Wat zijn de beste boeken uit de Spaanse literatuur? Onze redactie heeft de mooiste Spaanse boeken voor je uitgekozen. Lees verder voor de top 10…

Dit zijn de beste Spaanse boeken die je ook in het Nederlands kunt lezen

Spanje kent tal van talentvolle schrijvers, die geweldige boeken hebben uitgebracht. We verzamelden onze favoriete romans voor je. Wie de Spaanse taal vloeiend spreekt -of dat juist wilt leren- kan de romans natuurlijk ook in het Spaans lezen, maar voor wie niet verder komt dan een paar Spaanse woorden zijn er gelukkig de Nederlandse vertalingen.

Snel overzicht: Deze Spaanse boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest iconische klassiekerDon Quichote – Miguel de Cervantes Saavedra: Het meest bekende Spaanse boek, vertaald in vrijwel alle talen. Dit zestiende-eeuwse verhaal over een ridder die tegen alle verwachtingen in blijft vechten voor zijn geliefde is tijdloos en blijft generatie na generatie inspireren. Wij waarderen vooral de diepgang en het vermogen om de lezer mee te slepen in de avonturen van de ridder. >> Check laagste prijs
Diepgaande politieke reflectieHet feest van de bok – Mario Vargas Llosa: Een indrukwekkend verhaal over confrontatie, dictatorschap en persoonlijke identiteit. Hoofdpersonage Urania keert terug naar de Dominicaanse Republiek om antwoorden te zoeken, en door haar reis krijgen we een intens beeld van de politieke tumult van het verleden. We vinden dit boek bijzonder vanwege de nauwkeurige en diepgaande beschrijving van historische gebeurtenissen. >> Check laagste prijs
Intrigerend liefdesmysterieDe verliefden – Javier Mariás: Een boek dat draait om liefde, mysterie en verdenkingen. Wanneer een echtpaar dat María dagelijks observeert plotseling verdwijnt, gaat zij op zoek naar antwoorden en belandt in een web van intriges. We zijn gecharmeerd van de manier waarop het verhaal de spanning vasthoudt en de lezer blijft boeien. >> Check laagste prijs

Don Quichote – Miguel de Cervantes Saavedra

De meest bekende Spaanse roman is sowieso Don Quichote. Het boek is in bijna alle denkbare talen vertaald, en dus ook in het Nederlands. Het verhaal stamt uit de zestiende eeuw, en gaat over een ridder. Hij wilt niets liever dan ridder zijn, maar dat wordt hem door zijn omgeving en de rest van de wereld soms heel moeilijk gemaakt. Al zijn gevechten draagt hij op aan zijn grote geliefde. Een oud boek, dat zo in de twintigste eeuw geschreven had kunnen worden.

Pedro Parámo – Juan Rulfo

Het verhaal van Pedro Parámo gaat over de gelijknamige hoofdpersoon in het boek. Hij bezit veel grond, en wordt gezien als de tiran van zijn dorp Comala. Omdat hij niet over het verdriet van zijn gebroken hart heen kon komen, zorgde hij ervoor dat iedereen in zijn omgeving mee zou delen in zijn verdriet en woede. Dit zorgt voor een interessant en soms angstig verhaal, dat niet voor niets als een van de bekendste Spaanse boeken wordt gezien.

Het feest van de bok – Mario Vargas Llosa

Het feest van de bok is een indrukwekkend verhaal, waarvoor je echt even moet gaan zitten. Hoofdpersonage Urania reist na er 35 jaar niet te zijn geweest, af naar de Dominicaanse Republiek waar ze is opgegroeid. Ze wilt haar vader confronteren, want hij steunde de dictator Trujillo. Door deze confrontatie hoopt ze achter antwoorden te komen, om zo haar eigen identiteit beter te kunnen begrijpen.

De verliefden – Javier Mariás

De titel van dit boek zegt het al: De verliefden gaat over een verliefd echtpaar. María, uit wiens perspectief het verhaal is geschreven, ziet ze iedere ochtend vanuit een café. Top het echtpaar op een dag niet meer verschijnt, en María op onderzoek uitgaat. De man van het stel blijkt op brute wijze vermoord te zijn in de straat. Ze bouwt een band op met de weduwe, en ontmoet haar beste vriend met wie ze een relatie krijgt. Tot ze hem op een gegeven moment niet meer vertrouwt, en hem verdenkt van de moord op de man.

De neergang van Madrid – Eduardo Mendoza

De neergang van Madrid speelt zich af vlak voor de Spaanse Burgeroorlog, en hoewel het een fictief werk is zijn veel feiten gebaseerd op waargebeurde verhalen. Het boek vertelt over de politieke meningsverschillen die in Madrid heersten, aan de hand van het persoonlijke verhaal van twee mannen. Als lezer word je meegetrokken in de chaos van de oorlog, en wil je eigenlijk niets liever dan helpen de magie van de stad te bewaren.

De drie bruiloften van Manolita – Almudena Grandes

In De drie bruiloften van Manolita staat de achttienjarige Manolita centraal, die op het eerste oog een verlegen meisje is. Als haar broer haar vraagt om te helpen in het verzet tegen de dictator die aan de macht is, kan ze niet anders dan weigeren. De democraten vormen een hechte vriendengroep, en daar is Silverio ook onderdeel van. Ze wordt al snel smoorverliefd op hem, maar weet in tijden van een dictatuur niet of ze hem wel kan vertrouwen.

De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón

Een boek dat zich afspeelt midden in Barcelona, in het oude centrum om precies te zijn. Daniel is het hoofdpersonage, en is geboren met een vader als boekhandelaar. Zijn vader neemt hem gedurende het boek mee in de magische wereld van verhalen en boeken, een beslissing die zijn leven op de kop zet. Hij lijkt zelf onderdeel van een boek te worden, en dat heeft voor ieder aspect van zijn leven grote gevolgen.