Wat zijn echt mooie boeken om te lezen? Boeken die een blijvende indruk achterlaten en je verwonderen? Onze redactie geeft je hier de mooiste aanraders. Lees verder voor de top 10…

10x mooie boeken

Smaken verschillen, maar wie houdt er niet van een mooi boek? Wie inspiratie nodig heeft voor zijn of haar volgende boek, is gebaat bij het volgende lijstje van tien mooie Nederlandstalige boeken.

Vaslav – Arthur Japin

Arthur Japin wordt gezien als een van de beste romanschrijvers van Nederland, en met Vaslav bewijst hij dat opnieuw. In het boek bechrijft hij het leven van de wereldberoemde danser Vaslav, die plotsklaps besluit te stoppen met dansen. Het leven is gebaseerd op waargebeurde verhalen, en hoewel het verhaal van Vaslav sowieso al fascinerend is, maakt Arthur Japin er iets magisch van. Zijn beslissing om te dansen verandert het leven van veel mensen om hen heen, niet op de laatste plaats dat van hemzelf. Het boek Vaslav gaat over een zoektocht naar geluk en liefde. De historische feiten geven een diepere inhoud aan het boek, en zorgen ervoor dat de lezer echt wordt meegenomen naar toen.

Hersenschimmen – J. Bernlef

Zo realistisch beschreven dat het haast eng is, wordt vaak gezegd over Hersenschimmen van J. Bernlef. Hoewel het boek ruim veertig jaar oud is, grijpt het lezers nog altijd aan. Het verhaal wordt verteld vanuit het personage Maarten Klein. Hij lijdt aan dementie, en gaat stapje bij stapje verder achteruit. Dit is niet alleen intens verdrietig voor hemzelf, maar ook voor zijn vrouw, die hij op een gegeven moment niet meer herkent. Waar veel boeken met zo’n aangrijpend verhaal eindigen met een goed einde, om de lezer vrolijk achter te laten, is dit bij Hersenschimmen niet het geval. Dat kan ook haast niet anders, gezien het tragische einde van de ziekte in het echte leven. Een emotioneel boek voor lezers die een dierbare met deze ziekte hebben zien strijden, maar ook indrukwekkend dankzij de herkenning.

Sonny Boy – Annejet van der Zijl

Sonny Boy is een van de bekendste boeken uit de Nederlandse literatuur, en komt uit handen van Annejet van der Zijl. Ze beschrijft een onmogelijke liefde tussen twee mensen, die veel stof doet opwaaien en voor schandelen zorgt. De liefde speelt tussen de jonge, Surinaamse student Waldemar, en de veel oudere, Nederlandse moeder Rika. Rika neemt Waldemar in huis als huurder, maar weet op dat moment nog niet dat ze zwanger van hem gaat raken. Hoewel de twee daarna samen lijken te ontsnappen aan de schandalen uit de buurt, en hun zoontje (Sonny Boy) liefdevol opvoeden, gaat het opnieuw mis wanneer de Tweede Wereldoorlog begint en het stel onderdak biedt aan joodse vluchtelingen.

Eline Vere – Louis Couperus

Eline Vere staat standaard op de leeslijst van de middelbare school, en is dankzij de dikte voor veel jongeren een nachtmerrie. Toch verdient het boek een plekje op deze lijst, omdat het na meer dan een eeuw nog altijd vele mensen raakt. Het gaat over Eline Vere, een vrouw die is opgegroeid in de dure wijken van Den Haag. Na de dood van haar ouders bij haar zus intrekt. Het leven valt haar zwaar, en ze probeert uit man en macht hieruit te ontsnappen. Zo verbreekt ze plotseling haar verloving, gaat ze op reis en doet ze er alles aan om mentaal gelukkig te worden. Wanneer ze een Amerikaanse man ontmoet, hoopt ze dat hij haar redding wordt. Het verhaal is mooi beschreven, en menig lezer moet er een traantje bij wegpinken.

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch wordt wel eens omschreven als het beste Nederlandstalige boek ooit geschreven. Als dat geen plek in deze lijst verdient.. Het boek telt ruim negenhonderdpagina’s, maar is niet alleen fysiek zwaar. Ook de teksten zijn zeker zwaar te noemen, en bevatten elementen van filosofie, psychologie en historie. De ontdekking van de hemel is dus zeker geen boek dat je in een avondje wegleest, maar elke liefhebber van literatuur zou dit boek minstens een keer in zijn leven gelezen moeten hebben.

Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld werd in een klap wereldberoemd, nadat het eerste boek De avond is ongemak een International Booker Prize won. Mijn lieve gunsteling is opnieuw een boek van Rijneveld dat niets dan goede kritieken krijgt. Het verhaal gaat over een veearts en de dochter van een veehouder, die in de zomer een hechte band krijgen. Doordat de twee beide een heftige geschiedenis kennen, overschrijden ze de grenzen van deze hechte band, en wordt de relatie eerder een obsessie. Het boek vertelt lezers over liefhebben op een verkeerde manier, los durven te laten en het vinden van een eigen identiteit.

Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans

Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans is nog zo’n klassieker die absoluut niet in deze lijst mag ontbreken. In het boek staat groot dromen centraal, en dat maakt het een boek dat de lezer gemotiveerd maakt eigen dromen na te jagen. Alfred is een geoloog, die naar Noorwegen afreist om daar onderzoek te doen. Zijn doel? Een belangrijke wetenschappelijke ontdekking doen, die uiteindelijk naar hem vernoemd zal worden. Dit wil hij deels als eerbetoon aan zijn vader bereiken, omdat zijn vader ook een onderzoeker was, die overleed tijdens een van zijn onderzoekstochten. Alfreds ambities maken van dit boek een grootse roman.

Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Wie kent Komt een vrouw bij de dokter niet? Het is de best verkochte debuutroman in de Nederlandse geschiedenis, en het boek uit handen van Kluun werd zelfs verfilmd met Carice van Houten in de hoofdrol. Het boek roept verdriet, onbegrip maar ook liefde op bij de lezer, omdat het om zo’n verschrikkelijk onderwerp gaat waar bijna iedereen wel een keer mee te maken krijgt: kanker. Stijn voelt zich in de bloei van zijn leven, totdat zijn vrouw plosteling die allesbepalende diagnose krijgt. Ze krijgt al snel te horen dat ze terminaal is, waardoor Stijn machteloos moet toekijken hoe zijn vrouw sterft.

De Tweeling – Tessa de Loo

Wat als je plotseling lijnrecht tegenover je verloren tweelingzus staat? Dat gebeurt de Nederlandse Lotte en de Duitse Anna in het boek De Tweeling van Tessa de Loo. De tweelingzussen werden bij hun geboorte van elkaar gescheiden, en ontmoeten elkaar vlak na de Tweede Wereldoorlog. Lotte, die tijdens de oorlog in Nederland woonde, beschermde joden door ze bij haar te laten onderduiken, en vertrouw Anna, die tijdens de oorlog in het land van de vijand woonde, daarom helemaal niet. Geen goede start dus, voor de zussen die elkaar zo lang moesten missen. Zal hun natuurlijke band uiteindelijk sterker zijn dan het wantrouwen?

Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Een schitterend gebrek van Arthur Japin beschrijft op magische wijze de pijn van een verbroken liefde, en hoe intens een kortstondige relatie kan zijn. Het verhaal speelt zich af in Venetië, waar Lucia en Casanova elkaar ontmoeten. Ze worden binnen de kortste keren smoorverliefd, en beleven een paar geweldige weken samen. Maar dan laat Lucia plotseling niks meer van zich horen, en blijft Casanova jaren lang met de vraag rondlopen waarom ze hem verliet. Tot hij haar tijdens een bezoek in Amsterdam in een schouwburg tegenkomt, waar schokkende geheimen aan het licht komen.