Wat zijn de beste boeken over ADHD? Door de negatieve lading die er vaak omheen hangt, is het hoognodig om er meer begrip en informatie over te verwerven. Lees verder voor de top 10 boeken over ADHD…

De top tien met de beste boeken over ADHD

Wanneer je nog nooit met ADHD te maken hebt gehad, kan de eerste keer dat je het tegen komt – bij collega’s op je werk, in een nieuwe relatie of bij je eigen kind – best overweldigend zijn. Door je in te lezen kun je je voorbereiden op wat ADHD is, maar jezelf ook de vaardigheden eigen maken om er op een prettige manier mee om te gaan.

Snel overzicht: Deze boeken over ADHD raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest Persoonlijke ErvaringDruks; mijn (on)rustige leven met ADHD, door Francien Regelink: De auteur deelt haar eigen ervaringen en uitdagingen met ADHD. Het boek geeft een intieme kijk in de wereld van iemand met ADHD. Regelmatige situaties kunnen voor de auteur complex zijn, wat lezers helpt om empathie en begrip te vormen. >> Check laagste prijs
Beste inzicht in Combinatie Autisme & ADHDAnders gaat ook; hoe ik functioneer met autisme en ADHD, door Elise Cordaro: Elise onthult de moeilijkheden van het leven met zowel ADHD als autisme. Ondanks haar prestaties en het schijnbare ‘normale’ uiterlijk, worstelde ze intern met beide aandoeningen. Haar persoonlijke reis en praktische tips voor een beter leven met deze aandoeningen zijn verhelderend. >> Check laagste prijs
Beste Praktische GidsADHD; Hoe haal je het uit je hoofd? Door Cathelijne Wildervanck: Dit boek is niet alleen gericht op het organiseren van de buitenwereld, maar ook op het ordenen van de binnenwereld. Of je nu zelf ADHD of ADD hebt, of iemand kent met de aandoening, dit praktische boek biedt waardevolle inzichten om mentaal sterker te worden en een opgeruimd hoofd te krijgen. >> Check laagste prijs

1. Druks; mijn (on)rustige leven met ADHD, door Francien Regelink

De auteur van dit boek heeft zelf ADHD en windt er geen doekjes om. Je merkt het gelijk aan haar als ze binnenkomt en ze krijgt dan ook vaak commentaar. Dat heeft haar er niet van weerhouden om een kijkje in de keuken te geven van iemand die ADHD heeft. Aspecten die in andermans leven de normaalste zaak van de wereld zijn, kunnen voor Francien Regelink een enorm struikelblok vormen. De voorbeelden en uitleg die ze geeft, helpen je om een beeld te vormen en zorgen voor begrip.

2. Anders gaat ook; hoe ik functioneer met autisme en ADHD, door Elise Cordaro

Om een label te kunnen plakken, zoeken we altijd naar uiterlijke tekenen van een aandoening. Dat maakte het voor Elise Cordaro ontzettend lastig, want ze had al zoveel bereikt (op zichzelf wonend, diploma’s gehaald) en zag er verder ‘normaal’ uit. Dat er achter het beeld dat ze wilde uitstralen een heel andere vrouw schuil ging, kwam pas naar voren toen ze zelf hulp ging zoeken en een diagnose wilde. Ontdek haar tips voor een prettiger leven met ADHD en autisme.

3. ADHD; Hoe haal je het uit je hoofd? Door Cathelijne Wildervanck

Of je nu zelf ADHD (of ADD) hebt, bevriend bent met iemand met ADHD of hulpverlener bent, iedereen kan met dit praktische boek overweg. De kern van Cathelijne’s werk gaat niet zozeer over de structuur van de buitenwereld en hoe je deze het beste organiseert, maar juist over je binnenwereld. Jezelf mentaal sterker maken en een opgeruimd hoofd voor elkaar krijgen, blijkt namelijk op zijn minst net zo belangrijk te zijn. Met dit boek kun je de regie weer in eigen handen nemen.

4. Overprikkeling voorkomen; vaardigheden en technieken voor (jong)volwassenen met autisme (ASS) en/of ADHD, door Barbare de Leeuw

Wanneer je herkent wat overprikkeling voor jou is, kun je ingrijpen voordat je het maar laat gebeuren. Het effect van de methode die in dit boek beschreven wordt, is dat je zelf de signalen leert zie en daarna ook zelf actie kunt ondernemen om de overprikkeling te verminderen of elimineren. In de vierde druk is daarnaast ook nog aandacht voor onderprikkeling en hoe je daar voor jezelf (of bekende) een draai aan kunt geven.

5. Opgeruimd leven met ADHD; praktische organiseertips en –strategieën, door Judith Kolberg en Kathleen Nadeau

Wat gebeurt er als je de kwaliteiten en kennis van een professional organizer combineert met die van een specialist in ADHD? Dan krijg je dit boek over hoe je je leven met ADHD het beste kunt inrichten. Alle elementen van het dagelijks leven komen aan de orde en dat betekent dat je leert hoe je voor jou het beste je zaken regelt, hoe je prioriteiten stelt, maar bijvoorbeeld ook hoe je met afleiding om kunt gaan. Dit is een van de beste tools voor ADHD’ers, maar ook voor mensen die in de directe omgeving een functie hebben.

6. Opvoedwijzer ADD en ADHD; tips en strategieën voor ouders van kinderen met aandachtsproblemen, door E. Hallowell en P. Jensen

Deze opvoedwijzer is anders dan veel andere boeken, omdat het juist focust op de positieve aspecten. Wat normaal bij ADHD als minpunt wordt ervaren, weten de schrijvers om te buigen tot iets wat dan weer als een mooie kwaliteit gezien kan worden. Als ouder zie je dit graag, maar het boek gaat verder. Met de inzichten die je opdoet, kun je zelf namelijk positiever opvoeden en breken met de traditie van blijven hameren op wat je kind met ADHD allemaal verkeerd doet. Het effect zal vanzelf zichtbaar worden en alle partijen zullen hier profijt van hebben.

7. Survivalgids; Wat als je AD(H)D hebt? Door Séverine van de Voorde en Annelies Nys

Er zijn verschillende vormen van ADHD en voor een kind is dat vaak al moeilijk te begrijpen. Dat het ‘anders’ is, is vaak al lastig genoeg. Deze survivalgids helpt kinderen begrijpen welke soorten ADHD er zijn en met welke tips ze thuis of op school iets kunt doen. Dit doeboek kan dus veel duidelijk maken en richting geven voor iemand die als kind ADHD heeft.

8. ADHD relaties; verbeter de band met je partner in zes stappen, door Melissa Orlov

De focus bij ADHD ligt vaak op de omgeving, van de inrichting van hun huis tot die van hun werk en van structuur aanbrengen in de dag tot hoe om te gaan met uitstelgedrag. Er wordt dan ook vaak voorbij gegaan aan wat ADHD binnen een relatie kan betekenen. Heb je een relatie en heeft een van jullie tweeën (of hebben jullie beiden) ADHD? Dan werken de standaard methoden van problemen aanpakken binnen een relatie niet. Dit boek laat je inzien hoe de vork in de steel zit en de oefeningen kunnen je helpen om problemen binnen je relatie anders aan te pakken.

9. Slim maar vastgelopen; emoties bij tieners en volwassenen met ADHD, door Thomas E. Brown

Soms helpt het gewoon om over ADHD te leren aan de hand van situaties die anderen in hun leven hebben meegemaakt. Dit boek doet precies dat. Het beschrijft momenten van slimme mensen met ADHD die ergens onderweg tegen een muur aanlopen. Je leert daarom niet alleen over de verschillende vormen die ADHD kan aannemen, maar ook met welke strategie je het leven met ADHD beter kunt tackelen.

10. Alle honden hebben ADHD, door K. Hoopmann

Je denkt misschien dat je het verkeerde boek te pakken hebt, maar de foto’s van het gedrag van honden zullen een bepaalde herkenbaarheid bij je teweeg brengen. Door ADHD namelijk eens vanuit een ander oogpunt te bekijken (de hond), ontstaat er ruimte en begrip voor kinderen met ADHD. Een flinke dosis humor en een liefdevolle benadering doet de rest.