Objectief gezien lijkt het koningshuis een anomalie in onze moderne Westerse samenleving. Hebben wij immers niet democratieën opgetuigd waarin elk mens evenveel waard is, en waarin elke stem telt? Toch smullen we met ons allen ondertussen toch van (de schandalen in) de diverse Europese koningshuizen, en kunnen we heerlijk wegdromen bij de verhalen over en beelden van beeldige prinsessen en stoere koningen.
Boeken over het Koningshuis
Voor onderstaande top 10 hebben we voornamelijk gekeken naar lectuur over het Nederlandse koningshuis. Toch zijn ook een aantal titels over het Belgische en het Britse koningshuis niet vergeten. Als toetje heeft de lijst bovendien een boek over de meest legendarische royal aller tijden in petto: de roemruchte en nog altijd zeer geliefde Sisi.
De top 10:
Claudia de Breij – Amalia
Onze kroonprinses heeft recentelijk haar 18e verjaardag mogen vieren; hoogste tijd dus om haar wat beter te leren kennen. Cabaretière en columniste Claudia de Breij voerde naar aanleiding van dit heuglijke feit een aantal gesprekken met haar, zoals Hella Haasse en Renate Rubinstein dit in het verleden met de toen nog jonge Beatrix en Willem-Alexander deden. Het levert ook in dit geval weer een openhartig portret op, waarin de toekomstige koningin zich sterk en toch kwetsbaar opstelt. Een uniek inkijkje in een leven dat vanaf het allereerste begin in het teken stond van het koningschap, bovendien aangevuld met onthullende foto’s uit het privé-archief.
Christopher Clarke – Wilhelm II. De laatste Duitse Keizer
Dertig jaar lang was Wilhelm II keizer van Duitsland, tot hij als balling na de eerste wereldoorlog in het Nederlandse Doorn kwam te overlijden. Hoeveel had hij met de start van dit verschrikkelijke geweld, de Grote Oorlog, eigenlijk van doen? Christopher Clarke heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze vraag en geeft een compleet nieuwe interpretatie van dit figuur dat zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis, en uiteindelijk de toekomst, van Europa. Interessant leesvoer van een geschiedkundige monarch die ook een eeuw later nog tot de verbeelding spreekt.
Jutta Chorus – Beatrix. Dwars door alle weerstand heen
Een fascinerend boek over de voormalige koningin Beatrix. Chorus richt zich daarbij met name op de zware jaren na het jaar 2000, toen persoonlijk leed helaas steeds frequenter een grote rol in Beatrix’ leven ging spelen. De schrijfster verbindt dit leed vervolgens op uiterst bekwame en vernuftige wijze met de opkomst van een populistische politiek in Nederland. Niet voor niets publiceerde Chorus eerder al uitvoerig over Pim Fortuyn. Haar Beatrix is ondertussen schrijnend en ontnuchterend, maar bovenal eerlijk: een compleet andere kijk op de vrouw die zo lang Nederland leidde.
Willemijn van Dijk – De Italiaanse prinses
Een fascinerende biografie over het waanzinnige leven van Marianne van Oranje-Nassau, bekwaam en helder opgeschreven door historica Willemijn van Dijk. De biografie gaat over de dochter van Willem I, die haar voorgekookte huwelijk ontvlucht en zich ontpopt tot onafhankelijke, reislustige kunstverzamelaarster. Van Dijk beschrijft dit smeuïge leven niet slechts op een kille en historisch adequate wijze, maar weet er tevens een zogenoemde good read van te maken. Van Dijk legt daarbij vooral de nadruk op de Italiaanse jaren van deze mysterieuze, onbekende en ook wel sympathieke loot aan onze Koninklijke familie, die in bepaalde opzichten haar tijd ver vooruit was.
Jo de Poorter – De laatste koningin
Een portret van Koningin Elizabeth die dit jaar (2022) maar liefst 70 jaar op de troon heeft gezeten. Koningshuiskenner De Poorter staat bol van de kennis op dit gebied, en dit is dan ook alweer zijn vijfde boek over de Britse royals. Wat zeker is: het is nooit helemaal rustig in het Britse koningshuis, waar de schandalen elkaar in rap tempo opvolgen. De Poorter weet één en ander uitstekend te duiden, waardoor de lezer een goed beeld krijgt hoe het Britse koningshuis toch al die stormen weet te overleven. Dat het sterke karakter van Elizabeth hier een grote rol in speelt, moge duidelijk zijn.
Annejet van der Zijl – Bernhard
De ongrijpbare prins Bernhard is het onderwerp van deze fascinerende biografie, geschreven door historica Annejet van der Zijl. De schelm van het koningshuis wordt daarbij door de schrijfster op nuchtere en ontnuchterende wijze neergezet als mens van vlees en bloed. Bernhard was volgens Van der Zijl namelijk niet slechts de schurk die hij later in het collectieve bewustzijn is geworden, en dat levert een buitengewoon goed gedocumenteerde en beargumenteerde biografie op. Een nieuwe kant van een bekend verhaal, en bovendien zeer leesbaar.
Simone Lamain – Maxima. Glans van Oranje
Een portret van de immens populaire koningin Máxima die met haar uitstraling, humor en stijl in no-time de Nederlandse harten wist te veroveren, en daarmee het koningshuis aldus van de broodnodige glans voorzag. Het boek is uitgekomen onder auspiciën van het TV-programma Blauw Bloed en bevat bovendien schitterende foto’s van onze populaire koningin. De fotografen geven daarbij ook nog eens uitleg over hoe hun specifieke kiekje tot stand kwam, en waarom juist deze foto volgens hen zo bijzonder is. Deze ode aan Máxima is onmisbaar voor elke echte liefhebber van de Oranjes.
Mark van den Wijngaert en Emmanuel Gerard – Boudewijn. Koning met een missie
Het Belgische koningshuis heeft in Nederland altijd minder de aandacht gekregen dan bijvoorbeeld het Britse. Wie dit portret van Boudewijn eenmaal begint te lezen, kan het echter maar moeilijk wegleggen. Niet alleen krijg je als lezer een beter beeld van deze koning, maar ook van zijn beruchte vader (Leopold III), het hele Belgische koningshuis én de politieke geschiedenis van onze Zuiderburen. Een geschiedenisles in de vorm van een fascinerende biografie.
Arnout van Cruyningen – Van Hortense tot Amalia
Historicus Van Cruyningen portretteert in dit boek negen Nederlandse vorstinnen en één kroonprinses. Hij neemt ons op kundige wijze bij de hand langs deze belangwekkende vrouwen, om te eindigen bij wat dan de tiende Nederlandse koningin moet worden. Van de voorgangers van Amalia waren er overigens zes niet het staatshoofd (maar getrouwd met de Koning). Interessant is daarbij zeker ook het verhaal van Hortense, de vrouw van Lodewijk Bonaparte die begin 19e eeuw korte tijd in Nederland de scepter zwaaide. Een leerzame geschiedenisles in 10 delen die diverse eeuwen beslaat.
Katrin Unterreiner – Sisi
Dat het leven van keizerin van Oostenrijk Sisi niet het sprookje was zoals we misschien zouden vermoeden na het zien van de films met Romy Schneider, maakt dit boek wel duidelijk. Niet voor niets heeft Unterreiner haar doorwrochte werk de ondertitel ‘sprookje en werkelijkheid’ meegegeven. De weerbarstige waarheid rond dit fenomeen, die met moord en zelfmoord kreeg te maken, is uiterst interessant en bij vlagen ook ronduit triest om te lezen.