Een draak is in feite een uit de kluiten gewassen reptiel, opgeblazen tot mythische proporties. Wanneer het geloof in het bestaan van deze vuurspuwende monsters precies is begonnen, is niet meer goed na te gaan. Wel is duidelijk dat de beesten bij een groot publiek nog steeds tot de verbeelding spreken, en met enige regelmaat in onze cultuuruitingen terugkeren.
Boeken over draken
Er zijn in de loop van tijd dan ook nogal wat boeken verschenen waarin draken de hoofdrol danwel een bijrol spelen. Met name in mythische fantasyboeken worden zij met graagte opgevoerd als gevaarlijke monsters, maar soms ook als beste vrienden van de helden. Hieronder een top 10 van dergelijke boeken, met klassiekers uit het buitenland maar ook de nodige Drakenboeken uit de Lage Landen.
De top 10:
An Janssens – Draken (trilogie)
De Belgische An Janssens is van opleiding business analist, maar wenst met haar schrijfsels een stuk creatiever zijn. Haar drakentrilogie bestaat uit de delen Drakenkoningin, Drakentovenaar en Drakenvuur. In het eerste deel hiervan, Drakenkoningin dus, maken we kennis met een zorgvuldig door Janssens opgebouwde wereld, die al 700 jaar wordt geregeerd door één koningin die met harde hand regeert. Maar dan, zoals na elke 100 jaar, mag zij worden uitgedaagd, en wel middels een serie van vijf dodelijke proeven… Een spannende trilogie vol actie en avontuur.
Christopher Paolini – Het erfgoed. Eragon
Het voorlopige levensverhaal van de schrijver Christopher Paolini leest als een boek op zichzelf. Al op piepjonge leeftijd schreef hij aan zijn eerste boek over de drakenruiter Eragon, dat zijn trotse ouders op eigen naam en kosten uitbrachten. De verhalen werden echter al snel door de buitenwereld opgepikt, en op 15-jarige leeftijd had Paolini zijn eerste boekdeal in de wacht gesleept. Eragon veroverde daarna de harten van vele duizenden lezers, en werd ook nog eens verfilmd. De boeken over de drakenruiter zijn inmiddels al miljoenen keren over de toonbank gegaan, en ook in Nederland erg populair.
Sophie Jordan – Firelight. Ziel van vuur
Jacinda bezit magische krachten en kan zichzelf in een draak veranderen. Ze heeft tegelijkertijd echter moeite genoeg om als gewoon mens te overleven, tot ze Will ontmoet. Voor hem staat ze letterlijk in vuur en vlam… Een even romantisch als avontuurlijk boek dat met name voor jonge meiden erg geschikt is om te lezen. Het geheel leest als een trein en zal vooral bij liefhebbers van Twilight erg goed in de smaak vallen. Maar ook voor jongens met een romantische ziel zijn deze boeken uiteraard niet te missen.
Richard Knaak – Warcraft: De dag van de draak
Dit fantasyboek van Richard Knaak verhaalt over Azeroth, een wereld waar mensen lange tijd vredig samenleefden met elfen en dwergen. Maar tegenwoordig heerst er chaos, met gewelddadige orken, trollen, dwergen en draken. Dit spannende verhaal zit bomvol actie, strijd en magie en is een heuse pageturner. Meesterlijk neemt Knaak de lezer bij de hand en zijn worldbuilding is, letterlijk, van een andere planeet. Gebaseerd op het populaire computerspel Warcraft.
Kristen Ciccarelli – Iskari (trilogie)
Deze trilogie, bestaande uit de boeken De laatste Namsara, De gevangen koningin en De piratendief van de Canadese Kristen Ciccarelli heeft alles in petto wat je in een jongerenfantasieboek wilt lezen. De verhalen gaan over ‘de Oude’, die op een dag twee metgezellen maakt: Namsara en Iskari. Nu, lange tijd later, is Asha de koningsdochter en drakenjager. Als ze de gevaarlijkste draak ter wereld weet te verslaan, kan dit haar vrijheid opleveren. Deze avontuurlijke trilogie is schitterend geschreven door de zeer talentvolle Ciccarelli, die haar naam hiermee in één keer heeft gevestigd.
J.R.R. Tolkien – De Hobbit
Uiteraard kan deze klassieker van Tolkien, de schrijver van In de ban van de ring, niet ontbreken. In de prequel tot die boeken, De Hobbit, maken we andermaal kennis met Bilbo Baggins. In dit werk krijgt hij een magische opdracht, namelijk een schat terugveroveren die de draak Smaug van de dwergen heeft gestolen. Voor de liefhebbers van In de ban van de ring is De Hobbit uiteraard een schitterende toevoeging, maar ook als dat andere meesterwerk van Tolkien te lang voor je was, is De Hobbit een mooi (korter) alternatief.
Margaret Weis en Tracy Hickman – De Drakenschepen
In de boeken van Margaret Weis en Tracy Hickman over de drakenschepen, waarvan er inmiddels drie in het Nederlands zijn vertaald, spelen zeerovers van de Vindrasi de hoofdrol. In dit verhaal van mythische proporties moeten deze zeerovers zien te voorkomen dat opstandige goden de wereld een geheel nieuw aanzien gaan geven. Dit lukt echter alleen als de kloeke zeehelden erin slagen de beenderen van de beruchte Vektia-draken op tijd vinden. Een trilogie van het schrijversduo dat inmiddels vele boeken rond mythische draken op hun naam heeft staan. Kwaliteit en kwantiteit gaan bij Weis en Hickman echter hand in hand.
Alison Goodman – Eon
Dit is het eerste deel van de boeken over de stoere Drakenoog Eon, een karakter waarin eigenlijk het meisje Eona schuilt. Haar ware identiteit houdt ze echter geheim, want het zou niet geaccepteerd worden door de buitenwereld. Hierdoor moet Eon(a) een dubbelleven leiden, en dat in een wereld die toch al gevuld is met verraad, (draken)magie en intriges… Eon is echt een geweldig boek vol bizarre ontwikkelingen en verrassende wendingen. Een dikke pil, maar de doorlezer heeft in dit geval gelijk: de wereld die Goodman in dit boek weet op te wekken is namelijk onvergetelijk.
Fiona Rempt – De orde van de drakenmenners (trilogie)
Het debuut van de Haagse Fiona Rempt, Drakendoder, viel meteen bij een hoop lezers in de smaak. Het vertelt over de vrienden Matti en Tink. Matti’s ouders zijn volgens de overlevering overleden, maar hij weigert dat te geloven. Na een aantal reizen, op zoek naar de waarheid, komt hij tot zijn schrik oog in oog te staan met de draak Loef. Deze blijkt echter vriendelijk te zijn, en al snel zijn de twee onafscheidbaar. Samen moeten zij het mysterie van de ouders van Matti oplossen. Zeer fantasierijk en goed geschreven door Rempt, die vervolgens het eerste deel aanvulde met Drakenjager en Drakenwereld. Een uitstekende trilogie van eigen bodem.
Julie Kagawa – Pupil
Dit eerste deel van de Talonserie van Julie Kagawa knalt er meteen lekker in. Het spannende verhaal vol mysterie gaat over de draken Ember en Dante die zich in menselijke gedaante onder de bevolking mengen zonder proberen op te vallen. Maar er zijn ondertussen jagers actief die juist op zoek zijn naar dit soort geheime draken… Lukt het broer en zus om verborgen te blijven? Vlot en spannend geschreven, met de nodige romantische verwikkelingen. Dit boek van Kagawa belooft in elk geval veel voor de toekomst.