Elk boek is bijzonder. Elk boek heeft immers zijn eigen verhaal, zijn eigen inhoud. De auteur heeft iets willen uitdrukken, iets willen vertellen. Maar toch zijn er in de geschiedenis boeken uitgebracht die iets extra’s hebben, iets unieks. Boeken die de lezer iets voorschotelen wat nog nooit eerder is vertoond. Of misschien heeft het boek een bepaald record verbroken.
Bijzondere boeken
In deze top 10 hebben we gekeken naar diverse karakteristieken om tot zo’n top 10 van bijzondere boeken te komen. Van het langste boek tot het beste boek, van de meest bizarre roman aller tijden tot het enige boek dat (tot voor kort) in Nederland verboden was. Maar ook het best verkopende boek aller tijden staat in de lijst… weet jij welke dat is? Kijk hieronder voor het antwoord.
Snel overzicht: Deze boeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Mooiste literaire werk | Marcel Proust – Op zoek naar de verloren tijd: Deze romancyclus staat bekend als het langste boek aller tijden. Verdeeld over zeven delen, neemt Proust de lezer mee op een reis door zijn jeugdherinneringen en beschouwingen over diverse thema’s. Een boek waarin de auteur op briljante wijze de verloren tijd vastlegt. >> Check laagste prijs |
Beste Nederlandse klassieker | J.J. Voskuil – Het Bureau: Een van de langste Nederlandse boeken die het dagelijks leven beschrijft op een wetenschappelijk instituut. De hoofdpersoon, Maarten Koning, geeft een scherpe en ironische kijk op zijn collega’s en de zinloosheid van hun bezigheden. Een must-read voor liefhebbers van Nederlandse literatuur. >> Check laagste prijs |
Meest invloedrijke religieuze boek | De Bijbel: Ongetwijfeld het meest verkochte en vertaalde boek ter wereld. De Bijbel is een tijdloos werk dat verhalen vertelt vanaf het ontstaan van de wereld tot de lessen van Jezus. Een onmisbare toevoeging aan elke boekenkast, of je nu religieus bent of niet. >> Check laagste prijs |
De Top 10:
Marcel Proust – Op zoek naar de verloren tijd
Deze romancyclus van schrijver en filosoof Proust geldt als het langste boek aller tijden. Met zo’n 1,2 miljoen woorden, verdeeld over zeven delen, kunnen we in elk geval gerust spreken van een dikke pil. Op zoek naar de verloren tijd begint met jeugdherinneringen van de ik-persoon, maar later in de cyclus komen ook allerhande beschouwingen over liefde, oorlog en homoseksualiteit aan bod. Een uniek meesterwerk waarvan de laatste 3 delen pas na het overlijden van de schrijver uit zijn gebracht. Het overkoepelende thema is daarbij, hoe een auteur met zijn schrijfkunsten de verloren tijd vast kan leggen.
J.J. Voskuil – Het Bureau
Dan door naar het langste Nederlandse boek. Ook Het Bureau van J.J. Voskuil heeft zeven delen, en draait om een wetenschappelijk instituut en met name de mensen die er werkzaam zijn. Hoofdpersoon is Maarten Koning, die zich een plaats in de maatschappij moet aanmeten en hier maar moeite mee heeft. Hij is zeer kritisch op zijn collega’s, waarvan hij vindt dat ze zich overgeven aan volstrekt nutteloze werkzaamheden. Op het bureau komt het dan ook menigmaal tot wrijvingen en spanningen, maar de ironische verteltrant van Voskuil houdt de zaken toch luchtig. Een klassieker van vaderlandse bodem, waarin de zinloosheid en banaliteit van het leven schitterend worden beschreven.
De Bijbel
De bijbel kan zich beroepen op meerdere records. Zo is het klassieke werk het meest verkochte boek ter wereld, en bovendien het meest vertaald: reeds in 2303 talen zijn de bijbelboeken inmiddels te lezen. De Nederlandse versie wordt daarbij continu geüpdatet door het Nederlands Bijbelgenootschap. De nieuwste versie verscheen bijvoorbeeld in begrijpelijker taal en is meer gericht op de hedendaagse lezer. Het aloude boek beslaat twee delen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. In het tweede gaat het vooral over het leven en de lessen van Jezus, terwijl het eerste deel verhaalt over het ontstaan van de wereld en het oude Joodse volk, haar geschiedenis, koningen en oorlogen. Uiteraard onmisbaar in elke serieuze boekenkast.
Anne Frank – Het Achterhuis
Dit boek is het meest vertaalde Nederlandse boek uit de geschiedenis. Het is het dagboek van het Joodse tienermeisje Anne Frank, dat haar dagelijkse belevenissen in de oorlogsjaren bijhoudt met het idee ze na de oorlog te publiceren. Haar leven, dat zich noodgedwongen verborgen afspeelt, draait voornamelijk om de relatie met haar familieleden, maar ook die met de jonge Peter van Pels die samen met de familie Frank in het achterhuis verstopt zit. Aan het einde van de oorlog werden de inwoners van het achterhuis verraden, waarna Anne in het concentratiekamp Bergen-Belsen om het leven werd gebracht. Haar vader Otto zorgde ervoor dat ze voor altijd bij miljoenen lezers doorleeft.
James Joyce – Ulysses
Ulysses van James Joyce is om allerlei redenen een bijzonder boek. De honderden pagina’s aan stream of consciousness zijn aan de ene kant zó prachtig en aan de andere kant zó ondoordringbaar, dat het werk niet alleen menig literatuurprijs wist te winnen maar óók het boek is dat het vaakst halverwege, of al ver daarvoor, door de lezer aan kant werd gesmeten. Het leverde het boek de titel van ‘het meest gehate meesterwerk’ op. Is het boek pure egotripperij van Joyce of toch een meesterwerk? Slechts één manier om achter te komen: zelf lezen.
Cervantes – Don Quichot
Wat is het beste boek ter wereld? Die vraag zal duizenden verschillende antwoorden opleveren. Toch valt er wel degelijk een nummer 1 aan te wijzen, kijkend naar de mening van literatuurcritici. Het vaakst valt dan de titel Don Quichot van de Spaanse schrijver Cervantes. Deze onverwoestbare en dolkomische klassieker gaat over de wonderlijke avonturen van de ridder Don Quichot en zijn trouwe, dienstbare handlanger Sancho Panza. Idealisme en realisme wisselen elkaar af in de geweldige avonturen die de twee beleven in hun reizen door het Spaanse platteland.
Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel
Ook over het beste boek van Nederland is regelmatig gestemd. Hoewel het eerder genoemde meesterwerk Het Bureau van J.J. Voskuil zeer vaak wordt genoemd (en er nog wel wat andere gegadigden zijn), komt De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch het vaakst uit de bus. De immense roman (65 lijvige hoofdstukken) behandelt de wrijving tussen de goddelijke metafysica en de technisch hoog ontwikkelde mens. Is de hemel te ontdekken, waar bevindt zij zich en waar bestaat zij uit? Tegelijkertijd een filosofische en een ontwikkelingsroman, met vraagstukken waar ieder mens wel eens mee worstelt.
Adolf Hitler – Mijn Strijd
Dit even waanzinnige als lugubere boek heeft de top 10 gehaald omdat zij, als vrijwel enig boek, lange tijd in Nederland verboden was. Opgeschreven in de jaren ’20 laat het zien hoe Hitler al vroeg nadacht over wat hij het Jodenprobleem noemde. Destijds door weinigen serieus genomen, maar na de machtsovername van de nazi’s in 1933 werd het gedachtegoed van Hitler een afschuwelijke werkelijkheid, waar eerst Duitsland en later de hele wereld slachtoffer van werd. Na de Tweede Wereldoorlog werd Mijn Strijd in Nederland verboden, tot de recentelijke uitgave van een wetenschappelijke versie met verklarende inleidingen om de hoofdstukken van historische context te voorzien. Een belangrijk boek dat immense gevolgen heeft gehad in de 20e eeuw.
Corin Tellado – Thursdays with Leila
Hoogste tijd voor een regelrechte curiositeit in deze top 10. De onbekende Corin Tellado zal allicht niet bij iedereen in Nederland een belletje doen rinkelen, maar toch mag deze schrijfster niet ontbreken in dit lijstje. Tellado mag zich er namelijk op voorstaan dat zij de meest productieve schrijver aller tijden is. Maar liefst 4000 boeken bracht zij in haar lange leven uit, en met succes: haar werken werden regelmatig vertaald en gingen in totaal niet minder dan 400 miljoen keer over de toonbank! De stijl van de boeken is simpel en direct, en geschikt om er makkelijk te consumeren soapseries van te maken. Thursdays with Leila is zo’n makkelijk te verteren boek, en als het je bevalt, weet je dat er nog vele boeken van Tellado op je liggen te wachten…
Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie
Een van de meest gekke uitvindingen uit de 20e eeuw is NLP. Het staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, wat super high tech en complex klinkt. Het is echter super simpel, grappig en leuk: gewoon een groot aantal bijzondere communicatie-snufjes en -trucjes waarmee je heel warm, motiverend en charismatisch wordt voor iedereen om je heen. Dikke, bijzondere aanrader dus.
Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>
Bijzondere bonus-tip: Laurence Stern – Tristram Shandy
Tristram Shandy mag met recht de titel meest bizarre boek aller tijden dragen. Het bestaat uit negen delen waarin op compleet onsamenhangende wijze het leven van de titelpersoon uit de doeken wordt gedaan. De eerste drie delen zijn daarbij helemaal gewijd aan de geboorte van Tristram, met allerlei uitweidingen die er op het oog totaal niet toe doen. Ook typografisch haalt Stern de ene na de andere grap uit: sommige pagina’s zijn blanco, dan weer compleet zwart of gevuld met streepjes. De bizarre humor wordt gemengd met filosofische overpeinzingen over mens en maatschappij. De bizarre typetjes, onnavolgbare zijpaadjes en waanzinnige plotwisselingen doen de lezer dan weer schateren, dan weer in wanhoop naar het hoofd grijpen. Een meesterwerk zonder weerga.