De term ‘chicklit’ is een afkorting van ‘chick literature’: lectuur die zich met name richt op jonge vrouwen, en over het algemeen weinig literaire pretenties kent. Romantiek speelt vaak een belangrijke rol in deze hippe boeken.

Thema’s binnen Chicklit

De hoofdpersoon van een chicklit boek is vaak een jonge vrouw, die verschillende zaken als romantiek, werk, seks en hobbies probeert te combineren. Over het algemeen wordt dit proces met de nodige humor geschreven: de boeken zijn luchtig en eigentijds. Hoewel chicklit soms nogal formule-achtig in elkaar steekt, is dat ook juist vaak de aantrekkingskracht voor de (jonge) lezers: je weet immers precies wat je krijgt.

De Nederlandse Chicklit

Met name in de Verenigde Staten heeft het genre vele successen geboekt. Ook in Nederland heeft de Chicklit sinds begin deze eeuw echter een opmars gemaakt, waardoor ook Nederlandse lezeressen kunnen smullen van en meeleven met de (romantische) avonturen van de jonge, over het algemeen vrijgezelle heldinnen in de boeken. Hieronder een top 10 van de beste Nederlandse en buitenlandse werken op dit gebied.

De top 10:

Sally Thorne – Ik niet op jou

In dit hilarische boek spelen Lucy en Joshua de hoofdrol. Deze naaste collega’s hebben een hekel aan elkaar en azen bovendien op dezelfde promotie binnen hun bedrijf. Maar haten zij elkaar wel echt? Of spelen andere gevoelens eveneens een rol? Thorne neemt ons op vlotte manier mee in de denkwereld van Lucy, maar ook worden er gedeeltes van het boek vanuit Joshua’s standpunt bekeken, wat voor de nodige afwisseling zorgt. Een leuk, zonnig debuut waarmee Thorne zichzelf in één keer op de kaart heeft gezet.

Bol.com: Sally Thorne – Ik niet op jou

Jill Mansell – Schot in de roos

Mansell is een absolute grootheid in de Chicklit, en Schot in de roos is één van haar beste werken. Het verhaal gaat over Nancy, die erachter komt dat haar man vreemdgaat. Ze besluit haar leven vervolgens compleet om te gooien, wat uiteraard al gauw de nodige romantische verwikkelingen oplevert. Mansell kan als geen ander een personage vlot en sympathiek neerzetten, en Schot in de roos is wat dit betreft een uitstekende titel. Zet een lekkere kop thee, zoek een comfortabele plek op de bank en vervolgens is het wegdromen maar bij de hilarische romantische avonturen van Nancy…

Bol.com: Jill Mansell – Schot in de roos

Madelein Kerseboom – Verleidelijk lekker

De jonge Nederlandse schrijfster Madelein Kerseboom schrijft uitstekende, vlotte maar zeker niet clichématige verhalen in het Chicklit genre. Haar tweede boek, Verleidelijk lekker, is een eerste hoogtepunt in haar oeuvre. Hierin speelt de jonge columniste Ilse de hoofdrol. Ze wordt daarbij door haar baas gedwongen te schrijven over haar eigen gewicht. Dat wordt dus afvallen geblazen. Gelukkig ontmoet ze een wel heel leuke personal trainer om het proces wat te vergemakkelijken… Grappig en herkenbaar, maar ook met een scherp randje. Een aanrader van eigen bodem.

Bol.com: Madelein Kerseboom – Verleidelijk lekker

Manuela Inusa – Valerie Lane 1. De theewinkel vol geluk

De Valerie Lane serie van de Duitse Chicklit-sensatie Manuela Inusa is een serie boeken rond de winkels op Valerie Lane. Aan deze straat heeft Laurie haar goedlopende theewinkel. Vier vriendinnen van haar hebben dan weer hun eigen winkeltjes verderop. Samen trekken ze met elkaar op om elkaar zo veel mogelijk te helpen, of het nu om zakelijke of privé issues gaat. Laurie kan wel wat hulp gebruiken, want in de liefde wil het nog niet zo vlotten… Zeer fijn eerste deel van deze verslavende reeks, waarvan inmiddels ook het tweede deel (De chocolaterie van je dromen) in het Nederlands is vertaald. Hopelijk volgen de andere delen snel.

Bol.com: Manuela Inusa – Valerie Lane 1. De theewinkel vol geluk

Jenny Colgan – De kleine bakkerij aan het strand

Het eerste deel van de hilarische reeks over ‘de kleine bakkerij’, waarin de sympathieke Polly noodgedwongen een nieuwe carrière als bakster begint. Na een moeizame aanloop krijgt ze weer zin in het leven en de liefde. De lokale dorpsgenoten, met allen hun eigen karakters, beginnen haar steeds dierbaarder te worden. En dan vooral die ene… Colgan schrijft uitermate vlot en de personages zijn sympathiek. Het is dan ook niet verrassend dat dit boek zo aansloeg, dat ‘de kleine bakkerij’ reeks inmiddels al drie delen telt.

Bol.com: Jenny Colgan – De kleine bakkerij aan het strand

Chantal van Gastel – Zwaar verliefd!

Met dit boek zette Chantal van Gastel zichzelf in één keer op de kaart in het vaderlandse Chicklit wereldje. Het boek gaat over dierenarts Isa, die stiekem best wat kilootjes kwijt wil. Dan ontmoet ze ook nog eens de superknappe Ruben. Het geheel levert grappige en bovenal herkenbare situaties op, en als lezer leef je enorm mee met Isa. Zwaar verliefd! werd eveneens verfilmd, maar zoals wel vaker: het boek is beter. Een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie, of om thuis op een regenachtige zondag in weg te dromen. Het is het eerste deel van de Zwaar-trilogie, waarvan verder nog Zwaar beproefd en Zwaar verguld verschenen.

Bol.com: Chantal van Gastel – Zwaar verliefd

Jennifer L. Armentrout – Wacht op mij

Het eerste deel van de populaire Wacht op mij-serie van Jennifer L. Armentrout is om begrijpelijke redenen direct na uitgave een regelrechte hit geworden. Het is namelijk heerlijk wegdromen bij de lotgevallen van de studente Avery, die ver van het ouderlijk huis in de mysterieuze, charmante en sexy Cam schijnbaar de ideale man vindt… maar bestaan die eigenlijk wel, ideale mannen? Op en top romantiek in dit boek vol emoties, maar toch ook geschreven met de nodige humor.

Bol.com: Jennifer L. Armentrout – Wacht op mij

Jojo Moyes – Voor jou

Een toplijst als deze kan uiteraard niet zonder het immens populaire Voor jou, waarmee Jojo Moyes zich in één keer aan de top van de Chicklit-berg schaarde met liefst 3 miljoen verkochte exemplaren. Het verhaal gaat over de eenvoudige maar sympathieke Louisa, die haar baan verliest en dan maar aan de slag gaat als persoonlijke verzorger van Will, een rijke levensgenieter die door een ongeluk aan een rolstoel gekluisterd is. Tussen de twee ogenschijnlijke tegenpolen ontstaat al snel een bijzondere band… Een heerlijk en emotioneel boek, dat als Me before you ook een uiterst succesvolle verfilming kende.

Bol.com: Jojo Moyes – Voor jou

Marina Folkers – Ik hou je vast

Dit emotioneel beladen boek van Marina Folkers gaat over Millie, die door haar werk geconfronteerd wordt met haar oude liefde Ethan. Waarom heeft hij al die jaren geleden haar hart gebroken? Millie besluit eindelijk op die vraag een antwoord te vinden, maar komt erachter dat er meer schuil gaat in haar oude geliefde dan ze op het eerste gezicht kon vermoeden… Het boek kent voor een chicklit een aangrijpend, heftig thema, zonder overigens de feelgood-toon te verliezen. Het werk raakt je bij de ontknoping dan ook diep van binnen. Een boek met een lach en een traan.

Bol.com: Marina Folkers – Ik hou je vast

Yvanka van der Zwaan – 19% kans op geluk

De alleenstaande moeder Ava houdt ervan het overzicht te bewaren. Dat is alleen wel lastig als je hele wereld in duigen begint te vallen… Een hilarisch verslag van Yvanka van der Zwaan die haar hoofdpersoon Ava sterk en sympathiek neerzet, en vol humor haar al snel chaotische leven beschrijft. Het begint met lachen om Ava, maar na verloop van tijd gaat dit over in van Ava houden. Van der Zwaan blijft knap bij clichés weg en heeft gewoonweg een heerlijk boek geschreven. Zeker weten dat je al binnen een paar bladzijden zult schateren van het lachen.

Bol.com: Yvanka van der Zwaan – 19% kans op geluk