Wat zijn echt mooie boeken om te lezen? Boeken die een blijvende indruk achterlaten en je verwonderen? Onze redactie geeft je hier de mooiste aanraders. Mooie boeken zijn er in heel veel verschillende vormen en genres. Mooie boeken inspireren. Er is een geweldig boek voor iedereen, ook voor mensen die extreem kritisch zijn of niet veel lezen. Je kunt vele kanten op! In dit artikel ga je ontdekken wat er allemaal te bewonderen is. Lees verder voor de top 10…

Waarom wij mooie boeken zijn gaan zoeken en reviewen

Een goed boek is wat ons betreft tijdloos. Het is mooi en inspirerend op het moment dat het wordt uitgegeven, maar ook twee eeuwen later zal het nog tot de verbeelding spreken. Wij reviewen boeken omdat we enthousiaste lezers zijn en al van kinds af aan lezen. Ook zijn we op de redactie dagelijkse bezig met taal. Woordkunst is een passie van ons. Overigens reviewen wet niet alleen Nederlandse, maar allerlei soorten boeken.

Snel overzicht: Deze boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historisch gebaseerde romanVaslav – Arthur Japin: Arthur Japin wordt gezien als een van de beste romanschrijvers van Nederland en met Vaslav bevestigt hij dat. Het boek vertelt het leven van de beroemde danser Vaslav die abrupt besluit te stoppen met dansen. Het verhaal duikt diep in de zoektocht naar geluk en liefde, en de historische feiten erin voegen een diepgaande dimensie toe die de lezer naar dat tijdperk vervoert. >> Check laagste prijs
Meest aangrijpende verhaal over gezondheidHersenschimmen – J. Bernlef: Dit realistisch beschreven verhaal is zowel angstaanjagend als ontroerend. Het biedt een diepgaand inzicht in de geest van Maarten Klein, die aan dementie lijdt. Het tragische verloop van zijn ziekte en de impact op zijn dierbaren maken dit boek emotioneel en uiterst herkenbaar voor velen. >> Check laagste prijs
Beste verhaal over verboden liefdeSonny Boy – Annejet van der Zijl: Annejet van der Zijl vertelt het fascinerende verhaal van een onconventionele liefde tussen de jonge Surinaamse student Waldemar en de oudere Nederlandse moeder Rika. Ondanks alle obstakels en de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog, blijft hun liefde standvastig, wat het een aangrijpende leeservaring maakt. >> Check laagste prijs

10x mooie boeken

Smaken verschillen, maar wie houdt er niet van een mooi boek? Wie inspiratie nodig heeft voor zijn of haar volgende boek, is gebaat bij het volgende lijstje van tien mooie Nederlandstalige boeken.

Vaslav – Arthur Japin

Arthur Japin wordt gezien als een van de beste romanschrijvers van Nederland, en met Vaslav bewijst hij dat opnieuw. In het boek bechrijft hij het leven van de wereldberoemde danser Vaslav, die plotsklaps besluit te stoppen met dansen. Het leven is gebaseerd op waargebeurde verhalen, en hoewel het verhaal van Vaslav sowieso al fascinerend is, maakt Arthur Japin er iets magisch van. Zijn beslissing om te dansen verandert het leven van veel mensen om hen heen, niet op de laatste plaats dat van hemzelf. Het boek Vaslav gaat over een zoektocht naar geluk en liefde. De historische feiten geven een diepere inhoud aan het boek, en zorgen ervoor dat de lezer echt wordt meegenomen naar toen.

Hersenschimmen – J. Bernlef

Zo realistisch beschreven dat het haast eng is, wordt vaak gezegd over Hersenschimmen van J. Bernlef. Hoewel het boek ruim veertig jaar oud is, grijpt het lezers nog altijd aan. Het verhaal wordt verteld vanuit het personage Maarten Klein. Hij lijdt aan dementie, en gaat stapje bij stapje verder achteruit. Dit is niet alleen intens verdrietig voor hemzelf, maar ook voor zijn vrouw, die hij op een gegeven moment niet meer herkent. Waar veel boeken met zo’n aangrijpend verhaal eindigen met een goed einde, om de lezer vrolijk achter te laten, is dit bij Hersenschimmen niet het geval. Dat kan ook haast niet anders, gezien het tragische einde van de ziekte in het echte leven. Een emotioneel boek voor lezers die een dierbare met deze ziekte hebben zien strijden, maar ook indrukwekkend dankzij de herkenning.

Sonny Boy – Annejet van der Zijl

Sonny Boy is een van de bekendste boeken uit de Nederlandse literatuur, en komt uit handen van Annejet van der Zijl. Ze beschrijft een onmogelijke liefde tussen twee mensen, die veel stof doet opwaaien en voor schandelen zorgt. De liefde speelt tussen de jonge, Surinaamse student Waldemar, en de veel oudere, Nederlandse moeder Rika. Rika neemt Waldemar in huis als huurder, maar weet op dat moment nog niet dat ze zwanger van hem gaat raken. Hoewel de twee daarna samen lijken te ontsnappen aan de schandalen uit de buurt, en hun zoontje (Sonny Boy) liefdevol opvoeden, gaat het opnieuw mis wanneer de Tweede Wereldoorlog begint en het stel onderdak biedt aan joodse vluchtelingen.

Eline Vere – Louis Couperus

Eline Vere staat standaard op de leeslijst van de middelbare school, en is dankzij de dikte voor veel jongeren een nachtmerrie. Toch verdient het boek een plekje op deze lijst, omdat het na meer dan een eeuw nog altijd vele mensen raakt. Het gaat over Eline Vere, een vrouw die is opgegroeid in de dure wijken van Den Haag. Na de dood van haar ouders bij haar zus intrekt. Het leven valt haar zwaar, en ze probeert uit man en macht hieruit te ontsnappen. Zo verbreekt ze plotseling haar verloving, gaat ze op reis en doet ze er alles aan om mentaal gelukkig te worden. Wanneer ze een Amerikaanse man ontmoet, hoopt ze dat hij haar redding wordt. Het verhaal is mooi beschreven, en menig lezer moet er een traantje bij wegpinken.

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch wordt wel eens omschreven als het beste Nederlandstalige boek ooit geschreven. Als dat geen plek in deze lijst verdient.. Het boek telt ruim negenhonderdpagina’s, maar is niet alleen fysiek zwaar. Ook de teksten zijn zeker zwaar te noemen, en bevatten elementen van filosofie, psychologie en historie. De ontdekking van de hemel is dus zeker geen boek dat je in een avondje wegleest, maar elke liefhebber van literatuur zou dit boek minstens een keer in zijn leven gelezen moeten hebben.

Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld werd in een klap wereldberoemd, nadat het eerste boek De avond is ongemak een International Booker Prize won. Mijn lieve gunsteling is opnieuw een boek van Rijneveld dat niets dan goede kritieken krijgt. Het verhaal gaat over een veearts en de dochter van een veehouder, die in de zomer een hechte band krijgen. Doordat de twee beide een heftige geschiedenis kennen, overschrijden ze de grenzen van deze hechte band, en wordt de relatie eerder een obsessie. Het boek vertelt lezers over liefhebben op een verkeerde manier, los durven te laten en het vinden van een eigen identiteit.

Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans

Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans is nog zo’n klassieker die absoluut niet in deze lijst mag ontbreken. In het boek staat groot dromen centraal, en dat maakt het een boek dat de lezer gemotiveerd maakt eigen dromen na te jagen. Alfred is een geoloog, die naar Noorwegen afreist om daar onderzoek te doen. Zijn doel? Een belangrijke wetenschappelijke ontdekking doen, die uiteindelijk naar hem vernoemd zal worden. Dit wil hij deels als eerbetoon aan zijn vader bereiken, omdat zijn vader ook een onderzoeker was, die overleed tijdens een van zijn onderzoekstochten. Alfreds ambities maken van dit boek een grootse roman.

Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Wie kent Komt een vrouw bij de dokter niet? Het is de best verkochte debuutroman in de Nederlandse geschiedenis, en het boek uit handen van Kluun werd zelfs verfilmd met Carice van Houten in de hoofdrol. Het boek roept verdriet, onbegrip maar ook liefde op bij de lezer, omdat het om zo’n verschrikkelijk onderwerp gaat waar bijna iedereen wel een keer mee te maken krijgt: kanker. Stijn voelt zich in de bloei van zijn leven, totdat zijn vrouw plosteling die allesbepalende diagnose krijgt. Ze krijgt al snel te horen dat ze terminaal is, waardoor Stijn machteloos moet toekijken hoe zijn vrouw sterft.

De Tweeling – Tessa de Loo

Wat als je plotseling lijnrecht tegenover je verloren tweelingzus staat? Dat gebeurt de Nederlandse Lotte en de Duitse Anna in het boek De Tweeling van Tessa de Loo. De tweelingzussen werden bij hun geboorte van elkaar gescheiden, en ontmoeten elkaar vlak na de Tweede Wereldoorlog. Lotte, die tijdens de oorlog in Nederland woonde, beschermde joden door ze bij haar te laten onderduiken, en vertrouw Anna, die tijdens de oorlog in het land van de vijand woonde, daarom helemaal niet. Geen goede start dus, voor de zussen die elkaar zo lang moesten missen. Zal hun natuurlijke band uiteindelijk sterker zijn dan het wantrouwen?

Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Een schitterend gebrek van Arthur Japin beschrijft op magische wijze de pijn van een verbroken liefde, en hoe intens een kortstondige relatie kan zijn. Het verhaal speelt zich af in Venetië, waar Lucia en Casanova elkaar ontmoeten. Ze worden binnen de kortste keren smoorverliefd, en beleven een paar geweldige weken samen. Maar dan laat Lucia plotseling niks meer van zich horen, en blijft Casanova jaren lang met de vraag rondlopen waarom ze hem verliet. Tot hij haar tijdens een bezoek in Amsterdam in een schouwburg tegenkomt, waar schokkende geheimen aan het licht komen.

Kritisch op het concept “mooi boek”

Wanneer is een boek mooi? Goede vraag. Daar is geen objectief antwoord op te maken. Wat een boek wel of niet mooi maakt, is heel persoonlijk. De één kan het boek helemaal geweldig vinden, terwijl de ander ervan walgt. Geen man overboord. Een mooi boek is in ieder geval een boek dat de discussie aanwakkert en dat je verbeelding aanspreekt. Het moet blijvend populair zijn en inspelen op de universele waarden en aard van de mens en de wereld.

Onze criteria voor een “mooi boek”

Een mooi boek beoordelen? Dat is vrij lastig. Wat ons betreft is een mooi boek een boek dat voldoet aan de volgende criteria:

  • Het boek moet op kunstzinnige wijze zijn geschreven

  • Het boek moet niet alleen actueel zijn, maar ook thema’s bespreken die universeel zijn voor de mens

  • Het boek moet mooie dialogen hebben

  • Ook de beschrijvingen moeten tot de verbeelding spreken

  • Het boek moet discussies aanwakkeren

  • Je moet het boek, of onderwerpen in het boek, op meerdere manieren kunnen interpreteren

  • Het boek moet in je hoofd blijven spoken

  • Het boek moet iconische personages hebben.

Onze boeken onderzoeksdata

Onze onderzoeksdata voor wat wel of niet mooie boeken zijn, zijn eigenlijk vrij simpel: wij lezen de boeken zelf en testen ze aan de hand van bovenstaande criteria. We zijn ervan bewust dat deze methode vrij subjectief is. Maar om eerlijk te zijn, is er eigenlijk geen methode te bedenken om een boek objectief “mooi” te kunnen noemen. Wel kunnen we kijken naar de taalbeheersing van de auteur, de kracht van zijn zinnen en natuurlijk de verhaalstructuur.

De mooiste Nederlandse boeken volgens Goodreads.com

Gooedreads.com is een platform waarop zowel auteurs als enthousiaste lezers samenkomen. Als een boek hier in de smaak valt, dan is dat een goed teken, want de lezers hier zijn echte liefhebbers, diehards en veel lezers, die veel ervaring hebben met goede boeken. Dit is de top 10. Overigens zijn dit niet per se de boeken met de hoogste gemiddelde score.

  • Op één staat het Magnum Opus van Harry Mulisch: De ontdekking van de hemel, met een gemiddelde score van 4.17 uit 5.

  • Op twee vinden we Hersenschimmen van J. Bernlef met een gemiddelde score van 3.89.

  • Op drie Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans (met een score van 3.87).

  • Dan volgt De donkere kamer van Damokles, ook van Willem Frederik Hermans, met 3.82.

  • Op vijf het Achterhuis: dagboekbrieven van Anne Frank (een score van 4.17)

  • Op zes de Avonden van Gerard Reve (score van 3.52)

  • Op zeven Het bittere kruis van Marga Minco (3.41)

  • Op acht Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan van Louis Couperus (gemiddelde score van 3.64)

  • Dan volgt Turks Fruit van Jan Wolkers (3.69)

  • Op plek tien nog een boek van Louis Couperus: De stille kracht (3.56).

Jouw mooie boek vervolgstap

Op zoek naar een mooi boek? In dit artikel kun je je hart ophalen. Zoals je gemerkt hebt, hebben we hier een fors aanbod mooie Nederlandse boeken voor je geselecteerd. De keuze is groot: er zit sowieso een mooi boek tussen dat past bij jouw smaak en interesse. Je hoeft hem alleen nog maar even uit te kiezen. Of waarom lees je ze niet gewoon allemaal? Alles kan!

Lees ze!