Wat zijn de beste boeken met korte verhalen? Dit is een erg leuk genre met vaak uitstekende werken. Onze redactie beoordeelde de beste korte verhalenboeken. Lees verder voor de top 10…

Dit zijn de tien mooiste boeken met korte verhalen

Soms wil je wel graag lezen, maar heb je geen zin om aan een hoofdstuk van meer dan dertig pagina’s te beginnen. Af en toe een kort verhaal lezen, en dan het boek weer wegleggen kan ook gewenst zijn. Dan komt een verhalenbundel met korte verhalen of juist een dun boek met slechts één kort verhaal goed van pas, en deze boeken komen in alle categorieën. Een kort verhaal kan net zo veel inhoud bieden als een lang verhaal, en doet zeker niet onder voor een lange roman. Dit is de top 10 van beste boeken met korte verhalen.

Snel overzicht: Deze boeken met korte verhalen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diepgaande verhalenGij nu – Griet op de Beeck: De Belgische schrijfster Griet op de Beeck levert met “Gij nu” een verzameling van verhalen over vijftien verschillende mensen op belangrijke keerpunten in hun leven. Dankzij haar unieke schrijfstijl worden gevoelens van eenzaamheid, angst, veerkracht en dapperheid treffend overgebracht. Wij vinden het aan te raden om de verhalen in volgorde te lezen, zo wordt de impact van elk verhaal nog intenser. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor zoektocht naar thuisNederzettingen – Sanneke van Hassel: Sanneke van Hassel, één van de prominentste Nederlandse auteurs van korte verhalen, bundelt in “Nederzettingen” verhalen over de zoektocht naar een thuis. Wij zijn onder de indruk van hoe Van Hassel de versplinterde samenleving symboliseert en de lezer meeneemt in de intrigerende zoektocht van elk personage. Bovendien kan elk verhaal op zichzelf worden gelezen, wat wij als een groot pluspunt zien. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor onverwachte onthullingenIk moet u iets zeggen – Mensje van Keulen: Mensje van Keulen staat bekend om haar bijzondere korte verhalen. In “Ik moet u iets zeggen” laat ze personen aan het woord die normaal op de achtergrond blijven. We waren verrast door de onthullende waarheden die deze personages naar voren brengen, zoals een vrouw die gevangen zit in een huwelijk en onverwacht aangeeft te willen scheiden. Elk verhaal biedt een onverwachte wending, wat het lezen zeer boeiend maakt. >> Check laagste prijs

1. Gezellige verhalen – Marente de Moor

Gezellige verhalen is de eerste korte verhalenbundel van Marente de Moor, waarin ze personages beschrijft die op zoek zijn naar liefde en intimiteit. De verhalen zijn makkelijk weg te lezen, en zijn op heel veel punten behoorlijk herkenbaar voor de lezer. Hoewel de zoektocht naar intimiteit van de personages niet altijd even soepel verloopt, en soms zelfs ronduit verdrietig en eenzaam is, weet De Moor het zo te vertellen dat de lezer niet met negatieve gevoelens achterblijft.

2. Gij nu – Griet op de Beeck

De Belgische schrijfster Griet op de Beeck is niet meer weg te denken in de literatuurwereld, en staat vooral bekend om haar boeken Kom hier dat ik u kus en Vele hemels boven de zevende. In de verhalenbundel Gij nu beschrijft ze het leven van vijftien verschillende mensen, op een belangrijk keerpunt in hun leven. Bij het ene personage betekent dit keerpunt iets goeds, terwijl het bij de ander compleet misgaat. Dit levert gevoelens op die zeer herkenbaar zijn voor de lezer -van eenzaamheid en angst tot veerkracht en dapperheid. Hoewel de verhalen apart van elkaar te lezen zijn, wordt aangeraden om het boek van voor tot achter te lezen. Dankzij Op de Beecks schrijfstijl komen de verhalen op deze manier het beste naar voren.

3. Nederzettingen – Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel is een van de bekendste Nederlandse auteurs van korte verhalen, waarvan Nederzettingen er een is. In dit boek worden meerdere korte verhalen gebundeld, die allemaal gaan over het vinden van een thuis. Elk personage heeft zich nog nooit in zijn of haar leven ergens thuis gevoeld, en gaat op zoek naar dit gevoel. Hoewel ze allemaal op een leuke plek wonen, ontbreekt er toch iets in dit leven. Van Hassel haalt in deze verhalen een diepere laag aan, die symbool staat voor de versplinterde samenleving. De lezer wordt meegenomen in de zoektocht van de personages en wordt keer op keer in het verhaal gezogen. Ook weer mooi meegenomen: ieder verhaal is losstaand te lezen.

4. Ik moet u iets zeggen – Mensje van Keulen

De Nederlandse schrijfster Mensje van Keulen wordt geprezen om haar korte verhalen, zo ook voor Ik moet u iets zeggen. Hierin laat ze mensen aan het woord die normaal niet veel te zeggen hebben, en die normaalgesproken niet het hoofdpersonage zijn. In deze serie korte verhalen komt bijvoorbeeld een vrouw naar voren die gevangen zit in haar huwelijk, en plotseling meldt dat ze wilt scheiden. Een ander personage is moeder, wiens zoon een moordenaar is. Stuk voor stuk zijn het mensen die het niet makkelijk hebben in het leven, en plotsklaps de waarheid vertellen aan hun omgeving.

5. Zeeverhalen – Maarten Biesheuvel

Maarten Biesheuvel is volgens velen een van de beste Nederlandse schrijvers van korte verhalen. Hij shrijft al zijn verhalen uit eigen verhalen als matroos, maar voegt hier en daar details toe die verzonnen zijn. Deze combinatie maakt het fascinerend om te lezen, en dankzij zijn opvallende humor heeft de lezer ook nog wat te lachen. In Zeeverhalen worden voornamelijk, zoals de titel eigenlijk al zegt, verhalen van zijn tijd op zee verteld.

6. Laurie – Stephen King

Stephen King is wereldwijd de meest bekende auteur van thrillers en horrorboeken, en hoewel veel van zijn boeken honderden pagina’s bevatten, schrijft hij ook korte verhalen. Laurie is daar een voorbeeld van. Het verhaal werd in eerste instantie op King zijn website gepubliceerd, maar werd later ook verkocht als boek. In het verhaal weet een 65-jarige man niet wat hij met zijn leven moet nu hij met pensioen is, totdat zijn dochter hem een hond cadeau geeft: Laurie. De twee bouwen meteen een hechte band op, maar uiteindelijk blijkt deze band veel gevaarlijker dan in eerste instantie gedacht.. Voor velen zijn de boeken van Stephen King soms te luguber, maar liefhebbers zullen ook van dit korte verhaal smullen.

7. Labyrint – de verhalen – Esther Verhoef

Een boek vol korte verhalen uit handen van Esther Verhoef -dat kan niet anders dan goed zijn. En dat geldt zeker voor Labyrint, een boek waarin dertien korte verhalen worden gebundeld. Het zijn stuk voor stuk spannende verhalen, waarin het hoofdpersonage in ingewikkelde situaties terecht komt. Labyrint is een van de verhalen, maar naast deze titel komen onder andere ook Vuile handen, Na sluitingstijd en Dodemansrit voorbij. Sommige verhalen werden eerder al gepubliceerd, maar voor deze bundel schreef Verhoef ook drie nieuwe verhalen.

8. De moeder van Ikabod & andere verhalen – Maarten ‘t Hart

In De moeder van Ikabod & andere verhalen komen achttien verhalen van de bekende schrijver Maarten ‘t Hart naar voren. In deze bundel schrijft hij over heel normale gebeurtenissen van heel normale personages, maar plotseling krijgen deze normale gebeurtenissen een verrassende wending. Dat die wending meestal katastrofisch is, zal liefhebbers van zijn verhalen niet verbazen. Dit maakt de verhalen spannend, maar er zit ook een grappige ondertoon in.

9. Maak er een feest van – Nicole Flattery

De Ierse schrijfster Nicole Flattery bundelde een reeks korte verhalen, waarin allemaal vrouwen centraal staan. Deze vrouwen zijn op zoek naar hun eigen identiteit, en weten nog niet zo goed waar ze in de wereld staan. De vrouwen proberen om te gaan met gevoelens als angst en eenzaamheid, terwijl ze eigenlijk niets liever willen dan de liefde vinden. Er een feest van maken, zoals de titel zegt, dat is wat ze willen. Ieder hoofdstuk probeert een andere vrouw dit te doen -van een vrouw die een relatie heeft met een beroemdheid tot een jonge studente. Doordat ieder verhaal afzonderlijk van elkaar te lezen is, pak je het boek er ook bij als je maar even de tijd hebt. Toch hebben de verhalen een ding geheim, en dat is de kracht die de vrouwn van binnen bezitten.

10. The wonderful story of Henry Sugar – Roald Dahl

Roald Dahl staat vooral bekend om zijn bekende kinderboeken zoals Mathilda, Sjakie en de Chocoladefabriek en de Grote Vriendelijke Reus. Maar naast deze boeken heeft de schrijver nog veel meer op zijn naam staan (zelfs boeken voor volwassenen!), zoals The wonderful story of Henry Sugar. Officieel een kinderboek, maar door de magische pen van Dahl ook een heerlijk boek voor volwassenen om te lezen. Het verhaal van Henry Sugar wordt gebundeld met zes andere korten verhalen, die allemaal over extreem bijzondere mensen gaan. Het ene personage kan met dieren praten, terwijl een andere man kan zien met zijn ogen dicht. Dankzij Dahls briljante manier van schrijven word je zo in deze verhalen gezogen, en zie je even de lijn tussen realiteit en fantasie niet meer.