Top 10 trilogie boeken

Touching Juliette – Tahereh Mafi

De onbetwiste nummer één op deze lijst is de boekenreeks van Tahereh Mafi. De oorspronkelijke trilogie begint met ‘Vrees me’. De wereld staat op de rand van een afgrond en staat een dystopische toekomst te wachten. Juliette kan mensen met één aanraking doden, aldus de reden dat ze het grootste deel van het jaar wordt vastgehouden.

Juliette beseft zich dat ze kan helpen in de oorlog. In een meeslepend verhaal vol verwarrende relaties, onbetrouwbare machthebbers en wederzijdse liefde. Juliette moet keuzes maken die haar leven zullen veranderen.

Als haar vrienden en liefde Adam verdwijnen, liggen de relaties met voormalig semi-vijand Warner lastiger dan ooit. Hij wilt Juliette helpen, maar wat is de deal?

Tilly Tod trilogie – Mary Schoon

‘Tilly Tod’ speelt zich af in Noord-Holland. De eigenwijze wees laat haar verleden niet in de weg staan van wat ze wilt. Tilly ontsnapt, vlucht over zee en start haar nieuwe leven op een boerderij dat ze heeft gezien.

Wanneer ze daar in dienst wordt genomen, krijgt ze een nieuwe naam. Onder ‘Suzan Brand’ gaat ze het avontuur aan en blijft ze bouwen aan haar toekomst. De meeslepende historische romans door Mary Schoon beschrijven het prachtige verhaal van Tilly Tod.

Hof van Doorns en Rozen – Sarah J. Maas

Feyre doodt tijdens het jagen een op het oog gigantisch grote wolf. De honger die ze had, maakt dat ze zult moeten boeten voor de dood op deze wolf. De wolf blijkt een Elfide te zijn geweest.

Even later wordt ze door Tamlin meegenomen naar Prythian om haar straf uit te zitten. Waar ze eerst een gruwelijke hekel heeft aan haar ontvoerder, slaan de gevoelens compleet om. Er rust een vloek over het land. Feyre is uitverkoren om te voorkomen dat Tamlin onder eeuwige doem zal leven.

De Nachtuilen-serie – Jeroen van Unen

In het eerste boek uit de voormalige trilogie, stapt de zestienjarige Tobias in het vliegtuig. Hij denkt naar Engeland te vliegen, maar landt op de volstrekt onbekende Denari-eilanden. Hij ontmoet Rika en Louis Vega, laatstgenoemde denkt dat Tobias een oeroude strijd kan oplossen.

Tobias blijkt voorbestemd te zijn als hij het geheim van zijn ouders ontdekt. Samen met de Nachtuilen verlaat hij de eilanden en gaan zij op verlossingstocht. Jeroen van Unen beschrijft de zoektocht naar Ivor, terwijl Tobias de effecten van de Duistere Magie onder ogen moet zien.

De Hongerspelen – Suzanne Collins

Eens per jaar worden in Panem de Hongerspelen gehouden. Ieder district dient één jongen en één meisje naar de wrede moordstrijd te sturen. Als Katniss haar zusje wordt gekozen, besluit zij haar te vervangen.

In ‘Vlammen’ komen alle aspecten loodrecht tegenover elkaar te staan. Politiek, liefde en opstanding komen samen in de bloedstollende arena. Suzanne Collins weet een perfecte combinatie te maken van avontuur, actie, mythologie, sciencefiction, romantiek en filosofie.

Vuurtorentrilogie – Gerda van Wageningen

De trilogie van Gerda van Wageningen begint onderaan de vuurtoren van Haamstede. Betsy is dochter van één van de lichtwachters. ‘De dochter van de lichtwachter’ speelt zich af ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Betsy koestert een geheim dat het oorlogsleven alles behalve makkelijker maakt.

‘Stilte voor de storm’ is het vervolg op het eerste deel, waarin hoofdpersoon Joppa tegen de wensen van haar familie in werkt. Wanneer haar vader overlijdt, start ze een pension waarin ze veel gasten over de vloer krijgt. De mate van toerisme brengt zowel voor- als nadelen met zich mee…

Ook het laatste boek speelt af in een oorlog. Wanneer de Duitse bezetters Haamstede onder water zetten, moeten de bewoners vluchten. Als de aangetrouwde familie contacten heeft binnen de NSB, wordt het leven er niet zekerder op.

Eilandliefde – Jackie van Laren

De sinds kort vrijgezelle Wende is gestopt met haar opleiding en besluit dit te verwerken middels een vakantie. Op vakantie leert ze nieuwe mensen kennen. Haar vorige leven lijkt enorm ver weg, totdat haar ex verschijnt.

In de volgende boeken doen zich verschillende liefdeskwesties voor op hetzelfde eiland. Jackie van Laren beschrijft de ingewikkelde relaties in een serie van vijf boeken.

Divergent – Veronica Roth

Inwijding, Opstand en Samensmelting vormen samen de trilogie ‘Divergent’. Het verhaal speelt zich af in futuristisch Chicago: een wereld opgedeeld in vijf waarden. Jaarlijks moeten alle zestienjarigen – ook Tris – één van de volgende waarden kiezen: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. De gekozen waarde zal als rode draad gelden voor de rest van hun leven.

Tris draagt een geheim bij haar dat met de tijd complexer lijkt te worden. Schrijfster Veronica Roth weet iets wat begint als persoonlijk geheim, te laten groeien tot potentiële conflictoplossing. Het geheim zou tal van levens kunnen redden, maar de vraag is of Tris het overleeft. ‘Divergent’ bouwt prachtig op naar een explosief einde.

Vamp on Heels-serie – Marijke van den Elsen

De serie van ‘Vamp on Heels’ gaat over de lastig weerstaanbare Fieke. Echter, ze verandert net zo snel van man als van baan – niets lijkt blijvend. Fieke beweert volwassen genoeg te zijn en wilt dit hoe dan ook bewijzen.

Wanneer Fieke alles op een rijtje lijkt te hebben, zit vriendin Angela in de put. Wanneer ze in Fieke haar steun en toeverlaat ziet, gaat Fieke inzien hoe strak ze haar leven op de rit heeft. Ze wilt meer spontaniteit en onverantwoordelijkheid in haar leven.

Hoe lang behoudt Fieke een balans in een wereld vol leugens, geheimen en ingewikkelde relaties?

Korenhalmen in de wind – Gerda van Wageningen

In het eerste boek van deze meeslepende trilogie valt Iman Viergever voor de dochter van een rijke boer. Omdat contact – laat staan trouwen – bij voorbaat verboden is, trouwt de rijke dochter Cornelia met de man die haar wordt toegewezen. Toch verdwijnt Iman nooit helemaal uit haar verlangen.

Sofie Viergever overkomt iets soortgelijks wanneer zij wordt verleid door rijkeluiszoon Samuel. Ze denkt een wijs besluit te nemen door de situatie te ontvluchten. In het derde boek ‘Wuivende halmen’ komen Iman en Cornelia weer terug, maar nog altijd kent de verboden liefde geen genade bij beide families.