De top 10 met beste boeken in het genre: novelle

Wanneer je een boek wilt gaan lezen, maar hier niet uren achter elkaar de tijd voor hebt, kan aan een novelle starten een goed idee zijn. Het zijn verhalen van rond de 100 bladzijden, waardoor je het meestal in een keer uit kunt lezen. Onderstaande lijst geeft de beste novelles weer en het start van het minst aantal bladzijden.

Snel overzicht: Deze boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste romantische avontuurCalifornia Campus 2.5 – Gestrand: Julie ervaart een onverwachte wending wanneer ze autopech krijgt op weg naar Las Vegas. Gelukkig krijgt ze een lift van de Las Vegas Bees. De klik die ze in de bus voelt met een van de spelers brengt een spannend romantisch avontuur met zich mee in de bruisende stad. Deze meeslepende romance vinden we bijzonder intrigerend. >> Check laagste prijs
Meest leerzame verhaalDe verleiding: In deze tijd waarin technologie ons leven beheerst, vinden we dit boek van Stine Jensen een wake-up call. Noor, die worstelt met haar telefoonverslaving, wordt naar een afkickkamp gestuurd. De band die ze daar opbouwt met Rowan, een gameverslaafde, is niet wat ze verwachtte. Dit boek biedt een uniek perspectief op verslaving in het digitale tijdperk. >> Check laagste prijs
Tijdloze klassiekerHet wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins: Dit verhaal neemt ons mee op reis met de kleine prins die verschillende planeten bezoekt voordat hij op aarde belandt. De vriendschappen die hij opbouwt, met name met een vos en een piloot, raken ons hart. We beschouwen dit boek als een prachtige klassieker die lezers van alle leeftijden kan betoveren. >> Check laagste prijs

Gestrand; als liefde je overvalt, door Lis Lucassen

(48 bladzijden) Julie heeft autopech wanneer ze op weg is naar Las Vegas, maar gelukkig zijn daar de spelers van de Las Vegas Bees met hun bus die ook die kant op gaan. Ze bieden haar een lift aan, waardoor ze toch nog op tijd voor haar afspraak in de stad kan zijn. In de bus krijgt ze een klik met een van de spelers en eenmaal aangekomen in Las Vegas willen de twee niets liever dan veel tijd met elkaar doorbrengen. Julie wordt in korte tijd verliefd, maar wat nou als deze ene nacht in Las Vegas alles is wat ze samen hebben? Wat betekent die verliefdheid dan?

De verleiding; verliefd, verslaafd, verraden, door Stine Jensen

(80 bladzijden) Wanneer Noor niet meer los kan komen van haar telefoon en er voor haar eigen bestwil een einde aan haar verslaving moet komen, besluit haar moeder haar naar een afkickkamp te sturen. Ze heeft een hele week lang geen toegang meer tot haar telefoon en moet die week buiten in de natuur doorbrengen met de andere deelnemers. Ze krijgt in die week een klik met Rowan, die verslaafd blijkt te zijn aan gamen. Dan blijkt de band die ze met Rowan opgebouwd had echter niet te zijn wat Noor verwachtte. Komen Noor en Rowan eigenlijk wel van hun verslaving af in dit kamp?

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins, door Antoine de Saint-Exupéry

(88 bladzijden) De kleine prins woont normaal op een kleine planeet, maar komt na een aantal andere planeten bezocht te hebben uiteindelijk aan op de aarde. Hij ontmoet op zijn reis allerlei unieke mensen, maar op aarde komt hij een vos en een piloot tegen. Met de vos sluit hij vriendschap en samen met de piloot gaat hij na een dikke week op zoek naar water, want dat lijkt inmiddels op te zijn. Lukt het de kleine prins en de piloot om op aarde een bron te vinden die nog wel water heeft?

Zeeglas, door Els Florijn

(96 bladzijden) Julie’s grootmoeder sterft en ineens erft ze een appartement in de Franse hoofdstad. Er is echter al 70 jaar niemand in het appartement geweest, dus wanneer Julie naar Parijs vertrekt, is ze de eerste die de ruimte weer binnen zal gaan. Wat zal ze aantreffen in het appartement van haar oma? Misschien kan ze er achter komen waarom ze in de oorlog plotseling vertrokken is. Dan krijgt ze van de notaris nog oma’s dagboeken en beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes op zijn plek.

Stief, door Marion Pauw

(96 bladzijden) De ouders van Kiki zijn gescheiden en nu woont ze bij haar moeder. Vader is doorgegaan met zijn leven, maar moeders lukt het maar niet om nieuwe stappen te zetten. Kiki wil haar moeder helpen en denkt dat het tonen van haar plezier haar moeder verdriet doet. Daarom houdt ze dingen geheim voor haar moeder. Wanneer haar moeder eindelijk een nieuwe vriend krijgt, is deze niet wie hij zegt dat hij is. Zal ze deze informatie wel met haar moeder delen, net nu ze weer gelukkig lijkt te zijn?

Muizen en mensen, door John Steinbeck

(120 bladzijden) ‘Of Mice and Men’ is de originele titel van deze vertaling van John Steinbeck. Het verhaal gaat over George en Lennie (die zwakbegaafd is) die constant bij elkaar in de buurt zijn. Wanneer men zegt dat Lennie een meisje heeft aangerand, besluiten ze te vertrekken en naar een boerderij te gaan voor werk. De vrouw op de boerderij probeert Lennie te verleiden, maar haar man steekt hier een stokje voor. Weer moeten ze vluchten. Hoe loopt het af voor George en Lennie?

Deserteren, door Annelies Verbeke

(120 bladzijden) Stel je voor dat je als schrijver een graf graaft om er vervolgens in te gaan liggen om na te denken over je kwaliteiten als schrijver, dan kan er een hoop emotie loskomen. Deze emoties doen het hoofdpersonage in dit boek beslissen om in therapie te gaan. Ze komt terecht in en groep  met aan aantal bekenden en samen met de psychologe/gespreksleider gaan ze op zoek naar verlichting. Wat gaat deze groep bijzondere mensen helpen om weer een lichtpuntje te zien?  

Verdriet is het ding met veren, door Max Porter

(128 bladzijden) Wanneer een man zijn vrouw verliest, staat hij alleen voor de opvoeding van zijn zoontjes. Dan mengt Kraai zich in hun leven. De tijd gaat verder en Kraai blijkt bepaalde gaven te hebben, die vader en zoontjes helpen om hun verlies te verwerken. Er is zelfs weer ruimte in hun leven om het over mooie herinneringen aan hun moeder te hebben. Emotie en humor wisselen elkaar prachtig af in deze novelle.

De jongen, de mol, de vos en het paard, door Charlie Mackesy

(128 bladzijden) Dit boek is niet gebonden aan leeftijd, want iedereen kan zich vinden in een verhaal over liefde, vriendschap en jezelf ontdekken en durven te zijn. Wanneer een jongen vrienden wordt met een mol, vos en paard, maken ze samen van alles mee. De levenslessen die dit oplevert, worden op unieke wijze met je gedeeld. Het verhaal wordt nog specialer door de bijzondere illustraties die in het boek verwerkt zijn.

Het kleine meisje van meneer Linh, door Philippe Claudel

(144 bladzijden) Meneer Linh verlaat samen met zijn kleindochter zijn thuisland. Hij komt in een asielzoekerscentrum terecht. Hij ontmoet meneer Bark in een park en ook al verstaat meneer Linh hem niet, ze worden toch vrienden en zien elkaar elke dag bij hetzelfde bankje. Dan wordt meneer Linh met zijn kleindochter naar een andere locatie gebracht en dit betekent dat hij zijn vriend moet zien te vinden. Hij ontsnapt, maar dat loopt niet helemaal af zoals gepland.