De top 10 met interessante, poëtische en meeslepende Duitse boeken

Duitsland heeft prachtige natuur en is een favoriet vakantieland bij velen. Ook voor weekendjes weg is Duitsland een geschikte bestemming. Door de taal weten de meeste Nederlanders zich ook prima in Duitsland te redden. Lees in onderstaande top tien boekenlijst over dit land in Europa en haar geschiedenis, toeristische trekpleisters en andere zaken.

Snel overzicht: Deze Duitse boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste oorlogsromanIm Westen Nichts Neues door Erich Maria Remarque: Dit boek is een van de meest indringende literaire werken over de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Remarque’s gedetailleerde beschrijving van de oorlog en zijn nasleep raakt ons diep, en we vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om deze geschiedenis door zijn ogen te ervaren. >> Check laagste prijs
Beste reisgidsRomantische Strasse vom Main zu den Alpen door Wolfgang Kootz: Deze gids is een uitstekende keuze voor iedereen die Duitsland wil verkennen. We waarderen vooral de insider tips en de uitklapbare kaart die je helpt bij het plannen van je route. Het is niet alleen een gids, maar ook een prachtig leesboek over wat Duitsland te bieden heeft, van noord tot zuid en van oost tot west. >> Check laagste prijs
Beste familieromanDie sieben Schwestern (deel 1) door Lucinda Riley: Ondanks het trieste nieuws van het overlijden van de auteur in 2021, zijn we blij dat haar familie besloten heeft haar werken voort te zetten. Deze roman volgt het avontuur van Maia en haar zussen na de dood van hun vader, en hun zoektocht naar hun afkomst. We zijn diep geraakt door de diepe familiebanden en de verrassende wendingen in het verhaal. >> Check laagste prijs

Im Westen Nichts Neues, door Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque is vooral bekend geworden vanwege zijn boeken over de oorlog en alle misdaden die zich hebben afgespeeld. De Nazis zagen Erich als de vijand en velen van zijn literaire werken zijn dan ook door hen verbrand. De roman ‘Im Westen Nichts Neues’ gaat over de verschrikkelijke gebeurtenissen die in de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden.

Romantische Strasse vom Main zu den Alpen; Deutschlands bekannteste und beliebteste Touristik-Route, door Wolfgang Kootz

Van dit boek is er een eerste versie uitgebracht (deze), maar inmiddels is ook een vervolg op de markt. Dat geeft aan dat er in Duitsland van alles te zien, te doen en te beleven is. Ontdek waar je het beste kunt overnachten, welke bezienswaardigheden er onderweg of op je bestemming zijn, maar vooral ook welke unieke tips deze auteur als insider met je wil delen. Het boek gaat over heel Duitsland, van noord tot zuid en van oost tot west. De kaart die in dit boek zit kun je overigens uitklappen voor een overzichtelijke weergave van je route.

Vom Ende der Einsamkeit, door Benedict Wells

Benedict Wells vertelt in dit verhaal over Jules en zijn twee zussen, die eigenlijk een onbezorgd en plezierig leven leiden, totdat hun ouders bij een ongeluk om het leven komen. Wanneer ze denken dat alle ellende voorbij is, blijkt toch dat hun kindertijd meer kapot heeft gemaakt dan hen lief is en dat ze bepaalde tegenslagen nooit helemaal te boven zijn gekomen. Deze roman laat nogmaals zien hoe een moeilijke jeugd je kan blijven achtervolgen als volwassene.

Corpus Delicti; Ein Prozess, door Juli Zeh

Dit boek geeft een mogelijk kijkje in de toekomst. Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw en tot zover lijkt er nog niet veel aan de hand. De overheid heeft echter een andere rol dan nu. Gezondheid is nu het belangrijkste goed en er wordt dan ook alles aan gedaan om mensen bewust te maken van hun plicht als gezonde wereldbewoner. Iedereen moet zijn beste beentje voorzetten. Dan pleegt een jongen zelfmoord en wil zijn zus bewijzen dat hij niet schuldig is aan waar ze hem van verdenken.

Ein ganzes Leven, door Robert Seethaler

Andreas Egger is nog maar een kleine jongen wanneer hij in het dal komt wonen. Op dat moment weet hij nog niet dat hij er zijn hele leven zal blijven. Hij zorgt ervoor dat het dal bereikbaar wordt en dat er elektriciteit komt. Dan ontmoet hij de liefde van zijn leven, Marie, maar hij raakt haar kwijt. Pas vele jaren later is Marie nog een keer in zijn gezelschap en dan blikt hij weemoedig terug op zijn hele leven en alles wat er door de jaren heen in het dal gebeurd is. 

Die sieben Schwestern (deel 1), door Lucinda Riley

Helaas is bestsellerauteur Lucinda Riley in 2021 overleden, maar de boeken die nog op de plank lagen worden gelukkig door familie afgemaakt en later alsnog gepubliceerd. Maia en haar zussen worden als ze nog klein zijn door hun vader geadopteerd en wonen nu op Atlantis. Wanneer vader sterft, gaan de zussen op zoek naar hun wortels. Ze komt via via in Rio de Janeiro uit en wat ze daar zal ontdekken zal haar hele verder leven veranderen.

Joyride Ost; Ein Roadmovie-Roman, door Thorsten Nesch

Dit jeugdboek is ontzettend spannend en de setting van het verhaal – een roadmovie – zal veel jongeren aanspreken. Tarik en Jana wonen in een boerendorp en willen graag even wat vermaak. Ze overwegen een auto te stelen, hier een ritje mee te maken en hem dan weer te dumpen. Maar dan blijkt dat de auto die zij hebben uitgekozen voor hun joyride toebehoort aan de maffia. Wat een kort en lollig ritje had moeten zijn, wordt een roadtrip met achtervolgingen en andere spannende gebeurtenissen.

Die Gedichte; Messer & In stillen Nächten, door Till Lindemann

Wie had ooit gedacht dat er uit de vingers van de zanger van metalband Rammstein een dichtbundel zou komen? Het grappige is eigenlijk – en dat weet bijna niemand – dat Till Lindemann al meer dan twintig jaar poëzie schrijft. In deze verzamelbundel verschijnen zijn twee eerder uitgegeven dichtbundels (Messer en In stillen Nächten) voor het eerst samen. Alle facetten van het leven komen aan bod en de gedichten zullen je zeker aan het denken zetten en een gevoelige snaar raken. Sommige combinaties van woorden of zinnen kun je zelfs herkennen als je een echte Rammstein fan bent.

Vespa; 70 Jahre Rollerkult, door Gerhard Siem

Wie dol is op Vespas kan uren in dit boek snuffelen en lezen. Alle modellen uit de afgelopen zeventig jaar komen uitgebreid aan bod. Er is een overzichtelijke index met alle modeltypen en een verwijzing naar de betreffende pagina en het boek bevat tevens fantastische foto’s. Elk model Vespa is daarnaast voorzien van een korte samenvatting, waarbij het jaartal, het gewicht, de motor, de hoeveelheid opbergruimte en bijvoorbeeld de maximale snelheid vermeld worden. Wie vroeger Vespa heeft gereden, vindt hem in dit boek zeker weer in terug.

Simple Chic; Einrichten und Decorieren mit natülichen Materialien, door Hans Blomquist

Wie van een donkere inrichting houdt, kan met de woonstijl die Hans Blomquist in dit boek schetst prima uit de voeten. Je ziet vele voorbeelden van ingerichte woningen (onder andere een oude knopenfabriek, kerk en omgebouwde stal) en hierbij staan structuur, materiaalgebruik en planten als decoratie altijd centraal. Wat is het leukste aan deze ‘simple chic’ stijl? Je kunt dezelfde inrichting creëren door rommelmarkten af te struinen en zo de spullen voor je interieur bij elkaar te verzamelen. Je hebt dus niet per definitie een flink gevulde portemonnee nodig, maar vooral tijd en geduld om je verzameling compleet te maken.