Wat zijn de beste spannende boeken om te lezen? Onze redactie heeft de meest onderhoudende spannende boeken voor je op een rijtje gezet. Lees verder voor de top 10…

Wat is heerlijker dan jezelf verliezen in een onweerstaanbaar boek op een warme zomeravond? Of wat is fijner dan onder een dekentje een dubbelleven als detective leiden terwijl het buiten stormt en regent? We hebben speciaal voor jou een top 10 samengesteld met de meest onweerstaanbare, spannende boeken die je kunt halen bij de lokale boekenwinkel, bibliotheek óf die je natuurlijk al in de boekenkast hebt staan.

Snel overzicht: Deze spannende boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest Intrigerende PlotSuzanne Vermeer – Zomeravond: Suzanne Vermeer is een expert in het vasthouden van de aandacht van de lezer. Met “Zomeravond” bewijst ze dat eens te meer. De plot draait om het mysterie van Laura Martens die dood wordt gevonden op vakantie. Wat opvalt is hoe Vermeer een veelgebruikt thema toch weer vernieuwend en fris kan brengen. We waarderen de manier waarop ze een spannend verhaal op zo’n boeiende manier weet te vertellen. >> Check laagste prijs
Meest Actievolle VerhaalDavid Baldacci – Dodelijk spel: Baldacci neemt de lezer mee op een actievolle reis met de charismatische Aloysius Archer. In dit boek wordt een web van politieke intriges en dubbellevens gesponnen. Archer’s avonturen met een verleidelijke danseres en snelle auto’s maken dit boek tot een echte page-turner. We zijn onder de indruk van Baldacci’s snelle schrijfstijl en het vermogen om de lezer aan het boek gekluisterd te houden. >> Check laagste prijs
Beste Detective MysterieLars Kepler – Spiegelman: Kepler staat bekend om zijn zenuwslopende verhalen en “Spiegelman” is daar geen uitzondering op. Joona Linna, de hoofdpersoon en detective, duikt in een zaak rondom een enigmatische figuur genaamd Spiegelman. De puzzel van wie deze Spiegelman is en wie verantwoordelijk is voor een gruwelijke moord vormt de kern van dit boek. We zijn gefascineerd door Kepler’s vermogen om spanning en mysterie perfect te combineren. >> Check laagste prijs

10. Suzanne Vermeer – Zomeravond

Suzanne Vermeer staat natuurlijk bekend om haar catchy boeken die de lezer maar niet los laten. Vermeer kun je alleen op het puntje van je stoel lezen. Hier is ze een ware expert in. In Zomeravond doet ze haar naam meer dan eer aan. Laura Martens wordt dood gevonden op vakantie. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Deze vraag staat centraal in het zenuwslopende Zomeravond. Fantastisch hoe Vermeer een tot in den treure herhaald thema zo fris en fruitig weet te brengen dat het kersvers lijkt.

9. David Baldacci – Dodelijk spel

David Baldacci vertelt in Dodelijk spel het verhaal van de immer verleidelijke Aloysisius Archer. Archer gaat er in de roman vandoor met de sexy danseres Liberty in een kostbare auto waarmee hij vele criminelen te snel af is. De roman speelt zich af op een toneel dat is volgestopt met politici die niet doen wat ze zeggen en vrouwen die een dubbelleven leiden als geheim agent. Catchy is het toverwoord. Niemand heeft zo’n vlugge pen als Baldacci. Als je denkt dat je een page turner hebt gelezen, ken je deze roman nog niet.

8. Lars Kepler – Spiegelman

Lars Kepler is een meester in het schrijven van zenuwslopend spannende romans. Spiegelman draait om Joona Linna, een detective die aan het werk wordt gezet in een mysterieuze zaak rondom Spiegelman. Wie Spiegelman precies is moet Linna uitvogelen, want dit kan hem dichter brengen bij het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor de moord op een vrouw. Dit is Kepler op zijn best. Ongeëvenaard is de spanning en de flexibiliteit van de vertelkunst van Kepler.

7. Linda van Rijn – Zandvoort aan zee

Linda van Rijn gaat te werk als een landschapschilder. Met een rijk palet aan kleuren brengt ze landschappen, steden en dorpen tot leven met de rijke verscheidenheid die het leven kenmerkt; onder meer schoonheid, tragiek en onschuld zijn terug te vinden in de omgevingen die Van Rijn tot leven wekt. Misschien komt dit omdat Van Rijn strikt autobiografisch te werk gaat, in die zin dat ze geen vakantiebestemming beschrijft in haar roman waar ze zelf niet geweest is. Van Rijn weet zo kleurrijk over Zandvoort te vertellen omdat ze er net vandaan komt, zo lijkt het in Zandvoort aan zee. Dikke aanrader.

6. Marion Pauw – Vogeleiland

Marion Pauw schrijft in Vogeleiland over de twee zussen Nicole en Marianne. Marianne heeft een hoop meegemaakt. Op zeer jonge leeftijd is van huis weggelopen. Dit is slechts moeilijk te verteren voor Nicole, die ook op latere leeftijd niet kan ontsnappen aan de herinnering aan Marianne. Een prachtig verhaal dat de lezer niet onberoerd zal laten. Voor sommige mensen zal het (helaas) herkenbaar zijn, maar Pauw weet het zo te beschrijven dat iedereen meegevoerd zal worden op een emotionele rollercoaster. Op het symbolisch onbewoonde Vogeleiland laait haar hoop op om haar zus nog een keer te zien.

5. Nicci French – Wie niet horen wil

Nicci French mag natuurlijk niet ontbreken in de top 10 spannende boeken. Wie niet horen wil gaat over ouderschap, liefde, de macabere realiteit van alledag waarin ook de grootste griezels rondlopen en hoe moeilijk het is om de liefde van je leven los te laten. Hoofdpersoon Tess heeft met alle zojuist genoemde thema’s te maken in Wie niet horen wil. Zo kan ze zich maar moeilijk over het huwelijk van haar ex Jason heen zetten, hoewel ze dit uit alle macht probeert door bijvoorbeeld af te spreken met andere knappe mannen. Behalve razend spannend is Wie niet horen wil ook psychologisch interessant. Een boeiend meesterwerk.

4. M.J. Arlidge – Niemand zeggen

M.J. Arlidge is immer actueel. Niemand zeggen speelt zich af na covid-19. Dit is een woelige tijd waarin geweld nooit ver weg is en mensen zich maar al te graag verdacht lijken te maken aan de meest dubbelzinnige praktijken. Helen maakt zich hier zorgen over, zeker omdat een andere detective in brand is gestoken. Zo komt de onrust van de maatschappij dichtbij huis. Arlidge schrijft vlot als Slaughter en is spannend als Kepler. Een boek dat je maar niet met rust laat, ook niet als je het uit hebt.

3. Jo Nesbø – Koninkrijk

Net als Nicci French mag Jo Nesbø natuurlijk niet ontbreken in de top 10 spannende boeken. Nesbø eindigt maar liefst op nummer 3 omdat Koninkrijk onovertroffen is wanneer je een boek beoordeelt op spanning en sensatie. Alle thema’s die de fan bekend voor zullen komen zijn terug te vinden in Koninkrijk: familie, moord, doodslag en een exotische locatie. Uiteraard is er een niet opgeloste moord. Natuurlijk speelt het verhaal zich af in Noorwegen. En uiteraard hebben de hoofdpersonen een moeilijke jeugd gehad. Maar Nesbø weet zich als een meester van dergelijke clichés te bedienen omdat hij mijlenver boven zijn materiaal staat. Onmiskenbaar Nesbø en een ware page turner.

2. Karin Slaughter – Valse getuige

Karin Slaughter. Wie kent haar niet? De schrijfster heeft wereldfaam behaald met haar detectives. Valse getuige valt dan ook niet tegen, niet bepaald. Met Valse getuige komt Slaughter de top tien spannende boeken binnen op nummer twee. Dit is een torenhoge plek als je kijkt naar de omgeving waartussen de schrijfster zich bevindt. Net als in Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan van Couperus staat een mysterieuze avond ver uit het verleden centraal die nog steeds meegedragen wordt door een familie. In de roman van Slaughter zijn dit Leigh en Callie. De spanning hangt elke dag in de lucht. Meer hierover in de mysterieuze roman van Slaughter.

1. Dan Brown – De Da Vinci Code

Er is geen boek ter wereld dat zo spannend is als De Da Vinci Code. Dit weet Dan Brown te combineren met een passend gevoel voor drama en een thema dat zijn gelijke niet kent, namelijk de zoektocht naar de Heilige Graal. Het boek wist op zowel lof als kritiek te rekenen (de kritiek was voornamelijk afkomstig van christenen), maar de wereld was het er anoniem over eens dat Dan Brown een slim en ingenieus boek schreef met De Da Vinci Code dat zijn gelijke niet kent in de wereld van spannende boeken.

Bonustip: Witte Duisternis

Veel leesplezier!