reisgenoten

Sarah J. Maas – Glazen Troon

De Glazen Troon serie van Sarah J. Maas beslaat 8 delen: 7 normale delen en een voorafje met vijf korte verhalen. De boeken draaien om de jonge Celaena Sardothien die moet zien te overleven in het corrupte koninkrijk Alardan. De boeken staan vol met avonturen waarin Celaena geconfronteerd wordt met vriendschap en verraad. Maas heeft zelf beweerd het (korte) verhaal van Assepoester als basis te hebben gebruikt, maar 8 boeken en zo’n 5000 pagina’s verder kunnen we gerust stellen dat Glazen Troon een eigen smoel heeft.

Bol.com: Sarah J. Maas – Glazen Troon deel 1

Naomi Novik – Scholomance Serie

De schrijfster Naomi Novik posteerde zichzelf in één keer aan de top van de fantasy auteurs met de geweldige roman Ontworteld. Nu heeft ze dan een serie geschreven: Scholomance. De drie delen gaan over kinderen op een bijzondere, magische school. De boeken van Novik zijn echter niet slechts een Harry Potter rip-off. Daarvoor gaat de schrijfster in haar werk iets meer de duisternis in: deze school kun je namelijk alleen met een diploma óf dood verlaten… Het kost even tijd en moeite om je goed in de serie te nestelen, maar als dat eenmaal is gebeurd wil je nooit meer vertrekken.

Bol.com: Naomi Novik – Scholomance deel 1: Een dodelijke opleiding

George R.R. Martin – Game of Thrones

Wat valt er nog te zeggen over de legendarisch Game of Thrones reeks van George R.R. Martin? De acht delen zijn inmiddels miljoenen keren over de toonbank gegaan, en zijn via de uiterst succesvolle televisiereeks ook op tv-schermen over de hele wereld verschenen. Martin geldt dan ook als de meest succesvolle fantasy schrijver van dit moment. Zijn epische spel der tronen, vol intriges, romantiek en actie, heeft in de loop der jaren miljoenen lezers en kijkers in zijn greep gekregen.

Bol.com: George R.R. Martin – Game of Thrones deel 1: Het spel der tronen

John Flanagan – De grijze jager

Liefst 15 vertaalde delen telt de reeks De grijze jager van John Flanagan al, en het volgende deel is op komst. De verhalen beginnen met de 15-jarige Will die wordt uitverkoren een Grijze Jager te worden. Dit speciale korps van de koning is betrokken bij spionage en overige geheimzinnige zaken. De avonturen van Will en diens reis naar volwassenheid zijn op bijzonder spannende wijze door Flanagan beschreven. Gedurende de serie voert hij bovendien steeds meer interessante personages ten tonele. Als trouwe lezer van de serie groei je als het ware op met de sympathieke Will, en na elk deel kun je niet wachten een nieuw open te slaan.

Bol.com: John Flanagan – De grijze jager deel 1: De ruïnes van Gorlan

Holly Black – Elfhame

De Elfhame trilogie van Holly Black heeft de laatste jaren veel succes gekend. De schrijfstijl van Black, die eerder ook al De Spiderwick Chronicles schreef, is ongeëvenaard. Zij weet net dat duistere tintje aan de fantasyverhalen te geven. De Elfhame boeken gaan over Jude, een jonge vrouw die als meisje met haar zussen is ontvoerd naar Elfenland. Hier probeert ze te overleven door sterk en onafhankelijk te zijn. Dit gaat haar over het algemeen goed af, al heeft ze een getroebleerde relatie met de arrogante prins Cardan. De stoere Jude heeft een hoog girlpower-gehalte, wat in dit genre erg verfrissend werkt.

Bol.com: Holly Black – Elfhame deel 1: De wrede prins 

J.K. Rowling – Harry Potter

Geen fantasylijst compleet zonder Harry Potter. Het verhaal is inmiddels overbekend: de werkloze schrijfster J.K. Rowling werd met haar boeken over de tovenaarsleerling in één klap multimiljonair. Inmiddels zijn de zeven boeken meer dan 500 miljoen keer over de toonbank gegaan, en waren ook de acht films een enorm succes. Het verhaal draait om Harry, een tovenaarsleerling die samen met zijn vrienden Ron en Hermelien een epische strijd moet aangaan met Lord Voldemort, de moordenaar van zijn ouders. Deze moderne klassiekers zijn weergaloos geschreven en laten zich meerdere keren lezen.

Bol.com: J.K. Rowling – Harry Potter deel 1: De steen der wijzen

Lynette Noni – De Genezer van Zalindov

We eindigen deze top 10 met een nieuwe naam aan het firmament. Lynette Noni heeft inmiddels twee boeken uitgebracht in de Genezer-serie, waarin de jonge Kiva Meridan wanhopig probeert de rebellenkoningin in de verschrikkelijke Zalindov-gevangenis in leven te houden. Noni zet haar heldin Kiva uitstekend weer: realistisch en met een heel eigen karakter. Ontzettend knap weet de schrijfster bovendien de spanning tot het eind toe vast te houden, waarna je als lezer alleen maar kunt smachten naar het volgende deel.

Bol.com: Lynette Noni – De Genezer van Zalindov (deel 1)