Welke psychologische romans moet je echt kennen en lezen? Onze redactie las en beoordeelde de tien beste psychologische romans. Lees verder voor de top 10…
De top 10 beste psychologische romans
Ben je op zoek naar een psychologische roman? Niets is zo heerlijk als ’s avonds op bank liggen met een boekje en een kopje thee. Lezen is denken met iemand anders hoofd. Door te lezen kun je je verplaatsen in een persoon waar je helemaal niets gemeen mee hebt. Je kunt inzichten verwerven die moeilijk te verkrijgen zijn in het dagelijks leven, bijvoorbeeld hoe het is om op dagelijkse basis met je gezondheid te kwakken. Psychologische romans zijn hier bij uitstek geschikt voor. Daarom hebben we de tien beste psychologische romans voor de gelegenheid op een rijtje gezet.
Snel overzicht: Deze psychologische romans raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Meest ontroerende schrijfstijl | Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus: De pen waarmee Griet haar verhaal vertelt, is vlot en vaardig. Ze behandelt zware thema’s met humor en ontwapenende eerlijkheid, waardoor het een genot is om te lezen. Mona’s levensverhaal raakt vele facetten van het leven, en de manier waarop het leven ons allemaal kan breken. >> Check laagste prijs |
Beste historische context | Khaled Hosseini – Duizend schitterende zonnen: Dit meesterwerk van Hosseini neemt de lezer mee naar het kleurrijke, maar oorlogsgeteisterde Afghanistan. De complexe relaties tussen de personages en de rijke historische context maken dit boek een echte aanrader. Hosseini’s beknopte schrijfstijl laat geen woord te veel toe, waardoor elke pagina boeiend is. >> Check laagste prijs |
Diepgaande relatieanalyse | Bernard MacLaverty – Midwinter Break: De verfijnde weergave van de relatie tussen Gerry en Stella Gillmore maakt dit boek uniek. De nuances van hun relatie en de mysteries die erin verborgen liggen, worden meesterlijk ontrafeld tijdens een weekendje weg naar Amsterdam. MacLaverty stelt vragen over liefde en verbintenis die velen zullen herkennen. >> Check laagste prijs |
10. Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus
In deze roman wordt het verhaal van Mona verteld. Er wordt over haar verteld als kind, vierentwintigjarige en wanneer ze vijfendertig jaar oud is. Wat meteen opvalt is hoe vlot de pen van Griet op de Beeck wel niet is. Moeiteloos schrijft ze over zware onderwerpen met humor en een ontwapenende eerlijkheid die bijkans jaloersmakend is. Hemmingway zei ooit: The world breaks everyone and afterward many are strong at the broken places. Een quote die op de voorkant van de roman had kunnen staan. Griet op de Beeck schrijft over hoe het leven iedereen breekt.
9. Khaled Hosseini – Duizend schitterende zonnen
In deze prachtige roman van Khaled Hosseini wordt het kleurrijke verhaal verteld van Mariam, een ongeschoolde tiener van vijftien. De roman speelt zich af in Afghanistan, een land waar een eindeloze oorlog woedt. Ze wordt uitgehuwelijkt. Haar man is een schoenverkoper in Kabul. Na een aantal jaar verschijnt ene Laila ten tonele. Laila is een bloedmooie vrouw die haar plek bij de man van Mariam heeft verworven toen hij haar redde uit een huis dat werd aangevallen door een raket. De twee vrouwen verliezen zichzelf in een ingewikkeld, gelaagd spel van jaloezie en afgunst.
Khaled Hosseini schrijft geen woord te veel in deze prachtige gelaagde roman. Zeker de moeite waard deze topper.
8. Bernard MacLaverty – Midwinter Break
Bernard MacLaverty schrijft over Gerry en Stella Gillmore, een stel woonachtig in het pittoreske Schotland. Ze regelen een weekendje Amsterdam. Stella heeft echter een verborgen agenda. Gerry is niet erg spraakzaam en op bepaalde punten een mysterie voor zijn vrouw. Het weekendje weg naar Amsterdam blijkt het toneel voor een relatie die grote vragen oproept voor beide partijen. In deze weergaloos geschreven roman – herkenbaar voor velen – worden de grote vragen van de liefde behandeld.
7. Elisabeth van Nimwegen – Onderdak
Voor de buitenwereld lijkt de hoofdpersoon van deze roman een normaal leven te leiden. Ze zegt op een conferentie in Helsinki te zijn, maar houdt zich in het geheim op in haar huis. Ze heeft zich compleet afgesloten van de wereld en leeft alleen nog maar in haar eigen gedachten. Stap voor stap ontvouwt Elisabeth van Nimwegen de gebeurtenissen die tot dit rigoureuze besluit hebben geleidt. Een originele roman en herkenbaar voor iedereen die de wereld wel eens de rug wilt toekeren.
6. Franz Kafka – De gedaanteverwisseling
In dit wereldberoemde verhaal wordt Gregor Samsa op een dag wakker als een eng beestje. Zijn collega’s laten hem in de steek en zijn familie verstoot hem. Is Gregor Samsa op een manier schuldig aan deze ‘straf’? Het kleine boekje roept een hoop vragen op en moet eigenlijk iedereen gelezen hebben. Een heerlijk bizar verhaal met een ijzersterke dubbele laag.
5. Leo Tolstoj – De Kreutzersonate
In deze roman – genoemd naar een compositie van Ludwig van Beethoven – vertelt Tolstoj het verhaal van een man die terugblikt op zijn huwelijk. Het huwelijk is ten onder gegaan aan jaloezie. Het is een klassiek verhaal waar elke getrouwde man of vrouw zich op bepaalde hoogte in kan herkennen.
4. Louis Couperus – Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan …
Met een niet te geloven talent schrijft Couperus over twee oude mensen wiens leven wordt bepaald door een misdaad uit het verleden. Hoewel er nooit over gesproken wordt, is de spanning altijd aanwezig. In de lucht als het ware. Voor een vlucht naar de wereld van 1900 is deze roman je beste vriend.
3. Arthur Japin – De zwarte met het witte hart
Arthur Japin deed er tien jaar over om dit meesterwerk te schrijven. Twee Afrikaanse prinsen worden geschonken aan een koning. Ze dienen als onderpand voor een illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. Op sublieme wijze weet Japin hun verhaal te vertellen. Hij bezit het unieke talent om zich vol overgave in te kunnen leven in zijn personages.
2. Arnon Grunberg – De man zonder ziekte
Arnon Grunberg behoeft geen introductie. Dit literaire wonderkind heeft al tientallen topromans op zijn naam staan en als hij op huidig tempo doorgaat, komen daar nog vele romans bij. In deze roman schrijft Grunberg over een architect die naar Bagdad gaat voor een opdracht. In Bagdad aangekomen blijkt de opdracht nauwelijks van te bestaan en gebeurt de ene absurditeit na de andere. In een kafkaëske stijl weet Grunberg te boeien met een verhaal waarin de autoriteiten niet te vertrouwen zijn en verraad altijd op de loer ligt.
1. Gustaf Wolff – Nu wij verdwenen zijn
In de debuutroman van Gustaf Wolff wordt het verhaal verteld van Vincenzo Jagersland. Vincenzo is vijfentwintig jaar oud en ontwricht in de maatschappij. De lezer krijgt gedurende de roman kleine beetjes informatie over de jeugd van Vincenzo en de liefde van zijn leven: Yoselyn. Dit psychologische familiedrama gaat over zelfverwezenlijking en vervreemding, liefde en haat. Met onbetwistbaar talent schrijft Gustaf Wolff trefzeker een verbazingwekkend debuut. Een terechte nummer één.