Wat zijn de beste historische thrillers? Onze redactie heeft een top 10 voor dit spannende genre samengesteld. Lees verder en kies jouw volgende titel om te lezen…

De top 10 met de beste historische thrillers

Een goede historische thriller neemt je mee naar vervlogen tijden en laat je ervaren hoe spannende momenten zich toen ontvouwden. In onderstaande lijst bevindt je je ineens in andere steden, met andere culturen en andere waarden en normen die passen bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Snel overzicht: Deze historische thrillers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste verhaallijnJomsviking 1 – De Viking: Torstein is een jongen van twaalf wanneer zijn leven een tragische wending neemt. Hij wordt slaaf na de moord op zijn vader en zijn leven verandert volledig. Op zoek naar wraak en zijn broer raakt hij betrokken bij het Jomsvikings-broederschap, wat leidt tot een intense machtstrijd. Een verhaal dat diepgang en spanning combineert, wat wij zeer waarderen. >> Check laagste prijs
Beste spanningsopbouwWitte stad 1 – De stilte van de witte stad: Archeoloog Tasio Ortiz de Zárate komt na twintig jaar gevangenschap weer vrij en meteen beginnen de moorden opnieuw. Inspecteur Unai López de Ayala heeft persoonlijke uitdagingen, maar is vastbesloten de dader te vangen. We vinden de opbouw van spanning in dit boek meesterlijk en konden het boek bijna niet wegleggen. >> Check laagste prijs
Beste historische settingDe man van St. Petersburg: Het is 1914, en in het bruisende Londen arriveert Feliks met een missie. Zijn voorgenomen moord zal de loop van de geschiedenis veranderen. Als lezers werden we meegezogen in deze historische setting, en de interactie met figuren zoals Winston Churchill maakte het verhaal nog boeiender. We waarderen de rijke historische context in combinatie met een meeslepende plot. >> Check laagste prijs

1. De Viking (uit de Jomsviking-serie), door Bjørn Andreas Bull-Hansen

Torstein is twaalf jaar in 993 wanneer hij als slaaf na de moord op zijn vader in Noorwegen wordt meegenomen door de partners van Olaf Tryggvason. Hij weet uiteindelijk uit zijn benarde situatie te vluchten en gaat op zoek naar zijn oudere broer. Daarnaast zint hij ook op wraak en dit doet hij door als huurling te werken voor het Jomsvikings-broederschap. Dit resulteert in een bijzondere intense machtstrijd tussen de oorspronkelijke moordenaar van zijn vader en andere kopstukken in Scandinavië.

2. De stilte van de witte stad, door Eva García Sáenz de Urturi

Archeoloog Tasio Ortiz de Zárate is veroordeeld op een aantal vreemde moorden in Vitoria. Na twintig jaar – net nadat hij weer op vrije voeten is – beginnen de moorden weer. Unai López de Ayala is een jonge inspecteur die de moorden wil oplossen en de dader wil oppakken, maar door wat hij zojuist heeft meegemaakt, kan hij maar moeilijk objectief handelen. Lukt het hem om voor de volgende moord stappen te zetten en de moordenaar te grijpen?

3. De man van St. Petersburg, door Ken Follett

In het London van 1914 komt Feliks aan om een moord uit te voeren. Het gaat hierbij niet om zomaar een daad, want zijn actie zal de geschiedenisboeken ingaan. Goed bewapend en als meester-manipulator staat hij zijn mannetje ten opzichte van de Engelse politie en zelfs Winston Churchill. Kan Feliks in ‘De man van St. Petersburg’ deze stevige concurrentie aan? Of wijkt hij voor de autoriteiten?

4. De lichtwachters, door Emma Stonex

Drie vuurtorenwachters verdwijnen spoorloos op oudejaarsavond 1972 in Cornwall. Wanneer de aflossing komt, is de vuurtoren helemaal leeg achtergelaten. Het logboek vertelt het een en ander, maar niet voldoende om de verdwijning te verklaren of de vuurtorenwachters terug te vinden. Wanneer een schrijver in 1992 besluit het mysterie te ontrafelen, komen er na interviews met de vrouwen van de drie wachters allerlei geheimen boven water die niemand had kunnen vermoeden.

5. Pilaren van de aarde; een meesterbouwer begint aan de kathedraal die de eeuwigheid moet trotseren, door Ken Follett

Engeland, twaalfde eeuw: Tom gaat van plek naar plek om werk te zoeken en neemt zijn vrouw en kinderen elke keer weer mee. Wanneer hij in de priorij van Kingsbridge aankomt, ziet overste Philip het wonder in Tom’s verschijning. Is dit diegene zijn die de kathedraal van zijn dromen zou kunnen bouwen? In het verhaal gaan ambities en tegenslagen hand in hand. Wordt de kathedraal ooit realiteit?

6. Nachtblauw, door Simone van der Vlugt

Catrijn komt na het sterven van haar man uiteindelijk terecht bij Evert van Nulandt. Nulandt heeft een plateelfabriek in Delft en Catrijn’s kwaliteiten komen hier letterlijk goed uit de verf. Na een ingrijpende gebeurtenis moet Catrijn beslissen of ze haar hart volgt of naar haar verstand luistert. Het verhaal neemt je mee in een stukje Nederlandse geschiedenis, waarin kunst en handel in opmars waren.

7. Stad van Tranen (het vervolg op Tijden van Vuur), door Kate Mosse

Als in 1572 in Parijs paniek uitbreekt en er volop gemoord wordt, vlucht Minou Joubert naar Amsterdam. Een van haar vijanden die zich ook al in Parijs had laten zien – Vidal – weet haar hier echter weer te vinden. Van haar vijanden komt ze dus niet zomaar af en dat terwijl haar familie ook al opgesplitst is in meerdere delen en ze hier veel verdriet van heeft. Wat volgt is verraad en wraak, maar niet zonder een portie liefde.

8. V2, door Robert Harris

Met de V2-raketten dacht Adolf Hitler nog steeds dat hij de oorlog kon winnen. De ontwerper van de raket – Wernher von Braun – zich de oorlog niet meer zitten, waardoor hij op de radar verscheen als saboteur. De raketten kunnen vanuit Den Haag naar Engeland bereiken en nadat Londen gebombardeerd is, moet iemand gaan zoeken naar de plek van waaraf de lancering plaats heeft gevonden. Dit wordt de taak van Kay Caton-Walsh, een officier van de WAAF die elk gevaar dat ze tegenkomt trotseert om haar opdracht een succes te laten zijn.

9. Stalking Jack the Ripper, door Kerri Maniscalco

Dit Engelstalige boek gaat over de zeventienjarige Audrey Rose Wadsworth. Ze stamt af van een rijke familie, maar probeert eigenlijk een heel teruggetrokken leven te leiden. Het lukt haar zelfs om aan haar vaders aandacht te ontsnappen om bij haar oom forensische medicijnkunde te bestuderen. Nadat er een aantal moorden in de omgeving hebben plaatsgevonden, wordt Audrey opgezogen in het onderzoek om deze moorden op te lossen. Soms komt de waarheid echter veel dichterbij dan je verwacht of graag zou willen en zo is het in dit geval ook voor Audrey.

10. Een stil geloof in engelen, door R. J. Ellory

De auteur weet in dit verhaal prima weer te geven hoe het Amerika van vroeger eruit zag. Hij neemt je in ‘Een stil geloof in engelen’ als lezer mee naar het leven van Joseph, die vijftig jaar nadat er een aantal moorden in zijn dorp hadden plaatsgevonden, dezen probeert op te lossen. Hoe kwamen de jonge meisjes die vermoord waren aan hun einde en lukt het Joseph om zijn geschiedenis onder ogen te zien en de dader(s) nu dan eindelijk te pakken te krijgen?