De top 10 met de meest verslavende en spannende boekenseries

Wie eenmaal aan een goed boek begint en dan pas ontdekt dat het onderdeel van een serie is, kan zijn geluk niet op. Meeslepende thrillers, oorlogsboeken en romantische verhalen waarin de spanning te snijden is; je legt ze als je er eenmaal in bent gaan lezen niet snel meer weg. In onderstaande lijst tref je spannende verhalen in allerlei genres, maar altijd gaat het om een boekenserie.

Serie Q, door Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen is een Deense auteur en zijn boeken zijn favoriet over de hele wereld vanwege zijn mysterieuze en spannende inhoud. Ziekten, samenzweringen en misdaad zijn frequente onderwerpen die door een serie verweven zijn. Een aantal van Adler-Olsens boeken in de serie Q zijn inmiddels verfilmd. ‘De vrouw in de kooi’, ‘De fazantenmoordenaars’ en ‘Dossier 64’ zul je al nagelbijtend in een ruk uit willen lezen. Maak het weekend maar vrij voor Serie Q en zijn intrigerende onderzoeker.

Gemma Woodstock, door Sarah Bailey

Deze thriller serie met Gemma Woodstock als rechercheur in de hoofdrol bevat tot nu toe drie titels: ‘Het duistere meer’, ‘Donkere nacht’ en ‘Het spoor van de doden’. Het zijn flinke pillen (rond de 400 bladzijden) en dat betekent dat je extra lang van de verhalen kunt genieten. In alle boeken wordt er iemand vermist of vermoord in Australië en mag Gemma op zoek naar het hoe en wat. Haar persoonlijke situatie mengt zich daarbij ook nogal eens in het verhaal.

De twilight Saga, door Stephenie Meyer

Stephenie Meyers boeken over het vampierenbestaan zijn goed aangeslagen onder het leespubliek en ook hier is de serie verfilmd. Er zijn vier delen: ‘Morgenrood’, ‘Eclipse’, ‘Nieuwe maan’ en ‘Twilight’. De serie valt onder het young adult genre, maar eigenlijk kan iedereen de spanning en romantiek gecombineerd met een flinke dosis fictie wel waarderen. Het draait in de verhalen om Bella en Edward die erg van elkaar verschillen en dit kan gevaar voor henzelf en hun omgeving vormen.

Gone, door Michael Grant

In deze serie geschreven door Michael Grant tref je zes boeken aan: ‘Honger’, ‘Plaag’, ‘Verlaten’, ‘Licht’, ‘Leugens’ en ‘Angst’. De boeken zijn geschreven voor tieners en als je de serie kent, weet je dat deze doelgroep zich bijzonder goed kan identificeren met hoofdfiguur Sam. Alles draait om de verdwijning van iedereen die ouder is dan vijftien jaar en de stad die afgeschermd is van de rest van de buitenwereld. Dan zijn er nog gemuteerde kinderen waarmee de overgebleven groep moet zien te dealen. Spanning ten top.

Virgin River, door Robyn Carr

Deze boekenserie wordt door Netflix als serie uitgebracht en inmiddels wordt de derde serie opgenomen. Als je alleen het eerste boek ‘Thuis in Virgin River’ hebt gelezen, denk je misschien dat het weinig spannends betreft, maar in de volgende boeken verandert dit. Mel Monroe laat nadat haar man overleden is Los Angeles achter zich en vertrekt naar Virgin River. Daar wordt ze de rechterhand van Doc, de enige dokter in het kleine plaatsje. Hoe verder je in het personage verstrikt raakt, hoe meer drama en spanning er om de hoek komt kijken.

Nick Stone, door Andy McNab

Andy McNab is een beroemd auteur, alhoewel zijn echte naam je wellicht minder bekend in de oren klinkt (Steven Billy Mitchell). Zijn ervaringen als Britse soldaat bij de Special Air Services (SAS) leveren veel input voor de verhalen die hij schrijft. In deze serie met Nick Stone reist hij over de hele wereld om allerlei klussen uit te voeren, van het begeleiden van een groep veteranen tijdens een expeditie, tot het undercover gaan in de jungle van Bogota en alles daartussen.

De Grijze Jager, door John Flanagan

Er zijn inmiddels 15 boeken binnen deze serie uitgebracht en de boeken zijn geschikt voor groep 6 en 7 van de basisschool. Een leuk weetje is dat de schrijver deze verhalen speciaal voor zijn zoontje geschreven heeft. Hij wilde namelijk dat zijn zoon (meer) zou gaan lezen en er plezier in zou krijgen. Het allereerste boek is ‘De ruïnes van Gorlan’ en de serie start met het verhaal waarin kleine Will ridder wil worden, net als zijn vader. Hij wordt echter niet toegelaten tot de krijgschool en komt in de plaats daarvan bij de Grijze Jager terecht.

The Witcher, door Andrzej Sapkowski

Alles in deze boekenserie draait om hekser Geralt van Rivia en elk hoofdstuk van de boeken staat bol van de magie en de monsters. De magische krachten van Geralt zijn gericht op het uitschakelen van de monsters die het land in hun grip hebben. Het boeiende van deze serie boeken is ook nog dat er niet alleen een televisieserie, maar ook een graphic novel en videogames van gemaakt zijn. De boeken zijn dan ook geschikt voor lezers vanaf 12 jaar.

Daan en Sietze, door Piet Prins

Dat de schrijver van de boeken over Daan en Sietze verzetsstrijder is geweest, blijkt wel uit de levendige beschrijving van de avonturen van het ondernemende duo. Er zijn drie titels in de serie: ‘Daan en Sietze helpen de verzetsgroep’, ‘Daan en Sietze duiken onder’ en ‘Daan en Sietze vechten voor de vrijheid’. De verhalen spelen zich af in de Tweede Wereldoorlog. Daan en Sietze bieden allebei de helpende hand aan de verzetsgroep en dat gaat natuurlijk gepaard met veel spanning en gevaar. (geschikt voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool)

Van Zandt, door Hans Faber

Vince van Zandt is misdaadverslaggever en ook nog een van de bekendste van Nederland. In de serie vind je op dit moment twee boeken: ‘De Rus’ en ‘De minister’. In beide verhalen neemt Hans Faber je mee in de wereld van de misdaad. In het eerste boek wordt er een Russische man dood in de grachten van Amsterdam gevonden en gelooft Van Zandt dat er meer in het spel is dan alleen toeval. In het tweede boek wordt een vermoorde activiste gevonden en vraagt Van Zandt zich af of de politicus die bij de bezetting van een varkensstal bemiddeld heeft daar iets mee te maken kan hebben gehad.