De top 10 met beste boeken over Nederland

Sinds de coronacrisis is Nederland zichzelf weer aan het herontdekken. Voor velen betekent een onveilig buitenland namelijk dat de voorkeur voor vakanties of weekendjes weg verandert. We gaan liever eigen land ontdekken, dan onnodig risico lopen over de grens. Naast boeken over de leukste plekken binnen Nederland, zijn er ook een paar originele titels aan het einde van deze top 10 lijst, zoals die over waar het met Nederland in de toekomst naartoe moet.

Snel overzicht: Deze boeken over Nederland raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste gids voor natuurliefhebbersNederland; ontdek onze mooiste natuur: Dit boek is een uitgebreide gids voor iedereen die de prachtige natuur van Nederland wil ontdekken. De bijgevoegde app helpt je bezienswaardigheden te vinden. We waarderen vooral hoe het niet alleen focust op natuur, maar ook tips geeft over ontspanning, activiteiten en overnachtingsmogelijkheden. De illustratieve foto’s zijn een bonus die helpt bij het snel herkennen van natuurlijke bezienswaardigheden. >> Check laagste prijs
Beste seizoensgebonden gidsNederland; eropuit in elk seizoen: Deze gids, van dezelfde auteurs, is perfect voor degenen die in elk seizoen Nederland willen verkennen. Het boek brengt je naar historische stadjes en hun prachtige omgeving. We vinden het vooral uniek omdat het de voorpret thuis al start met historische informatie en foto’s van de stadjes. Ideaal voor zowel fiets- als wandelliefhebbers. >> Check laagste prijs
Beste gids voor binnenlandse vakantiesNederland; vakantie in eigen land: Dit is hét boek voor diegenen die Nederland als vakantiebestemming overwegen. Of het nu gaat om een weekendje weg of een langere vakantie, dit boek biedt waardevolle inzichten. We zijn vooral onder de indruk van de achtergrondverhalen en de onbekende plekken die het boek naar voren brengt. Een geweldige manier om Nederland opnieuw te bekijken en te waarderen als een veelzijdige vakantiebestemming. >> Check laagste prijs

Nederland Heeft Alles; met Bas & Nicolette op ontdekkingsreis, door Bas Smit en Nicolette van Dam

Volgens dit koppel heeft Nederland veel meer te bieden dan de meeste mensen denken, want zeg nu eens eerlijk: Wie heeft alle provincies van ons land al eens bezocht en de tijd genomen om dat wat die provincie typeert echt te ontdekken? Van de prachtigste stukjes natuur tot de meest bruisende steden en van de meest idyllische dorpjes tot de eilanden. Dat Nederland ook echt alles van een vakantieland in zich heeft, laten Nicolette en Bas in dit vakantieboek aan je zien.

Nederland; ontdek onze mooiste natuur, door Marlou Jacobs en Godfried van Loo

Bij dit boek hoort een app die je gratis kunt downloaden en onderweg kunt gebruiken om bezienswaardigheden uit het boek te vinden. De natuur staat centraal, maar ook hoe je er kunt ontspannen, welke activiteiten je in de Nederlandse natuur kunt doen, waar je lekker kunt slapen en welke praktische tips je niet mag vergeten voor tijdens de reis. De foto’s maken het ontdekken van de natuur nog veel leuker, want je herkent hierdoor sneller wat je om je heen ziet.

Nederland; eropuit in elk seizoen, door Marlou Jacobs en Godfried van Loo

Van dezelfde auteurs als het vorige boek is er ‘Eropuit in elk seizoen’, waarin historische stadjes en hun omgeving bezocht worden. Ook in dit boek worden fiets- en wandelroutes aangeprezen die de moeite waard zijn. Wat dit boek uniek maakt, is dat je voorpret al thuis begint. Er staat namelijk informatie in over de historie van de stadjes en daarbij kun je vele foto’s bekijken. 

Nederland; vakantie in eigen land, door Marlou Jacobs en Godfried van Loo

In het derde boek van dit schrijversduo op deze top 10 lijst staat Nederland als vakantieland op het programma. Het kan om een weekend weg gaan, maar ook langere vakanties zijn mogelijk. Laat je verrassen door de achtergrondverhalen of onbekende plekjes die je na het lezen van dit boek zeker nog wilt gaan bezoeken in Nederland. Leer weer eens door de bril van de toerist te kijken en ontdek dat ons land veel meer te bieden heeft dan je denkt.

Bucketlist eropuit in Nederland; de mooiste plekjes en leukste tips, door Marleen Brekelmans

Marleen Brekelmans is een kanjer in het signaleren van plekjes die iets unieks hebben. Het kan gaan om een bijzondere logeerplek, een leuke activiteit of een locatie waar je iets kunt eten of drinken. Vrienden of familie zouden deze unieke stekjes voor zichzelf houden, maar Marleen deelt het allemaal. Als je nog verlegen zit om ideeën voor een kort weekend weg of een langere vakantie in eigen land, dan is deze bucketlist een bron van inspiratie. Wedden dat je tijd te kort komt?

Falk VVV Fietsatlas Nederland; overzicht van alle fietsknooppunten in Nederland, door Falkplan

Nederland is een echt fietsland en als je goed voorbereid op pad gaat, heeft elk seizoen al pedaal trappend zo zijn charme. Deze fietsatlas toont je het complete overzicht van alle fietsknooppunten in Nederland, waardoor je via het fietsnetwerk je eigen route kunt uitstippelen. Straatnamen in het buitengebied maken het makkelijker als je even je plek op de kaart wilt vinden en de spiraalverbinding is praktisch in het gebruik. Extra handig zijn de diensten van de veerpontjes die bij de locatie vermeld zijn.

Verliefd op Nederland; de meest bijzondere plekken dicht bij huis, door Roëll de Ram

Dit laatste boek over reizen binnen Nederland is van een fulltime reisblogger en dat merk je aan de boeiende en aantrekkelijke plekjes die beschreven worden. Dit is een waar inspiratieboek voor ons eigen landje. Slaap in de leukste of spannendste accommodaties, bezoek culturele steden of verken de natuur te voet of per bootje. Roëll laat je zien dat Nederland zoveel meer is dan de plek waar je woont en werkt. Het is een vakantieparadijs met veel meer mogelijkheden dan je verwacht.

Nederland, door Charlotte Dematons

Charlotte Dematons heeft een unieke gave en dat is wat typisch Nederlands is op zo’n manier visueel maken, dat je je ogen uitkijkt. Eigenlijk is dit boek niet aan leeftijd gebonden, want iedereen die het openslaat en de illustraties bekijkt, ziet elke keer weer iets anders. Van belangrijke momenten in het jaar zoals Koninginnedag en Sinterklaas en Zwarte Piet tot kenmerkende locaties zoals de bollenvelden en Madurodam; dit boek heeft alles. Aan verhalen, kinderliedjes of typisch Nederlandse tradities in dit kijkboek geen gebrek. Het is een prachtig cadeau en een geheugensteun voor later.

De toekomst van Nederland; de kunst van richting te veranderen, door Floris Alkemade

Floris Alkemade toont in dit boek aan dat we ondanks de vele complexe situaties die ons tot een keuze dwingen altijd open zouden moeten staan voor verandering. De meeste veranderingen lijken ons bestaan direct te bedreigen, maar we moeten toch verder met de samenleving en wereld zoals hij nu is. Kunnen we met de Nederlandse cultuur deze veranderingen die komen gaan nog wel aan?

Nederland onder het systeemplafond, door Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg

Dit lijkt een vreemde eend in de bijt, maar het onderwerp van dit boek is wel heel typisch voor Nederland en dan vooral wat er allemaal achter schuilt. Het systeemplafond was ideaal om tijdens de bouw rekening te houden met allerlei technische installaties waar plek voor gereserveerd moest worden. Inmiddels is het systeemplafond ook een plek geworden waar ‘foute spullen’ worden verstopt. Hoewel de meesten van ons zich dagelijks onder zo’n plafond bevinden, weten we er nauwelijks iets van af. In dit boek brengt Marcel van Roosmalen daar samen met fotograaf Jan Dirk van der Burg op een leuke manier verandering in.